Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeszcze żadna armia nie poradziła w sobie w wojnie obronnej, zwłaszcza takiej dłuższej niż słynne 14 dni Francji w 1940 roku, bez zasobów ludzkich i właśnie "pospolitego ruszenia", a w przypadku zajęcia terenu przez nieprzyjaciela - partyzantki. Bogatą tradycję oddziałów "milicji obywatelskiej" ma w tym względzie USA, które do tej pory posiada takie oddziały jak Gwardia Narowowa. Wprawdzie nie przewidziane do walki na pierwszej linii, ale też doktryna USA do tej pory nie zakłada, że ktoś może ich zaatakować na ich terytorium, co myślę, szybko może się zmienić.  Takie "pospolite ruszenie" to nie jest wcale głupia rzecz, a jak pokazuje historia, śmieją się ci, co sami nic nie potrafią wymyśleć, więc się odkopuje pomysły innych.

W te wszystkie sondaże to ja wierzę tak, jak w ostatni sondaż w mojej firmie, który pokazał, że gdzieś tam coś wzrosło o 2%. Normalny człowiek wie, że 3% to granica błędu statystycznego  i cieszenie się jak dziecko, że "wzrosło" to szczyt myślenia życzeniowego i ignoranctwa. Albo "u nas spadło, ale nie tak, jak u innych". Tak, że dopóki w USA ludzie nie wyjdą na ulice i nie zaczną wzywac do obalenia Trumpa, to ja w te ich sondaże wierzę tak samo.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

pamiętasz jak z Korwina (gdy był jeszcze młody) wszyscy się śmiali gdy chlapnął, że obronność ma zapewnić pospolite ruszenie?

Pamiętam że powiedział, ale nie pamiętam już kiedy. Ważne to o tyle, że jeśli w czasie gdy istniała jeszcze , albo krótko po zakończeniu istnienia obowiązkowej służby wojskowej, to faktycznie mieliśmy zasoby na takie "pospolite ruszenie". Teraz zaś nie mamy.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, mirro napisał(a):

Pamiętam że powiedział, ale nie pamiętam już kiedy. Ważne to o tyle, że jeśli w czasie gdy istniała jeszcze , albo krótko po zakończeniu istnienia obowiązkowej służby wojskowej, to faktycznie mieliśmy zasoby na takie "pospolite ruszenie". Teraz zaś nie mamy.

i co? te "dobrowolne" szkolenia niby mają te zasoby odbudować?

sam opisałeś przypadek jak jakieś maczo od glancowania gów.a kawą szpanowało dzieciom w szkole przedpotopową pukawką miast - jak to do dzieci - przynieść np drona i pokazać jak toto się steruje, jak bodaj wygląda i że coś takiego jest przed czym pukawka to raczej nie obroni jeśli z drugiej strony bedzie siedział operator który ma pojęcie namiar celu podać, o obsłudze tego i ze jak zobaczycie kogoś z pukawką to macie szansę uciec, skryć się ostatecznie poddać no jak zobaczycie drona to ... no właśnie; co?

kto i do jakiej wojny ma szkolić? te resztki szwejków co są przeżytkiem i sami wymagają szkolenia? np przez wiarusów frontowych z ukraińsko ruskiego frontu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał(a):

zasoby mamy, tylko nie wiem, czy taki premier zdaje sobie sprawę, ila lat szkolenia trzeba, aby to miało szansę zaistnieć w sytuacji, gdy od 1945 roku systematycznie rozbroiło się społeczeństwo, dostęp do broni jest znikomy, a w szkołąch zlikwidowano "Przysposobienie Obronne" gdzie taki młody obywatel miał szansę przynajmniej zetknąć się z pojęciem granat czy karabin i oddać te jedyne  w swoim życiu 10 strzałów do tarczy

aby przeszkolić około miliona obywateli trzeba conajmniej kilka lat, a to kropla z morzu potrzeb, do tego dochodzą inne rzeczy niż trzymanie broni, nawet bardziej na froncie potrzebne - pierwsza pomoc, opatrywanie ran, pomoc przy złamaniach, obchodzenie się z niewybuchami itp

w momencie gdy przejdzie front, obywatele zostaną sami, a u nas pojęcie rezerwy dla wojska nie istnieje, przeszkolenie wojskowe nie istnieje, obrona cywilna lezy i kwiczy, normalnie idealne warunki dla okupanta

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

i co? te "dobrowolne" szkolenia niby mają te zasoby odbudować?

Kużwa, odniosłem się do słów Korwina i starałem się pokazać że wtedy miały jakiś sens zaś teraz z pewnych powodów nie mają. Jestem daleki od rozbudzania patriotycznego amoku i kierowania ludzi w takim też uniesieniu do walki. To już było. Tak było w Karbali gdzie nasi rozpiżdżali tych co nacierali na City Hall. 

