Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

czyli jak byś chciał napędzać na przykład hydromotory w rozsiewaczu hydraulicznym to musiałbyś trzymać cały czas ręką.

Raz na kilka lat rozsiewacz wapna chodzi z nim, a właśnie dopiero jak wspomniałeś to o tym pomyślałem. 

A swego czasu mocno na FB się ogłaszali chłopacy, co pod zamówienie konkretne składali zestawy. Musiałbym napisać do nich, ciekawe jak by to tam cenowo wyszlo

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Raz na kilka lat rozsiewacz wapna chodzi z nim, a właśnie dopiero jak wspomniałeś to o tym pomyślałem. 

A swego czasu mocno na FB się ogłaszali chłopacy, co pod zamówienie konkretne składali zestawy. Musiałbym napisać do nich, ciekawe jak by to tam cenowo wyszlo

Widać że sami fachowcy na tym forum doradzają 😁

Kup rozdzielacz z sekcja nurnikowa i będzie git , jeżeli potrzebujesz dwu sekcyjny kup trzy jedna sekcja więcej zawsze się przyda i np tą trzecia sekcje możesz sobie wybrać pływająca czy z zatrzaskiem 

Opublikowano
2 godziny temu, korasss napisał(a):

Widać że sami fachowcy na tym forum doradzają 😁

Kup rozdzielacz z sekcja nurnikowa i będzie git , jeżeli potrzebujesz dwu sekcyjny kup trzy jedna sekcja więcej zawsze się przyda i np tą trzecia sekcje możesz sobie wybrać pływająca czy z zatrzaskiem 

Nurnikowa jest uja warta, sam się kiedyś pokusiłem na taką do c330 i to był błąd. Pływająca z zatrzaskiem jest bardziej uniwersalna I już tłumaczę moja wypowiedź. Mam w c330 założone uniwersalne rozdzielacze i sekcja nurnikowa u mnie odpowiada za podnoszenie/opuszczanie belki opryskiwacza(siłownik jednostronnego działania) i jak opuszczam tą belkę przy sekcji nurnikowa muszę trzymać ciągle dźwignie a że belka jest lekka to nie idzie szybko przy pływającej wciskam  zatrzaskiem i sama by schodziła.

To samo się tyczy kipra przyczepy przy nurnikowa trzeba trzymać żeby opuścić przy pływającej wciskasz i samo zejdzie w dół.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Niby dlaczego? Ja tam nigdzie nie widzę połączenia między burtą a tą nadstawka 

Pytanie czy siłowniki dadzą radę i czy rama wytrzyma jakby całą nasypał ziarna

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Nurnikowa jest uja warta, sam się kiedyś pokusiłem na taką do c330 i to był błąd. Pływająca z zatrzaskiem jest bardziej uniwersalna I już tłumaczę moja wypowiedź. Mam w c330 założone uniwersalne rozdzielacze i sekcja nurnikowa u mnie odpowiada za podnoszenie/opuszczanie belki opryskiwacza(siłownik jednostronnego działania) i jak opuszczam tą belkę przy sekcji nurnikowa muszę trzymać ciągle dźwignie a że belka jest lekka to nie idzie szybko przy pływającej wciskam  zatrzaskiem i sama by schodziła.

To samo się tyczy kipra przyczepy przy nurnikowa trzeba trzymać żeby opuścić przy pływającej wciskasz i samo zejdzie w dół.

To zależy do czego zastosowanie , sam mam sekcje  pływająca w jednej 30stce i do podnośnika fajna sprawa ,tylko z ciężkim sprzętem potrafi szybko piznac o glebę .i 2 sekcje nurnikowe i nie trzeba trzymać ręką np przy wywrocie przyczepy tylko wciskasz i podnosi tak samo opuszcza tylko węże są spięte razem ze spływem oleju żeby było lżej pchać olej , 

Edytowane przez korasss
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Niby dlaczego? Ja tam nigdzie nie widzę połączenia między burtą a tą nadstawka 

powiekszylem zdjecie i rzeczywiscie .

czy rama wytrzyma ?? trzeba by ogladnac dokladnie. do kiprowania -zawsze mozna lopata zgarnac 🤣

Opublikowano

No i dojechała z samego rana. 

