Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał(a):

Grzyb na ścianach nie wychodzi z powodu styropianu.

jak zamkniesz naturalną wentylację przez otwory okienne i drzwiowe na amen, zaklleisz ściany styropianem , a wentylacji nigdy nie było w budynku, to gdzie ma się podziać ta wilgoć ? problem pojawił się już w momencie instalowania plastikowych okien 30 lat temu, bo ludzie żeby było cieplej zamykali je na amen i lało się po oknach i po ścianach, ponieważ wcześniej lekko nieszczelne okna zapewniały chociaż mimimun wentylacji

To skąd pomysł o braku wentylacji?

widziałeś kiedyś czynszówkę kamienice ?? przy modernizacji zamurowują kanały dymowe, a wentylacyjnych z 99% tych kamienic nie ma,to jak ma być wymiana powietrza ??

I co na to nadzór i kominiarz? Nieszxzelność okien usuwał sznur konopny. Przy wymianie tychrze jest obowiązek zapewnienia utrzymania wentylacji i nie zawsze można to zrobić urządzeniem w oknie. W takich budynkach do obliczeń przyjmuje się kubaturę a nie metraż. Łącznie - problemem nie jest materiał a eksploatacja. Poza tym zmiana konstrukcji ściany wymaga projektu a nie przetargu. W starym budownictwie, szczególnie w ścianach z pustką, w pierwszej kolejnosci należy rozważyć wypelnienie tej pustki.

Opublikowano

I co na to nadzór i kominiarz? Nieszxzelność okien usuwał sznur konopny. Przy wymianie tychrze jest obowiązek zapewnienia utrzymania wentylacji i nie zawsze można to zrobić urządzeniem w oknie. W takich budynkach do obliczeń przyjmuje się kubaturę a nie metraż. Łącznie - problemem nie jest materiał a eksploatacja. Poza tym zmiana konstrukcji ściany wymaga projektu a nie przetargu. W starym budownictwie, szczególnie w ścianach z pustką, w pierwszej kolejnosci należy rozważyć wypelnienie tej pustki.

mi nie musisz tego tłumaczyć

Opublikowano
nie napisał:

6 minut temu, hubertuss napisał(a):

Ale żeś wymyślił.

przecież to twoje mądrości

-------------------------------

Dostali informację TUŻ PO WYBUCHU. 

Policja pojechała na miejsce, ale... było ciemno więc nic nie znaleźli! 🤦🏻‍♂️

Było też późno – więc stwierdzili że wrócą rano... Serio!

Po wysadzonych torach przejechało kilka pociągów z setkami pasażerów. Cud, że nikt nie zginął.  

służby pod rządami tuska

A to nie SOK powinien się tym zajmować? Ludzie zadzwonili, że coś ebło ale niewiadomo gdzie to pewnie policjanty obeszli okolicę i nic nie zauważyli to zakonotowali zgodnie z prawdą: xuj wi. Okazało się nad ranem.

jahooo napisał:

mi nie musisz tego tłumaczyć

Winisz styropian, okna z plajstiku podczas gdy problem leży gdzie indziej - sprawiło to wrażenie, że muszę.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DTaras napisał(a):

W starym budownictwie, szczególnie w ścianach z pustką, w pierwszej kolejnosci należy rozważyć wypelnienie tej pustki.

no właśnie nie, po co? ta pustka jest izolacją, po to była zostawiona murowanie ścian 36 (24)+5 +12  z cegły to kurde w latach komuny nawet był standard i masz wszędzie i wypełnienie jej masą izolacyjną mija się z celem. Wszystkie te domki z wykurzem jednorodzinne które były stawiane wszędzie w latach 1950-1980 doskonale reagują na durne 10-15 cm styro i nie ma mowy o wilgoci w domu jeśli chata nie była zapuszczona

