Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, jacus napisał(a):

sliwowica to sliski temat 😂

kiedys lali do niej spirytus przemyslowy ,dzsiaj podobno juz spozywczy .

technika jest tak robi sie destylat dla rodziny znajomych, a to co zostanie zalewa sie spirytusem zeby koloru i zapachu dostalo,pare dni w beczkach i na handel. jeden cos gadal ze i 10 razy-ale nie wiem czy to prawda i nie 20 🤣

jak pisałem wczoraj; pojęcia nie mam o śliwowicach bo sądziłem ze to jakiś rodzaj alkoholizowanej nalewki czy coś a'la wino bo pierwszy kontakt ... oj bardzo dawno temu bo jeszcze za tzw komuny podwiózł mi taki jeden słoik wyglądający jak z kompotem z węgierek a mocne toto było tyle że śliwki pływały w tym maceracie i pewnie był to ten jedenasty czy tam dwudziesty pierwszy nalew tzn ostatni że już nawet się tych śliwek nie opłacało odcedzać bo i tak szły do wyrzucenia
Nazywał to "śliwowica" ale z jakims takim ... jak to nazwać? ; przekąsem, cudzysłowiem w tonacji wypowiedzi i teraz rozumiem dlaczego

i ... no kurczę do dziś pamiętam że dobre to było a w łeb lazło że po tym słoiczku to nie bardzo pamiętałem czy te śliwki wyrzuciłem czy wyjadłem i tak po prawdzie to dopiero wczoraj wyczytałem w necie ze śliwowica to destylat
i wiesz co? niech się wszystkie destylaty schowają przed tym - jak go pamiętam - maceratem

cholera; to byłe te jeszcze czasy że rzeczywiście mógł być ten spirytus i techniczny (?)  xD

tak czy inaczej nigdy później nie natrafiłem już na cokolwiek podobnego mimo iż szukałem i takie tylko baaardzo dalekie podobieństwo miało coś juz pod akcyzą kupione od nazwą "prunelka" ale to bardzo dalekie podobieństwo coś jak popłuczyny wódą tamtego słoika.

Podobna historia z prawdziwym bigosem z kiszonej kapusty takim na podprawce jeszcze koncentratu pomidorowego.
W tym roku planuję kawałek kapusty posadzić tylko dlatego aby po swojemu ukisić bo nie idzie kupić takiej co by nadawała się już nie choćby do jedzenia a wąchania :P
Nie zrobisz sobie sam to nie m szans na autentyczny smak jaki się pamięta z czasów gdy jeszcze marketów i tej masówki żywnościowej nie było
Udało mi się w tym roku dorwać na jeden bigos od znajomych takiej swojskiej kiszonki prosto z beczki i to było to; czyli zmysł smaku się u mnie nie zdewastował a produkty na szajs zeszły
Na święta już nie mieli Ci znajomi i ... se tylko wspominam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Słynny spirytusu Royal to właśnie był techniczny.

Smaku dawnych potraw nie da się odtworzyć.. Bo już nie ma tych odmian i tej technologii produkcji.

Wiejskiej kiełbasy z hiszpańskiej świni  nie zrobisz. A tysiące próbują 

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał(a):

ty pijesz denaturat i zyjesz a oni zmarli ...😂

na dykcie sie picie konczy zwykle..ci co jeszcze jakies komorki mozgowe maja i kase wyzebrza to stronia od tego.

lewy spirytus zamieniony na sliwowice- na tym nie da sie stracic.

Odpowiedz sobie na pytanie. Czemu część osób która waliła dykte żyje a część nie ?

Jaki sens ma przepuszczanie lewego spirytusu ? Chyba że ktoś chce trafić za kraty. Jak ktoś bawi się w destylacje to na dziadostwo sobie nie pozwoli.

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

Podobna historia z prawdziwym bigosem z kiszonej kapusty takim na podprawce jeszcze koncentratu pomidorowego.
W tym roku planuję kawałek kapusty posadzić tylko dlatego aby po swojemu ukisić bo nie idzie kupić takiej co by nadawała się już nie choćby do jedzenia a wąchania :P
Nie zrobisz sobie sam to nie m szans na autentyczny smak jaki się pamięta z czasów gdy jeszcze marketów i tej masówki żywnościowej nie było
Udało mi się w tym roku dorwać na jeden bigos od znajomych takiej swojskiej kiszonki prosto z beczki i to było to; czyli zmysł smaku się u mnie nie zdewastował a produkty na szajs zeszły
Na święta już nie mieli Ci znajomi i ... se tylko wspominam

Co Wy wszyscy z tym bigosem ? Przy gotowaniu śmierdzi w całym domu. Żadnej kapusty.

Godzinę temu, jacus napisał(a):

Smaku dawnych potraw nie da się odtworzyć.. Bo już nie ma tych odmian i tej technologii produkcji.

Technologia by była tylko za długo schodzi z produkcją. Kiełbasę możesz zrobić w przeciągu 6 - 7 godzin i ponad 12. Która będzie lepsza ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał(a):

Wiejskiej kiełbasy z hiszpańskiej świni  nie zrobisz. A tysiące próbują 

Widzę, że ty światowiec na pokaz, bywasz w prawdziwych miastach, ze słomą w butach i pustką w głowie pławisz się w kanałach....... weneckich🤣, a tu takie faux pas, ale faktycznie gdzie Italia, gdzie Iberia, możesz nie wiedzieć, że to nie problem, ba produkt wpisany na listę jak oscypek czy tam bliżej twoich zainteresowań, może nie denaturat, lecz śliwowica ...