Tydzień grubszych wydatków. Po kwalifikacie grochu, zakupie wapna i paliwa, czas na kosiarkę.

Konto czyste🤷‍♂️

20250115_090122.jpg

Opublikowano
47 minut temu, korasss napisał(a):

To zależy do czego zastosowanie , sam mam sekcje  pływająca w jednej 30stce i do podnośnika fajna sprawa ,tylko z ciężkim sprzętem potrafi szybko piznac o glebę .i 2 sekcje nurnikowe i nie trzeba trzymać ręką np przy wywrocie przyczepy tylko wciskasz i podnosi tak samo opuszcza tylko węże są spięte razem ze spływem oleju żeby było lżej pchać olej , 

Przy siłowniku jednostronnego działania masz tylko jeden wąż inaczej go nie podłączysz a sekcja nurnikowa ma tylko jedno wyjście więc nie wiem co Ty chcesz spinać razem. Do regulacji przepływu można zastosować dławiąco zwrotny. W c330 i mtz mam przerobioną hydraulikę na uniwersalne rozdzielacze i wszystko śmiga, tyle że po doświadczeniu z c330 do mtz do hydrauliki zewnętrznej założyłem sekcje pływające, które są na tyle uniwersalne ze podłączysz zarówno siłownik dwustronnego działania jak i jednostronnego i wszystko działa pięknie. A tu centrum dowodzenia w c330.

20250115_094917.jpg

W mtz mam w hydraulice zewnętrznej dwie sekcje pływające i jedna zwykła a do podnośnika sekcja pływająca z zaworem dławiąco zwrotnym aby regulować siłę opadania maszyn podczepionych na tylnym tuzie

20230603_191240.jpg

20230529_163056.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Zawór dławiąco-zwrotny masz na 80l, czy 40l? Bo rozumiem rozdzielacze w MTZ masz na 80 litrów? I poza tym, wszyscy mają tylko "bułgarskie" rozdzielacze, nikt nie miał okazji stosować produkcji Skraw-Met, oznaczone jako S-MG?

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
1 minutę temu, MF675ursus napisał(a):

Zawór dławiąco-zwrotny masz na 80l, czy 40l? Bo rozumiem rozdzielacze w MTZ masz na 80 litrów? I poza tym, wszyscy mają tylko "bułgarskie" rozdzielacze, nikt nie miał okazji stosować produkcji Skraw-Met, oznaczone jako S-MG?

Kupułem ten skraw-met do kombajnu, jeszcze nie montowany

zawór mam 60l do MTZ

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, MF675ursus napisał(a):

w mtz 80l badestnost a przy turze mam na linki sm-g (półtorej roku działa bez zarzutu), w c330 40l jeden presco drugi chgw...

Zawór taki https://allegro.pl/oferta/zawor-dlawiaco-zwrotny-vrfu-90-1-2-50l-350bar-om-12795308957

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał(a):

Konto czyste🤷‍♂️

A to ,, brudne pieniadze '' miałes  🤣 , i sie dziwisz pani w banku 🤣 , pewnie mają Cię na czarnej liscie 🤣

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

No i dojechała z samego rana. 

Tydzień grubszych wydatków. Po kwalifikacie grochu, zakupie wapna i paliwa, czas na kosiarkę.

Konto czyste🤷‍♂️

20250115_090122.jpg

Włoska?

Opublikowano

Młotki, w miarę ciężkie bo 1,4kg na śrubie M20.

Konkurencja oferowała 1,2kg na M16

Opublikowano

Są i 2,4 kg w większych mulczerach

Tu są 3 pasy przeciwnoży i 10szt pazurów podnoszących mieloną materię. Byle te 70km wystarczyło.

Opublikowano

1,7m. Kupiony głównie by bardziej komfortowo kasować porzeczki.

Do tej pory krzewy niszczyłem wifnikosym dzieląc rządek na pół. Jakość rozdrabniania nie zadowalająca plus wypadki wyrwania przewodów hamulcowych , elektrycznych czy wyrwanie osłony tłumika..

Opublikowano

Zawsze chciałem , mieć takie coś... Ale to nie czarny ciągnik🤣