Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mirro napisał(a):

Ja bym o Pokojowego Nobla dla niego wnioskował. 

ale jednopokojowego i o nieprzesadnie dużym metrażu

(za pogonienie żabojadców z jakimiś karaluchami czy jakimś innym robactwem latajacym)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gdzie ty masz paliwo poniżej 6 zł. Chyba przez okno w psychiatryku widzisz stacje gdzie tankują karetki.

Auchan Komorniki Poznań ON 5,98 Pb 5,88. Wróciłem z Poznania bym ci do Choroszczy fotę przysłał gamoniu.

Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

W poniedziłek byłem w Gdańsku. Nigdzie po drodze taniej jak 6.09 nie widziałem.

Poprzez wysokie marże mamy znowu jedne z najdroższych paliw w europie.

Przepustkę w Choroszczy dali? Ty tak naprawdę sam się poniżasz takimi wpisami jak ten wyżej wcześniej. Już cię kilku zaorało ja poprawiłem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał(a):

ale jednopokojowego i o nieprzesadnie dużym metrażu

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,189663,31758458,nocna-akcja-antoniego-macierewicza-zamazal-kontrowersyjna-tabliczke.html

""Panie pośle, informuję pana, że to jest niezgodne z prawem" - powiedział do Macierewicza policjant. Poseł PiS odpowiedział funkcjonariuszowi: "Ja pana informuję, że to państwo robicie przestępstwo".

Yyyyyy zdaje się klamki tam też raczej zbędne.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał(a):

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,189663,31758458,nocna-akcja-antoniego-macierewicza-zamazal-kontrowersyjna-tabliczke.html

""Panie pośle, informuję pana, że to jest niezgodne z prawem" - powiedział do Macierewicza policjant. Poseł PiS odpowiedział funkcjonariuszowi: "Ja pana informuję, że to państwo robicie przestępstwo".

Yyyyyy zdaje się klamki tam też raczej zbędne.

tych co te wieńce składają też bym zamknął KONIECZNIE w tym samym pokoju i z tym Macierewiczem i tym policjantem a co opisują i sensacje robia z takiego... czegoś to ... taką pismacka nagrodę mają tylko żeby był dobrze sękaty ten palicer

szkoda klawiatury tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tusk: zwróciłem się do prezydenta Erdogana z propozycją, by Turcja wzięła na siebie jak największą współodpowiedzialność za proces pokojowy, gwarancje stabilności i bezpieczeństwa w całym naszym regionie

niech odda mu jeszcze urząd premiera rp, czym polska zasłużyła sobie na rządy takich idiotów?

Opublikowano

Kamil Zaradkiewicz
Wyobrażają sobie Państwo rząd, który zagranicą kwestionuje status instytucji konstytucyjnych własnego kraju i przy okazji podważa zaufanie do własnego państwa i stanowionego przez nie prawa? 

Nie musicie sobie wyobrażać - robi to właśnie aktualny reżim w Polsce.

Opublikowano (edytowane)

tak pisze kłamca i zdrajca

Donald Tusk
Robimy wszystko, żeby Polska była bezpieczna, żeby Tarcza Wschód była wspólnym zadaniem dla całej Europy. W Parlamencie Europejskim  tylko poplecznicy Rosji zagłosowali przeciw. W tym… PiS! Koniec złudzeń

Zdrajcy z PO zagłosowali dziś za pozbawieniem Polski veta w polityce zagranicznej👇
1.Całe PiS  zagłosowało za Tarczą Wschód. Po prostu PO potrafi czytać karty do głosowania tak samo jak czytali dokumenty ws. NordStreamu
2. Zagłosowaliśmy przeciwko “Białej Księdze” ponieważ znalazły się tam zapisy dot. zniesienia jednomyślności ws. polityki zagranicznej i obronnej. 
3. To oznacza, że można by było dokonać kolejnego resetu z Rosją czy wysłać Wojsko Polskie na Ukrainę bez zgody naszego kraju wplątując nas w wojnę. 
4. Dokument też uderza w USA(patrz również NATO) prowokując ich do wyjścia z Europy. A PiS popiera sojusz z USA i uznaje, że nie ma sensu uderzać w NATO. 

