Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeszcze pare dni temu  bylo ponad 30 w sloncu. 

zimowcy zaskoczyli zime- juz wieczorem drogi byly biale.od soli. znowu auto trzeba bedzie myc.

chlopaki jeczmien  zasiali .

Opublikowano
6 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Patrz a u nas byli " mądrzejsi" 

Powiedzieli że nawozów nie ma

A potem sprzedawali stare po 4000

naiwnością jest oczekiwać by prywatny biznes zachowywał się inaczej wszak i my producenci rolni (zakładam że też do nich należysz) jeśli mamy okazję zarobić i dzisięciokrotnie to dobrowolnie z tego nie zrezygnujemy.

wielu krzyczało - sankcje na rosję bo napadła na Ukrainę, na białoruś bo pomaga rosji no to rządy xujni sankcje nałożyły
i wielu spośród tych samych później krzyczało że nawozy podrożały co nieuchronne musiało być przy deficycie komponentów do tych nawozów które owe sankcje spowodowały
ani te sankcje rosji na kolana nie rzuciły ani Ukrainie pomogły a teraz jeszcze wierzycie że te same rządy mają co? siłą ceny rynkowe wymuszać? wtedy te ceny już nie będą rynkowe co zwykle prowadzi do jeszcze większych braków bo nikt nie zaryzykuje i sprowadzi choćby i tych nawozów z droższych nieco regionów bo te rządy pokazały że są na tyle głupie i tych żądań kontroli cen gotowe wysłuchać i ten kto zaimportuje może być zmuszony do ceny dopłacić.

zamiast zachodnie kraje xujni nas nauczyć świętości reguł wolnego rynku; zdaje się - to my nauczyliśmy tamtych socjalistycznej degeneracji :P

było by to śmieszne gdyby nie prowadziło do tragicznego końca bo jeśli ktoś wierzy że takiego xujnia uniknie z takimi rządami jakie już ja do zacofania i regresu doprowadziły .. teraz jeszcze będą się zadłużać na zbrojenia czyli drukować pustego pieniądza jeszcze więcej tak że

10 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Nigdy nie kupiłem mocznika powyżej 3000

Dziś juz piszą że ponad 2500

Wolałem sprzedać pszenicę po 1400-1600 i kupić mocznik po 2800

bardzo szybko ten mocznik po tysiaku będzie okazyjną ceną i to wcale nie będzie wina

7 godzin temu, pawel885 napisał(a):

handlowców Januszy biznesu co już nie wiedzieli ile za co brać

a przegranej wojny systemowej z rosją swoimi własnymi sankcjami które się wymusiło na własnych nazbyt durnych rządach które uległy tym przymusom. O teraz co? jankesi zdają się zmądrzeć pierwsi i tę przegraną uznawać a Ty dalej winisz swojego sąsiada handlowca co próbuje wykorzystać sytuację tak jak byśmy i my nie zawahali się wykorzystać wiedząc że np zboża zabraknie na rynku i przetrzymali z pół roku dłużej i trafili gdy ceny skoczą kilkaset procent i to by było ok? my to już nie janusze?

jankesi protekcjonistycznymi cłami rozwalają system wolnorynkowy w skali międzynarodowej i jeszcze nie takie zobaczymy skoki cen i zawirowania i nie ten na tym zyska kto będzie winnych własnych pomyłek szukał a ten kto czy to zrozumie i przewidzi czy zwyczajnie trafi jak w loterii i jednak będzie tym jednym z niewielu co "nie będzie wiedział ile brać" za akurat deficytowy produkt bo jakiś splot zdarzeń czy durnych decyzji większości do deficytów doprowadzi.
Oczywiście będzie krzyk żeby ceny siłą w dół tylko czy od siłowego zaniżania cen towarów przybywa czy od warunków na zwiększenie podaży  gdzie to nazbyt wysokie ceny są ku temu warunkiem a nie nazbyt niskie.

Bogu dzięki nikt nie posunął się do siłowego zaniżania cen tego mocznika to dzisiaj jest on w ogóle dostępny ale takie debile których obecnie widzę w xujni przy władzy niebawem posuną się i do sterowania cenami bo chociażby zagrożenie ze strony rosji i jakiś kretyn zaargumentuje jakimś bzdetem typu "racja stanu" a xujnia nieuchronnie w tym kierunku zmierza i kacap to widzi, jankes to widzi chinol to widzi... no wszyscy tylko nie sama xujnia.

śnieg u mnie sypie i ot takie coś sobie dla zabicia czasu jak ten post i jeśli u Ciebie też chlapa to może doczytałeś do końca, a jeśli nie doczytałeś to i tak przynajmniej ja miałem czym czas zabić i sam dla siebie swoje myśli poskładać by najsensowniej decydować co robić i po co gdy ta chlapa się skończy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacus napisał(a):

chlopaki jeczmien  zasiali

a to pewne jeszcze nie skiełkował i jeśli jako tako od grzybów zaprawiony to obecny nawrót zimy nic temu jęczmieniowi

gorzej jak powschodzi i jaki większy mróz się trafi; co wcale niewykluczone nawet jeszcze i pod koniec kwietnia
ile to jary jęczmień minus poniżej zera znosi?
bo nie sieję tego to nie szukałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Fundacja "Otwarty dialog" wacząca z hejtem i łamaniem praw człowieka prowadząca hejterski portal🤣🤣

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

a to pewne jeszcze nie skiełkował i jeśli jako tako od grzybów zaprawiony to obecny nawrót zimy nic temu jęczmieniowi

gorzej jak powschodzi i jaki większy mróz się trafi; co wcale niewykluczone

Jęczmkeń to najbardziej wrażliwy na przymrozki (oprócz kukurydzy).

