Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

...

https://obserwatorgospodarczy.pl/2025/01/05/zarobki-na-wegrzech/

Zarobki na Węgrzech wyraźnie odstają od płac w Polsce. 70% średniej pensji na Węgrzech jest warte tyle, co minimalna u nas

a ile u nas procent minimalnej jest warta nasza średnia?

nie szukałem i dokładnie nie wiem i tylko tak pytam bo coś mi się wydaje że jeśli akaś różnica to bardziej kosmetyczna niż praktyczna
nigdy i nigdzie średniej nie zarabia połowa pracujących a dużo mniejszy odsetek spośród wszystkich zatrudnionych i być może na tych Węgrzech tylko mniejszy odsetek tę minimalną zarabia a większy tę średnią )większe wypłaszczenie dochodów)

ale to tak przy okazji zapytałem bo łatwiej zacytować niż wklepywać nicki których się nie pamięta np w Twoim przypadku ile tych "s"

w zawracam Ci gitareę bo coś tam o nagonce na PSL piszecie
coś przegapiłem i platfusy żrą się z ... cholera; peesselowcy nawet nie mają równie obrażającej ksywy

czas najwyższy coś wymyślić bo wstyd nam tu wszystkim :o

xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Teraz, jacus napisał(a):

czego ?? 

jesli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz a nie wymyslaj..

Jak to było, 2 ha na własność i 3 na wieczne użytkowanie, czy jakoś tak ??

Aaa mój kolega niema nic prócz sporego udziału w S.A. które poklecił przez lata. Fajne to bo jako element Zarządu przewala w milionach a jemu nic nie ubywa... Zatem jeśli idzie o własność to takie to są miarki. W jakimś konkretnym celu jeden drugiego tu wciąż obcyndalacie?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Automotiv to duża automatyzacja i robotyzacja, tam potrzeba specjalistów a nie roboli ... Znając życie to kluczowe w tej inwestycji były zwolnienia podatkowe ... Kiedyś fabryka to była wielka budowa która ciężko przenieść, teraz to hala z prefabrykatów, kilka miesięcy i stoi, kilka miesięcy i jej nie ma ...

Teraz, to jeszcze inaczej to działa, wynajmują hale, wstawiają maszyny i produkcja idzie pełną parą.

Przykładem może być park przemysłowy Radomsko, może nie at branża, ale schemat wszędzie ten sam. Dzisiaj produkujemy w PL, za dwa tygodnie w UA

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał(a):

. W jakimś konkretnym celu jeden drugiego tu wciąż obcyndalacie?

Jacusia się spytaj. To on uważa że tylko Małopolska bogata, reszta kraju to bieda i kto tylko może to do tej Małopolski ucieka ... Tylko fakty na jego podwórku są zupełnie inne i cywilizacja podobna u niego jak na sławnym podwórku w Plutyczach ...

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Teraz, to jeszcze inaczej to działa, wynajmują hale, wstawiają maszyny i produkcja idzie pełną parą.

Ja to widzę w okolicach Błonia, nie wiem czy sami stawiają te hale czy wynajmują, ale co chwila nowy zakład tam się wprowadza. Nawet jeżeli trzeba by postawić coś od zera, to pół roku i rusza produkcja ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Widać jakie większość z was ma pojęcie jak funkcjonuje przedsiębiorstwo, jak napędza koninkture w okolicy i ile osób żyje z tego że duża firma jest na miejscu.

Niech nie płaci nawet grosza podatku dochodowego czy od nieruchomości to i tak są grube miliony które nabijają budżet okolicznym firmom, samorządom i władzom centralnym.

Wiadomo że produkcje można przenosić z kraju do kraju itp tu ameryki to nikt nie odkrył.