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

aby przeszkolić około miliona obywateli trzeba conajmniej kilka lat, a to kropla z morzu potrzeb, do tego dochodzą inne rzeczy niż trzymanie broni, nawet bardziej na froncie potrzebne - pierwsza pomoc, opatrywanie ran, pomoc przy złamaniach, obchodzenie się z niewybuchami itp

Dlatego nawymyślano różnych dziwnych form służby, tylko chętnych tam brak, dlatego schodzi się do poziomu szkoleń.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Abstrachując od tych głupot to czy premier państwa ma czas na takie bzdety, żeby wypisywać jakieś głupoty z jakimś aktorem.

Ty masz czas w pracy na jakieś głupie filmiki z motocyklistami to i premier może sobie popisać z jakimś aktorem ;)

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Abstrachując od tych głupot to czy premier państwa ma czas na takie bzdety, żeby wypisywać jakieś głupoty z jakimś aktorem.

Komizm całego zdarzenia w tym programie, To i wpis Tuska jest jakby kontynuacją i zakończeniem.

Opublikowano

Przecież premier ma czas prywatny. Na jego stanowisku zresztą jest to wszystko pomieszane ze sobą i czas coś tam sobie gdzieś napisać tez ma jak każdy. nie rozumiem problemu. Chłop dostał polskie obywatelstwo to będzie miał możliwość skorzystanie ze szkoleń jeśli zechce to mu Tusk napisał by się przygotował.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty masz czas w pracy na jakieś głupie filmiki z motocyklistami to i premier może sobie popisać z jakimś aktorem ;)

Onie są głupie tylko pokazują debilizm uzytkowników tych pedalskich rydwanów.

Ja nie jestem premierem.

Zobaczymy co odwali w weekend radziu. Jak nie będzie w domu żony jak ostatnio i dogada się z wd40 i dżony łokerem to może da jakiś popis.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nasz donald pozazdrościł amerykańskiemu donaldowi i radziowi więc uaktywnia się ze swoimi wysrywami na x.

https://jastrzabpost.pl/enigmatyczny-wpis-donalda-tuska-zwrocil-sie-do-eisenberga-jesse-przygotuj-sie,7135149391780480a

nasz Premier zawsze miał czas na wszystko co miało jakikolwiek związek z Prezydentem Dudą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Onie są głupie tylko pokazują debilizm uzytkowników tych pedalskich rydwanów

Raczej zawiść tych co niby nielubia, a ciągle się jaraja takimi filmami...🤭

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Oj, uważaj bo Ci żyłka pęknie xD dla mnie to są filmiki dla idiotów ...

Masz idiote:

https://www.sadistic.pl/t/607233

https://www.sadistic.pl/t/607227

https://www.sadistic.pl/t/607200

Jacy oni są głupi🤦‍♂️ Ten na 3 to może jakieś wyróżnienie nagrody darwina by dostał.

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Raczej zawiść tych co niby nielubia, a ciągle się jaraja takimi filmami...🤭

🤣🤣🤣🤣 następny któremu konar nie płonie🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jacy oni są głupi🤦‍♂️ Ten na 3 to może jakieś wyróżnienie nagrody darwina by dostał.

Głupi są tak samo Ci co to oglądają ... Tylko chorych umysłowo kręci oglądanie takich filmików.

A co do tych na filmikach co wkleiłeś, to debilne hamburgery, tam debili nie brakuje, widać to nawet po tym jakiego prezydenta wybrali, w sumie też debila ... Szkoda że Trump se nie kupił jakiś 2 kółek, sądząc po jego intelekcie to leżałby już 2 metry pod ziemią ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

nasz Premier zawsze miał czas na wszystko co miało jakikolwiek związek z Prezydentem Dudą

To fakt. Jakaś fobia. Polityka ogólnie to bagno. Teraz zdrowie siadło i nie daje rady charatać w gałe to rżenie w pingponga.

Chyba już nie ma w PL takich prawdziwych polityków, mężów stanu. Może jakieś wyjątki ale raczej nie znam.

Pamiętam kiedyś taki Jacek Kuroń to był gość. 

Później większość pazerna na kase i stołki.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Chyba już nie ma w PL takich prawdziwych polityków, mężów stanu.

są, tylko nie na świecznikach władzy
nikt poważny z tym tałatajstwem któremu się obecnie wydaje że rządzi się nie ma ochoty zadawać

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Głupi są tak samo Ci co to oglądają ... Tylko chorych umysłowo kręci oglądanie takich filmików.

A co do tych na filmikach co wkleiłeś, to debilne hamburgery, tam debili nie brakuje, widać to nawet po tym jakiego prezydenta wybrali, w sumie też debila ... Szkoda że Trump se nie kupił jakiś 2 kółek, sądząc po jego intelekcie to leżałby już 2 metry pod ziemią ...

Przecież u nas jest to samo rozwalają się jeden po drugim

https://www.sadistic.pl/t/592170

A ten chyba chciał popełnić samobójstwo:

https://www.sadistic.pl/t/82384

Ja tam póki nie mam problemów z potencją motocykla nie kupuje. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v