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
Teraz, Takeda napisał(a):

no właśnie nie, po co? ta pustka jest izolacją, po to była zostawiona murowanie ścian 36+5 +12  z cegły to kurde w latach komuny nawet był standard i masz wszędzie i wypełnienie jej masą izolacyjną mija się z celem. Wszystkie te domki z wykurzem jednorodzinne które były stawiane wszędzie w latach 1950-1980 doskonale reagują na durne 10-15 cm styro i nie ma mowy o wilgoci w domu jeśli chata nie była zapuszczona

domy w latach 80-tych były stawiane z kominami z wentylacją, poza tym zazwyczaj mają porządną izolację poziomą od gruntu i są stawiane na betonowym fundamecie

postaw kamienicę z niedopalonej cegły na fundamencie z białej opoki bez izolacji poziomej, zobaczysz, co się będzie działo

Opublikowano

ale to ci pisałem

Teraz, jahooo napisał(a):

domy w latach 80-tych były stawiane z kominami z wentylacją, poza tym zazwyczaj mają porządną izolację poziomą od gruntu i są stawiane na betonowym fundamecie

postaw kamienicę z niedopalonej cegły na fundamencie z białej opoki bez izolacji poziomej, zobaczysz, co się będzie działo

ale to ci pisałem wyżej co jest przyczyną i nie jest nią styropian, 

Opublikowano
Teraz, Takeda napisał(a):

ale to ci pisałem

ale to ci pisałem wyżej co jest przyczyną i nie jest nią styropian, 

napiszę jeszcze raz - pokryj starą, zawilgoconą naturalnie kamienicę bez wentylacji styropianem izobacz, co się będzie działo

pisałem o pseudo ocieplaniu domów, które konstrukcyjnie nie są do tego przystosowane

Opublikowano
Takeda napisał:

7 minut temu, DTaras napisał(a):

W starym budownictwie, szczególnie w ścianach z pustką, w pierwszej kolejnosci należy rozważyć wypelnienie tej pustki.

no właśnie nie, po co? ta pustka jest izolacją, po to była zostawiona murowanie ścian 36 (24)+5 +12  z cegły to kurde w latach komuny nawet był standard i masz wszędzie i wypełnienie jej masą izolacyjną mija się z celem. Wszystkie te domki z wykurzem jednorodzinne które były stawiane wszędzie w latach 1950-1980 doskonale reagują na durne 10-15 cm styro i nie ma mowy o wilgoci w domu jeśli chata nie była zapuszczona

Przyklejenie plastiku na kleksy zaburza ideę. Pustki są generalnie dwu rodzajów - wentylowane i niewentylowane. Jeśli ściana jest niejednorodna z pustką nawet wentylowaną istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że punkt rosy wypadnie akurat w niej właśnie. Pustka wentylowana może i odprowadzi wilgoć ale spowoduje, że doklejony styropian będzie o dupsko roztrzaść.. Wilgoć należy wypierdzielać z domu w najprostszy sposób a nie pchać je w ściany z ciepłem. Pustka wypełniona to temat nad którym posiadamy kontrolę. Z tego powodu ograniczamy pustkę do minimum jak w klinkierze, porotermie czy innym suporeksie, który nomen omen można izolować materiałem skalnym w metodach ciężkich. Wrzucenie wypelnienia pomiędzy ściany zmieni parametry pustki na pożądane, przesunie punkt rosy w miejsce gdzie zadziała wentylacja albo ciśnienie nie pozwoli jej się kondensować.

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, witejus napisał(a):

Jakiś pomysł by nie zabierali? wiem głosować... tylko co zrobić jeśli przed głosowaniem obiecują że nie zabiorą, a po głosowaniu sięgną ci głęboko do kieszeni?

Jeżeli Ci obiecują że coś dadzą to na pewno więcej Ci zabiorą ...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie rozumiem tej mentalnosci obornika na podworku, ale nie o tym mowa. ocieplaja to od zewnatrz

Nooooo właśnie o tym. Ten obornik zmienia mikroklimat i stosunki cieplne, więc widać że pożyteczny jest. A że w chałupie trzymać nie wypada, to bezpośrednia bliskość nie niweluje zalet.😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nie napisał(a):

przecież to twoje mądrości

-------------------------------

Dostali informację TUŻ PO WYBUCHU. 

