Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Możliwości są dwie: albo my ich albo oni nas. Zatem skoro nie była granica przygotowana do obrony pozostało: my ich. Nie było na to sił. Bo żołnierze z pospolitego ruszenia przeciw nowatorskiej taktyce... Zawsze są miejsca do obrony. Hel bronił się najdłużej. Na dziś? Było nękać od zaplecza. Blitzkrieg by wyhamował. Ruski by się pewnie z dwa dni zastanawiał dłużej....

sugerujesz, że AK powinno powstać juz w marcu 1939 ?

Opublikowano
marks50 napisał:

Jedni hamerykanie zapłacili za majdan o czym informują oficjalnie , następnie jedzie Boris Jonson i każe zerwać negocjacje...

Zainteresuj się za co płacą ruskie. Może Ci nie być do śmichu...

jahooo napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Możliwości są dwie: albo my ich albo oni nas. Zatem skoro nie była granica przygotowana do obrony pozostało: my ich. Nie było na to sił. Bo żołnierze z pospolitego ruszenia przeciw nowatorskiej taktyce... Zawsze są miejsca do obrony. Hel bronił się najdłużej. Na dziś? Było nękać od zaplecza. Blitzkrieg by wyhamował. Ruski by się pewnie z dwa dni zastanawiał dłużej....

sugerujesz, że AK powinno powstać juz w marcu 1939 ?

Sugeruję, że na dzień dzisiejszy tak by to wyglądało przy rozciagniętej logistyce. Ale teraz to se możemy pogadać

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał(a):

Zainteresuj się za co płacą ruskie. Może Ci nie być do śmichu...

Sugeruję, że na dzień dzisiejszy tak by to wyglądało przy rozciagniętej logistyce. Ale teraz to se możemy pogadać

Przecież mamy AK, znaczy WOT

Opublikowano
marks50 napisał:

Amen. Ale może by jeszcze dopisać ... od rakiet Muska .... a jak nie to niech stawia mur ,,, może być elektryczny jak Tesla     Ach ci podli anglosasi  https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-boris-johnson-broni-donalda-trumpa-wskazuje-na-europe-tlumac,nId,7915389 Jedni hamerykanie zapłacili za majdan o czym informują oficjalnie , następnie jedzie Boris Jonson i każe zerwać negocjacje pokojowe i nakazuje wojnę a teraz graja dobrego wujka dobra rada    i wybijają sie na pacyfistów i wielkich ludzi walczących o pokój    , hipokryci eee ba ni

Tera do rzeczy. Johnson raczej nie nie pisze o wazelinie w kierunku USA. Johnson oczekuje wsparcia czyli odmrożenia ruskich bejmów co ulży Ukrainie, oczekuje utworzenia takiego zaplecza negocjacji aby Trump mógł na koniec powiedzieć w swoim stylu: "bo jak nie to wpier**l".

Opublikowano
Godzinę temu, Roman176 napisał(a):

Polska zamyka kopalnie. Zagraniczni inwestorzy chcą otwierać.

to właśnie ten inwestor do dojczland , mają idealny rząd do robienia wałów 

image.png

Tak było od lat na prywatnym właściciel decyduje czy mu się opłaca czy nie i jak nie opłaca to zamyka. Na państwowym tylko stanowiska się mnożą i podatnik dokłada.

• Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

Nie wqr*iaj mnie. Tradycje AK, Cichociemnych i temu podobnych w pierwszej kolejności słusznie powierzono JWK. Banda popie***leńców z nadania partyjnego stworzyła gnój, który niepotrzebnie powielasz. WOT jest potrzebny ale nie powinno się nim kalać JWK. WOT jako jednostka znająca podstawy tzn. pozostałości po naturalnej selekcji przez napastnika, które przetrwają na zapleczu będą pomocą dla specjalistów przerzucanych przez linię zero. Bo komandosi są też od organizowania partyzantki i dlatego przychodzi moment że są wycofywani z boju...

Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, jahooo napisał(a):

Gdzie to porównywać ... AK z wojskami specjalnej troski ...

