Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

z jednej strony ludzie chcą regulacji rzek żeby zapobiegać powodziom a z drugiej strony zatrzymać wode jak najdłuzej a tak się nie da mamy kilmat jaki mamy i ciężko z tym coś zrobic bedzie 

Jak woda jest w rzece to tak jakby już jej nie było. Inny poziom zabezpieczenia przed suszą. Faktycznie regulacja rzeki przez obrót tą wodą wstecz byłby przydatny.

Opublikowano
10 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

I wiadomo jak to się skończyło. Chwała  dla tego kto powiedział mu spadaj  skąd  przyszedłeś 

Panu Ministrowi od zawsze źle z oczu patrzyło...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał(a):

No tooo płonie ta ziemia czy nie płonie?

akurat tegoroczny okres wiosenno letni jak do tej pory jest najchłodniejszy od dekad i może nie jakoś szczególnie mokry ale suchy też nie jest a to co widać w prognozach na przyszły tydzień o ile się sprawdzi może świadczyć o ochładzaniu się klimatu względem ostatnich dwu dekad a nie ocieplaniu i to mimo szczytu aktywności słońca w swym ok jedenastoletnim periodzie.
takie sumy opadów bez sprawnej melioracji muszą zakończyć się podtopieniami i stratami
gbyz19r1unsib4vy9dfm95gdhhbsmngp.jpg

chcecie wyjść na bałwanów czy wprost na oszołomsko klimatycznych szurów to dalej lobbujcie przeciwko inwestycjom w uregulowanie dzikich czy tam zdziczałych rzek i podobnym działaniom
Ja tam wolę postawę laicką i zwyczajnie nie wiem i jak najdalej od fundamentalizmów dla samej zasady - "-izmy" to największa zaraza jaka dotyka ludzi bo umysłowa i pierońsko zakaźna i winna podlegać leczeniu a przy braku skutecznych terapii przynajmniej kwarantannie ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w Polsce czy bardziej na terytorium obecnej Polski

3 minuty temu, jarecki napisał(a):

37 stopni 

w lipcu nie jest czymś nadzwyczajnym w skali tysiąclecia a zapewne i dalej bo kiedy było czymś nadzwyczajnym to nazywało się to epoką lodowcową.
Na razie zimy mamy nadzwyczaj ciepłe ale czy ktoś jest pewien że i to się nie zmieni?
Ostatnie trzy lata mamy średnioroczne wyhamowanie wzrostu temperatur a ten rok w swym pierwszym półroczu wykazuje nawet odwrócenie trendu i spadek. W/g settysięcznej skali lat winna się zaczynać kolejna epoka lodowcowa a na tuż przed takimi zawsze bywały kilkudziesięcioletnie okresy nadzwyczaj ciepłe tak że ani trzydziestoletni okres ocieplenia w przełomie wieków ani teraz jakieś tam symptomy odwrócenia trendu o niczym nie świadczą co możemy uznać za jakąś naszą Wiedzę. Być może epoka industrialna tylko opóźni i ew wyłagodzi kolejny glacjał? ma ktoś odwagę tej tezie kategorycznie zaprzeczyć? nawet jeśli i nawet jeśli ja nie zamierzam jej kategorycznie bronić to każdy kto zbyt pewny siebie w podobnych prognozach nie jest nikim więcej jak zwykłym durniem choćby i ci co zgadną.

Opublikowano

Gdyby wczytać się w narazie mało popularne prognozy brytyjczyków, to mówią oni wyraźnie, że w wyniku zmian cyrkulacji spowodowanych zmniejszeniem masy lodowej na biegunie północnym może dojść do tego, że przez jakiś czas Grenlandia znowu będzie zielona, a do europy wróci mała epoka lodowcowa, ponieważ będzie do nas napływać chłodne powietrze z północy przez większość roku zamiast obecnego powietrza kontynentalnego lub znad Afryki

Opublikowano (edytowane)

w temacie klimatu dlaczegóż mam poważniej traktować jakichś

9 minut temu, jahooo napisał(a):

brytyjczyków

od takiej - powiedzmy "baby wangi"?

no ale skoro

9 minut temu, jahooo napisał(a):

Grenlandia znowu będzie zielona, a do europy wróci mała epoka lodowcowa,

to Trump wie co robi a u nas grozi fala imigracji nie z Afryki a ze Skandynawii ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ogólnie trudno jest prowadzić poważną dyskusje na temat zmiań klimatu , naukowcy którzy mają odmienne zdanie bez dotacji będą mieli ciężko pracować i prowadzić badania a tym może się skończyć próba dyskusji 

Opublikowano (edytowane)

jedyni wiarygodni naukowcy to tacy

18 minut temu, jarecki napisał(a):

bez dotacji

a'propos
kto dotuje ukrywanie pełnej informacji w przestrzeni publicznej?

z baaardzo trudno ładującego się portalu
https://extraswiecie.pl/wiadomosci/smiertelny-cios-nozem-i-policyjny-poscig-wsrod-zatrzymanych-polacy-i-obcokrajowcy/

można wyczytać - "...Pojechali pod wskazany adres, gdzie zatrzymali 29-latka podejrzewanego o śmiertelne ugodzenie mężczyzny. Jak ustaliliśmy, to obywatel Kolumbii"

z innych większych "tuzów" internetowych jak polsat, rmf i onet (te akurat sprawdziłem bo u innych zapewne też) nigdzie nie można wyczytać narodowości mordercy

czy trzeba jeszcze coś więcej komentować w jakich czasach żyjemy i w jak jeszcze gorszym kierunku wszystko zmierza?