Jednym słowem kolejny raz osłabili bezpieczeństwo Polski i jeszcze się tym chwalą.

Chcecie oddać decyzyjność w sprawie bezpieczeństwa… Brukseli!

Jak to zwykle bywa w waszym przypadku— jest dokładnie odwrotnie, niż mówicie. Każdy, komu naprawdę zależy na bezpieczeństwie Polski i całej Europy, powinien być przeciw tej rezolucji. Bo jeśli ktoś uważa, że oddanie kluczowych decyzji o naszej obronności w ręce brukselskiej biurokracji, kosztem narodowego bezpieczeństwa i NATO, to dobry pomysł — nie rozumie rzeczywistości.

🔎 Dlaczego ta rezolucja powinna zostać odrzucona? Oto fakty:

1️⃣ Zasada jednomyślności to fundament bezpieczeństwa Polski

Rezolucja chce odebrać państwom członkowskim prawo weta w sprawach bezpieczeństwa i obronności. To oznacza, że decyzje o wysyłaniu naszych żołnierzy, udostępnianiu sprzętu czy interwencjach zbrojnych będą podejmowane większością głosów, bez zgody Polski. Przy całkowicie różnym postrzeganiu zagrożeń przez Zachód i Wschód Europy, to prosta droga do tego, by interesy Polski zostały pominięte. My wiemy, czym jest realne zagrożenie — Zachód udowodnił, że często otwiera oczy zbyt późno.

2️⃣ Osłabienie NATO to prezent dla Moskwy

Gwarantem naszego bezpieczeństwa jest NATO, a nie jakieś „europejskie struktury obronne” tworzone od podstaw, bez doświadczenia, bez sprawdzonych procedur i bez wspólnoty interesów. Propozycja z rezolucji to de facto rozbijanie jedności sojuszu transatlantyckiego. Historia pokazuje jasno: silne NATO oznacza bezpieczną Polskę. Kto próbuje rozmiękczać Sojusz, działa dokładnie tak, jak chciałaby Moskwa.

3️⃣ Nie pozwolimy, by inni dysponowali polskim uzbrojeniem

Rezolucja nie nakłada żadnych twardych wymagań na kraje, które do tej pory nie spełniają zobowiązań NATO w zakresie wydatków na obronność. Jednocześnie chce, by decyzje o naszym sprzęcie zapadały centralnie w Brukseli. To my — Polacy — ogromnym wysiłkiem budujemy silną armię, inwestujemy miliardy, uzupełniamy sprzęt, pomagamy Ukrainie. Nie zgodzimy się, żeby ktoś inny rozporządzał naszym potencjałem.

4️⃣ Biurokracja nie obroni Europy

Tworzenie kolejnych europejskich urzędów i instytucji, które będą „zarządzać” bezpieczeństwem z poziomu unijnych gabinetów, nie zwiększy naszego bezpieczeństwa. To pozatraktatowe przejmowanie kompetencji, które zawsze powinny należeć do państw narodowych. Polska musi mieć wpływ na swoje bezpieczeństwo — nikt inny nie będzie walczył o Polskę tak, jak my sami.

5️⃣ Preferencje „tylko europejskie” to zagrożenie dla bezpieczeństwa

Ograniczenie zakupów do europejskiego sprzętu, przy obecnych brakach uzbrojenia i pilnej potrzebie uzupełnień, to nierealne mrzonki. Amerykańskie czy koreańskie technologie i dostawy były i są kluczowe dla bezpieczeństwa naszego regionu. Zamknięcie się na nie to ogromne ryzyko dla Polski.

6️⃣ Konfrontacja z USA? To absurd!

USA od dekad są gwarantem bezpieczeństwa Europy. Bez ich wsparcia Ukraina nie byłaby w stanie walczyć. Tymczasem rezolucja podważa również strategiczny sojusz z Amerykanami. To nieodpowiedzialne działanie, które może osłabić nasze bezpieczeństwo.