• Haha 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

z kimś musimy mieć sojusze Amerykance odchodzą Rosja wiadomo zostają nam Niemcy bo kto 

Czesi, Słowacy, Litwini, Łotysze, Finowie, Słoweńcy, Szwedzi, Norwegowie. Za daleko wszyscy kombinujecie. Niemcy to jest wrażliwy kierunek. Niektórzy myślą, że Francja to gównozjady. Są ślepi a do tego w pomyśle dokopania Niemcu są mocno jednomyślni... Ale tam - szkoda chyba klepaniny.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

a ile u nas procent minimalnej jest warta nasza średnia?

nie szukałem i dokładnie nie wiem i tylko tak pytam bo coś mi się wydaje że jeśli akaś różnica to bardziej kosmetyczna niż praktyczna
nigdy i nigdzie średniej nie zarabia połowa pracujących a dużo mniejszy odsetek spośród wszystkich zatrudnionych

ale to tak przy okazji zapytałem bo łatwiej zacytować niż wklepywać nicki których się nie pamięta np w Twoim przypadku ile tych "s"

w zawracam Ci gitareę bo coś tam o nagonce na PSL piszecie
coś przegapiłem i platfusy żrą się z ... cholera; peesselowcy nawet nie mają równie obrażającej ksywy

czas najwyższy coś wymyślić bo wstyd nam tu wszystkim :o

xD

Wywalili z rządu vice ministra z PLS u Ziajewskiego czy jakoś tak bo media wyciągnęły, ze miał wyroki i wyszło, że coś w KOWR mieszał  Miał nad nim nadzór i prywatne sprawy z KOWR. Co ciekawe media wyciągnęły też że za poprzedniej władzy głosował z pis za utrzymaniem Ziobry i po tym KOWR podpisał z nim jakieś umowy.

Co d Węgier byłem tam w 2012 w Budapeszcie i na głębokiej wsi. Patrząc na to co widziałem wtedy na ulicach i na tej wsi my jednak przynajmniej na tamten czas byliśmy do przodu. Aha tam połowa kanał ów w tv po rusku leci.

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Widać jakie większość z was ma pojęcie jak funkcjonuje przedsiębiorstwo, jak napędza koninkture w okolicy i ile osób żyje z tego że duża firma jest na miejscu.

Niech nie płaci nawet grosza podatku dochodowego czy od nieruchomości to i tak są grube miliony które nabijają budżet okolicznym firmom, samorządom i władzom centralnym.

Wiadomo że produkcje można przenosić z kraju do kraju itp tu ameryki to nikt nie odkrył.

Ale to wszystko się dzieje w innych krajach Słowacji Czechach Polsce . Gdzie te wielkie Węgierskie interesy?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak napędza koniunkturę że szwagier pracuje w takiej firmie, przyjeżdżają materiały z zachodu, tu są przetwarzane i z powrotem na zachód. Roboty dla zwykłych roboli mało, głównie automatycy, ustawiacze CNC, robotycy, trochę elektryków i mechaników, do tego małe biuro aby obsłużyć to finansowo. Taki to ma wpływ na okoliczną koniunkturę ... A, i jeszcze kilka osób do konserwacji powierzchni płaskich. Nawet na paletach gotowy asortyment układają roboty, tylko kilku wózkowych potem to wozi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
dysydent napisał:

jeśli zestawić to z pieniędzmi rozkradanymi nam na przemian przez pisdzielców z popaprańcami to te  jeszcze nie tak najgorzej stracone bo i tak te pieniądze by z nas zdarto i tak

a z tych negocjacji to wierzysz że coś będzie?
ja nie
i nawet nie wiem czy chciał bym się mylić

Coś będzie. Wszyscy się przekonają, że Putin w xuja leci a Trump tego nie będzie widział. Ruscy z Chinami i Iranem organizują sobie w sprawach atomowych spotkanie w nocnym klubie. Bez Trumpa zdaje się...

Tomasz0611 napisał:

Jacusia się spytaj. To on uważa że tylko Małopolska bogata, reszta kraju to bieda i kto tylko może to do tej Małopolski ucieka ... Tylko fakty na jego podwórku są zupełnie inne i cywilizacja podobna u niego jak na sławnym podwórku w Plutyczach ...

