Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jahooo napisał(a):

Wcalebym się nie zdziwił, jakby Izrael miał opracowana własną technologię tego typu i nie musiał posiłkować się Nvidią

Ta ostatnia tez nie jest jakimś cudem

a co to jest te czipy Nvidii? "tego samego typu" technologia co w każdym współczesnym komputerze czy byle kontrolerze tylko upchana w dużej ilości zwykła binarna cyfrówka która na potrzeby rzekomej inteligencji emuluje tej prawdziwej inteligencji analogowość
Tyle powiem że są tacy co sądzą że nie tędy droga a nawet już poszli inną i wcale nie mam na myśli kolejnego hajpu - komputera zwanego kwantowym bo powinien się nazywać analogowy co by rozszerzyło horyzonty myślowe...
a z resztą
co to jakieś cybernetyczne forum?
dość na tym gdy podsumuję - hajp hajpem pogania frajerów do bulenia kasy
a że działa to sam bym tak robił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał(a):

zaspiewaj -boze cos polske- a potem sprawdz co to zapiesn 🤣🤣

miedzynarodowka powstala kiedy nawet zsrr nie bylo w planach.. 

Dla Aleksandra

Hymn socjalistów

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał(a):

Wiadomo facet tym się zajmuje to chciał by byśmy byli potęgą. Ale realia są jakie są. Mało tego jak ktoś się orientuje w IT to wie, że dużo roboty europejskie firmy zlecają w Indiach. Indie postawiły na naukę rzesz informatyków którzy są całkiem tanią siłą roboczą świadczącą podwykonawstwo. Dla mnie to info to kapiszon. Choć intencję tego człowieka rozumiem.

Wspólne oświadczenie EU wiceprzewodniczącej wykonawczej Henna Virkkunen i komisarza Maroša Šefčoviča

Jesteśmy zaniepokojeni przyjętymi dziś przez USA środkami ograniczającymi dostęp wybranych państw członkowskich UE i ich przedsiębiorstw do wywozu zaawansowanych czipów AI. 

Uważamy, że w interesie gospodarki i bezpieczeństwa USA leży również, aby UE kupowała od USA zaawansowane układy sztucznej inteligencji bez ograniczeń: ściśle współpracujemy, w szczególności w dziedzinie bezpieczeństwa, i stanowimy dla USA szansę gospodarczą, a nie zagrożenie dla bezpieczeństwa.

Podzieliliśmy się już naszymi obawami z obecną administracją USA i z niecierpliwością czekamy na konstruktywną współpracę z kolejną administracją USA. Jesteśmy przekonani, że możemy znaleźć sposób na utrzymanie bezpiecznego transatlantyckiego łańcucha dostaw technologii sztucznej inteligencji i superkomputerów, z korzyścią dla naszych przedsiębiorstw i obywateli po obu stronach Atlantyku.

z litości nic o tobie nie napiszę :D 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

a co to jest te czipy Nvidii? "tego samego typu" technologia co w każdym współczesnym komputerze czy byle kontrolerze tylko upchana w dużej ilości zwykła binarna cyfrówka która na potrzeby rzekomej inteligencji emuluje tej inteligencji analogowość
Tyle powiem że są tacy co sądzą że nie tędy droga a nawet już poszli inną i wcale nie mam na myśli kolejnego hajpu - komputera zwanego kwantowym bo powinien się nazywać analogowy co by rozszerzyło horyzonty myślowe...
a z resztą
co to jakieś cybernetyczne forum?
dość na tym gdy podsumuję - hajp hajpem pogania frajerów do bulenia kasy
a że działa to sam bym tak robił

od wielu  lat technoogia czipów wspiera pewne skróty programistyczne, dzięki czemu podprogram wbudowany w stos robi to, czego nie musi przeliczać programista, po prostu podaje dane do wykonania i otrzymuje wynik

do tego sama struktura jest optymalizowana do wykonywania wielu obliczeń, że tak powiem, specyfikowanych, dlatego AI niexle sobie radzi z generowaniem czy ogólni eprzetwarzaniem grafiki, natomiast nie jest inteligentna, wkażdym razie nie bardziej, niż gry z botami, w dodatku uczy się na błędach, czyli powtarza wszelkie błędy znalezione na stronach

chcesz się przekonac, zlec w ChatGPT wykonanie schematu i kodu np do jakiejś płytki z GPS i wyświetlaczem, na 100% bez ręcznych poprawek to nie ruszy, bo na forum zazwyczaj poprawny kod jest gdzies tam na którejś z kolei stronie i AI niepotrafi tego poprawnie przeanalizować

