Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

tylko ten sam prezydent który podpisywał ustaMożna zmieniać złe prawo wprowadzone przez pis ale ustawami, podpisem prezydenta systemwy tego "złego prawa" teraz będzie przeczył sam sobie?

bez dalszego rozpisywania; jakoś tak skonstruowali nam system polityczny aby prezydent nie miał nic do zarządzania a wszystko do przeszkadzania.
Patologiczny jakiś ten system
nie sądzisz?

jeśli w sejmie i senacie nie ma żadnych hamulców i przepychają wszystko jak leci, top rzynajmniej prezydent może czasem powiedzieć STOP

boję się sytuacji, gdy i prezydent będzie z jednej opcji, bo to oznacza, że nie będzie żadnego trzeźwiejszego spojrzenia na tworzone prawo

i nie dotyczy to tylko obecnej sytuacji

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

To niech robią uchwałami i na gębę to będzie wtedy lepszy legalizm 😂

no właśnie inaczej jak patologicznie rządzić się w Polsce nie da jeśli nie ma się totalnej większości i własnego prezydenta a w demokracji trudno o spełnienie tego warunku

patologia jest wpisana już w sam system

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał(a):

a co? na korbę?
żeby nie użyć - "pedały"
oczywiście nie tylko do tuneli chłodniczych elektryka potrzebna bo i te o których myślisz w krótki zimowy dzień aby go wydłużyć się doświetla

a czy LED-y i cała reszta elektrotechniki nie ma nic z polityką?
a kto pisał paragrafa wycofujące grzałki wolframowe tylko jako odpad wytwarzające nieco światła zwane żarówkami? Muminki?
zresztą @jarecki-emu zapewne tym razem nie chodziło o polityczne jakieś analogie a pewnie dostał rachunki wyrównawcze za ub rok i nie ma do kogo donieść to tutaj ... ;)

Co Ty pierniczysz ? doświetlają pomidory, ogórki w szklarniach a nie u mirusia marchewkę, buraczki, pietruchę czy groszek

Szklarnia na wczesne zbiory tzw nowalijki zawsze musiała sie liczyć z dużym zużyciem i kosztami .

Jakbyś miał więcej praktyki to bys wiedział że żarówki ledowe lepiej się opłaca kupować bo wytrzymują wiecej niż wolfranowe . Np produkty firmy led lumem wytrzymują 2 lata więcej po co ktoś ma kupować stare żarówki czy halogeny co nawet połowy tego nie przeżyją i pobierą kilka razy więcej energii

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

no właśnie inaczej jak patologicznie rządzić się w Polsce nie da jeśli nie ma się totalnej większości i własnego prezydenta a w demokracji trudno o spełnienie tego warunku

patologia jest wpisana już w sam system

wystarczy przestrzegać porządku. sejm uchwala większością , prezydent podpisuje, publikacja i wejście w życie

co w tym nie zrozumiałego ?

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

wystarczy przestrzegać porządku. sejm uchwala większością , prezydent podpisuje, publikacja i wejście w życie

co w tym nie zrozumiałego ?

I to wszystko działa dopóki w pałacu siedzi ktoś normalny, a nie klaun z kolorowymi długopisikami ...

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jahooo napisał(a):

jeśli w sejmie i senacie nie ma żadnych hamulców i przepychają wszystko jak leci, top rzynajmniej prezydent może czasem powiedzieć STOP

boję się sytuacji, gdy i prezydent będzie z jednej opcji, bo to oznacza, że nie będzie żadnego trzeźwiejszego spojrzenia na tworzone prawo

i nie dotyczy to tylko obecnej sytuacji

znasz przysłowie - "gdzie kucharek sześć..."

p.s
ale'ś mnie zacytował zanim poprawiłem gdy mi się coś w tekście posta coś pokićkało a jeszcze nie zdążyłem poprawić
oj niedobry Ty xD

8 minut temu, racyl napisał(a):