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

O teraz co? jankesi zdają się zmądrzeć pierwsi i tę przegraną uznawać a Ty dalej winisz swojego sąsiada handlowca co próbuje wykorzystać sytuację tak jak byśmy i my nie zawahali się wykorzystać wiedząc że np zboża zabraknie na rynku i przetrzymali z pół roku dłużej i trafili gdy ceny skoczą kilkaset procent i to by było ok? my to już nie janusze?

Przecież nasi rolnicy już raz podjęli walkę rynkową nie sprzedając zboża po akceptowalnych cenach, bo jakiś jełop natłukł im do baniaków że będą rządzić rynkiem i dyktować ceny.🤣 Jak to się skończyło? Ano jak zwykle

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

...

Jęczmkeń to najbardziej wrażliwy na przymrozki (oprócz kukurydzy).

my tu w regionie dużo fasoli w tym z gatunku zwyczajna siejemy tak że ... "co Ty wiesz o wrażliwości na przymrozki" ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Przecież nasi rolnicy już raz podjęli walkę rynkową nie sprzedając zboża po akceptowalnych cenach, bo jakiś jełop natłukł im do baniaków że będą rządzić rynkiem i dyktować ceny.🤣 Jak to się skończyło? Ano jak zwykle

Zachłanność gubi. Nic nowego. Nie szkoda mi takich idiotów. Ja wywiozłem swoje zboże spod kombajnu prosto na skup. Sąsiad wszystko w silosy bo będzie droższe🤣. Sprzedał za 50% tego co mógł wziąć po żniwach.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zachłanność gubi. Nic nowego. Nie szkoda mi takich idiotów. Ja wywiozłem swoje zboże spod kombajnu prosto na skup. Sąsiad wszystko w silosy bo będzie droższe🤣. Sprzedał za 50% tego co mógł wziąć po żniwach.

Ale rok wcześniej sprzedałeś w zniwa po 700 a on jak przetrzymał do wybuchu wojny w UA wziął po 1400 ... Zawsze tłumacze, w gospodarstwie nie liczy się jednego roku a średnia z 3 lat albo 5 lat wykreślając najlepszy i najgorszy rok, wtedy to daje jakiś sensowny pogląd na opłacalność .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mirro napisał(a):

wszyscy krzyczą że rządzą nami jełopy a to od rządzących wówczas ta "dobra rada" wtedy poszła

no to jak Ty chcesz sensownych zachowań rynku jeśli ma takich uczestników? xD

a poważniej i tak między nami to czt obecne relacje koszt vc sena zbytu zbóż mają jeszcze jakiś margines na spadek tej ceny
w/g mnie stagnacja w najgorszym przypadku a jeśli zmiana to w górę

na ten rok raczej jeszcze bez rewelacji bo niby tych zbóż nasiane i jako tako chłopiny jeszcze dbają o jeśli pogoda co nie wywinie to braków nie powinno być ale .... no nie m już z czego tanieć i sztuką jedynie ocenić nie czy a kiedy podskoczy i to sporo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał(a):

naiwnością jest oczekiwać by prywatny biznes zachowywał się inaczej wszak i my producenci rolni (zakładam że też do nich należysz) jeśli mamy okazję zarobić i dzisięciokrotnie to dobrowolnie z tego nie zrezygnujemy.

naiwnością jest zakładać, że firmy produkujące nawozy , w wyniku sankcji i opłat celnych nałożonych na rosję, obniżą swoje cenniki, wobec tego uważam, że jeśli wchodzi interwencjonizm, wchodzą też ceny maksymalne, bo inaczej te grabie , co grabia do siebie i prywaciarzy nie będą miały żadnego umiaru

a jęśli chodzi o rolników - to oni sa na samym końcu, w pierwszej kolejności pytanie, skąd GA brała gaz do produkcji, bo większość tego gazu była z rosji, i wtedy było dobrze, a jak rolnicy kupują z rossji, to jest źle

tu mała dygresja - GA sama ustala cennik swoich wyrobów według kosztów produkcji, a rolnik na swoje wyroby to może tylko usiąść i gorzko zapłakać

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

tu mała dygresja - GA sama ustala cennik swoich wyrobów według kosztów produkcji, a rolnik na swoje wyroby to może tylko usiąść i gorzko zapłakać

