Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał(a):

No i sam sobie odpowiedziałeś i potwierdziłeś to co napisałem. Małym się nie opłaca a w Polsce jest droga praca i mało chętnych by pracować przy zwierzakach.

Pudło 

W Hiszpanii prosiak kosztuje 60 euro czyli dużo taniej niż u nas 

A tucznik 1.6 euro za kg 

Pewnie pasza tańsza też 

Bo mają dostęp do tańszego białka 

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał(a):

Pudło 

W Hiszpanii prosiak kosztuje 60 euro czyli dużo taniej niż u nas 

A tucznik 1.6 euro za kg 

Pewnie pasza tańsza też 

Bo mają dostęp do tańszego białka 

bo Polska to dziwny kraj , nawet drogo i to bardzo drogi w stosunku do zarobków i to w kazdej dziedzinie 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Yyyy jak organizacja zaplecza produkcji z kolkuset gospodarstw ma być tańsza od jednego? Toć to nawet zatrudnienie kilkuset ludzi w miejsce kilkunastu... Coś tu się nie klei. Patrząc na uzależnionych od pośrednika utyskujących na ceny choćby fasoli rolników... Były swego czasu konie. Orka, o ile konna a nie babom, to było jakieś pół hektara na dzień. Koń się męczył. Dostał co prawda wiadro owsa ale w przeliczeniu rocznym... nie o tym. Potem pola orała maszyna parowa a wreszcie do gry weszły ciągniki. Wszystko było związane z wydajnością i majątkiemi. Wydajność produkcji żyta od czasu lotów w kosmos tj. 1960 wzrosła o jakieś 25% a pszenicy niemal o połowę. Przed wojną pszenicy średnio urosło tyle co żyta na hektarze i było to około tony. W międzywojniu byliśmy krajem rolniczo - przemysłowym a od czasu kosmosu jesteśmy przemysłowo - rolniczym znów od niedawna czyli czasów kosmonautów mocarstwem w ogóle. Ty mi chcesz powiedzieć że to niemcy i Unia wszystko zrobiły?

w momencie , gdy bezrobocie oficjalne sięgało 25%, uwolnienie z rolnictwa dodatkowego półtora miliona ludzi położyłoby nasz kraj na łopatki, dlatego zaserwowano rolnikom kroplówkę w postaci dopłat, którą co roku systematycznie sie pzykręca, w ten sposób wydrenowano wieć z ludzi,którzy wobec sztucznie zaniżanych cen na płody rolne, likwidują produkcję, oddają ziemię w dzierżawę i idą na etat. Ile osób żyje tylko z gospodarstwa ? Myślę, że mniej niz pół miliona, a było pod koniec lat 90-tych około 2 milionów albo i więcej. Część zmarła, część zrezygnowała z produkcji.

Robiono badania, że małe gospodarstwa ogólnie sa korzystniejsze dla gospodarki, ponieważ lepiej zagospodarowują swoją produkcję, zużywają mniej nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, jest lepsza zdrowotność zwierząt, mniej antybiotyków, a produkcja jest lepszej jakości, zwłaszcza mięso. Tyle, że mięso z dużych ferm produkowane jest w partiach o podobnej jakści, może i niskiej, ale łatwiej do tego skalibrować maszyny do nastrzykiwania wodą i chemią w zakładach.

Niczego u nas niemcy nie zrobiły, może nawet wbrew tym niemcom rozwijamy się gospodarzco, co ich tak bardzo boli, a także nieupadło jeszcze rolnictwo w 100%. Trochę jak w czasach Michała Drzymały, nadal przepychamy tenwóz z miejsca na miejsce, aby nas nie wyrugowali z ziemi.

