Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generał  Wojciech Jaruzelski - powiadał Polska nasza znalazła się nad przepaścią .

Rolnicy mają dość Weszli do ministerstwa rolnictwa i rozsypali niemieckie ziemniaki w holu resortu – Na dożynkach też będziemy, panie Krajewski! – mówili Rolnicy ostrzegają: polskie rolnictwo stoi nad przepaścią . :D  Kapusta i papryka zapomnieli :D . 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/komenatrze-rolnikow/rolnicy-rozsypali-niemieckie-ziemniaki-w-ministerstwie-na-dozynkach-tez-sie-pojawimy-2538755?fbclid=IwY2xjawNA-6hleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA5MVlFQjhJVTdycVJ1WGRGAR4XVR80uu

Znów zasypali magazyny pszenicą nie biorą @jahooo słyszałeś nie biorą . Polskie rolnictwo stoi nad przepaścią

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał(a):

Znów zasypali magazyny pszenicą nie biorą @jahooo słyszałeś nie biorą . Polskie rolnictwo stoi nad przepaścią

A przed nim wielki krok naprzód

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Do dziś płaczą że Minister nie kazał sprzedawać .

Zaś teraz zboża w Polsce jest w h...j .

Nie trzymać, tylko wywozić. Ryzyko jest takie, że jak będziemy trzymali ziarno do końca roku, nie będziemy systematycznie sprzedawali partiami, to ta nadwyżka wyjdzie na rynek na początku 2026 r. i wtedy możemy nie być w stanie jej zagospodarować wewnętrznie – zauważył analityk.

Sprzedawać teraz ziarno czy trzymać aż ceny zbóż wzrosną? Ekspert odpowiada

Sprzedawać ziarno czy trzymać? Ekspert wyjaśnia

Co z rynkiem krajowym? Marciniak przyznał, że bardzo często otrzymuje pytania, czy warto dalej trzymać zboża w magazynach w oczekiwaniu na lepsze ceny skupu.

– Proszę państwa, nie. Mamy rekordową nadwyżkę zbóż, którą musimy wywozić. Nie trzymać, tylko wywozić. Ryzyko jest takie, że jak będziemy trzymali ziarno do końca roku, nie będziemy systematycznie sprzedawali partiami, to ta nadwyżka wyjdzie na rynek na początku 2026 r. i wtedy możemy nie być w stanie jej zagospodarować wewnętrznie – zauważył analityk.

Rzepak z Kanady popłynie do Europy

Co z rzepakiem? Czy ceny skupu wzrosną? W tym sezonie mamy dużo większą produkcję niż w poprzednim. Do tego dochodzą jednak duże wzrosty produkcji w całej Unii Europejskiej oraz w Kanadzie. Produkcja może być jeszcze wyższa, bo w Australii mamy do czynienia z niezwykle sprzyjającą pogodą.

https://www.wrp.pl/sprzedawac-teraz-ziarno-czy-trzymac-jak-ceny-zboz-wzrosna-ekspert-odpowiada/

CO POWIEDZĄ ANALITYCY OBECNI NA AF ??? :D

ekspert.jpg

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał(a):

Zrobiłem mu elektryczną i hula jak zły.

Tez tak zrobiłem , bo mnie kurwica brała na zapowietrzanie. Na przewodach paliwowych są takie gumki uszcelniające i szukać mi się nie chciało gdzie powietrze się dostaje.

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał(a):

Druga opcja jest taka, że przewód paliwowy spuchł był i temu problemy - od zbiornika do pompki masz gumowy czy metal jakiś?

Gumowy, ale problem zawsze były z tymi cienkimi metalowymi.

33 minuty temu, galan99 napisał(a):

Znów zasypali magazyny pszenicą

Jacy oni? Nazwiska , pseudonimy, adresy iiiiii dla kogo pracują?🤣

Opublikowano

Nie godzi się że chłopy chcą ziemi z dużego gospodarstwa OJ NIE GODZI SIĘ .

Rolnicy chcą gruntów z dużego gospodarstwa. Poseł interweniuje u ministra .

ychczasowy dzierżawca wykupił część gruntów GR Rusko               

Argumentuje, że samorząd rolniczy stoi na stanowisku, iż zgodnie z interesem państwa polskiego wskazane byłoby przekazanie minimum 30% użytków rolnych we władanie Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa celem ich dalszego czasowego rozdysponowania dla rolników indywidualnych w trybie przetargów ograniczonego .

