Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kosiarkę Favoryt z napędem 6KM silnik Loncin - już 6 sezon kosi. Na trwałość nie narzekam, spalanie tez jakoś nie odbiega od poprzednich kosiarek ani na plus ani na minus na moim areale. Jedynie teraz bym dopłącił te 100zł i wziął z akumulatorem i rozrusznikiem

Opublikowano

Tak z ciekawości pytam - kosiarki z rozrusznikiem elektrycznym mają układ ładowania akumulatora czy trzeba go doładowywać? Patrzyłem kiedyś na film z kosą spalinową z rozrusznikiem elektrycznym to właśnie akumulator trzeba było ładować z zewnętrznego źródła...

Opublikowano

To zależy, miałem kiedyś taką kosiarkę co zeby odpalić to trzeba się było dobrze naszarpać, od nowości tak miała. Żona jak chciała kosić to mnie wołała do odpalania. Teraz ten oleo tylko dotknę i od razu łapie.

Opublikowano

U mnie silnik 6KM dość dużej pojemności, ale pali ładnie, generalnie szarpiesz raz i pali. Widziałem taką kosiarkę w akcji z rozrusznikiem, pali jak złoto. U mnie z jednego koszenia wywożę na taczce 6-8 koszy trawy takich po 500l na kompost, więc trochę tego gaszenia i zapalania jest.

Opublikowano
W dniu 14.05.2025 o 17:42, piotrp88 napisał(a):

Kompresor 50L 2 tłoki - jakiś chinol z allegro czy airpress (też chinol)?

Ja bym proponował aipress robiłem na warsztacie lakierniczym i nie było żadnego problemu. 50l to wg mnie dziwny zakres. Do pompowania kół za duży do innych robót za mały. Jak masz w planach malować, klucz udarowy czy inne urządzenia pneumatyczne to szukałabym 100l. Jak opony, filtr to mniejsze

Opublikowano

Mam pytanie: robię odbudowę rozsiewacza do wapna RNP-3 (taki na pas i talerzami pędzonymi przez hydromotory, napęd pasa z koła) i się zastanawiam czy jest sens robić smarowanie rolek pod pasem. Rolka to jest rura, która na końcu ma tulejki łożyskujące takie "plastikowe", obraca się na stalowych czopach. Generalnie to się za wiele nie zużyło (rok produkcji 1988) ale jak kupiłem (dawno temu) to było zapieczone. Jest okazja to bym zrobił kalamitki ale generalnie takich połączeń tworzywa i stali się raczej nie smaruje, Z drugiej strony smar by trochę ograniczył wnikanie wapna, chociaż z racji budowy jest to trochę przed tym zabezpieczone - inaczej niż w RCW...

Opublikowano (edytowane)

pas to by się należało zdejmować po sezonie i przynajmniej raz w roku to popsikac smarem albo olejem 🤔..na pewno by nie zapieklo i posłużyło dłużej 

Edytowane przez Bogdan_ja
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v