Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał(a):

dycham , traktor mi d*pą wychodzi 16 godzin od środy w traktorze  

Mówiłem "kup se Fenda"? Nie marudziłbyś teraz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Pelet gaz. Może drożej ale wygodniej czyściej. Albo u nas na podlasku wciąż wielu drewnem. Węgiel odchodzi do lamusa. Nowe domy to często pompy ciepła rekuperacja. Wsparte fotowoltaiką 

main_04_nie_zainwestujemy_w_wiatraki_tylko_w_niemieckie_bmw.jpg

Dania zaczęła inwetsować w elektrownie wiatrowe po kryzysie naftowym pod koniec tat 70-tych XX wieku i nadal około 40% mixu energetycznego stanowią u nich paliwa ropopochodne. Czyli transformacja energetyczna zajęła im 40 lat i nadal smrodzą. A od Polski wymaga się, aby w ciągu 10 lat zlikwidowała kopalnie i elektrownie węglowe.  Ile lat Niemcy inwestują w OZE ? Dajmy wszytskim takie same warunki - może za 30 lat Polska też będzie krajem ekologicznie czystym. W tym czasie górników wyśle się na emerytury, pokłady węgla sie wyczerpią i kopalnie się zamknie. Ewolucja - a nie rewolucja.

A tak można pogodzić jednych i drugich:

image.png

Edytowane przez jahooo
  • Haha 4
Opublikowano

Ale w końcu musimy zacząć. Piszesz, ze Dania 40lat wprowadza transformacje ale wprowadzają. A u nas Duda - węgla mamy na 200 lat. Nawrocki też się nie zgodzi bo jak sam mówił tylko węgiel trzeba fedrować Nikt nie żąda zamykania kopalni natychmiast ustawa też tego nie zakładała ale coś musimy robić samo się nie zrobi. A najlepsze jest to, że w naszych kompaniach wydobycie spada koszty rosną i dla naszej węglowej energetyki węgiel musimy już za granica kupować to jest cały cyrk.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Ale w końcu musimy zacząć. Piszesz, ze Dania 40lat wprowadza transformacje ale wprowadzają. A u nas Duda - węgla mamy na 200 lat. Nawrocki też się nie zgodzi bo jak sam mówił tylko węgiel trzeba fedrować Nikt nie żąda zamykania kopalni natychmiast ustawa też tego nie zakładała ale coś musimy robić samo się nie zrobi. A najlepsze jest to, że w naszych kompaniach wydobycie spada koszty rosną i dla naszej węglowej energetyki węgiel musimy już za granica kupować to jest cały cyrk.

Węgla mamy na 200 lat - i bardzo dobrze, bo mamy sporo węgla wysokogatunkowego i koksującego, wydobycie węgla to nie tylko energetyka. Cyrk w energetyce był od zawsze i niestety od 2 lat tam się nie polepszyło, a powiedziałbym, jest o wiele gorzej i nie ma żadnej wizji na poprawę. Jest tylko mydlenie oczu i walka na haki. Boom na instalacje indywidualne zdechł i nie będzie już pieniędzy na programy indywidualne. Generalnie jesteśmy w d... a najgorsze jest to,że zaczynamy się w niej urządzać.

Opublikowano

Nawrocki pomaga w tym urządzaniu. Nic się nie zmienia bo prezydent blokuje i będzie blokował. Może i węgla mamy na 200lattylko w większości nie opłaca s[ę go wydobywać Koksem w elektrowni też się nie pali więc nie mieszajmy tematów. Od 2 lat się nie zmienia bo najpierw Duda teraz Batyr blokują  A elektrownia atomowa nawet jak by ja zaczął budować pis choć palcem nie kiwnęli to pieśń przyszłości.

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Węgla mamy na 200 lat - i bardzo dobrze, bo mamy sporo węgla wysokogatunkowego i koksującego, wydobycie węgla to nie tylko energetyka. Cyrk w energetyce był od zawsze i niestety od 2 lat tam się nie polepszyło, a powiedziałbym, jest o wiele gorzej i nie ma żadnej wizji na poprawę. Jest tylko mydlenie oczu i walka na haki. Boom na instalacje indywidualne zdechł i nie będzie już pieniędzy na programy indywidualne. Generalnie jesteśmy w d... a najgorsze jest to,że zaczynamy się w niej urządzać.

Według Państwowego Instytutu Geologicznego na LZW jest 11 udokumentowanych złóż węgla kamiennego o zasobach wynoszących 9260 mln ton, z których tylko 1 złoże jest zagospodarowane (799 mln ton).

Lokalizacja_LZW.jpg

Opublikowano

dziwie sie polaka, ktorzy slepo wierza w OZE jako panaceum na ratowanie naszej planety. moze i dania, holandia czy inne dziady moga sobie za tym lobbowac. polska ma wegiel, na nim powinniśmy sie opierac, w dupie miec to co mowi jakas urszulka. caly swiat nie przejmuje sie ratowaniem ziemi, szczegolnie te kraje ktore spia na weglu. tylko nam wpiera sie, ze wegiel jest zly! k...a co za belkot. podobnie mozna wpierac eskimosom, ze nie powinni jesc ryb i chodzic w futrach ze zwierzat. przeciez turystyka generuje mnostwo co2! czy wlocha, austriaka sie wmawia ,zeby pozamykali trasy zjazdowe, a turystow przegonili?! az zal czytac, gdzie polak lobbuje przeciwko wlasnemu krajowi. dlaczego nie krzyczycie, za zamknieciem elktrowni miemieckich stojacych przy granicy z polska i ziejacych dymem ???!!!!

