Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli wszystkie to raczej wirus. przy zakwaszeniu najpierw miałyby problem z perystaltyka zwacza. przyloz reke w dol glodowy i zobacz. teraz juz z kwasica problemow nie ma, chyba ze ktos wpadnie na pomysl dokarmianie chlebem. kiszonka z qq to dobra pasza, a do tego sruta, siano, raczej kwasica sie nie zrobi. wirus to wszystkie sraja, trzeba obserwowac. wracajac, czy opasy dadza tyle zarobku co praca uslugowa?

Mają apetyt jedza, może za dużo śrutu? Już nie wiem głupi się zrobiłem, wlałem im dziś wywaru z kory dębu, dałem sporo kredy na kiszonkę z qq zobaczymy rano czy coś pomogło. Opasy temat rzeka zależy od towaru jaki się kupi i od ceny Żywca. Coś tam zostaje z tej produkcji. A teraz budowlanka to czysty pieniądz... Ale i tak wolę gospodare😁

6 minut temu, racyl napisał(a):

Praktycznie robota w cieple i na cały rok

Na okrągło w cieple. Ale ciężko z pracownikami. Nikomu się teraz nie chce tyrać każdy woli etat.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, racyl napisał(a):

Jeszcze konfederat więcej chyba nie ma. Ci co się boją określenia to najbliżej im do pis

a zoligarchiały ludowiec? też opcja "jedyna w swoim rodzaju" no i jeszcze parę innych by się znalazło no ale może nie dzisiaj; tzn pierwszego stycznia zaraz po nocy sylwestrowej poprzedzonej maratonem bożonarodzeniowym
Umysł na pół gwizdka funkcjonuje to i temat mało ciekawy
oby to tylko złe lepszego początki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał(a):

Taki ze mnie spamer jak i z ciebie. Sądząc po aktywności 😄

A Ty pisior , platfus, uryty pisior czy lewak

Ze mnie realista i lubię bardzo patrzec trochę dalej niż sąsiada podwórko 

Opublikowano
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

Na okrągło w cieple. Ale ciężko z pracownikami. Nikomu się teraz nie chce tyrać każdy woli etat.

To daj im etat . teraz na dorywczych to mało kto chcę pracować

Opublikowano

zostaw je tylko na sinie, sianokiszonce i troche kiszonki z qq. niech sie przeglodza,nic im nie bedzie. kup gdzies dodatki z drozdzami dla bydla, jakis propiosan mozna dorzucic. wloz sondę do pyska, albo wez dluga igle, wbij w dol glodowy. zaciagnij troche tresci i sie dowiesz czy dobrze karmisz. choc sadze ze to wirus. polecam szczepienie, bo oszczedza duzo klopotow i pieniedzy. nie nest to duzy koszt, a czasem przec caly opas nie ma problemow. jak podpisza z ameryka pld uklad, to opasy za pół darmo beda chcieli kupowac. juz teraz grosze placa. ryzykowac 2 lata,a potem ci powiedza ze musisz doplacic 🤕 ja pracuje, a farma to dodatek. przy 50 ha mozna by sie zastanawiac, przy 100 to juz fajnie. ale jak jest 20 ,albo 30 ha to szkoda duph sobie zawracac.

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

To daj im etat . teraz na dorywczych to mało kto chcę pracować

Już tak było, chodzą jak chcą itp. to głównie chodzi że ciężko wszystko trzeba ręcznie można powiedzieć. Dlatego nikt nie chce. A mała firemka nie jest w stanie dać wszystkiego pracownikowi za duże koszty, wtedy koszty musiałbym przełożyć na większą cenę usług, a skończyłoby się to brakiem roboty.

6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

zostaw je tylko na sinie, sianokiszonce i troche kiszonki z qq. niech sie przeglodza,nic im nie bedzie. kup gdzies dodatki z drozdzami dla bydla, jakis propiosan mozna dorzucic. wloz sondę do pyska, albo wez dluga igle, wbij w dol glodowy. zaciagnij troche tresci i sie dowiesz czy dobrze karmisz. choc sadze ze to wirus. polecam szczepienie, bo oszczedza duzo klopotow i pieniedzy. nie nest to duzy koszt, a czasem przec caly opas nie ma problemow. jak podpisza z ameryka pld uklad, to opasy za pół darmo beda chcieli kupowac. juz teraz grosze placa. ryzykowac 2 lata,a potem ci powiedza ze musisz doplacic 🤕 ja pracuje, a farma to dodatek. przy 50 ha mozna by sie zastanawiac, przy 100 to juz fajnie. ale jak jest 20 ,albo 30 ha to szkoda duph sobie zawracac.