Jakbyś miał więcej praktyki to bys wiedział że żarówki ledowe lepiej się opłaca kupować bo wytrzymują wiecej niż wolfranowe . Np produkty firmy led lumem wytrzymują 2 lata więcej po co ktoś ma kupować stare żarówki czy halogeny co nawet połowy tego nie przeżyją i pobierą kilka razy więcej energii

grafomania Cię dopadła czy co że tłumaczysz oczywistości które - dobrze wiesz - że tłumaczyć nikomu kto potrafi pisać i czytać obecnie nie trzeba

a

8 minut temu, racyl napisał(a):

u mirusia

"tunele" znaczy - tunele chłodnicze

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano

Mam graniczące z pewnością podejrzenia, że cała rządowa "deregulacja" skończy się tylko na tym, że pogorszy się sytuację pracowników vs pracodawcy, tym drugim nie spadnie włos z głowy, a ilość urzędników wzrośnie, bo przecież te deregulacje ktoś będzie musiał nadzorowac i regulować

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

I to wszystko działa dopóki w pałacu siedzi ktoś normalny, a nie klaun z kolorowymi długopisikami ...

Tak czy inaczej ludzie wybrali tego prezydenta 2 razy i trzeba to przyjąć do wiadomości i zaakceptować

No to zobaczysz jaki będzie normalny trzaskowski 😂

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał(a):

Przed 500 plus były bardziej świetlówki kompaktowe a one nie pobierały tak mało prądu , a po drugie w większości gospodarstw wymiana jest na zasadzie jak się przepali żarówka to wtedy montuje się LED , jeszcze sporo jest dawnych wolframowych źródeł światła 

Przejrzałem swoją pocztę i pierwsze żarówki led były kupione w grudniu 2015r i to nie były jakieś początki tych żarówek

Czas leci

5 minut temu, dysydent napisał(a):

to obstawiasz że On wygra?

bo ja póki co jeszcze nie wiem ale oby nie

Na razie wszystko na to wskazuje. Ludzie zawiedzeni pisem idą na rafałka zamiast na metzena czy stanowskiego

Jakby wygrał metzen to zaraz krzyczeliby że nazista itp

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał(a):

Przejrzałem swoją pocztę i pierwsze żarówki led były kupione w grudniu 2015r i to nie były jakieś początki tych żarówek

Czas leci

ja pamiętam jeszcze czasy gdy Polska była pionierem w odkrywaniu możliwości "hodowli kryształów" pod niebieski laser a LEDY jakie świat potrafił zlepić to jakiś ledwo jarzące się piździki czerwone późnej zielone i pomarańczowe a białe były po za zasięgiem czyjejkolwiek technologii

ani nebieskiego lasera w Polsce do dziś nikt nie potrafi sklecić w masowej produkcji a ostatnie LEDy jakie jeszcze komuna lepiła to te piździki a i to jako kopia wcześniej wynalezionych u innych. Białych LEDów do dziś... nawet nie wiem czy jest w Polsce bodaj jeden inżynier który wie jak je się produkuje ale tak od strony technologicznej tzn zdolen zaprojektować linię produkcyjną
tutaj można dyskutować czy polityka zawiniła ale na pewno nie można tego wykluczyć że jesteśmy stuprocentowymi importerami tych technologii a co najwyżej jakiś obcy jak nam tu fabrykę wybuduje to najprostsze kadry możemy co najwyżej zapewnić do zlepiania tego w obudowy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, racyl napisał(a):

Jak nie ustawy ?. pozbyli się prokuratora krajowego  bez zgody prezydenta, nie drukują wyroków tk.

Można zmieniać złe prawo wprowadzone przez pis ale ustawami, podpisem prezydenta

Tu nie ma czego bronić, ta koalicja robi wszystko jak im się podoba

Jak dobrze pójdzie za kilka miesięcy zmiany w prawie psutym przez pis będą miały odpowiednie podpisy odpowiedniego prezydenta.

Natomiast jeśli chodzi o samo zajście w prokuraturze. To o ile Święczkowski mógł zgłosić swoje podejrzenia popełnienia przestępstwa nawet jeśli chodzi o te zmiany uchwałami. To nie zwalnia go to z obowiązku dokonania tego odpowiednią drogą. Nie mówiąc już o Ostrowskim. Nawet jeśli teoretycznie założymy że Święczkowski z Ostrowskim mieli racje to wyszli na idiotów z czego jeden stracił stołek. Bo myśleli, ze sobie prywatnie bedą śledztwo robić w państwowej prokuraturze bez jakiej kolwiek ścieżki administracyjnej. Tak się nie da. I tym czynem Ostrowski pomógł Bodnarowi pozbyć się go z prokuratury i wyszedł na idiotę.