Policja pojechała na miejsce, ale... było ciemno więc nic nie znaleźli! 🤦🏻‍♂️

Było też późno – więc stwierdzili że wrócą rano... Serio!

Po wysadzonych torach przejechało kilka pociągów z setkami pasażerów. Cud, że nikt nie zginął.  

służby pod rządami tuska

Zabawny jesteś Gdyby rządził pis przyjechała by tam ta sama policja i to samo stwierdziła. Po wysadzonych torach przejechał jeden pociąg towarowy ruska onuco. Na dodatek wysadzona szyna po wybuchu do reszty nie odpadła. Po wysadzonym torze przejechał pociąg uwaga z dwoma pasażerami ruski trolu.

Goebbels dlaczego ty jesteś ruska onuca która nasłuchawszy się bredni w republice dezinformuje i sieje zamęt? Próbujecie pokazać jak słabo działała policja bo nie szukała po nocy nie wiadomo czego a dzisiaj pisiorów w sejmie zamurowało jak Tusk powiedział, ze mają dane sprawców. I wam się zesrała narracja. Natychmiast ucichło poszczekiwanie w sejmie pisowsców. Słuchali z otwartymi gębami.

1 godzinę temu, DTaras napisał(a):

A to nie SOK powinien się tym zajmować? Ludzie zadzwonili, że coś ebło ale niewiadomo gdzie to pewnie policjanty obeszli okolicę i nic nie zauważyli to zakonotowali zgodnie z prawdą: xuj wi. Okazało się nad ranem.

A może nie SOK tylko leśniczy albo służba drogowa lub  energetycy albo wodociagowcy Teraz jak wyszło, ze to na torach to wszyscy wiedzą co powinno być. A dzwoniący nawet nie umieli powiedzieć gdzie ebło.  W sensie w którym kierunku.

Co prawda sprawcy uciekli za granicę natychmiast po wybuchu a to nie tak daleko. Ale i tak szacun dla służb że tak szybko zidentyfikowali sprawców.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Zabawny jesteś Gdyby rządził pis przyjechała by tam ta sama policja i to samo stwierdziła. Po wysadzonych torach przejechał jeden pociąg towarowy ruska onuco. Na dodatek wysadzona szyna po wybuchu do reszty nie odpadła. Po wysadzonym torze przejechał pociąg uwaga z dwoma pasażerami ruski trolu.

Goebbels dlaczego ty jesteś ruska onuca która nasłuchawszy się bredni w republice dezinformuje i sieje zamęt? Próbujecie pokazać jak słabo działała policja bo nie szukała po nocy nie wiadomo czego a dzisiaj pisiorów w sejmie zamurowało jak Tusk powiedział, ze mają dane sprawców. I wam się zesrała narracja.

A może nie SOK tylko leśniczy albo służba drogowa lub  energetycy albo wodociagowcy Teraz jak wyszło, ze to na torach to wszyscy wiedzą co powinno być. A dzwoniący nawet nie umieli powiedzieć gdzie ebło.  W sensie w którym kierunku.

Co prawda sprawcy uciekli za granicę natychmiast po wybuchu a to nie tak daleko. Ale i tak szacun dla służb że tak szybko zidentyfikowali sprawców.

olali sprawę, bo pewnie pomyśleli, że to tusk nażarł się żurku i puścił romka yyy tzn. bąka :D 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

jakie ma znaczenie czy rodziny dostaja 500+ wzgeldem takich zachowan? mozna byc zamoznym i być idiota, albo biednym i kulturalnym, milym czlowiekiem. Jesli nie dostałby 500+ to by nie pobil dyrektorki? Takie myslenie przypomina zachowanie szlachty, w stosunku do chlopow: 6 dni panszczyzny, to mu sie odechce myslenia o glupocie! Moja siostra pracuje w przedszkolu, najwiecej niebieskich kart maja o dziwo zamozni ludzi, lekarze , prawnicy. Ot taka smieszna statystyka. Wcale nie zaprzeczam , ze patologia ich nie ma. Natomiast najwiecej dzieci w domach dziecka jest z patologicznych rodzin.

Aż zapytam córki czy oni rzeczywiście mają dostęp do takich danych.

