Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co w tym zdjeciu dziwnego? ja nie rozumiem tych fotek. kazdy tak wyglada, w kasku,kombinezonie. rudy raczej lepiej by nie wygladal z tym swoim wielkim czolem! to takie zarty z samego czlowieka, z wygladu, z ksztaltu ciala. rownie dobrze moglibysmy sie nabijac z kogos kto utyka, albo ma krzywy nos. to sa zachowania wczesno-szkolne, dzieciece wyglupy od ktorych sam nie stronilem. teraz to juz nie wypada. prezydent ma myslec, ma zalatwiac sprawy. ktos moze mowoc ze duda podposywal rozne ustawy pisowi, a ja pamietam jak komor podpisywal PO, bo pisac umial choc z bledami. to nie przeszkadzalo jednak lewej stronie politycznego burdelu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

"Jestem myśliwym. Jestem lekarzem weterynarii i pracuje w Krajowej Radzie Wieprzowiny. Dlaczego wieprzowiny? Bo byliśmy wielkim producentem wieprzowiny i trzody chlewnej. I przyszedł ASF, który zwalczamy. W tym czasie z eksportera staliśmy się importerem wieprzowiny. I mamy wielki sukces, bo zwalczyliśmy gospodarstwa rodzinne. Nie ma ich. Za okupacji była kara śmierci za nielegalny handel mięsem. Teraz jest kara więzienia za nielegalny ubój i jest 5000 zł kary za nielegalną świnię. W imię czego? ASF nie zabija ludzi, nie jest szkodliwy dla ludzi, ale nie można go zwalczyć dopóki są gospodarstwa rodzinne w tym kraju. Dalej jest praca w tym kierunku, żeby powstawały wielkie konsorcja tak jak w Hiszpanii. Tam zwalczali ASF 20 lat i skończyły się gospodarstwa rodzinne. Tak pracuje polska weterynaria. I tak pracuje też ministerstwo rolnictwa " to cytat z artykułu , ale nazwiska goscia zapomnialem. tego wlasnie nigdy nie zrozumiem ☹️

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1
Opublikowano

@Siedzacybyk

A myślisz że po co dążą do zabicia małych gospodarstw ?

Bo mały produkuje "drogo "

sieć handlowa nie będzie wcale gadać z małym 

Nie chce pośredników , hurtowni itp

Ma swoje centrum logistyczne i wystarczy 

Muszą powstać kołchozy 

Najlepiej supernowoczesne na kredyt które zaraz upadną , gotowe przejmą zagraniczni inwestorzy i nagle zaczną świetnie prosperować 

Z Hiszpanii idzie wieprzowina non stop na markety

Ciekawe co wymyślą z mlekiem 

Na razie duszą nasze mleczarnie żeby im tanio produkowały 

To jest chore ile produkt kosztuje  na półce a ile mleczarnia dostaje

Opublikowano (edytowane)

wielkie przedsiebiorstwa ziemne, to latwy kasek dla bogatych, latwo to przejac. nikt nie bedzie skupowal po 2-3 ha, a jak nas wydusza, polacza w wieksze, to przyjdzie jakis Icek i kupi sobie 200 ha. kazdemu wadzi ,ze w polsce sa male gospodarstwa. glupie tlumaczenie, ze maly jest drogi. gowno prawda. jak wchodzilismy do ujni bylismy jeszcze bardziej rozdrobnieni. mowili ze stanowimy za duzą konkurencje, dlatego dostaniemy polowe doplat. logiki w tym nie ma, chyba ze chodzi o wykonczenie rolnictwa maloobszarowego!

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Thanks 1
Opublikowano

o to mi właśnie chodzi 

Tak jak nikt nie będzie kupował  2-3 hektarów tak sieciówki nie obchodzi że masz 20 skrzynek pomidorów czy 30 kg schabu 

markety kupują tanio bezpośrednio z olbrzymich zakładów  , zapakowane, gotowe etykiety ,  sprzedają z olbrzymią marzą a i tak cena końcowa jest niższa jak w osiedlowym sklepiku ...

Wchodząc do uni byliśmy konkurencyjni przez niskie koszty , dziś różnica się zaciera 

Wszystko drogie tylko sprzedać tanio trzeba 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, racyl napisał(a):

Ludzie przestają kupuwać ulubioną herbatę, kawę czy wędlinę jak im przestaje smakować a Tobie się wydaje, że ja na jedną partię muszę głosować do samej śmierci bo kiedyś coś dała
😄.