No iii jak se tu wyścig urządzicie to coś zmieni? Jest jaki jest. Zapanujesz nad swymi emocjami to i on w pustkę uderzy. Jak strzela w powietrze uzyska zamierzony skutek? Żeby nie było. Przyebałem się do Ciebie bo zaczynasz w Jacuchu i jego podwórku całą małopolskę widzieć. A tak przecież nie jest - jest jeszcze Smok Wawelski.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał(a):

No iii jak se tu wyścig urządzicie to coś zmieni? Jest jaki jest. Zapanujesz nad swymi emocjami to i on w pustkę uderzy. Jak strzela w powietrze uzyska zamierzony skutek? Żeby nie było. Przyebałem się do Ciebie bo zaczynasz w Jacuchu i jego podwórku całą małopolskę widzieć. A tak przecież nie jest - jest jeszcze Smok Wawelski.

Ja się nie wywyższam że u nas jakoś lepiej jest, jest jak jest, różnie, lepiej i gorzej ...

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, DTaras napisał(a):

Coś będzie. Wszyscy się przekonają, że Putin w xuja leci a Trump tego nie będzie widział. Ruscy z Chinami i Iranem organizują sobie w sprawach atomowych spotkanie w nocnym klubie. Bez Trumpa zdaje się...

były by jaja gdyby po tym nocnym klubie chinole i kacapy oglosili że dają iranowi nuclear sharing a ten się koncentruje tylko na pokojowym wykorzystaniu energii jadrowej a oni to już osobiście przypilnują aby niczym więcej :P

a Trum przecież sam upoważnił putina by go reprezentował w tym klubie bo sam zalatany z jakimiś Ukraińcami i cłami, Grenlandią, Panamą i czymś tam jeszcze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak napędza koniunkturę że szwagier pracuje w takiej firmie, przyjeżdżają materiały z zachodu, tu są przetwarzane i z powrotem na zachód. Roboty dla zwykłych roboli mało, głównie automatycy, ustawiacze CNC, robotycy, trochę elektryków i mechaników, do tego małe biuro aby obsłużyć to finansowo. Taki to ma wpływ na okoliczną koniunkturę ... A, i jeszcze kilka osób do konserwacji powierzchni płaskich. Nawet na paletach gotowy asortyment układają roboty, tylko kilku wózkowych potem to wozi.

Oj napędza nawet w medycynie i farmacji. Jakiś czas po otworzeniu wielkiej fabryki VW pod Wrześnią panie sprzątające z UA zaraziły 20 % męskiej załogi kiłą czy jakim innym syfem. Tak więc z tymi korzyściami dla otoczenia jest różnie kwadratowo lub podłużnie. Do toalety nie chodziło się tylko na siku ale były i inne korzyści.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja nie pisze o firmie gdzie pracuje 60 osób tylko 6 tys. Każda z tych osób dostanie wypłate i jej większość wyda na okolicznym rynku finansowym.

Często jeżdże ptzez Orzysz - takie pseudomiasto zabite dechami. 10 lat temu obraz nędzy i rozpaczy. Odkąd stacjonują tam żołnierze nato, głownie amerykanie gołym okiem widać jak się rozwija. Jankesi żrą, piją i dupczą panienki. Jak zajedzie się w weekend do Ełku - oddalonego kilkadziesiąt km to restauracje i galerie handlowe pełne obcokrajowców. Taka tam dygresja.

Opublikowano

nie sądzę byśmy mogli liczyć na panstwa oddalone od linii frontu. najbardziej zainteresowane beda od finlandii po turcje. Tam musimy działać. szkoda ze u nas zbrojenie polega na kupowaniu od innych, poza kilkoma sprzetami wszystko sciagane. A na koncu okaze sie ze kazdy pies z innej wsi i wez tu jedz na front. Gdzies nawet ostatnio widzialem, ze jednym z najtanszych czolgow to chellengery. ale...powinnismy skupic sie nad sposobem zarzadzania - swoim systemem. Inaczej te wszystkie sprzety beda jedynie robily za tarcze dla piechoty z kalachami.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Ja się nie wywyższam że u nas jakoś lepiej jest, jest jak jest, różnie, lepiej i gorzej ...

No mam wrażenie, że ego Jacucha wbija Cię w to "gorzej". Czy nie taki jest jego zamiar?

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja nie pisze o firmie gdzie pracuje 60 osób tylko 6 tys. Każda z tych osób dostanie wypłate i jej większość wyda na okolicznym rynku finansowym.

Ten zakład co opisuje to w sumie około 250 osób . Duży międzynarodowy podwykonawca, było 500 osób, ale rok temu z powodu za wysokich kosztów w Polsce jeden zakład przenieśli do Bułgarii.