Przechwycenie obrazu ekranu_2025-07-06_10-47-11.png

zapewne informacja ze screena jest prawdziwa bo nawet w lokalnych portalach wiedzą o odpowiedzialności za zgodność z Prawdą
wysoce prawdopodobne że "odpowiedzialność" będzie Im wyegzekwowana ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 07:59, hubertuss napisał(a):

No i widzisz jaki sens z tobą gadać. Wytłumaczyłem wszyściutko jaki lewarek jak zrobić a ty dalej nie rozumiesz. 

https://allegro.pl/oferta/podnosnik-samochodowy-trapezowy-2-5t-lewarek-do-wymiany-kol-warsztatowy-17623068581?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ODY4MGIyYTUtODAyNS00YjY5LWE0MDgtNTRjOGE3ZDk3YzE3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=72780dcf-2f37-45c1-96fc-b786be433063

Mam ci dalej tłumaczyć? Nawet jak by twoje życie od tego zależało i dali by ci to w rękę to ty byś nie wiedział co z tym zrobić. Jak zrobić większy otwór jak te 42 cm to już nawet nie będę ci tłumaczył. Jesteś kolejnym tutaj wyznawcą pisu co po @nie i @witejus udowodnił, że taki imigrant w lesie jest bystrzejszy niż ty. i oni. @nie i @witejus są mało bystrzy i nie rozumieli dlaczego imigranci podają bzdury do papierów oni by podali prawdziwe dane. A ty mając lewarek w ręce nie umiał byś przejść przez płot.

Wrócimy do tej rozmowy kiedyś bo coś mi się tu nie zgadza. Ponadto ja bym ten płot próbował inaczej sforsować ale to już mało istotne.

W dniu 4.07.2025 o 22:39, nie napisał(a):

---------------------------------

Liderzy Rodaków Kamratów Wojciech O. oraz Marcin O.  zostali skierowani na przymusowe badania psychiatryczne - poinformował  oficjalny profil ruchu za pośrednictwem mediów społecznościowych.

jak u ruskich

To już ich wypuścili, czy w trackie odsiadki skierowali na te badania ?

2 godziny temu, DTaras napisał(a):

No tooo płonie ta ziemia czy nie płonie?

Klimat się rozregulował. Trwa szukanie winnych. W sumie znaleziono. Winny jest przeciętny Kowalski, który grzeje w zimę węglem.  Do czerwca było dosyć chłodno ale wiatr też potrafi osuszyć ziemię, nie tylko słońce. To tak w skrócie.

Opublikowano
57 minut temu, dysydent napisał(a):

chcecie wyjść na bałwanów czy wprost na oszołomsko klimatycznych szurów to dalej lobbujcie przeciwko inwestycjom w uregulowanie dzikich czy tam zdziczałych rzek i podobnym działaniom

Ja tam jestem raczej za kompleksowym rozwiązywaniem zagadnienia i skupieniu sie bardziej na retencji oraz ochronie powodziowej, niż uzdatnianiem naszych rzeka do funkcji transportowych. 

4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Winny jest przeciętny Kowalski, który grzeje w zimę węglem. 

Winny jest Roman, bo kopie ten wungiel i zmusza Kowalskiego do jego spalania, bo inaczej węgiel będzie zalegał na hałdach  , a jak będzie zalegał to Roman będzie strajkował i Kowalski będzie musiał dołożyć do roboty Romana. Tak więc Kowalski dla świętego spokoju spali ten wungiel, żeby choć do Romana nie dokładać, bo i tak dokłada do wszystkiego.

Chyba że coś pokręciłem, to popraw.

Opublikowano (edytowane)

transport kolejowy często przegrywa konkurencję z samochodowym a rzeczny przegrał już dawno z wynalazkami cywilizacji technicznej i promowanie poglądu jakoby był sensowny bliskie promowaniu transportu wielbłądami

Morski to co innego ale tylko dlatego że czy to geografia czy polityka eliminuje konkurencję transportu lądowego no w tym przypadku kolejowego i kołowego na równi.
Transport lotniczy moooże kiedyś uzyska jakąś znaczącą pozycję ale to dopiero wtedy gdy statki powietrzne osiągną wydajność i ekonomię energetyczną zbliżoną do kołowego a to wymaga skali i jeszcze paru wynalzków dzięki którym jeden statek powietrzny zdoła tysiące ton i ... nie wiem; coś a'la sterowce, monstrualne szybowce? no gdybym wiedział to właśnie byłbym tego wynalazcą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jedno drugiemu nie musi wcale przeszkadzać, ale tu trzeba ruszyć głową

No i łatwiej zalać rolnikom pola w wyniku zaprzestania odmulania rowów i wogóle konserwacji  urzadzeń wodnych, niż wydać z głową kasę aby pogodzić interesy jednych i drugich, bo w tym pierwszym przypadku nadal jesteś właścicielem bagna u musisz płacić od niego podatek gruntowy, jak to mam miejsce w przypadku doliny WIeprza w ololicy Izbica - Krasnystaw, gdzie od 25 lat nikt nie jest w stanie wjechac i zebrać siana, ale podatek gruntowy trzeba do gminy odprowadzić.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

promowanie poglądu jakoby był sensowny bliskie promowaniu transportu wielbłądami

A ostatnio był promowany.