Niektórym jak Ty trzeba jak widać powtarzać co tydzień, 2 razy dałem się nabrać i głosowałem  na pis i więcej tego nie zrobię. Tak trudno to zrozumieć ?

Co 3 dni to najwyżej możesz wysłać pieniądze na pis bo im ciągle mało 😄

Ty taki zapracowany i czekasz aż Ci pis będzie dawał ? Sprzedaj tunele i żyj z tych pisowskich plusów 😄

Zatrzymał pisowskie draństwo i to mi wystarczy

Parę dni temu byłeś za konfederacja.

Ludzie przestają kupuwać ulubioną herbatę, kawę czy wędlinę jak im przestaje smakować a Tobie się wydaje, że ja na jedną partię muszę głosować do samej śmierci bo kiedyś coś dała
😄.

Niektórym jak Ty trzeba jak widać powtarzać co tydzień, 2 razy dałem się nabrać i głosowałem  na pis i więcej tego nie zrobię. Tak trudno to zrozumieć ?

Ty taki zapracowany i czekasz aż Ci pis będzie dawał ? Sprzedaj tunele i żyj z tych pisowskich plusów 😄

Parę dni temu byłeś za konfederacja. 

😄.

Parę dni temu byłeś za konfederacja. Mi plusy nie potrzebne.

A z dwojga złego nigdy nie zagłosuje na szmaciarza który tak walczył z komunistami żeby po latach po wprowadzać ich z powrotem do koryta 

8 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Nie mam pomysłu bo ja się polityką nie zajmuje. Może nie słuchałem może nie czytałem. Ale widać konfa nie umie przekonać społeczeństwa A samo hasło pozbycia się urzędasów to czysty populizm bez wskazania dokładnie jak to zrobić. ZUS jest patologiczny ale samo hasło zlikwidować zus to śmiech na sali. Każdy to odczyta brak składek brak emerytur. To przekona ludzi. Wątpię .KOnfa nie umie się przebić do większej grupy do której nie da się przebić populizmem i pustymi hasłami których nikt z konfy nie umie rozwinąć. 

Coś taki sfrustrowany? Wymyślasz jakieś dyrdymały i sam z tym co zmyśliłeś dyskutujesz. Uroiło ci się, zę o jakiś dekrety chodzi. Wyzywasz jak Roman bo myślisz, że mądry jesteś a na głupiego wychodzisz.

Gdzie ja piszę, że socjał jest dobry? Kolejne urojenie które sam wymyśliłeś i sam z tym dyskutujesz. Nie dość, ze nie rozumiesz czytanego tekstu to jeszcze masz halucynacje.

Jeszcze nie doszedłeś do tego że skazany prawomocnie nie może kandydować? Tu nie chodzilo o to żeby do więzień powsadzac tylko skazać. 

Uroilo mi się? Przecież co chwilę jakąś uchwałę czy dekret wprowadzają według własnego widzimisię. 

A ZUS to nie socjal? A dopłaty to nie socjal? 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

tusk nader czesto wspomina o tym lamaniu prawa, o pomocy z zewnatrz! jak pis byl u wladzy to lamal prawo- zle, jak KO przy wladzy,lamie prawo -dobrze. teraz jakos nie chodza w tych konstytucyjnych koszulkach?

A jak KO łamie prawo co takiego robią?

9 godzin temu, Roman176 napisał(a):

obrazek świadczy o twojej głupocie ? Kamili Gasiuk-Pihowicz. Poseł Koalicji Obywatelskiej zgarnęła 14360,25 czyli 150k w 10 miesięcy mają skurwisyny rozmach  

Sam wklejasz tu większe prymitywy.

8 godzin temu, Roman176 napisał(a):

patrzaj fakty 

patzaj idzie dobroć 

TYLKO U NAS. Co się dzieje z portem szczecińskim? B. wojewoda zachodniopomorski wyjaśnia: Niemiecki Rhenus przejmuje kontrolę

Jak już jesteśmy w Szczecinie to napisz jak tam ten pisowski prom. Jest ta stępka niby zespawana z jakichś blach jeszcze czy już do huty wywieźli?

8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

gdyby ta drozyzna byla wynikiem pos , to euro by poszybowalo! na zlosc swiatu, stanialo do 4.25. jak da sie to logika PO wytlumaczyc?

Drożyzna za pis była w sumie przez 8 lat ponad 40 % inflacji którą pis specjalnie podkręcał. BO pisowski polityk Artur Soboń wygadał się, że każdy 1 % inflacji to dla budżetu plus 1,7mld zł. Pis miał interes w tym by pompować inflację i to robił.