7️⃣ Ochrona polskiego przemysłu zbrojeniowego

Propozycja Jednolitego Europejskiego Rynku Obronnego może skończyć się fuzjami wymuszonymi przez największe koncerny zbrojeniowe, kosztem mniejszych, krajowych firm. Polska buduje własny przemysł zbrojeniowy — nie możemy dopuścić do jego przejęcia.

📢 Nasze głosy oddaliśmy za bezpieczeństwem, suwerennością i odpowiedzialnością.
Rezolucja w tej formie szkodzi NATO, osłabia nasze narodowe bezpieczeństwo i przenosi decyzje kluczowe dla naszego bezpieczeństwa do Brukseli.

Wrzutka o Tarczy Wschód ma być jedynie zasłoną dla innych celów. Chcecie konkretów? Niech @donaldtusk załatwi środki i dokument je zatwierdzający w osobnym głosowaniu — a nie w pakiecie z innymi, złymi rozwiązaniami.

Cele są trzy: wywalenie USA z Europy, odbudowa niemieckiej gospodarki i zaproszenie Putina do podziału stref wpływów z Niemcami.

pis i konfederacja 👍

Edytowane przez nie
Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał(a):

Wiesz kiedy złom przestaje latać? Ano wtedy kiedy przestaje się go serwisować. Tak samo złom jeżdżący przestaje jeździć kiedy równiez przestaje się go serwisować. Flota śmigłowcowa Francji miała jedną wadę. Ano w ciul typów różnych producentów. Zamotali się we własnym sosie aż podjęli decyzję iż część maszyn wywalą na złom, bo sami już tego nie ogarniają. 

Caracale stały się ofiarą zaś samej eksploatacji. Były zarzynane w terytoriach zamorskich Afryki Zachodniej. Nie szło za tym serwisowanie, bo pieniązki rozłaziły się na stare Gazele itp. Brano więc sprawne śmigłowce a te zrotowane czekały na remont albo decyzję co dalej z nimi zrobić. Tylko że nazbierało się tego kupę i ktoś w końcu policzył zera na rachunku. Wtedy dopiero wybuchła afera jak można było dopuścić do takiego nawarstwienia, 

Poczekaj a Polska dostanie upragnione Apacze. Wtedy dopiero się zacznie. 

Te co kupili norwegowie też latały w afryce? 

One ponprostu miały wade konstrukcyj e i dodatkowo nikt na nich nie chciał latać. Zerwanie kontraktu na ten szmelc było dobrą decyzją. Nawet niektórzy peowcy przyznali racje macierewiczowi nie wspominając o wojskowych którzy od początku nie chcieli tego złomu.

7 godzin temu, nie napisał(a):

Tusk: zwróciłem się do prezydenta Erdogana z propozycją, by Turcja wzięła na siebie jak największą współodpowiedzialność za proces pokojowy, gwarancje stabilności i bezpieczeństwa w całym naszym regionie

niech odda mu jeszcze urząd premiera rp, czym polska zasłużyła sobie na rządy takich idiotów?

Turcja to dziki kraj który nigdy nie powinien być w nato o ue nie wspominając.

7 godzin temu, nie napisał(a):

Proszenie lisa żeby pilnował kur w kurniku.

Opublikowano (edytowane)

fabryki i doświadczenie kadry by zostały i lepsza "chemia" między Polską a Francją na czasy gdy być może rzeczywiście nacjonalizmy przeważą

skąd słowo "szachować"? a no od szachownicy i Polska z Francją trafiają w pola o tym samym kolorze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Arabusy też wycofały się z kontraktu o te złomostwo

https://defence24.pl/przemysl/zea-rezygnuja-ze-smiglowcow-caracal

A po pierwsze primo. Jeżeli jesteśmy w stanie w kraju wyprodukować takie helikoptery co zresztą nastąpi(aw101) to po jakiego gezyba kupować za granicą.

9 godzin temu, mirro napisał(a):

Wiesz kiedy złom przestaje latać? Ano wtedy kiedy przestaje się go serwisować. Tak samo złom jeżdżący przestaje jeździć kiedy równiez przestaje się go serwisować. Flota śmigłowcowa Francji miała jedną wadę. Ano w ciul typów różnych producentów. Zamotali się we własnym sosie aż podjęli decyzję iż część maszyn wywalą na złom, bo sami już tego nie ogarniają. 