Dawałem siana to słabo jedzą, kukurydzę i sianokiszonkę wpieprzaja. Drożdże to im daję cały czas 40 g dziennie z sano, jakiś premiks, śruta sojową albo jakiegoś San bulla to zależy. Też mi się wydaje że kwasica nie wyskoczyło bo tak przy kilkunastu sztukach z dnia na dzień. 20, 30 to też kawał ziemi można coś próbować. Gdzie pracujesz jak można zapytać?

• Like 1
Opublikowano

Jak to mówi galan teraz jest rynek pracownika. Ile taki pracownik w tej branży zarabia na godzinę itp

Za ile się nie chcę przychodzić ludziom do pracy ?

Opublikowano
7 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ze mnie realista i lubię bardzo patrzec trochę dalej niż sąsiada podwórko 

a no była kiedyś Unia Polityki Realnej i był też "realny socjalizm" tak że samo słowo - "realizm" nic nikomu tu nie mówi... przynajmniej dla mnie i traktuję ową definicję nie jako samookreślenie a wręcz przeciwnie - maskowanie tylko nie wiem czy jakichś bardziej określonych poglądów czy braku jakichkolwiek a dopiero ich poszukiwanie

mnie definiuje już sam nick tutejszy i skoro nadal go nie zmieniam (nawet nie wiem czy na af to możliwe) to znaczy że baardzo dużo mam zastrzeżeń i do postsocjalistycznego fasadowo wyznaniowego PiSu jak i nieudacznictwa tej teraz zbieraniny która sama nie wie komu cześć komu chwała i jedyne co po wygranych wyborach potrafi to tępić pisowców choćby za to że se kupili "Pegasusa" za kasę którą se mogli wydać co najwyżej na... pagery ;) 

Opublikowano

Taki od miotły 20, taki co ma trochę pojęcia około 30 a taki co sam zrobi od 30 w górę

3 minuty temu, racyl napisał(a):

Jak to mówi galan teraz jest rynek pracownika. Ile taki pracownik w tej branży zarabia na godzinę itp

Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał(a):

To jest manipulowanie jak ktoś porównuje liczby ?

Jeszcze raz ci powtarzam liczby tutaj nie biorą się z niczego .

Tak byłem pisiorem i żałuje że dałem się nabrać. Może po to pis przejął tvp i urzadził w niej to co urządził żeby nabierać takich jak ja

Nie przykleiłem tego do ciebie bo wiem że to Saszeta z którym można rzeczowo wymienić poglądy np w temacie uprawa truskawek

Ja cenię takich ludzi z którymi można pogadać rzeczowo na inne tematy niż polityka

prawdziwy Oszust, k**estwo to co to jest jak nie epitety

Nerwy trzeba umieć trzymać na wody

no właśnie: porównywałeś wcześniej liczby przy okazji ukrywając swój całkowity staż na forum i ilość postów a czyjeś wyniki skrupulatnie przytoczyłeś. 25:1 wygląda korzystniej niż 25:2.  to co to jest??

napisałem, że jesteś oszustem a to nie epitet. obelga ale nie epitet. nie napisałem "prawdziwy oszust" - a to już epitet, który sam stworzyłeś. manipulacja?? no skąd... rzeczowa wymiana argumentów?? a jakże !!   

ja wiem, że ciężko cie przekonać jeżeli ktoś ma inne zdanie od ciebie ale troszkę pokory

@dysydent a słyszałeś o partii Chrześcijańska Unia Jedności?? ;) 

Opublikowano

to taki "żart sceniczny", nigdy nie było takiej partii. to było pogardliwe określenie partii opozycyjnych przy okazji rozmów okrągłostołowych lub z czasów transformacji. tu bardziej skrót nazwy robi robote :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Shaun napisał(a):

no właśnie: porównywałeś wcześniej liczby przy okazji ukrywając swój całkowity staż na forum i ilość postów a czyjeś wyniki skrupulatnie przytoczyłeś. 25:1 wygląda korzystniej niż 25:2.  to co to jest??

napisałem, że jesteś oszustem a to nie epitet. obelga ale nie epitet. nie napisałem "prawdziwy oszust" - a to już epitet, który sam stworzyłeś. manipulacja?? no skąd... rzeczowa wymiana argumentów?? a jakże !!   

ja wiem, że ciężko cie przekonać jeżeli ktoś ma inne zdanie od ciebie ale troszkę pokory

@dysydent a słyszałeś o partii Chrześcijańska Unia Jedności?? ;) 

Czy to jest 25:1 czy 25:2 i tak to zdecydowanie przytłaczająca większość . Korzystnie to może wyglądać 25:10

Pisząc swój post chciałeś mnie ośmieszyć tak czy inaczej. Niektórym to się wydaję, że ja jestem tu stałym bywalcem a tak nie jest co może potwierdzić dysydent który już kilka razy witał mnie po dłuższych przerwach i ile pamięta

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

odnoszę wrażenie że system tzw demokracja partyjna (a może tylko ja tak go nazywam no może jeszcze @racyl) jest coraz bardziej kontestowany w coraz większej liczbie krain planety
Mi tam "partia" zawsze się źle kojarzyło i moż stąd tylko takie moje subiektywne odczucie no ale trudno zaprzeczyć że w Polsce (a nawet szerzej - w całej xujni) partyjniactwo już doprowadziło do patologii ustrojowej a zanosi się na jeszcze gorzej

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

w jakimś materiale na YT tego określenia w wywiadzie z teraźniejszych czasów używa Urban, potem jeszcze chyba Borusewicz też o tym wspomina. 

