Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

on nie rozrozni drzewa scietego siekiera od tego pila..

Dla takiego ,,myśliciela" z Głodomeri jest nie do pojęcia że po ścięciu siekierką można pień obciąć piłą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał(a):

że niby wyciął choinkę za parę stów wartą a do pałacu przytargał szaszłaka za góra osiem dych?

a bo to tak jak złapali u ruskich konwojentów pociągu cystern ze spirytusem gdzie jedna była pusta

Где же спиртное?
Мы его продали.
Где же деньги?
Мы их пропили.

Po zapakowanejj choince umiesz ocenić jej wartość 😄

Za 80 złoty to nie ma za dużo i mało gdzie. Na plantacjach czasem bardziej się cenią niż handlarze . Już parę lat temu płaciłem po 100-120 za kłujący a od 3 lat kupuję po 80zł z innego źródła .

Koło warszawy to tym bardziej nie będzie tania choinka

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Przecież na początku filmu widać jak właściciel plantacji daje siekierę i piłę akumulatorowa 

7 minut temu, racyl napisał(a):

Po zapakowanejj choince umiesz ocenić jej wartość 😄

Za 80 złoty to nie ma za dużo i mało gdzie. Na plantacjach czasem bardziej się cenią niż handlarze . Już parę lat temu płaciłem po 100-120 za kłujący a od 3 lat kupuję po 80zł z innego źródła .

Koło warszawy to tym bardziej nie będzie tania choinka

15-20 zł za metr choinki na plantacjach WWL-WWE , siostry znajomy gdzieś pod Warszawą kupił 200 sztuk  po 15 zł sztuka  na handel od metra do trzech metrów wysokości 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Zwykły świerk , srebrzystych nie wiem , nie pytałem nawet o ceny a były ładne nawet ale tradycyjnie zwykły świerk u mnie a Nawrocki siekiera zwykłego świerka męczył 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
Teraz, racyl napisał(a):

przerośnięte choinki nie są tak chodliwe . Za 80 złoty to nie ma za dużo i mało gdzie. Na plantacjach czasem bardziej się cenią niż handlarze . Już parę lat temu płaciłem po 100-120 za kłujący a od 3 lat kupuję po 80zł z innego źródła .

Koło warszawy to tym bardziej nie będzie tania

na targowiskach czy z marketu "gotowce" na pewno droższe; przy samodzielnej wycince z plantacji co prawda nie pod Warszawą dostałem ręczną piłkę i puścił mnie właściciel w plantację - "se wytnij która pasuje i co byś nie wyciął więcej jak pięć dych nie policzę"
a były tam już takie do pięciu metrów
ostatecznie policzył trzy dychy bo wnuczę samo się chodzić uczy i w tym roku musowo na stole było mniejszą bo taką do podłogi... z resztą i ta na stole była wywrócona bo kabel od ledów za nisko zwisał :D szczęściem jeszcze bańki nie były poczepiane to ich przysłowiowy nie strzelił xD 

a świerk? zwykły - cokolwiek to znaczy bo rzeczywiście

Teraz, racyl napisał(a):

za  45-60zł nie kupisz świerka srebrzystego między 2- 3 metry

nawet nie wiem po ile te ... "szlachetniejsze"

jest i swój las i to z masą samosiewki jodły ale więcej fatygi z całym tym cechowaniem a i daleko to taniej i wygodniej kupić z plantacji, no i jodła nie ma tego zapachu co świerk

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dysydent napisał(a):

na targowiskach czy z marketu "gotowce" na pewno droższe; przy samodzielnej wycince z plantacji co prawda nie pod Warszawą dostałem ręczną piłkę i puścił mnie właściciel w plantację - "se wytnij która pasuje i co byś nie wyciął więcej jak pięć dych nie policzę"
ostatecznie policzył trzy dychy bo wnuczę samo się chodzić uczy i w tym roku musowo na stole było mniejszą bo taką do podłogi... z resztą i ta na stole była wywrócona bo kabel od ledów za nisko zwisał :D szczęściem jeszcze bańki nie były poczepiane to ich przysłowiowy nie strzelił xD 

W okolicy Lublina nie ma co wybrać na plantacjach a cenią się . Nie ma czegoś takiego że kupisz choinkę np 2,3 m za mniej niż 80zł .

Na targowiskach wszystko powyżej 100 a nawet i 200zł . marketów nawet nie biorę pod uwagę .

