Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Roman176 napisał(a):

mieliśmy  najtańsze paliwo w Europie  

Przez 3 miesiące przed wyborami jak panowała epidemia Instrybutor23 xD 

Już nie mówiąc o tym, że skopiowałeś tylko wygodne fragmenty e-petrol, bo wyobraź sobie romuś że sprawdziłem i mamy jedne z najniższych cen ON w Europie ... Taniej mają tylko Turcja, Bułgaria, Chorwacja, Czechy i Luksemburg, z czego znacząco taniej mają Turcja i Bułgaria, reszta to różnice rzędu 20-30gr ...

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/on

Link do danych z których korzysta Romuś gdyby ktoś chciał sprawdzić ...

Węgrzy którzy mają ruską ropę około 40gr drożej niż u nas ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

mamy za sobą Hiszpanie mamy taniej od Hiszpanii  o 5 gr a akcyza mają o 25% większa a Czechy orle nowskie paliwo mają taniej jak my😆  , co prawda u mnie w względem Czech 40gr 

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał(a):

bo nie zaslabl tylko zasnal.. dopiero potem zmienil zeznania.

szukalem jak sie skonczylo- ale pozniej juz nikogo to nie interesowalo.

Zapytam z ciekawości znajomych stamtąd. Ale z tego co wiem to ten gościu łazi i ma prawo jazdy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

mamy za sobą Hiszpanie mamy taniej od Hiszpanii  o 5 gr a akcyza mają o 25% większa 

Mamy też taniej od Danii która ma prawie 2zł na litrze drożej ... Prawda jest taka że mamy jedne z najniższych cen paliw wg tego twojego e-petrol, zresztą, 1zł różnicy na cenie paliwa to 100zł różnicy kosztów na hektarze, zboże zdrożeje/stanieje o 20zł na tonie i masz zbilansowane ceny skoku ceny paliwa o 1zł ...

A jak przyjdzie weekend to będę miał w nosie po ile będzie benzynka, czy po 5zł czy po 8zł i tak zbiornik Yamaszką na pewno przepalę xD 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mamy też taniej od Danii która ma prawie 2zł na litrze drożej ... Prawda jest taka że mamy jedne z najniższych cen paliw wg tego twojego e-petrol, zresztą, 1zł różnicy na cenie paliwa to 100zł różnicy kosztów na hektarze, zboże zdrożeje/stanieje o 20zł na tonie i masz zbilansowane ceny skoku ceny paliwa o 1zł ...

A jak przyjdzie weekend to będę miał w nosie po ile będzie benzynka, czy po 5zł czy po 8zł i tak zbiornik Yamaszką na pewno przepalę xD 

Obniżka akcyzy na benzynę nie wpłynie na ceny paliwa - GazetaPrawna.pl

łyso ci ? 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

Ale że czemu ma mi być łyso ?? Akcyza i VAT to nie jedyne podatki ... W Polsce masz jeszcze na przykład opłatę paliwową, około 40gr na litrze, jest też opłata emisyjna, tych opłat nie ma na twoim magicznym wykresiku, dlatego on jest dla mnie bez sensu na starcie ...

I co się głupio Romek śmiejesz ??? Znowu zrobiłeś z siebie idiotę i jesteś z tego zadowolony ??

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

serio ? mamy akcyzę najtańszą a płacimy tyle lub więcej ?  zobacz Czechy 

A ja Ci mówię, że mamy opłatę paliwową, która wynosi około 100 euro do 1000l, czyli jak dodać do akcyzy to się robi nie 400 euro podatku na 1000l tylko 500 euro podatku ?? Rozumiesz to czy twój mały mózg tego nie pojmuje ?? Jak to doliczysz to wychodzi podobny poziom opodatkowania paliwa w Polsce i w Czechach, do tego oni mają 20% VAT a my 23% ...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja Ci mówię, że mamy opłatę paliwową, która wynosi około 100 euro do 1000l, czyli jak dodać do akcyzy to się robi nie 400 euro podatku na 1000l tylko 500 euro podatku ?? Rozumiesz to czy twój mały mózg tego nie pojmuje ?? Jak to doliczysz to wychodzi podobny poziom opodatkowania paliwa w Polsce i w Czechach, do tego oni mają 20% VAT a my 23% ...

127695.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

127695.jpg

A to paliwo kosztuje teraz brutto 5,27zł Romek ?? No nie wiedziałem xD Do opłaty paliwowej masz nieaktualne dane ...

Tu masz dane aktualne

https://www.gofin.pl/17,2,7,249087,oplata-paliwowa-w-2025-r.html

Na ON jest to 436,07 zł za 1.000 l a za benzyny 202,20 zł za 1.000 l, na gaz około 50zł więcej niż benzyzny...