A co Ty o tym wiesz?

hubertuss napisał:

Godzinę temu, Roman176 napisał(a):

Polska zamyka kopalnie. Zagraniczni inwestorzy chcą otwierać.

to właśnie ten inwestor do dojczland , mają idealny rząd do robienia wałów 

Tak było od lat na prywatnym właściciel decyduje czy mu się opłaca czy nie i jak nie opłaca to zamyka. Na państwowym tylko stanowiska się mnożą i podatnik dokłada.

Booo jak Romka środowisko lewacko dotują to jest wtedy inwestycja a jak prywatny właściciel chce się kierować rachunkiem ekonomicznym to wyzysk przez niemca.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, DTaras napisał(a):

Nie wqr*iaj mnie. Tradycje AK, Cichociemnych i temu podobnych w pierwszej kolejności słusznie powierzono JWK. Banda popie***leńców z nadania partyjnego stworzyła gnój, który niepotrzebnie powielasz. WOT jest potrzebny ale nie powinno się nim kalać JWK. WOT jako jednostka znająca podstawy tzn. pozostałości po naturalnej selekcji przez napastnika, które przetrwają na zapleczu będą pomocą dla specjalistów przerzucanych przez linię zero. Bo komandosi są też od organizowania partyzantki i dlatego przychodzi moment że są wycofywani z boju...

Przecież do Polski wysyłano właśnie ludzi po przeszkoleniu takim,jak przechodza komandosi. Wiele osób z WOT wie o wiele więcej, niż tylko maszerowanie na azymut. Niektóre formacje WOT przechodzą szkolenia wraz ze specjalsami.  W AK tylko znikomy odsetek to było regularne wojsko, reszta docierała się w czasie trwania wojny. JWK to raczej formacja , która moim zdaniem przejełą chludne tradycje polskich skoczków spadochronowych Sosabowskiego. Cichociemni to byli ochotnicy, których szkolono przede wszystkim z zadań dywersyjnych, sztuki przetrwania , łączności. Dziś te umiejętności się gdzieś w szkoleniu zagubiły w wojsku. Może jednostki osobowe potrafiłyby przetrwać dłuższy czas w izolacji. Idea WOt nie polega na tym, żeby stawały w pierwszej linii , tylko nękały linie zaopatrzeniowe, łączność, magazyny logostyczne. Do tego potrzebna jest doskonała znajomość terenu i współdziałanie z ludnością miejscową. Tylko wydaje mi się, że to drugie to takie marzenie naszych polityków, bo jak pokazuje praktyka, cywile w większości sprzedaliby własną matkę w razie wojny. Tak że ten WOT wcale nie jest tak daleko od AK w sensie swoich zadań. No i istnieje, a w 1939 niemcy mieli V kolumnę, a nam takich sił brakowało, ktore wiązałyby część oddziałów na tyłach.

Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał(a):

Booo jak Romka środowisko lewacko dotują to jest wtedy inwestycja a jak prywatny właściciel chce się kierować rachunkiem ekonomicznym to wyzysk przez niemca.

Roman to typowy socjalista zapatrzony w interwencjonizm państwa i srawiedliwość społeczną ale z zaburzeniami świadomości  co do tożsamości swoich poglądów. On wręcz uważa się za prawicowca z krwi i kości🤣

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jahooo patrząc po rozmieszczeniu WOT głównie na wschodzie Polski to służyłby one raczej jako mięso armatnie do odparcia pierwszego ataku ...

może powiem przewrotnie - bo na wschodzie sa chętni aby w wojsku służyć, może nie wszyscy to tacy wielcy patrioci, ale trochę jest

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, jahooo napisał(a):

sztuki przetrwania 

Sztuką przetrwania nazywasz okradanie biednej wiejskiej ludności z ostatków jedzenia, "AK a kura a kaczka" 

I żeby była jasność nie wszyscy tacy byli. 

34 minuty temu, jahooo napisał(a):

może powiem przewrotnie - bo na wschodzie sa chętni aby w wojsku służyć, może nie wszyscy to tacy wielcy patrioci, ale trochę jest

Mnie już by wyśmiali za taką wypowiedź, ale ja się z tobą zgadzam.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
35 minut temu, DTaras napisał(a):

Ostatnio gdzieś czytałem jakaś kopalnia na minusie a średnia pensja 16 tys.