Wyobraź sobie prosta rzecz jesteś szefem firmy. Do firmy wpływają dokumenty ty jako szef je otrzymujesz i zarządzasz tym kto co ma zrobić czym się zając lub nie. A tym czasem ja jako pracownik przynoszę sobie jakąś swoją sprawę i sam bez twojej wiedzy zaczynam się tym zajmować w imieniu frimy. Naprawdę tak banalne sprawy trzeba tak tłumaczyć?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
26 minut temu, racyl napisał(a):

wolframowe swieciły też długo ale ostatnie lata to było produkowane żeby szybko się przepaliły i niektóre po msc. do wymiany , a ledowe też nie wytrzymują tyle ile w opisie ,

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Jak dobrze pójdzie za kilka miesięcy zmiany w prawie psutym przez pis będą miały odpowiednie podpisy odpowiedniego prezydenta.

co tylko dowodzi że mamy patologiczny system i tylko wtedy kiedy prezydentem jest "małpa żyrandolowa" jest szansa na efektywne zarządzanie bo inaczej jest pat

Opublikowano
54 minuty temu, dysydent napisał(a):

zresztą @jarecki-emu zapewne tym razem nie chodziło o polityczne jakieś analogie a pewnie dostał rachunki wyrównawcze za ub rok i nie ma do kogo donieść to tutaj ... ;)

faktycznie inkasent był w piątek ale rachunku niema jeszcze , dodatkowo PGE ma najdroższy prąd , ten niemiecki EON w stolicy  ma 10 gr taniej 

Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał(a):

Mam graniczące z pewnością podejrzenia, że cała rządowa "deregulacja" skończy się tylko na tym, że pogorszy się sytuację pracowników vs pracodawcy, tym drugim nie spadnie włos z głowy, a ilość urzędników wzrośnie, bo przecież te deregulacje ktoś będzie musiał nadzorowac i regulować

deregulacje to taki sam humbug jak inwestor z kataru i paliwo po 5,19

Opublikowano (edytowane)

@dysydent Tak w Polsce jest i niestety mało który prezydent zdobywał się na współpracę z przeciwnym obozem. Tym Bardziej Duda nie podpisze ustaw przywracających porządek wprawie w którym on wprowadzał z pisem chaos.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał(a):

a ledowe też nie wytrzymują tyle ile w opisie

LEDy z założenia są wieczne tylko muszą mieć optymalne napięcie zasilania i wydajne chłodzenie a większość tych tzw żarówek ledowych chodzi w przeciążeniu bo się te lumeny śrubuje nad miarę i "przevoltowuje" no i metal teraz droższy od plastiku i co taka plastikowa obudowa nachłodzi, ona wręcz izoluje

@hubertuss za powtarzanie tego co wyżej tylko innymi słowami ja napisałem i z czym przecież się zgadzam al lajków nie oczekuj (przynajmniej ode mnie) ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

KO rządzi od roku ile ustaw zawetował Prezydent Duda ? Dioda raczej sie nie przepali tylko elektronika , a produkcja takich co sie nie zepsuje jest nieopłacalna 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Tak w Polsce jest i niestety mało który prezydent zdobywał się na współpracę z przeciwnym obozem. Tym Bardziej Duda nie podpisze ustaw przywracających porządek wprawie w którym on wprowadzał z pisem chaos.

Nazywać neo krs a potem wysyłać swoich przedstawicieli do tej instytucji 😂

Pensje dla reprezentantów z koalicji 13 grudnia też są pewnie neopensje 😂

Teraz, dysydent napisał(a):

LEDy z założenia są wieczne tylko muszą mieć optymalne napięcie zasilania i wydajne chłodzenie a większość tych tzw żarówek ledowych chodzi w przeciążeniu bo się te lumeny śrubuje nad miarę i "przevoltowuje" no i metal teraz droższy od plastiku i co taka plastikowa obudowa nachłodzi, ona wręcz izoluje

A kto ci takich głupot nagadał /. Mają wytrzymać grawancję 24miesiace i to wystarczy .