Wydajność w rolnictwie to tylko mit, okazuje się, że ziemia tego nie wytrzymuje. Dlatego na zachodzie dokłada się olbrzymie pieniądze douprawy zrównoważonej, aby nie wyjałowić ziemi do zera. A u nas politycy zachłystują się wzrostami wydajności - za 20 lat będziemy mieli te same problemy co Holandia, że ziemia mimo dawanie wysokich dawek nawozów nie chce rodzić, bo nie ma w niej życia biologicznego. Tak że mamy szansę na własny kurs, ale do tego trzeba rozgarniętego ministra rolnictwa i zrozumienia na szczeblu UE, albo wyjścia z tej zbrodniczej organizacji, która od ponad 20 lat nas niszczy.

Opublikowano
jahooo napisał:

muzułmanie też przy świniach nie będą robić U nas jeden andydat na prezydenta też udaje, że się nawrócił, i nawet POpiera rolników. A ci mu napewno uwierzą, prędzej piekło zamarznie.

Ciekawe czy świnkę peppę mogą oglądać... Chińczyk wszystkich pogodził i zmechanizował. Choć tam też muzułmanie świnie hodują. W krajach muzułmańskich istnieje też taki biznes bo po pierwsze po zmroku Allah nie widzi a McDonaldy prosperują a po drugie to daje dochód i muzułmanie podobnie jak chrześcijanie nie są wszyscy ortodoksami. Poza tym są jeszcze Kubanczycy, Filipińczycy, Wietnamcy i ostatnio coś ruscy się pokazują...

12Pafnucy napisał:

9 minut temu, galan99 napisał(a):

Rolnicy nie będą mieli okazji do blokowania warszawy na marne był ostatni zryw nie pokazał siły .

Tobie to chyba bez różnicy?

I tak tyłka nie ruszysz...

Tobie wiozą juz zasmiardniete mięso z Brazylii...ty aby tanio było...🤭

Aleeee Ty o cielencinkach czy o wołowinie?

Opublikowano
42 minuty temu, galan99 napisał(a):

Rolnicy nie będą mieli okazji do blokowania warszawy na marne był ostatni zryw nie pokazał siły .

Cytat 

Brak unijnego szczytu w Warszawie. Michał Szczerba wyjaśnia decyzję premiera "To zatrzymanie miasta na tydzień"

Nie będzie podstaw do blokowania przez rolników .

Będzie piękny rok 2025 .  Czy dla @racyl to się okaże ile wypracuje +++ na truskawce na  rynek Polski wlewają się wszystkie płody rolne od cebuli po pszenicę  . Bo to jest biznes kapitał rządzi światem i cenami kto zaproponuje tańszy surowiec czy produkt to podbija rynek . Tak samo jak z nawozami tani nawóz ze wschodu  to rolnicy kupują bardzo chętnie i nie patrzą na krajowy .

To ty k**wa jesteś jakiś wróżbita ?

Wrzucasz wszystko do jednego wora i w tym tkwi twój problem że nie potrafisz zrozumieć tego.

Gdzie masz ten nawóz ze wchodu ?. każdy mówi tylko nikt go nie widział . Chyba to tylko straszak na nasze produkty ale w sumie to dobrze jakiś bat

Opublikowano
17 godzin temu, mirro napisał(a):

A w celach tej transformacji jest napisane że prąd ma być zawsze i dla każdego?

Bo łunas w Kongresówce to panie straśna bida była.

wedlug danych to u nas 2 razy wieksza.

17 godzin temu, witejus napisał(a):

Jak nie wiesz to po wuj się odzywasz.

jak nie wiesz to po wuj sie odzywasz

17 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Masz nie aktualne dane, wiele się pozmieniało, a i w kongresówce ludzie już nie trzymają gówna na środku podwórka tak jak to bywa jeszcze w Golicji xD 

pozmienialo sie ?? to jestescie juz 100 lat za murzynami ??

16 godzin temu, Roman176 napisał(a):

kobieta ci zapina ? 

już pisałem uja polecieli jak wszyscy 

dziwne masz fantazje.. nie dziwota ze calymi nocami w internecie siedzisz.