Opublikowano

Ceny_1_l_benzyny_w_Europie_2_.png

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A to paliwo kosztuje teraz brutto 5,27zł Romek ?? No nie wiedziałem xD Do opłaty paliwowej masz nieaktualne dane ...

rudy zwiększył 15gr na litrze 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Roman176 napisał(a):

Ceny_1_l_benzyny_w_Europie_2_.png

No i gdzie masz to najtańsze paliwo za PiSu ?? xD Rumunia, Węgry, Słowenia miały taniej, a teraz mają drożej ;) Nie rozumiem, dlaczego ty lubisz tak ciągle się pogrążać xD 

8 minut temu, Roman176 napisał(a):

rudy zwiększył 15gr na litrze 

Nie wiem kto zwiększył, wiem że operujesz nieaktualnymi danymi, co pokazuje mi, że dyskusja z Tobą jest pozbawiona sensu, trzymaj się Romuś ;) 

A i za PiSU w 2023 było 

372,90 zł za 1000 l olejów napędowych, więc jak rudy zwiększył 15 gr na litrze ? Znowu kłamiesz, bo nie 15gr a 6gr na litrze w ciągu 2 lat.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/mp-monitor-polski/wysokosc-stawki-oplaty-paliwowej-na-rok-2023-21770910

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

I co wy macie z tym "ruchaniem" "dymaniem" "lizaniem dupska", jakieś prawicowe fantazje czy co ?? xD 

to jedziemy z po-łgłówkiem:

W dniu 5.03.2025 o 18:14, Tomasz0611 napisał(a):

Ty nam lepiej powiedz, dlaczego dolar w ostatnich dniach tak dostaje po d*pie względem euro skoro rządzi tam tak wspaniały prezydent który podobno wykupuje porty na świecie ?? xD 

W dniu 5.03.2025 o 16:48, Tomasz0611 napisał(a):

Chyba ty potrzebujesz specjalisty od odbytu, bo Trump i PiS cię dyma ile wlezie xD

W dniu 5.03.2025 o 17:05, Tomasz0611 napisał(a):

A może to jakiś śmierdzący PiSuar był ??

W dniu 5.03.2025 o 17:09, Tomasz0611 napisał(a):

No i ?? Obsrali się PiSowcy i musieli o pomoc do debila Muska dzwonić ?? Ilu dało d*py za to ?? xD

W dniu 5.03.2025 o 17:15, Tomasz0611 napisał(a):

Chyba ty i ten twój PiS który czeka na kolanach na swoją kolej pod stołem w Białym Domu xD Miało być wstawanie z kolan, a widać jak im wyszło xD 

W dniu 5.03.2025 o 17:41, Tomasz0611 napisał(a):

Na grafice widzimy Karola Niezależnego ćwiczączącego prowadzenie stosunków dyplomatycznych z Donaldem Trumpem xD 

W dniu 5.03.2025 o 16:37, Tomasz0611 napisał(a):

Chyba Ciebie i ten twój PiS dyma xD pewnie tak samo te porty kupił jak mu Żeleński list napisał xD

to tylko jeden dzień

znowu dostałeś mokrą szmatą w ryj :D i najlepsze, że sam to sobie zrobiłeś :D jakim to trzeba być ograniczonym umysłowo

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, nie napisał(a):

to jedziemy z po-łgłówkiem:

to tylko jeden dzień

znowu dostałeś mokrą szmatą w ryj :D i najlepsze, że sam to sobie zrobiłeś :D jakim to trzeba być ograniczonym umysłowo

Chłopie, nawet nie będę kopiował i wklejał tych twoich fantazji bo nie wiem kto by dał radę tyle przescrollować xD 

Iść spać, bo jutro trochę roboty a potem 🏍️ na niedzielę przygotować, zobaczymy jakie głupoty powkleja nam Urban w nocy ;) 

Opublikowano (edytowane)

@DTaras obornika na pole szuka i akurat jak tu gów.no leci ze wszystkich stron to wziął i gdzieś polazł

xD

o, tam też
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/radoslaw-sikorski-odpowiada-marcinowi-przydaczowi-bylem-tam-jak-pan-robil-w-pieluchy/cd7kvdb

nie warto klikać; o sam tytuł mi chodziło

majstersztyk wizerunkowych pozorów i dwuznaczności historycznych
https://www.money.pl/gospodarka/prawa-reka-przyszlego-kanclerza-niemiec-dla-money-pl-polska-to-kluczowy-gracz-7132190884277184a.html

i jeszcze sam los chyba podrzucił to

MTE5NWI5YjUkVzhkZk5vIGcPbD4gF2F2MBd0dWYM

Od lewej: Friedrich Merz, przyszły kanclerz Niemiec i jego bliski współpracownik Paul Ziemiak

to już o innym nazwisku nie było? (nawet los jakieś sugestie podsuwa?)
zwłaszcza że Niemcy często "z" jako polskie "c" czytają

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
nie napisał:

gdy pis zbroił polskę, to, kilka miesięcy przed wojną, peowsko-lewaccy idioci pokazywali swoje mądrości

Tomasz Trela
Na obronność PiS wydaje mniej więcej tyle, ile wynosi subwencja edukacyjna dla samorządów w Polsce na prowadzenie wszystkich typów szkół. Mamy 110 tys żołnierzy, ma być 250 tys, wydatki wzrosną horrendalnie. Fanaberie mędrca Jarosława znów ważniejsze niż przyszłość naszych dzieci!

gebelsowskie chamidło udające dziennikarza

Ale wiesz, że umowa ramowa nie jest wiążąca z żadnej strony?

