Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał(a):

KO to nie jest ten dawny Kongres Liberalno Demokratyczny tylko konglomerat zawszony lewicowymi przystawkami i do tego "kryzowany" pisowską nacjonalistyczno socjalistyczną konkurencją

Taki mały szczegół to 500 plus w  założeniu było od 2 dziecka to pod naciskiem PO , PIS dało od pierwszego , 800 plus to tez naciski PO , jak się przyjżeć temu rozdawnictwu PIS to założenia były nawet słuszne tylko potem się pogubiło 

Opublikowano
13 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Życzysz żeby iść spać?

Dziwne życzenia...

i trzeba bylo isc spac zamiast pare stron glupot pisac...

13 godzin temu, Wpaw napisał(a):

W Toruniu byłeś? Pieszo chyba wracałeś 😁 dobrej nocy 😉

bylem .w tv ogladalem 🤣.

gdybym mial krowy to bym wegetowal jak wy a tak to sobie moge pobalowac ..

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Autobusów za dużo w Nowy Rok nie jeździ xD 

jaka w kazda niedziele .. bysy maja wolne.

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

nie bojciesie uprawiac seksu.

jeze moga a wy co ??

12 godzin temu, Wpaw napisał(a):

No wariat😁 nie dziękuję 😉

juz zapomnaiels jak to sie robi ??

12 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie da sie pogodzic rolnictwa z budowlanka?

widze jak to u kolegi wyglada- jeszcze po kukurydzy nie pooral.

w tym roku pszenice udalo mu sie zasiac,w tamtym czesc w blocie musial na wiosne przesiac,czesc tylko uprawil.

kukurydze trawa przerosla,pozniej dal taka  dawke ze przypalil  , owies burza wymlocila -na wczasy pojechal.

Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

taa; z liniami produkcyjnymi tak gdzieś bliżej Szanghaju i Shenzhen :P

no własnie nie dokońca , do Polski ma wrócoć produkcja rowerów wodorowych , a taniego roweru produkcja w europie jest bez szans bo konkurencja z azji jest duza 

https://www.google.com/search?q=wraca+do+polski+produkcja+roweruwodorowego&rlz=1C1GCEA_enPL906PL906&oq=wraca+do+polski+produkcja+roweruwodorowego&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIJCAEQIRgKGKABMgkIAhAhGAoYoAEyCQgDECEYChigAdIBCTEzNjg3ajBqN6gCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

Taki mały szczegół to 500 plus w  założeniu było od 2 dziecka to pod naciskiem PO , PIS dało od pierwszego , 800 plus to tez naciski PO , jak się przyjżeć temu rozdawnictwu PIS to założenia były nawet słuszne tylko potem się pogubiło 

Założenia może i słuszne, ale efekt wręcz przeciwny ...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

o, dzięki @Tomasz0611 bo gdzieś mi ten post @jarecki-ego umknął (pucharki za promowanie Jego treści może niech już stawia @jarecki :))

19 minut temu, jarecki napisał(a):

500 plus w  założeniu było od 2 dziecka to pod naciskiem PO , PIS dało od pierwszego

no jeśli pogłówny zasiłek na dziecko ma być prokreacyjny (o ile takiej skali może być) to właśnie istotniejszą jest zachęta "zacząć"
już bez rozpisywania dlaczego na pierwsze dziecko dużo trudniej się zdecydować niż każde kolejne, czy tam - nie usunąć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał(a):

bylem .w tv ogladalem 🤣.

gdybym mial krowy to bym wegetowal jak wy a tak to sobie moge pobalowac ..

jaka w kazda niedziele .. bysy maja wolne.

nie bojciesie uprawiac seksu.

jeze moga a wy co ??

juz zapomnaiels jak to sie robi ??

widze jak to u kolegi wyglada- jeszcze po kukurydzy nie pooral.

w tym roku pszenice udalo mu sie zasiac,w tamtym czesc w blocie musial na wiosne przesiac,czesc tylko uprawil.

kukurydze trawa przerosla,pozniej dal taka  dawke ze przypalil  , owies burza wymlocila -na wczasy pojechal.