Bo państwo w tej materii zbudowało monopol firm, tak samo jak łaczac Orlen z Lotosem, pod Orlen podpięty jest też Włocławek, a nam tłumaczą że taki silny monopolista na krajowym rynku to dla naszego dobra ... A my monopolu nie mamy tylko jesteśmy rozdrobnieni przez co można nas rozgrywać.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Takie były czasy trzeba uczyć się i wyciągać wnioski na przyszłość , co do rosji to nawet nie tyle sankcje to polityka tego kraju , ile kosztował gaz przed wojną na Ukrainie ? wtedy już rosja ograniczyła dostawy więc nie jest wszystko czarno -białe 

7 minut temu, jahooo napisał(a):

GA sama ustala cennik swoich wyrobów według kosztów produkcji, a rolnik na swoje wyroby to może tylko usiąść i gorzko zapłakać

tylko że zła sytuacja tejżę grupy wynika ze spadku sprzedaży , jak spada sprzedaz to trzeba podnosić marżę , kosztów stałych się nie przeskoczy 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

tylko że zła sytuacja tejżę grupy wynika ze spadku sprzedaży , jak spada sprzedaz to trzeba podnosić marżę , kosztów stałych się nie przeskoczy 

Spadek sprzedaży wynika ze zbyt wysokich kosztów

a kto zrobił w UE koszty, wyj.... w kosmos ceny energii ?? napewno rolnicy i ich trzeba bić po kieszeni

walczy się ze skutkami, a nie  z przyczynami, nawet nikt się nie zająknie o obniżce podatków i liwkidacji opłat "za ekologię", które z ekologią nie mają nic wspólnego

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jahooo napisał(a):

naiwnością jest zakładać, że firmy produkujące nawozy , w wyniku sankcji i opłat celnych nałożonych na rosję, obniżą swoje cenniki, wobec tego uważam, że jeśli wchodzi interwencjonizm, wchodzą też ceny maksymalne, bo inaczej te grabie , co grabia do siebie i prywaciarzy nie będą miały żadnego umiaru

a jęśli chodzi o rolników - to oni sa na samym końcu, w pierwszej kolejności pytanie, skąd GA brała gaz do produkcji, bo większość tego gazu była z rosji, i wtedy było dobrze, a jak rolnicy kupują z rossji, to jest źle

no dobra ale co z tego wynika coś tu napisał?
rolnik jakie wnioski praktyczne na tu i teraz ma wyciągnąć? a czas najwyższy przynajmniej na ten sezon
zwiększać poziom intensyfikacji produkcji czy dać na przeczekanie i ciąć nawożenie skutkiem spadku plonu?
Oczywiście w tym drugim przypadku musi szukać innych źródeł dochodu na tzw "przeżycie" aby nie musiał kapitału trwałego przejadać bo na razie jeszcze rynek pracy to umożliwia.

jeśli wejdzie interwencjonizm cenowy na płody rolne to następnym nieuchronnym etapem będą obowiązkowe kontyngenty bo produkcja spadnie

z cykli naturalnych historycznych to wręcz wynika
był ... nadal jeszcze mamy czas nadprodukcji to pora na przechylenie w drugą stronę a musi to mieć jakieś przyczyny i głupota ludzi jest tu kluczowa a zatem "my ludzie" teraz sobie ubzduramy że interwencjonizm cenowy  to jest właśnie to czego nam potrzeba i ... no dawno już żarcia brakowało tak że czas najwyzszy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

tak samo jak tetaz z paliwem

A bo drogie jest teraz?

Godzinę temu, jacus napisał(a):

jeszcze pare dni temu  bylo ponad 30 w sloncu

W słońcu temperatury się nie mierzy, więc nie gadaj że tyle było...

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A bo drogie jest teraz?

W słońcu temperatury się nie mierzy, więc nie gadaj że tyle było...

W porównaniu do cen ropy na świecie, kursu dolara to jest drogie. Nawet któryś mało dyskretny chwalił się w mediach że teraz tak płynie kasa.

Opublikowano
27 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Z nawozami bedzie tak samo jak tetaz z paliwem. Bedą yebać wysokie ceny i marże wykorzystując pozycje monopolisty. Proste jak cep.

A dwa lata temu debile się cieszyły że Orlen rośnie w siłę i zyskuje monopol na lokalnym rynku ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nawet któryś mało dyskretny chwalił się w mediach że teraz tak płynie kasa

No czołgów za darmo nikt nie da..

A przypomnę że z rok temu, a bo trochę więcej, po przeszło osiem było.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No czołgów za darmo nikt nie da..

A przypomnę że z rok temu po przeszło osiem było.

To zależy kto rządzi. Jedni i drudzy działają według tego samego schematu. Jak surowiec tani to jebią marże, jak idą wybory to wszystko żeby obniżyć na stacjach.

Opublikowano
48 minut temu, jahooo napisał(a):

Spadek sprzedaży wynika ze zbyt wysokich kosztów

a kto zrobił w UE koszty, wyj.... w kosmos ceny energii ??

A co ja mam zrobić?  Cen energii nie przeskoczę i te 300 tyś miesięcznie to jednak jest w sezonie jakiś pieniądz. Mogę poszukać tańszych nawozów i w d*pie mam tłumaczenie GA, bo mi też koszta wzrosły a za towar nikt na rynku płacić więcej nie chce.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v