Wpaw napisał:

Nie zabrali mu prawka, pisałem już myśl co czytasz. 

Przy incydencie utraty świadomości? Przynajmniej do postawienia diagnozy i unormowania stanu zdrowia. Moim zdaniem minimum rok wychodzi. Trzeba by do starosty podyebać...

Roman176 napisał:

mamy za sobą Hiszpanie mamy taniej od Hiszpanii  o 5 gr a akcyza mają o 25% większa a Czechy orle nowskie paliwo mają taniej jak my😆  , co prawda u mnie w względem Czech 40gr 

W USA też taniej. Ruskie, Chińskie, Indyjskie i Białoruskie to już bajka. Zara będzie i Afrykańskie. Paliwowce wszędzie pływają - nawet do Gdańska.

Opublikowano (edytowane)

zaskoczył mnie problem nieuzasadnionego niczym zdzierstwa za projekt wymagający góra pół godziny klikania w AutoCAD-zie czy co tam kto używa

18 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Zysk spada a koszty rosną, choćby życia. Nie byłem u dentysty ze 2 lata, jak przyszło zapłacić za lekarstwo, 3 kanały i dwie powierzchnie + 2 prześwitlenia to 1500zł wyszło. Dawniej za tonę pszenicy 2-3 zęby zrobił, a dziś sporo zabraknie do jednego.

Projekt wjazdu dawniej kosztował 1500 zł ,a dziś wołają 15 tys.

Godzinę temu, king12 napisał(a):

Jak niemasz projektu wjazdu na działkę to nawet zacząć kopać fundamentów ci nie pozwolą a o Lini przerywanej na wjazd możesz zapomnieć. Pas drogowy należy do zarządcy drogi a projekt i wjazd musisz ty zrobić napewno przy drodze wojewódzkiej .w 2008 robiłem taki projekt to ze wszystkimi pozwoleniami koszt 5 tyś dodam że w tym miejscu na mapkach godezyjnych był zaznaczony wjazd.Takze za projekt domu zapłaciłem 2 tyś  a projekt wjazdu 5 tyś 

12 godzin temu, dysydent napisał(a):

w pasie drogowym wytyczyć a i coraz częściej wykonać zjazd do posesji (do jej granicy) obowiązek ma gmina ew zarządca drogi inny jeśli nie gminna na swój koszt oczywiście o ile działka ma status nawet nie zabudowanej a tylko budowlanej nawet gdy pusta i kartofle naprzemian z fasolą na niej rosną czy tam inne chwasty

rysowanie sobie projektów budowli na nieswojej posesji nie ma żadnej mocy prawnej i żaden urzędas nie ma prawa tego od nikogo żądać bo pewnie i pararafa by znalazł coś typu ingerencja w cudzą własność itp. i takie żądanie można potraktować jako nakłanianie do popełnienia co najmniej wykroczenia a jak dobrze pokombinować to i przestępstwa

oczywiście nie wszyscy się budują i natrafili na jeszcze taki mur którego przebicie wielokrotnie więcej (czy?) musi kosztować aż tyle bo dochodzi do tego że 80-90% kosztów budowy to ... qwa projekt?!!

łeb rozwalić każdemu kto twierdzi że to normalne
jeśli ktoś sądzi że to zbyt radykalny sposób to chętnie poczytamy czy zna kto łagodniejszy?
warunek - ma być potwierdzony w praktyce a nie tylko komentarz z którego nic dalej nie wynika i który niczego nie zmienia ani radzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał(a):

oczywiście nie wszyscy się budują i natrafili na jeszcze taki mur

Oj tam, oj tam. Ja szybko wjazd na pole zrobiłem , bo metoda wysypania dwu samochodów kamienia. Oczywiście byłe to dzierżawa. Z gminy zadzwonili że samowola ale powiedziałem że tymczasowy dla maszyn a że włąściciel podatku rolnego nie płacił ze trzy lata, to uregulowałem wstecz zaległość i wjazd nikomu już nie przeszkadza.😂

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, dysydent napisał(a):

sposób ... z którego nic dalej nie wynika i który niczego nie zmienia ani radzi

no dobra
rano'ś może zaspany i tym razem Ci odpuszczę zyebkę

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

rano;ś może zaspany i tym razem Ci odpuszczę zyebkę

Aaaaaa faktycznie. Moja wina i niepotrzebnie głos zabrałem.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v