Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

a pytałeś @galan99 o stawki?
W truskawkach u nas po 300-400zł babki emerytki potrafią zarobić w dniówkę
Przynajmniej w ub tyg bo teraz truskawka pewnie na pysk tanieje i niebawem będzie dylemat czy ją w ogóle zbierać bo rzeczywiście trudno o pracownika za jakąkolwiek cenę i nie da się zjechać poniżej pewnych minimów które wcale takie niskie nie są i nie wiem czy dużo niższe niż u bluzgojęzycznych

To sam się schylaj i zrywaj jak  muszą to niech zrywają .

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

a takim że zarówno dżuma jak i cholera podlegają obowiązkowemu leczeniu a nie celowemu roznoszeniu i wspieraniu którejkolwiek.

jeśli miałem taki wybór w ostatnim głosowaniu to tylko idiota idzie i głosuje

Zdajesz sobie sprawę że nie zmieni się nic tylko  przebudują partie z X na Z .

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

@Tomasz0611 ja akurat nie jagodowy to wybacz mi ignorancję bo no nie wiem co się obecnie w truskawce dzieje i palnąłem na fali uprzedzenia z tradycji lat minionych

Ten rok jest inny ;)

I w pozostałych owocach też się źle nie zapowiada. Sporo w kraju pomarzlo. Teraz grady poprawiają. Import z Egiptu drogi i kupują polski towar ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ten rok jest inny ;)

I w pozostałych owocach też się źle nie zapowiada. Sporo w kraju pomarzlo. Teraz grady poprawiają. Import z Egiptu drogi i kupują polski towar ;)

Jakbym Ryśka słyszał  cieszy się że ma zaś inni stracili wszystko i nie kiedy nie dadzą rady  podnieść się  .

Opublikowano

Dzisiaj słyszałem wypowiedź gościa, który sprawdził kto był w komisji wyborczej która źle niby policzyła głosy, otóż w komisji wyborczej nr 95 w Krakowie, nie było żadnego przedstawiciela panów Nawrockiego, Mentzena ani Brauna, to się pytam kto sfałszował niby te wyniki?   xD dobrze o tym wiedzą że sami przerżnęli, w Niemczech i Brukseli to samo, inaczej to dopiero by piali, naród tylko durnowaty się podnieca jak stonka wykopkami i łudzi się powtórką wyborów.

• Like 1
Opublikowano

Tak to działa jak się wszystkim trafi urodzajny rok to wszyscy stracą . 

4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Jakbym Ryśka słyszał  cieszy się że ma zaś inni stracili wszystko i nie kiedy nie dadzą rady  podnieść się  .

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Dzisiaj słyszałem wypowiedź gościa, który sprawdził kto był w komisji wyborczej która źle niby policzyła głosy, otóż w komisji wyborczej nr 95 w Krakowie, nie było żadnego przedstawiciela panów Nawrockiego, Mentzena ani Brauna, to się pytam kto sfałszował niby te wyniki?   xD dobrze o tym wiedzą że sami przerżnęli, w Niemczech i Brukseli to samo, inaczej to dopiero by piali, naród tylko durnowaty się podnieca jak stonka wykopkami i łudzi się powtórką wyborów.

Nie ma się co przejmować tymi kretynami z giertychem na czele. 

Jak to mówią słychać wycie...

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dysydent napisał(a):

znaczy na przyszłe lata nie zwiększać areału a wręcz wyczuć kiedy skasować całkiem

Ja tam co roku sadze tyle samo. Myślę że areał upraw też jakoś znacznie nie wzrośnie, w truskawce coraz więcej jest chorób, trzeba na prawdę wiedzieć jak się uprawia, to nie ta truskawka co 20-30 lat temu. Ktoś nowy się nie zaangażuje, Ci co już mają myślę że więcej nie zasadzą bo już jest problem z pracownikami. Co z tego że więcej zasadzisz, jak nie zbierzesz i zgnije w polu. Myślę że nie będzie jakiś duzych nasadzeń po tym roku. 

To nie porzeczka czy wiśnia że zbierzesz maszynowo. Jabłko przemysłowe też już robią maszynowo. Tu nadal jest zbiór ręczny i nie widać w najbliższej perspektywie aby miało się coś zmienic. Bo albo trzeba by genetycznie zmienić aby wszystko na raz dojrzewało. Albo robot mobilny z systemami wizyjnymi aby określić która jest dojrzała a która nie, a potem jeszcze odsortowac te owoce z oznakami chorób grzybowych ;)

14 minut temu, galan99 napisał(a):

Nie cieszę się że inni stracili. Po prostu taki rok i nic nie poradzisz. U mnie tez nie będzie takich plonów jak w poprzednich latach. Wymieniam tylko powody takiej a nie innej ceny, tylko tyle.

Normalnie w tym momencie sezonu zbierałem po 3-4 tony dziennie, w tym roku to raczej 2-3 tony.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

, Ci co już mają myślę że więcej nie zasadzą bo już jest problem z pracownikami

A cóż to za zmiana , dopiero co rozmawialiśmy na ten temat 😉, co do chorób to nie tylko truskawka ale wszędzie coraz więcej patogenów .

14 minut temu, dysydent napisał(a):

Słyszałeś że w USA odkryto przemyt z chin zarazka ? Patogen który atakuje zboża .