Za te 50zł to jakiś  maleńki zwykły świerk  i z brakami 

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

W okolicy nie ma co wybrać na plantacjach a cenią się . Nie ma czegoś takiego że kupisz choinkę np 2,3 m za mniej niż 80zł .

a boście tam pod tym Lublinem poorali nawet najpośledniejsze piachy pod te kartofle to i las deficytem; u nas wokół lasów dostatek to i taniej 
Zwykle Lasy Państwowe miewały w ofercie choinki i to relatywnie taniochę ale ostatnie dwa trzy lata nie pytałem bo tym "dopłatowym gajowym" co to pola swego czasu co gorsze za dopłaty zalesiali właśnie porosły choinki do wielkości handlowych o ile któren akurat "choinkowych" gatunków nasadził to i problem teraz bardziej z klientem niż ....

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał(a):

W okolicy Lublina nie ma co wybrać na plantacjach a cenią się . Nie ma czegoś takiego że kupisz choinkę np 2,3 m za mniej niż 80zł .

Na targowiskach wszystko powyżej 100 a nawet i 200zł . marketów nawet nie biorę pod uwagę .

Za te 50zł to jakiś  maleńki zwykły świerk  i z brakami 

13 minut temu, dysydent napisał(a):

a świerk? zwykły - cokolwiek to znaczy bo rzeczywiście

nawet nie wiem po ile te ... "szlachetniejsze"

jest i swój las i to z masą samosiewki jodły ale więcej fatygi z całym tym cechowaniem a i daleko to taniej i wygodniej kupić z plantacji, no i jodła nie ma tego zapachu co świerk

koło borzechowa jest plantacja co na każdej choince jest przyczepiona wstążeczka z kolorem którego odcień mówi ile jest warta. co lepsze przebrane, chodzisz, marnujesz czas bo zostały same nie kształtne .

3 lata temu to łaziliśmy z sąsiadem 2 godziny i nic nie znalazłem. \on mniejszego i kształtnego to jeszcze znalazł   a taką np coś ładnego 2,3m to ciężko bo ludzie nie dadzą im dorosnąć .

Jak ktoś jest wybredny to nie znajdzie choinki na plantacji gdzie się dużo ludzi przewinęło

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, racyl napisał(a):

koło borzechowa jest plantacja

a to tam na kierunku Urzędowa? tam pełno różnych jarów, "debr" i różnych skarp to w sam raz na takie plantacje, tylko bardziej po takich nieużytkach tam chaszcze z różnych chwastów leśnych rosną niż cokolwiek użytkowego; jakieś szakłaki, tarniny czy zdziczałe owocowe samosiewki.
Wokół RPN-u (roztocz. parku narod.) sporo plantacji choinek ponasadzane w pasach międzyleśnych pod liniami wysokiego napięcia; nawet nie wiem kogo pytać czyje to.. znaczy - czy i kiedy będzie do sprzedania? bo za duże to porosnąć nie może bo wiadomo czyli skoro świerk i jodła to na pewno na choinki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

taka bida za tuska ze sam se musi palac choinkami zapelnic 😂

juz sie nie osmieszajcie ..

wasze tepe pis-owskie umyslu nie pojmuja tego ze to marna ustawka- temu marna zeby takie jak wy polmozgi sie cieszyly..lepsiejszej bysta nie zrozumieli...

jak tyle choinke bedzie stalo to gdzie sie uchodzcy przed prokuratura podzieja ?? wegry to male panstwo -wszyscy sie nie zmieszcza..

Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał(a):

a boście tam pod tym Lublinem poorali nawet najpośledniejsze piachy pod te kartofle to i las deficytem; u nas wokół lasów dostatek to i taniej 
Zwykle Lasy Państwowe miewały w ofercie choinki i to relatywnie taniochę ale ostatnie dwa trzy lata nie pytałem bo tym "dopłatowym gajowym" co to pola swego czasu co gorsze za dopłaty zalesiali właśnie porosły choinki do wielkości handlowych o ile któren akurat "choinkowych" gatunków nasadził to i problem teraz bardziej z klientem niż ....