Caracale stały się ofiarą zaś samej eksploatacji. Były zarzynane w terytoriach zamorskich Afryki Zachodniej. Nie szło za tym serwisowanie, bo pieniązki rozłaziły się na stare Gazele itp. Brano więc sprawne śmigłowce a te zrotowane czekały na remont albo decyzję co dalej z nimi zrobić. Tylko że nazbierało się tego kupę i ktoś w końcu policzył zera na rachunku. Wtedy dopiero wybuchła afera jak można było dopuścić do takiego nawarstwienia, 

Poczekaj a Polska dostanie upragnione Apacze. Wtedy dopiero się zacznie. 

🤦‍♂️Sam jesteś apacz albo bardziej baran. Jak o czymś piszesz to chociaż w googlach sprawdź jakim helikopterem jest Caracal, który mieli kupić polacy a jakim Apache. To mniej więcej tak jakbyś do orania pola kupił kombajn zbożowy.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A po pierwsze primo. Jeżeli jesteśmy w stanie w kraju wyprodukować takie helikoptery co zresztą nastąpi(aw101) to po jakiego gezyba kupować za granicą.

Przecież Aw101 nie produkuje się w Polsce. 😂

13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sam jesteś apacz albo bardziej baran. Jak o czymś piszesz to chociaż w googlach sprawdź jakim helikopterem jest Caracal, który mieli kupić polacy a jakim Apache.

Pisałem o utrzymaniu maszyn w sprawności, przeglądach i dostępie do części.  Akurat ja sprawdzać tego nie muszę, bo dość dobrze się oriętuję do czego który kombajn się nadaje. 

Opublikowano
15 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kiedy, jak, na razie to dzięki Antoniemu nic nie mamy ...

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jeżeli jesteśmy w stanie w kraju wyprodukować takie helikoptery co zresztą nastąpi(aw101) to po jakiego gezyba kupować za granicą.

bo rządzą nami zdrajcy a w najlepszym wypadku ofermy i już nawet komuchy pod ruskim butem gospodarczo były lepiej ogarnięte tylko były okradane wiadomo przez kogo ... itd

wystarczy Ci taka odpowiedź czy rozpisać na przykłady?
ale to na jednego posta za dużo i ew na raty

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/donald-trump-skrytykowal-unie-europejska-odzyskamy-co-zostalo-skradzione/vqxb4n3

no qwa nie zastrzelić? nas okradli wszyscy wokół i jeszcze nas złodziejami okrzyknęli

Opublikowano
16 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Arabusy też wycofały się z kontraktu o te złomostwo

https://defence24.pl/przemysl/zea-rezygnuja-ze-smiglowcow-caracal

"Należy odnotować, że śmigłowce H225M Caracal są raczej dobrze oceniane przez użytkowników. Wśród nich oprócz Francji znajdziemy też Brazylię, Indonezję, Kuwejt, Malezję, Meksyk, Singapur i Tajlandię, a od niedawna również Węgry. Budapeszt wybrał wariant wyposażony w system uzbrojenia HForce. Umożliwia on integrację optoelektronicznych systemów obserwacyjno-celowniczych, układów samoobrony oraz niekierowanego i kierowanego uzbrojenia".

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Produkuje się podzespoły w świdniku. 

A w Poznaniu części do VW, czy to znaczy że jesteśmy w stanie sami produkować Passata czy Golfa ??

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kiedy, jak, na razie to dzięki Antoniemu nic nie mamy ...

Jak nie jak tak. A czym na pikniku pilot instruktor zrywał linki ? 🤣

2 minuty temu, mirro napisał(a):

"Należy odnotować, że śmigłowce H225M Caracal są raczej dobrze oceniane przez użytkowników. Wśród nich oprócz Francji znajdziemy też Brazylię, Indonezję, Kuwejt, Malezję, Meksyk, Singapur i Tajlandię, a od niedawna również Węgry. Budapeszt wybrał wariant wyposażony w system uzbrojenia HForce. Umożliwia on integrację optoelektronicznych systemów obserwacyjno-celowniczych, układów samoobrony oraz niekierowanego i kierowanego uzbrojenia".