Chciałem z tobą podyskutować ale jednak się nie da, w polu w oborze i w robocie mam zawsze zrobione na czas. A ty obrażasz rolnikow, co z ciebie za rolnik. Chyba uzurpator...

Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Założenia może i słuszne, ale efekt wręcz przeciwny ...

Myślę, że lepszy efekt niż 800 plus dąłoby zaliczenie kobietom okresu macierzyństwa i wychowania dziecka jako okresu składkowego do emerytury, a pewnie i finansowo byłoby to podobnie jak 800+

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jarecki napisał(a):

do Polski ma wrócoć produkcja

no właśnie - słowo "ma" odwołuje się nie do faktów a wiary
a ja człowiek małej wiary i jakoś ten argument tylko politowanie do głosicieli u mnie wzbudza

@jahooo; nie dało by
kto w początkach wieku tzw - rozrodczego kieruje się wizją emerytury?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

Myślę, że lepszy efekt niż 800 plus dąłoby zaliczenie kobietom okresu macierzyństwa

Wszystko byle nie kasa do rączki ... Ulgi na zakupy czy dopłaty do żłobka też słabe, widać to po tym jak żłobki podrożały po wprowadzeniu tego babciowego czy jak to się tam zwie.

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie - słowo "ma" odwołuje się nie do faktów a wiary
a ja człowiek małej wiary i jakoś ten argument tylko politowanie do głosicieli u mnie wzbudza

@jahooo; nie dało by
kto w początkach wieku tzw - rozrodczego kieruje się wizją emerytury?

tu byłby pomocny tzw "minimalny kapitał emerytalny", czyli możesz przejść na emeryturę, jak ze składek uzbierasz XXX kasy, inaczej musisz pracowac dalej

to by wielu osobom otworzyło oczy, podobnie działałby staz emerytalny,na przykład miminum 40 lat składkowych

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wszystko byle nie kasa do rączki

niekoniecznie
w Szwajcarii choć pewnie nie tylko tam a jedynie moja wiedza marna
otóż w Szwajcarii rodzice dzieci dużo więcej dostają na rękę wypłaty niż bezdzietni

oczywiście proste systemowo to nie jest bo nie wszyscy muszą być na etacie ale jest to możliwe do wdrożenia i PO na tuż przed swym upadkiem pod Kopaczową coś w tym stylu przebąkiwało tylko ... jak wyżej z @jarecki-m - rozbiło się o owo "ma być" zamiast "jest"

Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

niekoniecznie
w Szwajcarii choć pewnie nie tylko tam a jedynie moja wiedza marna
otóż w Szwajcarii rodzice dzieci dużo więcej dostają na rękę wypłaty niż bezdzietni

Widzisz, ale to jest dodatek do wypłaty, pracujesz to dopiero dostajesz, jesteś patologiczną rodziną nierobów to kasy nie ma ...

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

to by wielu osobom otworzyło oczy, podobnie działałby staz emerytalny,na przykład miminum 40 lat składkowych

No właśnie, ja mam ponad 40 lat i co? mundurówce i nauczycielom się należy, bo się strasznie napracują.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, ale to jest dodatek do wypłaty, pracujesz to dopiero dostajesz, jesteś patologiczną rodziną nierobów to kasy nie ma ...

pewnie ma, ale jak spełnia jakies dość restrykcyjne warunki, a nie, że KĄKUBENT pracuje na czarno

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, jahooo napisał(a):

tu byłby pomocny tzw "minimalny kapitał emerytalny", czyli możesz przejść na emeryturę, jak ze składek uzbierasz XXX kasy, inaczej musisz pracowac dalej

nie po to akceptujemy potężne wydatki na edukację powszechną aby produkowała durni wierzących w długofalowe gwarancje czyjekolwiek zwłaszcza w kwestii fikcji jaką jest (współczesny) pieniądz w skali pokolenia i jego naturalnej inflacyjności wpisanej w sam mechanizm jego kreowania
no i przecież mamy upadki systemów, państw i teraz chociażby przykład Ukrainy; co warte tam są jakiekolwiek gwarancje emerytalne gdy... czy muszę dalej?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

no i przecież mamy upadki systemów, państw i teraz chociażby przykład Ukrainy; co warte tam są jakiekolwiek gwarancje emerytalne gdy... czy muszę dalej?