Więcej w materiale zapewne jest ktoś  z tamtych stron ?. Czemu chłopi chcą zabierać gospodarstwu rozwijającemu się ziemię co się odpi...la ?.

https://wiescirolnicze.pl/newsy/rolnicy-chca-gruntow-z-duzego-gospodarstwa-posel-interweniuje-u-ministra,23371/

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, nie napisał(a):

po-łgłówki piszą, że to trump wystrzelił drony na polskę

Parszywy notoryczny kłamco, gdzie napisałem,że drony wystrzelił trampek? Nie rozumiesz czytanego tekstu. Bez odbioru.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Rolnicy chcą gruntów z dużego gospodarstwa. Poseł interweniuje u ministra .

ychczasowy dzierżawca wykupił część gruntów GR Rusko               

Argumentuje, że samorząd rolniczy stoi na stanowisku, iż zgodnie z interesem państwa polskiego wskazane byłoby przekazanie minimum 30% użytków rolnych we władanie Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa celem ich dalszego czasowego rozdysponowania dla rolników indywidualnych w trybie przetargów ograniczonego .

Więcej w materiale zapewne jest ktoś  z tamtych stron ?. Czemu chłopi chcą zabierać gospodarstwu rozwijającemu się ziemię co się odpi...la ?.

https://wiescirolnicze.pl/newsy/rolnicy-chca-gruntow-z-duzego-gospodarstwa-posel-interweniuje-u-ministra,23371/

Zabrać te 30%, wydzierżawić po 7 tys za hektar i tyle. Niech idioci robią. Po co żałować głupiemu roboty?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Aaaaa po kija im ta ziemia, kiedy polskie rolnictwo stoi nad przepaścią? Może zadzwoń do nich i im powiedz, bo jeszcze nie wiedzą o tym? Nooooo chyba że faktycznie chcą zrobić śmiały krok naprzód.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, mirro napisał(a):

Gumowy, ale problem zawsze były z tymi cienkimi metalowymi.

Jacy oni? Nazwiska , pseudonimy, adresy iiiiii dla kogo pracują?🤣

Chłopi zasypali . Zamojskie Zakłady Zbożowe już 2 raz  dopiero wrzesień .

Co  się od....la - coraz więcej krzszyczą  na Ministra chłopi .

https://www.facebook.com/watch?v=606901505755060

Kapusty w Polsce niema gdzie sprzedać @mirro masz kapustę ?. Kto ma kapustę w tym roku jak biznes ?.

Ceny kapusty są alarmująco niskie. Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach, tłumaczy w rozmowie z WP Finanse, że doszło do "zapchania" na tym rynku. Część rolników będzie zmuszona do zniszczenia upraw kapusty.

https://finanse.wp.pl/zapchanie-na-rynku-kapusty-rolnicy-niszcza-plony-7203326569663200a?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawNBCjBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA5MVlFQjhJVTdycVJ1WGRGAR5ycpibj3gN

Edytowane przez galan99
Opublikowano
12 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Parszywy notoryczny kłamco, gdzie napisałem,że drony wystrzelił trampek? Nie rozumiesz czytanego tekstu. Bez odbioru.

po-łgłówek zrobił z siebie idiotę i ma o to pretensje do innych :D typowe zachowanie

Opublikowano

Gallan, a RMF za gusem podał dziś że ceny płodów rolnych wzrosły w punktach skupu przeciętnie o 7 lub 12%  . Chyba wiśniz i porzeczka się na to złożyła🤣

Wołowina zdrożała ponad 40% a drób 20%...

I wiadomo skąd tak duże dochody z hektara przeliczeniowego🤣

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał(a):

Kapusty w Polsce niema gdzie sprzedać @mirro masz kapustę ?.

A w życiu.

Teraz, Agrest napisał(a):

Chyba wiśniz i porzeczka się na to złożyła🤣

Widzę straszliwy atak w okolicy nasadzeń porzeczki. Jest moc.

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Gallan, a RMF za gusem podał dziś że ceny płodów rolnych wzrosły w punktach skupu przeciętnie o 7 lub 12%  . Chyba wiśniz i porzeczka się na to złożyła🤣

Nie to że tego...ale patrząc na inwestycje rolników....po ile płacą za ziemię, jakie maszyny kupują ...jakie plony z ha mają ....to ja wiem czy tak GUS za dużo wylicza...

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Skoro wzrosty cen za płody są tak znaczące .

Czemu krzyczą na Ministra - https://www.facebook.com/watch?v=606901505755060