7 godzin temu, pawel885 napisał(a):

@Siedzacybyk

A myślisz że po co dążą do zabicia małych gospodarstw ?

Bo mały produkuje "drogo "

sieć handlowa nie będzie wcale gadać z małym 

Nie chce pośredników , hurtowni itp

Ma swoje centrum logistyczne i wystarczy 

Muszą powstać kołchozy 

Najlepiej supernowoczesne na kredyt które zaraz upadną , gotowe przejmą zagraniczni inwestorzy i nagle zaczną świetnie prosperować 

Z Hiszpanii idzie wieprzowina non stop na markety

Ciekawe co wymyślą z mlekiem 

Na razie duszą nasze mleczarnie żeby im tanio produkowały 

To jest chore ile produkt kosztuje  na półce a ile mleczarnia dostaje

Skąd ty się urwałeś jakiego zabicia małych gospodarstw. W małych gospodarstwach młodzi nie chcą hodować zwierzaków mają to w d*pie. Wolą ewentualnie obrobić hektary i iść do pracy. Młodzi nie chcą chować po 10 krów czy 30 świń. nie mówiąc o 10 czy 15. To się nie opłaca a młodzi nie chcą być uwiązani. 

Z tymi sieciami handlowymi to już popłynąłeś. CO może biedra potem ma negocjować z takim jak już go znajdzie zakup jego 15 świń? DO ilu sklepów rzucą to mięcho? Skąd ty się urwałeś?

W mojej okolicy ziemie słabsze dużo łąk teoretycznie fajnie dla krów. Ale w kilku wisach do około nie ma ani jednej. Z moich kolegów rolników od 15 do 70 ha niektórzy po środku. Facet obrabia ziemię i dorabia na własnej innej działalności albo u kogoś. A żonka albo siedzi w domu albo pracuje w mieście i nie ma z tym nic wspólnego to co tu zabijać. 

Może w Hiszpanii opłaca się produkować świnie. W Polsce po prostu ludzie chcą mało pracować dużo zarabiać Ostatnio znajomy który mieszka w Belgii i jeździ na narty w Alpy postanowił pojechać na weekend do Zakopanego bo był w PL na święta. Stwierdził, ze go nie stać jeździć do Polski na narty. Taniej w Alpach. Łapiesz o co chodzi?

1 godzinę temu, saszeta napisał(a):

Jeszcze nie doszedłeś do tego że skazany prawomocnie nie może kandydować? Tu nie chodzilo o to żeby do więzień powsadzac tylko skazać. 

Uroilo mi się? Przecież co chwilę jakąś uchwałę czy dekret wprowadzają według własnego widzimisię. 

A ZUS to nie socjal? A dopłaty to nie socjal? 

A kto kazał łamać prawo? DO kogo pretensja? Kto kazał obatelowi Ryszardowi pisać w papierach z kilometrówek bzdury? Przecież Mraz nagrał Romanowskiego i cała jego sitwę jak rozmawiali ,że wiedzą, ze łamią prawo jak mieli mówić zę to nie twoja ręka jak się umawiali co będą zeznawać jak by co. Kto im kazał łamać prawo? Kaczyński do Ziobry listy pisał by nie robić kampanii za pieniądze nie z komitetu wyborczego bo będą problemy. Kto kazał Łamać prawo? DO kogo teraz pretensje?

Jak coś się da załatwić uchwałą to żaden problem. Gdybyś co nie co rozumiał. To byś ogarnął, ze rząd nie wszędzie może coś zrobić bo nie wszystko się da uchwałą. I mają problemy. Gdyby chcieli łamać prawo robili by też uchwałami a nie robią.

ZUS to socjal ale państwo do jednego ubezpieczonego w ZUS dokłada dużo mniej niż do jednego ubezpieczonego w KRUS. Tak więc konfa powinna zacząć od likwidacji KRUS. A ty jak będziesz się widział ze swoimi m rodzicami może teściami nie wiem kogo tam masz może sąsiadami na emeryturze. To mów im wszystkim, że byś im od jutra zabrał te emerytury bo to socjal.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

CO może biedra potem ma negocjować z takim jak już go znajdzie zakup jego 15 świń? DO ilu sklepów rzucą to mięcho? Skąd ty się urwałeś

Czytaj ze zrozumieniem 

Nie chcą pracować bo stają się świadomi 

Ze to ciężka praca a przyjedzie jakiś handlarzyna i ma więcej zysku za przewiezienie go na zakład niż oni za miesiące pracy przy tym świniaku 

A pojedziesz na zakład to jeszcze gorsza cenę dadzą ...