W paru już pracowała.

4 godziny temu, dysydent napisał(a):

Niemcy dotychczas jawiły się jako kraj z najemnym mieszkalnictwem gdzie większość populacji nie mieszka we własnościowym i te same Niemcy nawymyślały norm jaki to dom musi być eko; docieplony, nieemisyjny i wiele podobnych bzdetów i jeszcze to administracyjnie egzekwują

to się musiało tak skończyć
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-alarmujace-dane-z-niemiec-ludzie-bez-dachu-nad-glowa,nId,22455141

w Polsce też powprowadzano te różne certyfikaty energetyczne i szkoda nawet dociekać co jeszcze to i u nas czeka coś takiego bo popaprańce wróciły do władzy i będą tylko zaostrzać wymogi co nie tylko podniesie ceny mieszkania ale i zetnie podaż bo coraz mniej inwestorów wytrzyma użeranie się z bydłem urzędniczym gdzie już nawet psiej budy nie będzie wolno postawić jeśli nie dostanie się pozwolenia jaśnie pana urzędasa

tylko wojna może przerwać ten obłęd a zatem zapewne jest nieunikniona bo urzędasy na pewno nie zmądrzeją dobrowolnie i bez użycia siły tego obłędu się nie uda powstrzymać

ot jak przerost ambicji dobrobytu zawsze kończy się katastrofą i dramatem i nic z dobrobytem mającą rzezią

oddolnie nie mamy już siły by ten obłęd zmieść zatem zmiecie to ktoś z zewnątrz; tylko pozostaje zgadnąć czy ciemnota islamu czy smród ruskich onuc? (Ukraina podobnie jak kacapy dziczą śmierdzi i tu to jedno i to samo)

Gdybyś przeczytał link to byś wiedział że chodzi głównie o imigrantów świeżej daty.

2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Aż się zdziwiłem że na kamiennych fundamentach u mnie jest już papa. 

Mury mają 90 cm z pustka w srodku

Podstawa to grzanie i wietrzenie

Opublikowano
36 minut temu, hubertuss napisał(a):

tak tak masz racje 20 % już wam w oczy patrzy. 

Memu ciału wystarczy
Trzydzieści sześć i sześć
Mojej duszy potrzeba znacznie więcej

Ach, życie ogrzej rozpal duszę mą, bo skona
Do stu, do dwustu, do tysiąca, do miliona

Opublikowano
52 minuty temu, jacus napisał(a):

Aż zapytam córki czy oni rzeczywiście mają dostęp do takich danych.

W paru już pracowała.

Gdybyś przeczytał link to byś wiedział że chodzi głównie o imigrantów świeżej daty.

Aż się zdziwiłem że na kamiennych fundamentach u mnie jest już papa. 

Mury mają 90 cm z pustka w srodku

Podstawa to grzanie i wietrzenie

Z tym wietrzeniem to bym nie przesadzał.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

jak Tusk powiedział, ze mają dane sprawców.

I uwierzyłeś Tuskowi? przecież mówiłeś że nie wierzysz Tuskowi😆

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Próbujecie pokazać jak słabo działała policja bo nie szukała po nocy nie wiadomo czego

Ale jak babina napisała owsikowi ,,giń człowieku" wieczorem to nazajutrz o 6 rano już byli u niej, wtedy wiedzieli gdzie szukać😆

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Co prawda sprawcy uciekli za granicę natychmiast po wybuchu

Skąd to wiesz? byłeś z nimi? a może przenocowali w jakim hotelu, bo wiedzieli że do poniedziałku nikt ich nie będzie ścigał. Pewnie wiedzą że służby pracują od 7 do 15 pięć dni w tygodniu, podobnie jak ten ukraiński łapownik, który przyjechał w nocy do Warszawy, przespał się w luksusowym hotelu, pomodlił się w synagodze i odleciał do Izraela nie niepokojony przez nikogo.🤣

• Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Z tym wietrzeniem to bym nie przesadzał.

Albowiem w księdze jest napisane wyraźnie.

- Od smrodu jeszcze nikt nie umarł, ale od zimna -wielu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v