17 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widocznie tak właśnie wygląda bogactwo podkrakowskie xD 

pokaz swoje..

a gdzie twoj kolega ogarek sie podzial ??

32 minuty temu, galan99 napisał(a):

Jeden już taki jest .

💢🧐 Kartka z historii "Transport Wodny na Odrze", tak wyglądała kiedyś żegluga śródlądowa ️ na Odrze, były to lata 60'te 😍 🧐 Powinna zostać .

https://www.facebook.com/watch?v=582827977971581

dopoki po niemcach dzialalo to bylo dobrze..

18 minut temu, galan99 napisał(a):

Tak popiera rolników jak Ministra Nowacka zreformowała szkolnictwo https://www.facebook.com/100012845675545/videos/1509575446632819

a ktos to w ogole czytal ?? tylko sciagi.

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...dyskutujesz z Galanem...to irracjonalne...

Lubi mnie zaczepiać, może chcę u mnie zbierać truskawki 🤣

@galan99 to chyba okolica Krasnegostawu

Opublikowano
jahooo napisał:

Tak że mamy szansę na własny kurs, ale do tego trzeba rozgarniętego ministra rolnictwa

Co to ma do rzeczy? Dodatkowe dopłaty chcesz rozdawać? Dopiero protestowali przeciw fitom a to ze zrównoważonym rolnictwem ma jednak coś wspólnego. Do tego postulujesz wzrost zatrudnienia w rolnictwie - czyli masło po piętnaście jednak jest ok... To co napisałeś o wydajnosci - ogólnie to jest sluszne. Jednakowoż zacząłem od konia i nie wchodziłem w temat nawożenia. Tu musi nastąpić owo zrównoważenie i często następuje. Kowbojska pszenica to ciekawy widok - u nas byś dostał jakieś suszowe. Ukraincy zaś nie rozumieją naszej radochy z wydajności gdy usłyszą przy jakim nakładzie zostaje osiągnięta. Ci nas wyprzedzają w myśleniu ale jest wzorzec odwrotny. Przemawiający przeciw rodzinnym gospodarstwom.

racyl napisał:

To ty k**wa jesteś jakiś wróżbita ?

Galan? Jak pamiętam od zawsze i przede wszystkim ...

Opublikowano
Godzinę temu, pawel885 napisał(a):

A co do największych sieci zagranicznych 

Ciekawe czy byś był zadowolony jak by serek kosztujący na półce 2 zł chcieli wyrwać od ciebie za  80 gr 

Pytanie powinno brzmieć.
Ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby serek którego wyprodukowanie kosztuje Cię 80 groszy chcieli od Ciebie wyrwać za 60 groszy. To jest ten poziom rozmowy między producentem żywności a handlem.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Pytanie powinno brzmieć.
Ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby serek którego wyprodukowanie kosztuje Cię 80 groszy chcieli od Ciebie wyrwać za 60 groszy. To jest ten poziom rozmowy między producentem żywności a handlem.

Będzie musiał nauczyć się produkować za 40 groszy by sprzedać po 60 groszy .

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galan99 napisał(a):

Taki ciemny i zaślepiony POLSKIM ROLNICTWEM .

Lubię to co polskie .

Ty aby tanio, to i pomyje ci smakują 

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

dopoki po niemcach dzialalo to bylo dobrze..

Nie idźcie w to... Można temat przywrócić ale lasy już wycięte a węgla nikt nie chce. Kontenery? Na to zazwyczaj brakuje wody w Odrze.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak my 100, to patrząc na ta twoja gówniana nowoczesność na środku podwórka to ty z 1000 lat za murzynami xD

To chyba z Twoich stron gwiazda ostatniego sylwestra tv republika w Chełmie

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Wiesz ile to jest w produkcji 20 groszy na sztuce? Ja Ci zostaje np  20 groszy na kilogramie to jest to cała marża w spożywce.

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał(a):

To całkiem spora marża.., ale ty pewno z matematyki tak samo jak z języka polskiego...🤭

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v