Opublikowano
dysydent napisał:

były by jaja gdyby po tym nocnym klubie chinole i kacapy oglosili że dają iranowi nuclear sharing a ten się koncentruje tylko na pokojowym wykorzystaniu energii jadrowej a Trum przecież sam upoważnił putina by go reprezentował w tym klubie bo sam zalatany z jakimiś Ukraińcami i cłami, Grenlandią, Panamą i czymś tam jeszcze

Trump to się najpierw z tego wypisał. Generalnie to wszystko wygląda tak, że to nie są jaja kolego.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał(a):

No mam wrażenie, że ego Jacucha wbija Cię w to "gorzej". Czy nie taki jest jego zamiar?

Raczej powoduje u mnie śmiech, bo kilka razy bywałem w tamtych okolicach i nijak tego bogactwa co opisuje tutaj nie widać, a że nowe osiedla pod Krakowem powstają, to powstają, takie same są w Białymstoku, Lublinie, Olsztynie czy innych miastach.

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

nie sądzę byśmy mogli liczyć na panstwa oddalone od linii frontu. najbardziej zainteresowane beda od finlandii po turcje. Tam musimy działać. szkoda ze u nas zbrojenie polega na kupowaniu od innych, poza kilkoma sprzetami wszystko sciagane. A na koncu okaze sie ze kazdy pies z innej wsi i wez tu jedz na front. Gdzies nawet ostatnio widzialem, ze jednym z najtanszych czolgow to chellengery. ale...powinnismy skupic sie nad sposobem zarzadzania - swoim systemem. Inaczej te wszystkie sprzety beda jedynie robily za tarcze dla piechoty z kalachami.

Fakt - zapomniałem o Rumunii.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, DTaras napisał(a):

Trump to się najpierw z tego wypisał. Generalnie to wszystko wygląda tak, że to nie są jaja kolego.

przecież już jest faktem blok rusko irańsko chiński i tylko czeka na formalne przyklepanie a jaja dlatego że przed oczami jankesów wyjdzie że się skleił z Trumpa winy dopiero teraz

https://www.money.pl/gospodarka/bron-jadrowa-w-iranie-pekin-wykonuje-ruch-7135035437730432a.html

tyle tego jest że nie będę linkował żadnego i poszukajcie se każdy swoje z hasła "Nawrocki w Moskwie"

czyli o tym jak popaprańce Nawrockiemu parę oczek wyborczych sprezentowali

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej powoduje u mnie śmiech, bo kilka razy bywałem w tamtych okolicach i nijak tego bogactwa co opisuje tutaj nie widać, a że nowe osiedla pod Krakowem powstają, to powstają, takie same są w Białymstoku, Lublinie, Olsztynie czy innych miastach.

To jest wiejski ćwok, który usiłuje odreagować jakieś kompleksy przechwalając się prozaicznymi rzeczami, które można spotkać w całej Polsce.

Opublikowano

a ja z krajowego podwórka. Podoba mi się, że rządzący coraz bardziej przypominają pisiorów. Najpierw wywalili szefa GUSu bo "nasz" nowy lepszy będzie lepiej robił "nam", teraz by nie mieć najwyższej inflacji w UE po Węgrzech zmienił nowy lepszejszy dyrektor koszyk inflacyjny i hokus pokus czary mary, wypadliśmy za podium. Jeszcze trochę Trump poszaleje i Musk zrobi promocje na Tesle z musu 🤪 to moment będą w koszyku inflacyjnym i wyjdzie nam, że jeszcze jest deflacja🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A myślisz, że jak konfa z pisem przyszła by do władzy to by nie wymieniali na swoich? Tak samo będą naginać realia jak już to pis poprzednio pokazał. 

Inflacja to niestety pozostałość po rządach pisu. Tak wiem ktoś powie ponad rok. Ale to pis rozkręcił karuzelę. A teraz w wielu wypadkach jest tak, ze ludzie kasują za usługi i towary nie w oparciu o kalkulacje ale tak z sufitu walą ceny. Szczególnie jeśli chodzi o rynek usług.

Edytowane przez hubertuss