Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

tak się u was karmi kury ? 

przyznaję - fajnie Ci to pytanie wyszło ale kury te takie - nazwę - podwórkowe rzeczywiście wpieprzają co popadnie, smary rozlane, chemię pestycydów z robakami, no całą tablicę Mendelejewa której w obejściach pełno a większość i drobnych chodowców kupuje pasze czy dodatki do pasz w tym i antybiotykowe i rzeczywiscie z takiego chowu jest szansa zarówno na czysty towar ale i skrajnie skażony

Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał(a):

przyznaję - fajnie Ci to pytanie wyszło ale kury te takie - nazwę - podwórkowe rzeczywiście wpieprzają co popadnie, smary rozlane, chemię pestycydów z robakami, no całą tablicę Mendelejewa której w obejściach pełno a większość i drobnych chodowców kupuje pasze czy dodatki do pasz w tym i antybiotykowe i rzeczywiscie z takiego chowu jest szansa zarówno na czysty towar ale i skrajnie skażony

A co ty tu jakieś wywrotowe teorie głosisz? Roman wie że wszystko co złe to z ferm i marketów i ma poctawy żeby tak uważać. 

Opublikowano (edytowane)

nikt nie broni marketów bo tam też ideału nie ma ale widełki poziomów skażeń dużo węższe niż z drobnotowarowych stadek bo potężne ryzyko dla marketu jak coś ktoś ponad normy wykryje gdy z tych stadek ktoś to w ogóle kontroluje?
sam hodowca nie wie co w jego jakach siedzi

znaczy jakach od jego kur
chm; jak się jajecznicy od swoich naje to jego też... a dobra - wiecie o co chodzi xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Urodziła się, całe życie pracowała, zmarła. Normalny człowiek.

No w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów pracowała w latach 80-tych i u niejakiego arbuza ( z zewnątrz zielonego, w środku czerwonego), a potem znalazła pracę w Spółce Srebrna i pomogła Kaczyńskiemu i PiSowi w karierze 🤭Na pewno miała czyściutką teczkę współpracy z SB xD 

A, ten arbuz należał do WRON ... Na pewno ot tak dopuścili do niego przyszłą współpracowniczkę Kaczyńskiego xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Trzeba kupować u sprawdzonego dostawcy i tyle. Jak zajeżdżasz po jajka i widzisz jak kury chodzą po jakimś pierdolniku na podwórku to tam nie kupuj i tyle.

Marketowe jajka to niejadalne gówno. To w ogóle dziwie się że ktoś to kupuje. No chyba że na pisanki albo nie ma gdzie dostać.

Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

prokurator Wrzosek za komfortowo czuć się nie powinna

Z jednej strony tak, a z drugiej to już nawet ludzi na przesłuchanie wezwać nie można bo być może się zestresują ??

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Trzeba kupować u sprawdzonego dostawcy i tyle. Jak zajeżdżasz po jajka i widzisz jak kury chodzą po jakimś pierdolniku na podwórku to tam nie kupuj i tyle.

dokładnie tym czasem według @Ulman @Tomasz0611 zdrowe i fermowe

29 sty 2025  GIS ostrzega: jajka skażone salmonellą. Partia potencjalnie niebezpiecznych jaj pilnie wycofana ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny ...

10luty GIS wycofał te jajka z obrotu.Salmonella spp. to bakteria, która może prowadzić do groźnych zatruci pokarmowych, objawiających się biegunką, gorączką i bólami brzucha. Spożycie jajek zanieczyszczonych tym patogenem, szczególnie jeśli nie przejdą one odpowiedniej obróbki termicznej, zwiększa ryzyko zatrucia

Tych jajek nie jedz. GIS wykrył w nich Salmonellę

11 wrz 2024  Jajka skażone pałeczkami Salmonelli są wycofywane. Wiadomo, że właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - ...

no i aktualności
2 dni temu  Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji. W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii ...