A co do największych sieci zagranicznych 

Ciekawe czy byś był zadowolony jak by serek kosztujący na półce 2 zł chcieli wyrwać od ciebie za  80 gr 

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

W Polsce po prostu ludzie chcą mało pracować

Chyba ty 😂

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, racyl napisał(a):

Rolnicy nie będą mieli okazji do blokowania warszawy na marne był ostatni zryw nie pokazał siły .

Cytat 

Brak unijnego szczytu w Warszawie. Michał Szczerba wyjaśnia decyzję premiera "To zatrzymanie miasta na tydzień"

Nie będzie podstaw do blokowania przez rolników .

Będzie piękny rok 2025 .  Czy dla @racyl to się okaże ile wypracuje +++ na truskawce na  rynek Polski wlewają się wszystkie płody rolne od cebuli po pszenicę  . Bo to jest biznes kapitał rządzi światem i cenami kto zaproponuje tańszy surowiec czy produkt to podbija rynek . Tak samo jak z nawozami tani nawóz ze wschodu  to rolnicy kupują bardzo chętnie i nie patrzą na krajowy .

Opublikowano (edytowane)

Każdy chce godziwie pracować 

Właśnie tak wyniszczają małych 

Wytłumacz jakim cudem opłaca się z Hiszpanii wieźć ciężarówką z chłodnią mięso?

A u nas tylko obniżki 

Że dokładasz do interesu coraz więcej 

I dziw że ludzie hodowle kasują  

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem 

Nie chcą pracować bo stają się świadomi 

Ze to ciężka praca a przyjedzie jakiś handlarzyna i ma więcej zysku za przewiezienie go na zakład niż oni za miesiące pracy przy tym świniaku 

A pojedziesz na zakład to jeszcze gorsza cenę dadzą ...

A co do największych sieci zagranicznych 

Ciekawe czy byś był zadowolony jak by serek kosztujący na półce 2 zł chcieli wyrwać od ciebie za  80 gr 

Chyba ty 😂

Ale to normalne mając 15 świń jaką masz siłę negocjacyjną? Czyja to wina? Tak działa ekonomia. Małe gospodarstwa po prostu się nie opłacają dzisiaj ale nikt ich nie zabija w sensie unia rząd czy coś. Je zabija ekonomia. Z drugiej strony jak pisałem ludzie zwłaszcza młodzi wolą wygodne życie. A nie targanie wiader z żarciem czy gnoju w nie przystosowanych do tego małych gospodarstwach. Wielu takich rolników nawet na zakład nie ma czym zawieźć tych zwierząt. Bo siuntka przeglądu ni ma a dwukółka jakich kiedyś na wsiach było pełno i jakimi woziło się zwierzaki już dawno się rozleciała a nowej zrobić nie ma komu i się nie opłaca. Albo też przeglądu ni ma. Dziewczyny tez nie chcą przy świniach i krowach robić. Tu nie są sieci winne ani rząd ani unia.

Co do sieci to działa tak samo jak z tymi małymi tylko z drugiej strony. Sieć sprzedaje dużo i chce kupować dużo. Ich nie interesuje twoje 15 świń bo co sprzedadzą jutro. Ich interesuje duży dostawca który może z nimi negocjować bo ma dużo a oni potrzebują dużo. Duzi mają zmechanizowany system potrzebują relatywnie mniej pracowników a więc na sztuce kilogramie czy litrze mogą z ceny zejść. Ile kurnikarz zarobi na kurczaku śmieszna kwota ale jak odstawi je tysiącami to już kwota fajna na czysto wychodzi. 

4 minuty temu, pawel885 napisał(a):

Każdy chce godziwie pracować 

Właśnie tak wyniszczają małych 

Wytłumacz jakim cudem opłaca się z Hiszpanii wieźć ciężarówką z chłodnią mięso?

A u nas tylko obniżki 

Że dokładasz do interesu coraz więcej 

I dziw że ludzie hodowle kasują  

Myślisz, ze w Hiszpanii hodują po 15 świń mali i dlatego się im opłaca?

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał(a):

Rolnicy nie będą mieli okazji do blokowania warszawy na marne był ostatni zryw nie pokazał siły .

Tobie to chyba bez różnicy?

I tak tyłka nie ruszysz...