Polecam led lumen

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

A kto ci takich głupot nagadał /. Mają wytrzymać grawancję 24miesiace i to wystarczy .

Polecam led lumen

kilka lat temu padła mi lampa ledowa taka warsztatowa i okazało się że jedna leda w szeregu się przepaliła to wstawiłem zamiast tej jednej cztery z innej lampy i dodałem pikofaradowego foliaka  na wygaszanie pików napięcia bo przetworniczka badziewna i szpilkami sieje
no i co najmniej cztery lata a działa i gwarantuję że jak jaki piorun nie przysoli blisko w obwodzie to będzie działać i co najwyżej elektrolity w przetwornicy polecą a ledy będą sprawne

a "lumen" to mi się z zakładem pogrzebowym jakimś kojarzy
tylko nie jestem pewien czy "lumen" czy "luen" czy jeszcze jakoś podobne xD

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, hubertuss napisał(a):

Natomiast jeśli chodzi o samo zajście w prokuraturze. To o ile Święczkowski mógł zgłosić swoje podejrzenia popełnienia przestępstwa nawet jeśli chodzi o te zmiany uchwałami. To nie zwalnia go to z obowiązku dokonania tego odpowiednią drogą. Nie mówiąc już o Ostrowskim. Nawet jeśli teoretycznie założymy że Święczkowski z Ostrowskim mieli racje to wyszli na idiotów z czego jeden stracił stołek. Bo myśleli, ze sobie prywatnie bedą śledztwo robić w państwowej prokuraturze bez jakiej kolwiek ścieżki administracyjnej. Tak się nie da. I tym czynem Ostrowski pomógł Bodnarowi pozbyć się go z prokuratury i wyszedł na idiotę.

Wyobraź sobie prosta rzecz jesteś szefem firmy. Do firmy wpływają dokumenty ty jako szef je otrzymujesz i zarządzasz tym kto co ma zrobić czym się zając lub nie. A tym czasem ja jako pracownik przynoszę sobie jakąś swoją sprawę i sam bez twojej wiedzy zaczynam się tym zajmować w imieniu frimy. Naprawdę tak banalne sprawy trzeba tak tłumaczyć?

Myślisz, że ten prokurator jest tak głupi i nie wprowadził zawiadomienia do systemu po tym jak zawiadamiający pochwalił się publicznie o złożeniu zawiadomienia ?.

Bądźmy poważni jeśli chcieli odnieść skutek tego zawiadomienia to musieli wprowadzić to do systemu a tym bardziej w świetle kamer.

Oni żadnego śledztwa pod stołem nie potrzebowali bo wszystko jest widoczne przez każdego obywatela który chcę zauważyć nieprawidłowości

Przekaz publiczny  jest taki że coś jakąś prywatę chciał prokurator zrobić

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

kilka lat temu padła mi lampa ledowa taka warsztatowa i okazało się że jedna leda w szeregu się przepaliła to wstawiłem zamiast tej jednej cztery z innej lampy i dodałem pikofaradowego foliaka  na wygaszanie pików napięcia bo przetworniczka badziewna i szpilkami sieje
no i co najmniej cztery lata a działa i gwarantuję że jak jaki piorun nie przysoli blisko w obwodzie to będzie działać i co najwyżej elektrolity w przetwornicy polecą a ledy będą sprawne

a "lumen" to mi się z zakładem pogrzebowym jakimś kojarzy
tylko nie jestem pewien czy "lumen" czy "luen" czy jeszcze jakoś podobne xD

Ta firma żarówki czy halogeny 24m wytrzymują

https://allegro.pl/listing?string=ledlumen

Edytowane przez racyl
Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał(a):

Myślisz, że ten prokurator jest tak głupi i nie wprowadził zawiadomienia do systemu po tym jak zawiadamiający pochwalił się publicznie o złożeniu zawiadomienia ?.

taka jest narracja dla peowców - struś schowa głowę w piasek i myśli, że go nie widać :D 

po-lszewizm

image.png.6d280772c441cf28ccb7a4e82602d173.png

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ten znowu o d*pie ... xD Chcesz to miej sobie te swoje fantazje, ale nie publicznie xD 

wystarczy zanęta i @Tomasz0611 zawsze pierwszy przybiega :D 

• Haha 1