Nie poorali wszystkiego . W stronę lubartowa to sporo leży odłogiem takiej gorszej ziemi 

2 minuty temu, dysydent napisał(a):

a to tam na kierunku Urzędowa? tam pełno różnych jarów, "debr" i różnych skarp to w sam raz na takie plantacje, tylko bardziej po takich nieużytkach tam chaszcze z różnych chwastów leśnych rosną niż cokolwiek użytkowego; jakieś szakłaki, tarniny czy zdziczałe owocowe samosiewki.
Wokół RPN-u (roztocz. parku narod.) sporo plantacji choinek ponasadzane w pasach międzyleśnych pod liniami wysokiego napięcia; nawet nie wiem kogo pytać czyje to

Koło urzędowa to sady, maliny . Może i tam gdzieś są.

Od mnie do urzędowa to jest 40km . jechać daleko, stracić czas i paliwo to taniej wyjdzie kupić coś w okolicy

Opublikowano

ja ma sztuczna od lat i nie mam pojecia po ile prawdziwe..choc sprzedaja je 2 domy dalej.. sasiad ma plantacje w polsce wschodniej i przywozi na handel.

55 minut temu, witejus napisał(a):

Dla takiego ,,myśliciela" z Głodomeri jest nie do pojęcia że po ścięciu siekierką można pień obciąć piłą.

trzeba byc tak inteligentnym jak ty zeby majac pile siekiera ciac...

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

taka bida za tuska ze sam se musi palac choinkami zapelnic 😂

juz sie nie osmieszajcie ..

wasze tepe pis-owskie umyslu nie pojmuja tego ze to marna ustawka- temu marna zeby takie jak wy polmozgi sie cieszyly..lepsiejszej bysta nie zrozumieli...

jak tyle choinke bedzie stalo to gdzie sie uchodzcy przed prokuratura podzieja ?? wegry to male panstwo -wszyscy sie nie zmieszcza..

Chyba nadal nie pojmujesz że ktoś inny nie musi być takim żebrakiem jak Ty i może mieć więcej niż jedną choinkę 😄Pojechał do ludzi, chodził między choinkami, ścinał choinkę i gdzie tu jest ustawka ? 😄

Opublikowano (edytowane)
Teraz, racyl napisał(a):

Nie poorali wszystkiego . W stronę lubartowa to sporo leży odłogiem takiej gorszej ziemi

a z tamtej strony nigdy jakoś mi nie było po drodze Lublina objeżd żać to i nie wiem, Najdalej na północ tak w terenie tzn po za drogami krajówkami byłem w Jakubowicach czy jakoś tak no i tam też typowa Wyżyna Lubelska; jary, skarpy, głównie gliniasta glebai żeby piachy? nie wiem

Ten Lubartów to już taki trochę inny świat niż Lublin; przynajmniej tak ja postrzegam
ni lepszy ni gorszy - inny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

trzeba byc tak inteligentnym jak ty zeby majac pile siekiera ciac..

No tak, twoja ,,inteligencja" przebija nawet postać znaną, Jacę Murańskiego🤣

• Like 2
Opublikowano

@witejus no nie znam typa a po tym co podlinkowałeś to i niech tak zostanie

w międzyczasie se co nieco w gugielu... i to takie coś ma magistra? no to rzeczywiście nisko upadło polskie szkolnictwo jeśli takim magisterki daje i wcale pośledniość politologii czy innej filozofii między prawdziwymi Naukami tego szkolnictwa nie usprawiedliwia

ja rozumiem że można dać się nabrać na symulowanie debilizmu ale na symulowanie rozumu? 

Opublikowano

idiotyzm nie jest wylaczna domena prawicy..

Godzinę temu, racyl napisał(a):

Chyba nadal nie pojmujesz że ktoś inny nie musi być takim żebrakiem jak Ty i może mieć więcej niż jedną choinkę 😄Pojechał do ludzi, chodził między choinkami, ścinał choinkę i gdzie tu jest ustawka ? 😄

czlowieku ciemny jak lubelska wies-od tego sa ludzie,ktorym za to placa..

sam dokladnie opisujesz jak wygladala ta ustawka 

ja ma 2 choinki ..

dostales choc przepustke na swieta ?? 

rodzina juz wie ze zapisales dom za dozywocie ?? 

Godzinę temu, witejus napisał(a):

No tak, twoja ,,inteligencja" przebija nawet postać znaną, Jacę Murańskiego🤣

twoja nikogo nie przebije, choc sa glupsi od ciebie .  

arbuz zawsze zostanie  arbuzem..sierota po prl-u..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v