Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

na głowę bym musiał upaść żeby samogne pędzić i ją pić ...gdzie w sklepie można kupić dobrą czysta wódkę jak już trzeba ...toć te 80zl  czy więcej to nie majątek 

Dobry bimber nie śmierdzi gęby nie wykręca a na drugi dzień głowa nie boli. Ja tam ze sklepu wódki nie ruszę jak mam bimber od sprawdzonego dostawcy. Który robi to hobbystycznie a sam pić nie może. Ten bimber co na handel robią to istotnie dziadostwo.

• Like 2
Opublikowano

„Wir brauchen Migranten!“

Minister spraw zagranicznych Niemiec, Annalena Baerbock  zaapelowała o przyjęcie  większej liczby imigrantów z uwagi na  niski wskaźnik urodzeń w Niemczech. Mówiła o potrzebie "wypełnienia pustki", Ogłosiła to przy okazji  ponownego otwarcia ambasady w Damaszku.

z drugiej strony na siłę wyrzucają obecnych migrantów do innych państw

polska powinna natychmiast zamknąć granicę z niemcami, ale niemiecki sługus tego nie zrobi

głupi jak niemiec! - ci idioci nigdy się niczego nie nauczą

tak samo postępują z zielonym szaleństwem, utopione miliardy i zniszczona gospodarka i dalej brną w tym samym kierunku i w sprawie wojny na ukrainie, pomagają ukrainie wysyłając więcej pieniędzy ruskim niż ukraincom

Opublikowano
5 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

Kiedyś napisałeś żę masz tartak , mam troche debiny i bez pomysłu co z niej zrobić i sprzedać nie chce dziś 2 metry pociąłem na baliki 6 cm i zostało mi jeszcze kilka kłód okorowanych ja by rzucić pod dach polezy z 10 lat w kłodach czy lepiej porznąć ? to juz bym na 5 cm takie by do ogrodu na meble .

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

przecież to szczyny jak inne ...Bimbru to do ust w życiu nie brałem nie znoszę tego smrodu i posmaku ..wódka dla mnie nie istnieje w zasadzie 

a ty chyba dobrego bimbru nie piłeś, no ale to może dlatego, że obracasz się w kręgach co piją to co piszesz

na głowę bym musiał upaść żeby samogne pędzić i ją pić ...gdzie w sklepie można kupić dobrą czysta wódkę jak już trzeba ...toć te 80zl  czy więcej to nie majątek 

tak, tak i na tej zajebistej wódce nie jest napisane z czego zrobiona, czyli może być nawet ze starych szmat.

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

...dobre wódki są produkowane od lat ....

można kupić poprostu dobry  czysty spirytus 

jaki problem uzyskać prawie czysty etanol? Jak byś miał pojęcie co piszesz to byś wiedział, że w zaciszu domowych zrobisz lepszy towar niż ze sklepu, jak się znasz, spektometry nie kłamia.

Ale ty to pewnie jeden z tych co kupi dziadowskiego łiskacza i cieszy się jaki to swiatowiec pijąc jakiegoś grantsa czy danielsa🤣

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Dobry bimber nie śmierdzi gęby nie wykręca a na drugi dzień głowa nie boli. Ja tam ze sklepu wódki nie ruszę jak mam bimber od sprawdzonego dostawcy. Który robi to hobbystycznie a sam pić nie może. Ten bimber co na handel robią to istotnie dziadostwo.

i przy dobrym jakościowym towarze 70 koni wchodzi jak woda

4 godziny temu, DTaras napisał(a):

Ta. A zacier na bimber nie wygląda jak kibel... To niema większego znaczenia przy późniejszym postępowaniu. Zawartość cukru jest ważna. Gdyby podczas rafinacji czy tam destylacji największego gówna dodać jakiej choiny albo lawendy wyjdzie perfum. Może smakować ale nie będzie w normach dla spirytu bo spadnie odrobinkę alko a także nie będzie to C2H5OH + H2O. Drożdże to też w końcu grzyb. Najlepszy spiryt jaki wlałem w siebie był z acetylenu... Bimbry nie bez powodu nazywane bywają KPNami. A jeszcze doprawia się je beczkami.

nazywane są KPN bo na legalu nie możesz pędzić.