ale niemoty zawsze są mądrzejsi 
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

ale niemoty zawsze są mądrzejsi 

Wycofane ze sprzedaży, bo były niezgodne, a takie od Cześka ktoś bada, wiesz że tam nie ma salmonelli ?? Jak na środku podwórka kupa gnoju, wokół latają kury, a pod garażem plama oleju po wymianie w siuntce to tam będzie zdrowe mięsko i jaja ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z jednej strony tak, a z drugiej to już nawet ludzi na przesłuchanie wezwać nie można bo być może się zestresują ??

nie rozczulam się nad siepaczami państwowymi
tak już mam
a nie powinna bo wprawdzie jako świadka jeśli kogoś przesłuchuje to może nie dopuścić adwokata przesłuchiwanej ale nie musi nie dopuścić (przynajmniej paręnaście lat temu tak było i nie wiem czy co nie zmienili ale raczej nie bo po co)
no i wyszło że lepiej by dla tej prokurator było gdyby jednak dopuściła

dobra; nic tu z naszego gadania, teraz żałoba po zmarłej i na cokolwiek ponadto to w swoim - stosowniejszym czasie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

nie rozczulam się nad siepaczami państwowymi
tak już mam

Rozczulać się nie ma co, ale z drugiej strony można dojść do absurdu że policja nie może zatrzymać nikogo do kontroli bo się zestresuje i może zawału dostanie ... Aresztować albo karać więzieniem gangusa ?? przecież to też stres, jeszcze biedny gangus zawału dostanie ...

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Roman176 napisał(a):

10luty GIS wycofał te jajka z obrotu.Salmonella

che; czyli kury od tych jajek na pewno antybiotykowane nie były

salmonella prawdopodobniejsza właśnie w produktach od drobnych producentów bo jest stałym i odwiecznym elementem środowiska naturalnego. W dzikiej przyrodzie tak samo występuje a nawet częściej jak w tej chemizowanej czy sterylizowanej np UV żywności marketowej

a to dobre; D. Tusk ma personalnego sobowtóra i to dwuosobowego
ze zlepka personaliów politycznych nierozłączków - D. Trumpa i Muska

https://spidersweb.pl/2025/03/nie-wierza-ze-donald-tusk-istnieje.html

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak na środku podwórka kupa gnoju,

cały cykl kura stoi na gnoju ,

35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

wokół latają kury, a pod garażem plama oleju po wymianie w siuntce to tam będzie zdrowe mięsko i jaja ??

jak głodzisz kury i żrą olej to tak 

serii top farmer opowiada .....   jak byś dobrze poszukał to są badania co kurą zje to ma w jajku i tylko jedna rzecz szkodziła mianowicie spalanie śmieci w piecu i sypanie im tego popiołu jak go jedzą 

ja mam jednak swoje kury  3 lata temu ponad 200 było mają durzy plac z trawą w lato potrafiły to zjeść to kosiłem im kosiarką ,po deszczu zbierają  glisty trawa mają a w gniotowniku  przygotowaną specjalną mieszankę soi pszenicy itp  

dużo odpadu pszenicy miałem po separacji itp  sorry jak ty nie widzisz różnicy kury która sama sobie zbiera co smakuje jej i jest na słoncu , ja nie umie zjeść jajka kupnego nie ten smak na gościnach się nie tykam   

ja odbieram pomiot kurski  z ferm i wiem na wątrobę lekarstwa się daje nie ale dzięki 

28 minut temu, dysydent napisał(a):

che; czyli kury od tych jajek na pewno antybiotykowane nie były

salmonella prawdopodobniejsza właśnie w produktach od drobnych producentów bo jest stałym i odwiecznym elementem środowiska naturalnego. W dzikiej przyrodzie tak samo występuje a nawet częściej jak w tej chemizowanej czy sterylizowanej np UV żywności marketowej

salmonella znajduje sie na skorupce to normalne ... gdy salmonella jest w środku  tu jest problem większości przypadków to fermach bo są wysoko wydajne co qura znosi 2 jajka na dobę , tak sie robi prostym sposobem nie gasi się światła ona 24 godziny zjada i daje się jej lekarstwa na wątrobę  

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v