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

A cóż to za zmiana , dopiero co rozmawialiśmy na ten temat 😉, co do chorób to nie tylko truskawka ale wszędzie coraz więcej patogenów .

Ja mam swoich stałych, ale znaleźć nowych nie jest tak łatwo. 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

Tak to działa jak się wszystkim trafi urodzajny rok to wszyscy stracą . 

bzdura; nie straci najważniejszy - klient
no w tym roku na truskawce straci jeśli nawet hurt i chłodnictwo płaci dobre stawki i jeszcze je podbija

tak na marginesie to plantatorom radził bym natychmiastowe płatności a nie odwleczone w czasie bo może dużo tych napaleńców z przetwórstwa paść na pysk gdy zbyt drogo nakupią i przyjdzie zderzyć się z rynkiem gdy w końcu choćby i ten transport z Egiptu na wali wysokich cen się rozwinie i ... a co ja tam będę tłumaczył; kto wie to zrozumie po dwu słowach - "oscylacje rynkowe" ;) 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał(a):

Słyszałeś że w USA odkryto przemyt z chin zarazka ? Patogen który atakuje zboża .

pewnie nie pamiętasz jak prymitywna komusza propaganda bloku sowieckiego insynuowała że stnokę ziemniaczaną to celowo jankesi z samolotów zrzucali

jak bym był ciemnotą co nie szkolona w Biologii, zjawiskach w ekosystemach itp to i w to celowe przemycanie bym uwierzył. czy bardziej w sens jego. I ez przemycania są naturalne migracje nowych form życia i tak było od tego życia początku i będzie do tego życia końca

jeszcze ekooszołomy brukselskie czy i pn amerykańskie oskarżą Neandertalczyków że Homo Sapiens z Afryki to se sami przemycili, a mogło być w tej Europie tak "ekologicznie" xD

kiedyś komuna była durna jak but; teraz to już chyba cała planeta :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

bzdura; nie straci najważniejszy - klient
no w tym roku na truskawce straci jeśli nawet hurt i chłodnictwo płaci dobre stawki i jeszcze je podbija

Tu jest pole do dyskusji , jak straci producent to  przyszły sezon oznacza zmniejszenie areału i wtedy konsument zapłaci drożej . 

Opublikowano
52 minuty temu, galan99 napisał(a):

Dziękuję bardzo dobrze lepiej jak w twych truskawkach .

Tylko jedno martwi mnie popaprańcy będą uciekać z Polski do Niemiec i ty  za nimi .

Ten Niemiec ci powinien gumą codziennie parę razy przyj.... To moze by cię naprostował.

A tak na serio to byłeś w wariatkowie u Niemca czy dostałeś bana za głupotę?

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Desperado napisał(a):

gdyby mogli udowodnić celowe działanie, już by był wariant rumuński

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Tu jest pole do dyskusji , jak straci producent to  przyszły sezon oznacza zmniejszenie areału i wtedy konsument zapłaci drożej . 

Są lepsze sezony, są gorsze, a areał truskawki w Polsce systematycznie spada. Trzymają się jeszcze Ci co mają truskawki deserowe, Ci co robią tylko na przemysł odpadają systematycznie z roku na rok.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał(a):

czy jako producent po jednosezonej nadprodukcji z tzw "klęski urodzaju" zmniejszył byś areał jeśli właśnie pokazałeś że się poważnie liczysz z taką reakcją rynku jako całości?

Niestety to tak nie działa i koniunktura jest tak naprawdę nieprzewidywalna a w rolnictwie jednoroczne wachnięcie nie oznacza zmiany trendu. i dużo by jeszcze tylko tu nie forum ekonomiczne a prymitywniejsze - polityczne i pereł przed... no zbyt wartościowych tych pereł akurat w to koryto nie rzucajmy ;)

O właśnie; post wyżej jest profesjonalniejsza ocena tego trendu
(dopisałem w edycji bo wcześniej przeoczyłem)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

czy jako producent po jednosezonej nadprodukcji z tzw "klęski urodzaju" zmniejszył byś areał jeśli właśnie pokazałeś że się poważnie liczysz z taką reakcją rynku jako całości?

Trend wieloletni jest na zmniejszanie areału uprawy truskawki, po takim sezonie może to się zatrzymać, ale wątpę, że obszar wzrośnie ...

Opublikowano

W uprawach jednorocznych występuje chyba zwiększenie lub zmniejszenie produkcji , dobrym przykładem są ziemniaki jeśli chodzi o areał ostatnio właśnie braki ziemniaka na Białorusi i Rosji są podawane jako przykład spadku cen co skutkowało zmniejszeniem areału 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trend wieloletni jest na zmniejszanie areału uprawy truskawki, po takim sezonie może to się zatrzymać, ale wątpę, że obszar wzrośnie ...

u mnie w regionie w tym roku obserwuję wzrost nasadzeń i to o nowych plantatorów i bto takich bardziej obszarowych. Pełnia plonowania w przyszły rok i... nno zobaczymy. Być może trend przez Ciebie opisany właśnie osiągnął swoje przełamanie?

@jarecki u kacapów putin wpakował kupę kasy w obsługę wojny i wielu dochody podskoczyły którzy uznali że przydomowe ogródki se odpuszczą bo będzie ich stać se kupić itd.
Specyfika wojny a nie rykoszet klęski urodzaju

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v