Dodawać sobie możesz co chcesz, przy odpowiedniej kolumnie nie wyjdzie ci perfum.  no chyba, że komuś się wydaje, że bimber to 3 garnki i ognisko.

A jak jeszcze zrobisz sobie wino owocowe, przepuścisz przez alembik to wtedy masz pyszny trunek jeśli lubisz smakowe warianty alkoholu

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

Polska finalizuje z Francją traktat związany ze wzajemnymi gwarancjami bezpieczeństwa - poinformował premier Donald Tusk. Wiele na to wskazuje, że może być to traktat przełomowy jeżeli chodzi o wzajemne gwarancje bezpieczeństwa.

czy dzisiaj jest 01.04?

Opublikowano
6 minut temu, nie napisał(a):

Polska finalizuje z Francją traktat związany ze wzajemnymi gwarancjami bezpieczeństwa - poinformował premier Donald Tusk. Wiele na to wskazuje, że może być to traktat przełomowy jeżeli chodzi o wzajemne gwarancje bezpieczeństwa.

czy dzisiaj jest 01.04?

Tak tak, tak przełomowy jak ten z 1939 roku, wart tyle, ile papier, na którym go spiszą, żeby tylko gładki nie był, bo słabo g... zbiera przy podcieraniu

Opublikowano

To znaczy, że nie piłeś dobrego. Dwa źródła mam, to już nawet na eksport poszły, i ludzie wracają po więcej. 

Opublikowano (edytowane)

sorka ale i ja bimbru nie lubie jaki by nie był , zresztą prócz bimbru jest wiele specyfików w sklepach od bimbro-podobnych do innych sikaczy chociazby kolorowe , smakowe itd , a zwykła czysta lub żubrówka z tym żę żubrówka tylko jak drink to jest dla mnie najlepsza prócz

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Był ktoś z was kiedy w gorzelni albo browarze?

Gorzelniany spirytus to jak spaprany wiejski samogon. Ta sama jakość. Potem to chyba musi iść dalej do destylacji. 

Teść kiedyś to przynosił. Niewielu chciało pić. Jakieś nalewki z tego robili, to jeszcze uszło. 

3 godziny temu, DTaras napisał(a):

yyyy... A czym się różni rolnik od przedsiębiorcy?

Podatkami. Gdybyśmy mieli składki jak inni, to by 90% gospodarstw wyparowało. Niebyt to wygodne stwierdzenie ale tak jest.   

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

sorka ale i ja bimbru nie lubie jaki by nie był , zresztą prócz bimbru jest wiele specyfików w sklepach od bimbro-podobnych do innych sikaczy chociazby kolorowe , smakowe itd , a zwykła czysta lub żubrówka z tym żę żubrówka tylko jak drink to jest dla mnie najlepsza prócz

aha znam takich każdy bimber zły, a potem stoją i kupują te krupniki, białe żubrówki czy bociany, chociażby sięgneli po Pana Tadeusza, bo w tym przedziale cenowym to chyba najlepszy, albo by dołożyli i kupili chociaż czarną olchę już zadowalająco a tylko 50 pln, nie każe od razu kupować pravdy

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nie napisał(a):

„Wir brauchen Migranten!“

Minister spraw zagranicznych Niemiec, Annalena Baerbock  zaapelowała o przyjęcie  większej liczby imigrantów z uwagi na  niski wskaźnik urodzeń w Niemczech. Mówiła o potrzebie "wypełnienia pustki", Ogłosiła to przy okazji  ponownego otwarcia ambasady w Damaszku.