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jahooo patrząc po rozmieszczeniu WOT głównie na wschodzie Polski to służyłby one raczej jako mięso armatnie do odparcia pierwszego ataku ...

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31703932,trump-oskarzyl-ukraine-o-wybuch-wojny-zelenski-reaguje-zyje.html#do_w=77&do_v=824&do_st=RS&do_sid=1861&do_a=1861&e=RelRecImg10

a może posłużą do przywitania kacapów i się przyłączą bo później jakaś kolejna amerykańska kreatura powie że to Polska napadła ruskich i to na polskim terytorium

Tusk kiedyś nazwał Trumpa ruskim agentem i tym gorzej dla Tuska bo coraz więcej zaczyna wskazywać że może mieć rację

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

Tusk kiedyś nazwał Trumpa ruskim agentem i tym gorzej dla Tuska bo coraz więcej zaczyna wskazywać że może mieć rację

To że Trump jest niebezpiecznym debilem było wiadomo już od dawna, tylko sam nie myślałem że to aż taki idiota ...

• Like 3
Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał(a):

Niektóre formacje WOT przechodzą szkolenia wraz ze specjalsami. 

Instruktorzy mogą być ze specjalnych. Szkolenie zaś to pewne zagadnienia, które uznano za warte uwagi. 

Ale poniewaz uznano iż WOT ma jednak współdziałać z operacyjnymi, to trzeba było i programy szkolenia zrobić takie, aby to współgrało. I teraz jest problem, ponieważ jednostki WOT muszą przejść proces certyfikacji, czyli trza sprawdzić co i jak w trawie piszczy w tych jednostkach. No i się okazało że z brygad to ostatnio chyba tylko lubelska zaliczyła taki sprawdzian, czyli mamy jedną brygadę WOT zdolną do naparzania się wespół z operacyjnymi. 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To że Trump jest niebezpiecznym debilem było wiadomo już od dawna, tylko sam nie myślałem że to aż taki idiota ...

A gdzie piewcy jego geniuszu?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

ciekawe jak szybko w tym zorientują się sami Amerykanie

jeszcze ze dwa podobne wygłupy jak ten iż to Ukraina tam wojnę zaczęła to zorientują się wcześniej niż... później

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

ciekawe jak szybko w tym zorientują się sami Amerykanie

A łone , te amerykany panie, to jednak mało rozgarnięte som.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał(a):

A coś @galan99 nam zniknął xD

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

jeszcze ze dwa podobne wygłupy jak ten iż to Ukraina tam wojnę zaczęła to zorientują się wcześniej niż... później

Jego wyborcy bardzo szybko się zorientują, bo uwierzyli że obniży ceny w sklepach a to raczej się nie wydarzy przy tym co ten debil wyprawia ... A nic tak do wyborcy nie przemawia jak ilość kasy w portfelu ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał(a):

płaskoziemca od dawna nieobecny, galan w zakładzie zamkniętym a Roman w rozpaczy.  

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A coś @galan99 nam zniknął xD

Bardzo mu dokuczaliście 🤔🤭

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

za ten post lajka nie dałem bo jak można było się tak pomylić? :o
xD

ale spoko - oddałem w kolejnym ;)

24 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Ostatnio gdzieś czytałem jakaś kopalnia na minusie a średnia pensja 16 tys.

na bank mają tam prężne związki zawodowe :P

• Haha 1
Opublikowano

Trump nie jest głupcem , próbuje sobie podporządkować zbyt wielu za jakiś czas się ustatkuje ,ważne żeby UE wyciągnęła wnioski na przyszłość z tym że bez Rosji UE jest skazana na ..... Hmm 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał(a):

Trump nie jest głupcem

jest
właśnie przyznał że USA przegrały wojnę o Ukrainę ale umywają ręce; bo jak nazwać określenie jeszcze niedawnego protegowanego dyktatorem?

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-trump-uderza-w-zelenskiego-mowi-wprost-to-dyktator,nId,7915498

gdy tymczasem "demokrata" putin wybiera się do Chin

coś mi się wydaje że już widać kto kogo tu ogra i to nie tylko w kwestii Ukrainy

Edytowane przez dysydent