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, nie napisał(a):

i stanowimy dla USA szansę gospodarczą

że niby xujnia ma być.. dawać tę szansę?
postaw się w punkcie widzenia jankesa i jakie sobie zada pierwsze pytanie?

xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

że niby xujnia ma być.. dawać tę szansę?
postaw się w punkcie widzenia jankesa i jakie sobie zada pierwsze pytanie?

xD

widziałeś rozwój bez rynki zbytu? :D 

Opublikowano

Jeszcze liczy się rozmiar , wielkość , może trzeba sobie nowe źródło poszukać z chin . Z drugiej strony stwarza szansę Rosja korzystała z gotowego i teraz ,, nic nie ma "

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał(a):

od wielu  lat technoogia czipów wspiera pewne skróty programistyczne

skróty programistyczne to się pisze w assemblerze do gotowych bibliotek właśnie po to aby przyspieszyć program bo te biblioteki są pisane jako nazbyt uniwersalne i przeładowane z punktu widzenia zadania jakie mają wykonywać a danej akurat aplikacji

no i tu może by jakoś się ten automat zwany "AI" przydał gdyby - no właśnie - owa na siłę weń implementowana emulacja analogowości, przypadkowości wszak jeśli ma być inteligencja to autonomiczna i jak to inteligencja z definicji nieprzewidywalna w pełni w swych decyzjach a tylko w pewnym zakresie prawdopodobieństwa

i tutaj pies pogrzebany i to jeszcze sam sobie jamę wykopał która się nań zawali i go pogrzebie

o ile nadążasz i mnie rozumiesz to właśnie napisałem dowcip o tym jak małpokształtne na swej planecie najpierw flogiston później kwanty a teraz właśnie se inteligencję sztuczną wymyśliły  :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, nie napisał(a):

Tu akurat się zgodzę. Trzeba rozdać w ciul socjalu, sztucznie podnieść minimalną, dać 14tki i od razu rynek zbytu rośnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Tu akurat się zgodzę. Trzeba rozdać w ciul socjalu, sztucznie podnieść minimalną, dać 14tki i od razu rynek zbytu rośnie. 

oglądałeś Asterixa i Obelixa ? Jak zarządca uwolnił niewolników po czymkazał im płacić za mieszkanie i jedzenie ?

zabrał im 100% tego co zarobili, no ale byli wolnymi ludźmi

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, nie napisał(a):

hi
aż przegapiłem że to do mnie było

bez rynku zbytu widziałem wszyscy widzimy skutek rozwoju choćby samo życie

rynek potrzeb, selekcja daje rozwój a rynek zbytu tylko się kończy "efektem szarańczy" kiedy popyt mija się z sensem selekcji i podaż nie potrafi nie nadąża wykształcić mechanizmów obronnych przed nadpopytem.

może uda mi się to skompaktować do krótkiej jakiej sentencji ale na razie musi wystarczyć powyższe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał(a):

hi

rynek potrzeb, selekcja daje rozwój a rynek zbytu tylko się kończy "efektem szarańczy" kiedy popyt mija się z sensem selekcji i podaż nie potrafi nie nadąża wykształcić mechanizmów obronnych przed nadpopytem.

może uda mi się to skompaktować do krótkiej jakiej sentencji ale na razie musi wystarczyć powyższe

zabrzmiałeś teraz jak galan

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał(a):

hi

kiedy nie będziesz miał rynku zbytu na swój popęd seksualny, to twój rynek (zaspokojenia tych) potrzeb słabo widzę :D nie wspominając o rozwoju :D 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał(a):

kiedy nie będziesz miał rynku zbytu na swój popęd seksualny, to twój rynek (zaspokojenia tych) potrzeb słabo widzę :D nie wspominając o rozwoju :D 

a nie pomylił Ci się @nie klasztor z burdelem czasem?