Dlatego uważam, że najlepszą gwarancją emerytalną jest porządne wychowanie dzieci, może na starość nie będziesz miał kokosów, ale z głodu Ci nie dadzą umrzeć xD 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał(a):

nie po to akceptujemy potężne wydatki na edukację powszechną aby produkowała durni wierzących w długofalowe gwarancje czyjekolwiek zwłaszcza w kwestii fikcji jaką jest pieniąc w skali pokolenia i jego naturalnej inflacyjności wpisanej w sam mechanizm jego kreowania

nie mówimy tu o ekstremalnych przypadkach, ale państwo w swojej ciągłości zawsze jakies minimalne gwarancje daje, jesli w razie W Rosja przejmie Ukrainę, zapewne jakies emerytury będzie wypłacać

tak, jak rosja sowiecka wypłacała emerytury i renty carskim żołnierzom

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

tylko Oni tam to jakoś tak zrobili że cenę produktu obciąża tylko ta podstawa dla bezdzietnych a nadwyżka to ... no właśnie nie wiem czy jest refundowana z budżetu państwa czy uszczupla ten budżet obniżką haraczy czy to z wynagrodzenia pracownika czy pracodawcy czy obydwu?

efekt finalny jest i tam jednak taki że Chińczycy wykupują ichnie firmy czyli może depopulację to powstrzymało ale nie całą resztę odium przesadnego socjalizmu wszak to też jest socjalizm i podobne rozwiązanie to ja pamiętam jeszcze i z czasów polskiej komuny
no depopulacji za komuny nie było ale i komuny... no w takiej formie jak wtedy też już "ni ma"

Oczywiście i ja nie forsuję  wewn społecznego darwinizmu wręcz eksterminacyjnego po efektywności gospodarczej ale .. no znajdź mi przykład na planecie czy nawet w całej Historii który mógł by być jakimś wzorcem jak opiekuńczość systemu pogodzić z żywotnością społeczeństwa?
nieprecyzyjnie postawione pytanie - wiem ; ale precyzyjniej nie potrafię

wiecie co?
2267248-200.png

AP1GczMc-bf1sfvvPX2MUOmt1C85cUCA9bfqBTv6

i jeszcze trzy cytowania pod rząd po za oknem listingu

klikopląsu dostanę

na ra :)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Sprawa dzietności jest prosta i tu rządne pieniądze nic nie zmienia , postęp cywilizacyjny i jego efekty . Ja przypomnę że PO jak było u władzy 10 lat temu rozważało ulgę podatkową dla rodziców a

Opublikowano (edytowane)

Nie mów hop. Wszystko zależy od pieniędzy.

Daj 3 tys na dziecko to i wskażniki poszybują

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

U mnie w okolicy są takie stawki, kolega ma bardzo dużą firmę tam pracownicy zmieniają się jak rękawiczki, sam odpad  przychodzi na budowę przykre słowa ale prawdziwe. 

Z metra to tylko jakieś hale, pomieszczenia przemysłowe dość duże. W domkach jednorodzinnych albo w blokach jak policzyć to z metra? Łazienka mała przeważnie, korytarzyk paręnaście metrów i 8 drzwi jak to z metra? Uzgadnia się od całości od roboty.

A ten który ma pojęcie to działa sobie sam a nie za***rdala na prywaciarza taka prawda

Zmieniają się bo jest bezrobocie małe i nie szanują pracy bo zaraz będzie następna

Może być łazienka 3m2 a może być 10m2 więc przelicznik metrażowy inny. Tak samo elewacja czy dachy .

Tak samo przyjdzie klient i powie że chcę tylko powymieniać drzwi i też musisz podać kwotę

Może się boisz podać przelicznika. Mówią że elewacja 100żł/m2 podobnie glazura

To że suma sumaru wychodzi inna to jasna sprawa

6 minut temu, dysydent napisał(a):

nie
nie poszybują
no chyba że z imigracji

Na razie kwoty są niskie

Daj tyle co minimalna i zapewniaj co roczną waloryzację z wliczeniem wieku emerytalnego to efekty mogą być korzystne

Edytowane przez racyl