@racyl mi do śmiechu nie było. za obelgi nie przeproszę.

lepiej przyznaj się, że "pauzowałeś za kartki" :);) 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał(a):

może potwierdzić dysydent który już kilka razy witał mnie po dłuższych przerwach

no
parę wiaderek popiołu poszło ;)
tylko nie pamiętam czy też jesteś przypadkiem reinkarnacji nicka jak (nie przymierzając @pafnucy ) chociaż nie wiem czy nick raz na af użyty może być użyty ponownie nawet jeśli konto poprzednie zostało usunięte włacznie z historią aktywności i tzw "reputacją" czyli ilością ocen/lajków) bo mi np takie coś wyskoczyło jak po małpie zacząłem....

Screenshot 2025-01-01 at 23-27-42 Polityka okiem rolnika 2025 - strona 5 - Polityka - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza.png

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, Wpaw napisał(a):

Taki od miotły 20, taki co ma trochę pojęcia około 30 a taki co sam zrobi od 30 w górę

Teraz, Shaun napisał(a):

w jakimś materiale na YT tego określenia w wywiadzie z teraźniejszych czasów używa Urban, potem jeszcze chyba Borusewicz też o tym wspomina. 

@racyl mi do śmiechu nie było. za obelgi nie przeproszę.

lepiej przyznaj się, że "pauzowałeś za kartki" :);) 

Luzik

Za kartki to pauzowałem w poprzednim wcieleniu przed 2021r jak nie potrafiłem utrzymać nerwów na wodzy jak dzisiaj kolega agrest .

Sam dobrze wiesz, że to pisanie się przejada lub jak jest zapierdziel to się ma gdzieś politykowanie dla zabicia czasu

1 minutę temu, dysydent napisał(a):

no
tylko nie pamiętam czy też jesteś przypadkiem reinkarnacji nicka jak (nie przymierzając @pafnucy ) chociaż nie wiem czy nick raz na af użyty może być użyty ponownie nawet jeśli konto poprzednie zostało usunięte bo mi np takie coś wyskoczyło jak po małpie zacząłem....

Screenshot 2025-01-01 at 23-27-42 Polityka okiem rolnika 2025 - strona 5 - Polityka - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza.png

W 2021r można było użyć drugi raz jak się usunęło konto a obecnie nie wiem.

Nauczyłem się panować nad jęzorem 😄

Zazwyczaj to są blokady na ponowną rejestrację na adres email

Koelga pafnucy to przecież zetorki no chyba że się mylę

• Thanks 1
Opublikowano

owszem przejada się. duży minus jest jeszcze taki, że czasem ciężko przelać myśli na papier w przejrzysty sposób dla rozmówcy przez co wychodzą nieporozumienia, kwasy. 

idę już stąd bo jeszcze przeciągniesz mnie na ciemną stronę mocy :) 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, dysydent napisał(a):

no
tylko nie pamiętam czy też jesteś przypadkiem reinkarnacji nicka jak (nie przymierzając @pafnucy ) chociaż nie wiem czy nick raz na af użyty może być użyty ponownie nawet jeśli konto poprzednie zostało usunięte włacznie z historią aktywności i tzw "reputacją" czyli ilością ocen/lajków) bo mi np takie coś wyskoczyło jak po małpie zacząłem....

No jak widzisz można.

Najlepsze że pojawiły się natychmiast jak usunąłem moje...

Widać nie tylko ja siedzę ciągle ma af.

Dodam że nie mam nic wspólnego obecnie z tymi kontami.

Pisałem do modów by to usunęli.

Jakiś czas temu jeden z tych nicków był aktywny...

Reakcje wstawiał...

Ty tam bardziej obcykany...

Jak można tak szybko przejąć porzucone konto?

To nie tylko nick, ale i awatar...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Shaun napisał(a):

idę już stąd bo jeszcze przeciągniesz mnie na ciemną stronę mocy :) 

oj co za wyjątkowy brak pewności siebie
na razie to Ty możesz mówić o sukcesie przeciągnięcia poziomu dyskusji w bardziej stonowane, cywilizowane tony
👍

Opublikowano

postuluję o założenie nowej partii a mianowicie Honorowa Unia Jedności

zgłaszam się na pierwszego członka, mogę być również twarzą partii ale logo to już może ktoś wymyśli bo ja nie mam wizji ;) 

dzięki hehe