Tobie wiozą juz zasmiardniete mięso z Brazylii...ty aby tanio było...🤭

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Myślisz, ze w Hiszpanii hodują po 15 świń mali i dlatego się im opłaca?

Tam są olbrzymie fermy z własnymi ubojniami obok

Tania siła robocza 

Hiszpan za te pieniądze nie będzie robił przy świniach 

Afryka blisko 

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Cytat 

Brak unijnego szczytu w Warszawie. Michał Szczerba wyjaśnia decyzję premiera "To zatrzymanie miasta na tydzień"

Nie będzie podstaw do blokowania przez rolników .

Bo coraz mniej frajerów którzy będą lecieli po to na ulice bo ktoś chce na ich plecach kampanię wyborczą robić. Rolnicy już zauważyli, że się im proponuje strajki w kampanii wyborczej a potem pies z kulawą nogą nimi się nie interesuje.

Teraz, pawel885 napisał(a):

Tania siła robocza 

Afryka blisko 

No i sam sobie odpowiedziałeś i potwierdziłeś to co napisałem. Małym się nie opłaca a w Polsce jest droga praca i mało chętnych by pracować przy zwierzakach.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Bo coraz mniej frajerów którzy będą lecieli po to na ulice bo ktoś chce na ich plecach kampanię wyborczą robić. Rolnicy już zauważyli, że się im proponuje strajki w kampanii wyborczej a potem pies z kulawą nogą nimi się nie interesuje.

Jeden już taki jest .

💢🧐 Kartka z historii "Transport Wodny na Odrze", tak wyglądała kiedyś żegluga śródlądowa ️ na Odrze, były to lata 60'te 😍 🧐 Powinna zostać .

https://www.facebook.com/watch?v=582827977971581

Opublikowano
11 minut temu, pawel885 napisał(a):

Tania siła robocza 

Afryka blisko 

muzułmanie też przy świniach nie będą robić

U nas jeden andydat na prezydenta też udaje, że się nawrócił, i nawet POpiera rolników. A ci mu napewno uwierzą, prędzej piekło zamarznie.

• Haha 1
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

wielkie przedsiebiorstwa ziemne, to latwy kasek dla bogatych, latwo to przejac. nikt nie bedzie skupowal po 2-3 ha, a jak nas wydusza, polacza w wieksze, to przyjdzie jakis Icek i kupi sobie 200 ha. kazdemu wadzi ,ze w polsce sa male gospodarstwa. glupie tlumaczenie, ze maly jest drogi. gowno prawda. jak wchodzilismy do ujni bylismy jeszcze bardziej rozdrobnieni. mowili ze stanowimy za duzo konkurencje, dlatego dosta ie.y polowe doplat. logiki w ty nie ma, chyba ze chodzi o wykonczenie rolnictwa maloobszarowego!

Yyyy jak organizacja zaplecza produkcji z kolkuset gospodarstw ma być tańsza od jednego? Toć to nawet zatrudnienie kilkuset ludzi w miejsce kilkunastu... Coś tu się nie klei. Patrząc na uzależnionych od pośrednika utyskujących na ceny choćby fasoli rolników... Były swego czasu konie. Orka, o ile konna a nie babom, to było jakieś pół hektara na dzień. Koń się męczył. Dostał co prawda wiadro owsa ale w przeliczeniu rocznym... nie o tym. Potem pola orała maszyna parowa a wreszcie do gry weszły ciągniki. Wszystko było związane z wydajnością i majątkiemi. Wydajność produkcji żyta od czasu lotów w kosmos tj. 1960 wzrosła o jakieś 25% a pszenicy niemal o połowę. Przed wojną pszenicy średnio urosło tyle co żyta na hektarze i było to około tony. W międzywojniu byliśmy krajem rolniczo - przemysłowym a od czasu kosmosu jesteśmy przemysłowo - rolniczym znów od niedawna czyli czasów kosmonautów mocarstwem w ogóle. Ty mi chcesz powiedzieć że to niemcy i Unia wszystko zrobiły?

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

muzułmanie też przy świniach nie będą robić

U nas jeden andydat na prezydenta też udaje, że się nawrócił, i nawet POpiera rolników. A ci mu napewno uwierzą, prędzej piekło zamarznie.

Uwierzą, uwierzą...

Forum nie czytasz?

2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Tak popiera rolników jak Ministra Nowacka zreformowała szkolnictwo https://www.facebook.com/100012845675545/videos/1509575446632819

Galan, a tak się tylko zastanawiam...wiesz chociaż o czym te książki,...? 🤭