z drugiej strony na siłę wyrzucają obecnych migrantów do innych państw

polska powinna natychmiast zamknąć granicę z niemcami, ale niemiecki sługus tego nie zrobi

głupi jak niemiec! - ci idioci nigdy się niczego nie nauczą

tak samo postępują z zielonym szaleństwem, utopione miliardy i zniszczona gospodarka i dalej brną w tym samym kierunku i w sprawie wojny na ukrainie, pomagają ukrainie wysyłając więcej pieniędzy ruskim niż ukraincom

Głupi to ty sam jesteś i to jak but. Zamkniecie granicy z DE uderzyło by bardziej w nas jak w nich. Jak można takie dyrdymały wypisywać. To trzeba być naprawdę pustym.

Zabawne jest to, że wyzywasz od głupków a potem walniesz bzdurę która pokazuje, żeś sam głupi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

aha znam takich każdy bimber zły, a potem stoją i kupują te krupniki, białe żubrówki czy bociany, chociażby sięgneli po Pana Tadeusza, bo w tym przedziale cenowym to chyba najlepszy, albo by dołożyli i kupili chociaż czarną olchę już zadowalająco a tylko 50 pln, nie każe od razu kupować pravdy

jak chesz się nachlac to bez róznicy ale jak pijesz spokojnie w fajnym towarzystwie to Pan Tadeusz jest ok , lubie Finlandie z tym żę tyle co ostatnio pije to finlandia cenowo jest ok . no i najwazniejsze mam szwagrów abstynentów 

Opublikowano
Godzinę temu, Leszy napisał(a):

Gorzelniany spirytus to jak spaprany wiejski samogon. Ta sama jakość. Potem to chyba musi iść dalej do destylacji. 

Dokładnie. Kiedyś w każdym większym PGRze była gorzelnia i takie coś robili. Później jedzie to do polmosu, raz destylują  i rozcieńczają z wodą - to jest taka wódka w biedrze za 17 zł. 

Później są wódki bodajże wyborowa, luksusowa i premium - różniące się ilością destylacji i filtrowania. To już robią w "polmosie". Wyborowa  jest 3 razy destylowana a te najlepsze aż do 7 razy plus filtry i na koniec rozrabiane z wodą i to jest b. ważna rzecz jaka jest dodana woda. Te zwykłe - kranówa te najlepsze  jakieś mineralne czy najdroższe z wody z  lodowca - bodajże Finlandia.

Ogólnie to za PRL były Polskie Normy i było tam wszystko określone

Teraz są dyrektywy unijne w wielu kwestiach wymagające nie wiadomo czego ale w drugich dające dużą swobode, wręcz samowolke.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

A ja w drugą stronę, jak ktoś zrobi dobrze bimber to wódka może dla mnie nie istnieć. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jarecki napisał(a):

jak chesz się nachlac to bez róznicy

Piłeś kiedyś spiryt rozlewany z metalowego kanistra 20 litrowego, takiego na ropę i rozrobiony z Kubusiem o smaku kiwi? 🤣. Myślisz że tak łatwo się tym nachlać? Twierdzę że nie, bo próbowałem.😂

Edytowane przez mirro
  • Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Piłeś kiedyś spiryt rozlewany z metalowego kanistra 20 litrowego, takiego na ropę i rozrobiony z Kubusiem o smaku kiwi? 🤣. Myślisz że tak łatwo się tym nachlać? Twierdzę że nie, bo próbowałem.😂

Piłem kiedyś spirytus marki "royal", nie rozrabiany, prosto z kubka. Poza piekącymi ustami nawet kaca na drugi dzień nie było.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, MariuszDe napisał(a):

A piliście kiedyś w Zakopanem  alkohol nie mieliście wrażenia że w górach można więcej?

Mariusz to nie jest wrażenie tylko tak jest. 🤷‍♂️

Najlepsze że jednym kieliszkiem.