bo popęd seksualny to popyt a nie podaż
że dalej nie będę dopytywał o Twe postrzeganie rzeczywistości ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

co??

jaki popyt ma ewolucja życia i czy to popyt jest jej motorem?
no chyba że Ty negujesz teorię ewolucji to wtedy nie mamy o czym rozmawiać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

To świadczy że stajemy się coraz bardziej państwem kolonialnym oddając koncesje na eksploatację złóż , poprzednie rządy Tuska skutkowały zwyżka podatków od zluz łupkowych ale dobrze . Spore złoże miedzi w Polsce jest w rękach chyba kanadyjskiej firmy 

Skoro polskie firmy nie umieją. Z drugiej strony może i jakieś złoże miedzi w PL jest w rękach Kanadyjczyków ale nasz KHGM ma złoża za granicą ja bym nie dramatyzował. 

50 minut temu, nie napisał(a):

Wspólne oświadczenie EU wiceprzewodniczącej wykonawczej Henna Virkkunen i komisarza Maroša Šefčoviča

Jesteśmy zaniepokojeni przyjętymi dziś przez USA środkami ograniczającymi dostęp wybranych państw członkowskich UE i ich przedsiębiorstw do wywozu zaawansowanych czipów AI. 

Uważamy, że w interesie gospodarki i bezpieczeństwa USA leży również, aby UE kupowała od USA zaawansowane układy sztucznej inteligencji bez ograniczeń: ściśle współpracujemy, w szczególności w dziedzinie bezpieczeństwa, i stanowimy dla USA szansę gospodarczą, a nie zagrożenie dla bezpieczeństwa.

Podzieliliśmy się już naszymi obawami z obecną administracją USA i z niecierpliwością czekamy na konstruktywną współpracę z kolejną administracją USA. Jesteśmy przekonani, że możemy znaleźć sposób na utrzymanie bezpiecznego transatlantyckiego łańcucha dostaw technologii sztucznej inteligencji i superkomputerów, z korzyścią dla naszych przedsiębiorstw i obywateli po obu stronach Atlantyku.

z litości nic o tobie nie napiszę :D 

To jest kapiszon. Już pomijam fakt jak nagle na oświadczenie UE zacząłeś się powoływać. Widać autorytet dla ciebie. Ale tak zwyczajnie po ludzku co mieli powiedzieć, że się cieszą. Wyrazili zaniepokojenie i tyle. Wszystko normalne. A ty bijesz pianę.

Zwykłego Polaka to tyle obchodzi co rzekomy ruski gaz w autobusach w Warszawie czy rzekome zdejmowanie krzyży.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

a nie pomylił Ci się @nie klasztor z burdelem czasem?

bo popęd seksualny to popyt a nie podaż
że dalej nie będę dopytywał o Twe postrzeganie rzeczywistości ;)

to zależy co lubisz :D 

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

co??

jaki popyt ma ewolucja życia i czy to popyt jest jej motorem?
no chyba że Ty negujesz teorię ewolucji to wtedy nie mamy o czym rozmawiać

niestety, ewolucja nie jest w żaden sposób ukierunkowana, według obecnych badań, to, że jesteśmy tu, gdzie jesteśmy, to dzieło przypadku, dlatego jest ona na pieńku z kreacjonistami

a co do AI - widziałem już wiele cudownych wynalazków, które odeszły szybkciej, niż zdążyły osiagnąć w społeczeństwie jakieś szersze zastosowanie użytkowe

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

niestety, ewolucja nie jest w żaden sposób ukierunkowana, według obecnych badań, to, że jesteśmy tu, gdzie jesteśmy, to dzieło przypadku, dlatego jest ona na pieńku z kreacjonistami

Z tym że to wszystko przypadek...zgadzasz się?

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

odbiegasz od tematu... wątku zatem uznaję go za zakończony

po prostu uważam inaczej