Edytowane przez Takeda
  • Haha 3
Opublikowano
15 godzin temu, tomek222 napisał(a):

widzisz sok z buraka działa propaganda białoruska 

znajdź mi tą wypowiedz z linkiem do tego ? o qurwa nie o japierdole tepaki rudego 

za to tacy są ? 

Jerzy Leleń
▪️Maciej Jędrzejko, doktor nauk medycznych i specjalista w dziedzinie ginekologii i położnictwa z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym:
📍„Terminowana ciąża miała 36 tygodni Dlaczego tak późno?
Bo klauzulowcy - katoliccy lekarze zwodzili i oszukiw… 
Wyświetl więcej
Może być zdjęciem przedstawiającym zdjęcie rentgenowskie i kość

zobacz kanał zero tam był ten doktor 🤣 propaganda nie siadła 

za to ci sami hejterzy 
Forumowicze 17.04.2025 15:08     
Mazurek to PiSowski propagandzista. Po co promujecie tego człowieka?

Danke Herr Tusk!
Opublikowano

8 minut temu, Roman176 napisał(a):

znajdź mi tą wypowiedz z linkiem do tego ? o qurwa nie o japierdole tepaki rudego 

za to tacy są ? 

a ty nawet w Wielkanoc musisz chamówę odwalać?

Opublikowano
39 minut temu, Roman176 napisał(a):

czekaj czekaj a twój kolega partyjny to niby jak ? 

a co cie ktoś inny obchodzi? Chamówę walisz i tyle. Prostak, tfuuu!

Opublikowano

492078525_1189224612553717_5819915314649853475_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600_tt6&_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=UEKC4ZYN0cEQ7kNvwFzxzTc&_nc_oc=AdnCOopJ7zOWckx5iwBWMWnmTNWxU9euDa8DsRXpCOlVklOMNApu-TmTxkyEWBoq4iw&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=KG7HLZAce4BjlK7AkC4fZw&oh=00_AfEhWyfMN4Wyzq6FgH1D04VGfuWRKJBsUJcwR5Lc5lD1lQ&oe=680AA600

🇺🇸 🇨🇳🦠 Pandemia COVID-19 zaczęła się od sztucznego wytworzenia wirusa w chińskim loboratorium w Wuhan - czytamy w specjalnym oświadczeniu Białego Domu.
Wyciek rzekomo miał być tuszowany przez administracje Joe Bidena oraz innych naukowców i polityków w celu ochrony reputacji wybitnych wirusologów.
Administracja Donalda Trumpa przekazała, iż środki dystansowania społecznego stosowane w czasie pandemii nie opierały się na dowodach naukowych. Nakaz noszenia maseczek również miał nie mieć podstaw naukowych i doprowadził do utraty zaufania społeczeństwa do organów ochrony zdrowia publicznego.
Wesprzyj nas, abyśmy mogli nadal kontynuować swoją pracę 🫡
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Bardziej miałem na myśli politykę

Walić politykę. Są sprawy ważniejsze.

2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

Nakaz noszenia maseczek również miał nie mieć podstaw naukowych i doprowadził do utraty zaufania społeczeństwa do organów ochrony zdrowia publicznego.

Nakaz noszenia aparatów tlenowych w górnictwie też nie opiera się na podstawach na naukowych, jednak doświadczenie życiowe rekomenduje takie postępowanie w pewnych sytuacjach. Ci co nie przeżyli tego najlepszym przykładem.

Opublikowano
4 godziny temu, Roman176 napisał(a):

za to tacy są ? 

Jerzy Leleń
▪️Maciej Jędrzejko, doktor nauk medycznych i specjalista w dziedzinie ginekologii i położnictwa z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym:
📍„Terminowana ciąża miała 36 tygodni Dlaczego tak późno?
Bo klauzulowcy - katoliccy lekarze zwodzili i oszukiw… 
Wyświetl więcej

Może być zdjęciem przedstawiającym zdjęcie rentgenowskie i kość

zobacz kanał zero tam był ten doktor 🤣 propaganda nie siadła 

za to ci sami hejterzy 
Forumowicze 17.04.2025 15:08 Odpowiedz Cytuj  22  15 Zgłoś
Mazurek to PiSowski propagandzista. Po co promujecie tego człowieka?

Danke Herr Tusk!

Wstawaj,zesrałeś się!

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

https://vm.tiktok.com/ZNdYAS6XV/

Krótko o naszej potędze

To samo Rosja mówiła o Ukrainie i niestety, mimo wszelkich starań, nie udało się przez tyle lat ich zgnieść. Myślę, że nasz potencjał obrony pozwala spać  spokojnie, aczkolwiek przy jakimś zmasowanym ataku straty napewno będą, materialnie niemałe, ale nie kładace kraju na kolana. W zasadzie - im więcej takich demagogii i straszenia, tym słabszy przeciwnik, bo przeciwnik, który naprawdę może przywalić, nie musi o tym mówić.

• Like 1