• Haha 1
Opublikowano

kiedys bylem na wykladzie o ziemi, gosc opowiadal,ze co 800 lat mamy ocieplenie. ostatnie bylo we wczesnym sredniowieczu,przylada na rozkwit panstwa polskiego XII i XIII wiek, po 1500 roku nastepowalo ochlodzenie. sienkiewicz w "krzyzakach" zle pokazal zime. w tamtych czasach bylo dosc cieplo w polsce, ciplej niz obecnie. sienkiewiczowi sie wydawalo, ze jesli za jego czasow jest zimno, to wtedy misialo byc jeszcze zimniej. czy mamy jeszcze podrygi ochladania, czy nastepuje powolne ocieplenie zgodne z 800 letnia cyrkulacja? mysle ,ze wzrost aktywnosci slonca duzo nam miesza w pogodzie. natomiast podnoszenie sie temperatury ziemi uzaleznione jest od pochlaniania i oddawania CO2 oceanow. z tego co mi wiadomo, mamy czas ocjeplania. mysle tez, ze my nie jestesmy w stanie zauwazyc w ciagu swojego zycia takich anomalii

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Siedzacybyk napisał(a):

kiedys bylem na wykladzie o ziemi, gosc opowiadal,ze co 800 lat mamy ocieplenie. ostatnie bylo we wczesnym sredniowieczu,przylada na rozkwit panstwa polskiego

Oooooo to trza jakoś powiązać to ocieplenie z rozkwitem Polski. Może i teraz tak jest? Ale nieee , bo łone wtedy PiSu nie miały, to i rozkwit mogły se zafundować.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

było by to nawet śmieszna tylko pówódź ub roczna pokazała ważniejsze priorytety

Iiiiiiii oni te priorytety może nawet i zauważyli, tylko do dzisiaj tego pojąć nie mogą.

Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał(a):

z innych większych "tuzów" internetowych jak polsat, rmf i onet (te akurat sprawdziłem bo u innych zapewne też) nigdzie nie można wyczytać narodowości mordercy

media podają informacje bardzo szybko i nieraz ciezko jest potwierdzić narodowość w tak szybkim czasie 

Opublikowano

masz racje z powiazania rozkwitu panstwa polskiego od ocieplenia, w europie bum populacyjny byl powiazany z klimatem. polska to panstwo rolnicze , rozkwitlo w 13 i 14 wieku, dojechalo do 16 i 17, a potem zaczelo upadac. jest opisane kilka klesk, potrafili nie zebrac plonow, ciagle padalo. zimno, wymarzalo, wiosna noe szlo wjechac itp. nie jestem historykiem, pewnie yahoo moglby wiecej dopisac, bo on chyba z historia ma do czynienia zawodowo. wplatanie polityki, pis, po,do takich tematow to jak proba opowiedzenia dowcipu, gdy na imprezie goscie chca sie pozabijac.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jahooo napisał(a):

Jedno drugiemu nie musi wcale przeszkadzać, ale tu trzeba ruszyć głową

No i łatwiej zalać rolnikom pola w wyniku zaprzestania odmulania rowów i wogóle konserwacji  urzadzeń wodnych, niż wydać z głową kasę aby pogodzić interesy jednych i drugich, bo w tym pierwszym przypadku nadal jesteś właścicielem bagna u musisz płacić od niego podatek gruntowy, jak to mam miejsce w przypadku doliny WIeprza w ololicy Izbica - Krasnystaw, gdzie od 25 lat nikt nie jest w stanie wjechac i zebrać siana, ale podatek gruntowy trzeba do gminy odprowadzić.

w obecnym oparze oszołomu nikt nic nie zrobi i dużo pisania - dlaczego

13 minut temu, jarecki napisał(a):

media podają informacje bardzo szybko i nieraz ciezko jest potwierdzić narodowość w tak szybkim czasie 

taaa
bo uwierzę
szkoda klawiatury z tym dyskutować że w dobie rzeczników prasowych nawet kółka różańcowego którzy posługują się współczesnymi technologiami informacyjnymi a i reporterów terenowych co te same technologie...
manipulacja Panie, miękka ale manipulacja łatwa do wytłumaczenia i nie wmówisz nic innego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

wplatanie polityki, pis, po,do takich tematow to jak proba opowiedzenia dowcipu, gdy na imprezie goscie chca sie pozabijac.

Zauważyłeś może krój czcionki? Kursywą było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v