"Raczej dobrze"

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak nie jak tak. A czym na pikniku pilot instruktor zrywał linki ? 🤣

O ile pamiętam na pikniku linki zrywał śmigłowiec policyjny a nie wojskowy ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A w Poznaniu części do VW, czy to znaczy że jesteśmy w stanie sami produkować Passata czy Golfa ??

Bobek już daj spokój z tymi dyrdymałami bo w porównaniu do tych forumowych  idiotów coś masz w głowie.

Ważne jest że coś robimy, firmy płacą podatki itp nawet drzwi czy tam inne. 

Nie wiem co robimy dokładnie w świdniku, jeżeli chcesz to sprawdze - mój wujek jest tam pilotem oblatywaczem zapytam.

40 lat lata na różnych śmigłowcach. Zakochany w polskich sokołach które uważa za najlepsze. 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

O ile pamiętam na pikniku linki zrywał śmigłowiec policyjny a nie wojskowy ...

Tak policyjny, ale wojsko tez kupiło blackhawki.

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Bobek już daj spokój z tymi dyrdymałami bo w porównaniu do tych forumowych  idiotów coś masz w głowie.

To ty daj spokój, mogliśmy mieć śmigłowce a nie mamy. Policja o której pisałeś że zerwała linki ma całe 5 Black Hawkow, miał PiS załatwiać ich produkcję czy tam nie wiem co, a prawda jest taka że w 2017 Antoni ogłosił przetarg na zastępstwo Caracali i do tej pory jakimś cudem nic z tego nie wyszło, tak nas właśnie PiS uzbrajal, a jak już coś kupili to kodów do tego zapominali, dzięki czemu ten sprzęt jest użyteczny jedynie do wożenia na lawetach i pokazywania na piknikach ...

Opublikowano

a z resztą czołgi i helikoptery w epoce dronów za grosze sztuka to tak jak wieże oblężnicze w epoce pierwszych armat i z kim ja tu się w dyskusję wdaję?

pasażerowie tego złomstwa na polu walki to samobójcy i już za Waszego życia napiszę - pokój Waszym duszom_

a idę stąd
co bede z nieboszczykami gadał

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

40 lat lata na różnych śmigłowcach. Zakochany w polskich sokołach które uważa za najlepsze. 

To niech zapyta swoich pracodawców co jest z dokumentacją do Sokołów i dlaczego nie chcą przekazać jej do polskiej firmy WZL aby ta mogła zająć się remontami. Przez rok opóźniali oddanie Anakond dla Ratownictwa Morskiego aż zostały w końcu dwa śmigłowce na całe wybrzeże.😂

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

a z resztą czołgi i helikoptery w epoce dronów za grosze sztuka to tak jak wieże oblężnicze w epoce pierwszych armat i z kim ja tu się w dyskusję wdaję?

A tu pan ma wielką rację, czołg to broń powoli przestarzała, ale czego oczekiwać po naszych władzach ...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To ty daj spokój, mogliśmy mieć śmigłowce a nie mamy. Policja o której pisałeś że zerwała linki ma całe 5 Black Hawkow, miał PiS załatwiać ich produkcję czy tam nie wiem co, a prawda jest taka że w 2017 Antoni ogłosił przetarg na zastępstwo Caracali i do tej pory jakimś cudem nic z tego nie wyszło, tak nas właśnie PiS uzbrajal, a jak już coś kupili to kodów do tego zapominali, dzięki czemu ten sprzęt jest użyteczny jedynie do wożenia na lawetach i pokazywania na piknikach ...

Miały być te częściowo produkowane w PL

https://tech.wp.pl/aw101-zamiast-caracali-nowe-smiglowce-dla-polskiej-kawalerii-powietrznej,6901909688703648a

A co wyszło to nie wiadomo. Może odwołali czy coś tam. U nas w tym polskim pierdolniku to nic nie wiadomo. Przyjdą następni z inną opcją i tak w koło.

Nakupować złomostwa i żeby stało to każdy potrafi.

• Like 1