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Ja bym zaczął od jakichś Instytutów Pileckiego IPN czy Polskiej Fundacji Narodowej i tym podobnych tworów. O ile urzędnik coś jeszcze zrobi to tam to już zupełnie kasa się marnuje. Pamiętaj, że administracja to stanowiska i żadna władza nie zacznie tego likwidować ta była czy jaka tam będzie. 

Zwykła urzędniczka przy okienku gdzieś w gminie nie zarabia kokosów górnik to przy niej krezus. 

Co ci tak ten górnik siedzi w głowie ?.

węgiel mamy cały czas w porównaniu ze słońcem czy wiatrem. gdyby nie podatki nałożone na niego to ta energia z niego byłaby tania. idzie kasa na górnictwo bo w zamian na wygaszanie płacą im rekompensatę a ci nie wydobywają .

Nagonka na węgiel a bodajże cała unia odpowiada za zanieczyszczenia w 2%całego świata.

Postawmy elektrownie atomowe a potem likwidujmy węglowe .

Jeszcze raz powtarzam jaka nie byłaby ta energia czysta czy brudna to zwykły kowalski i tak zapłaci tyle samo

Równie dobrze można sprzedać kopalnie, pozwalając im na wydobycie i na pewni znalazłby się inwestor co by ten węgiel wydobywał i zatrudniał ludzi

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał(a):

Nawrocki pomaga w tym urządzaniu. Nic się nie zmienia bo prezydent blokuje i będzie blokował. Może i węgla mamy na 200lattylko w większości nie opłaca s[ę go wydobywać Koksem w elektrowni też się nie pali więc nie mieszajmy tematów. Od 2 lat się nie zmienia bo najpierw Duda teraz Batyr blokują  A elektrownia atomowa nawet jak by ja zaczął budować pis choć palcem nie kiwnęli to pieśń przyszłości.

Zlikwidować pojebane zapisy teraz 60 % potem 90 % .

ETS to skrót od Europejskiego Systemu Handlu Emisjami , który jest kluczowym narzędziem Unii Europejskiej do zarabiania kasy .

• Like 1
Opublikowano

Rząd jednak działa. Chce podnieść kary za wypalanie traw z 5 tys zł do 30 tys. Czyli jednak jak chce to coś tam robi. Przed chwilą była informacja w Wydarzeniach.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

Co ci tak ten górnik siedzi w głowie ?.

węgiel mamy cały czas w porównaniu ze słońcem czy wiatrem. gdyby nie podatki nałożone na niego to ta energia z niego byłaby tania. idzie kasa na górnictwo bo w zamian na wygaszanie płacą im rekompensatę a ci nie wydobywają .

Nagonka na węgiel a bodajże cała unia odpowiada za zanieczyszczenia w 2%całego świata.

Postawmy elektrownie atomowe a potem likwidujmy węglowe .

Jeszcze raz powtarzam jaka nie byłaby ta energia czysta czy brudna to zwykły kowalski i tak zapłaci tyle samo

Równie dobrze można sprzedać kopalnie, pozwalając im na wydobycie i na pewni znalazłby się inwestor co by ten węgiel wydobywał i zatrudniał ludzi

Górnik siedzi w głowie bo o energetyce gadamy a ta u nas wciąż jest z węgla głównie. Nikt nie pisze by górnictwo i likwidować od jutra. Ale powtórzę jeszcze raz my nawet swoim węglem nie pokrywamy zapotrzebowania naszych elektrowni więc twój argument o wypłacaniu rekompensat traci sens. Mało tego za pisu nawet woleli kupować ruski węgiel a nasz trafiał na hałdy bo był za drogi. Innymi słowy jak już chcemy dać pracę tym górnikom to i tak możemy wprowadzać na rynek inne źródła energii bo nasz węgiel zostanie w całości zużyty.

Z drugiej strony ustawa nie oznacza, że od jutra czy za  rok będzie tylko energia z wiatru i słońca więc kolejny twój argument traci sens to ma być uzupełnienie dywersyfikacja. 

Na Polskie kopalnie znalazł byś inwestora?? Może jedną czy dwie reszty nikt nie kupi bo nikt nie chce być bankrutem i dokładać tyle do interesu. 

To, że kowalski zapłaci za czystą czy brudną energię tyle samo to się z tobą zgodzę. Tylko jest różnica, że do tej brudnej państwo musi dokładać i ma mniejszy zysk z jej opodatkowania a do tej czystej nie musi aż tyle dokładać albo wcale. 

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

energia z atomu jest tania, jesli sie juz ma elektrownie. natomiast droga jest utylizacja tego syfu, chyba ze pcha sie w pociski artyleryjskie!

Jest jeszcze druga strona a właściwie początek zabawy uran musimy kupić. Największe złoża nie wiem czy nie większy jak wszyscy pozostali jego producenci ma Rosja. 

Opublikowano

Weź się yebnij młotem w ten pusty baniak i przestań wklejać te głupoty o taniej energii wiatrakowej, ta energia jest tak ,,tania " że w Anglii emeryci zimy spędzają w metrze by nie zamarzli. Niemcy wyłączają farmy wiatrakowe po zaprzestaniu dopłacania do nich. Przeszkadza ci  BMW ? zamówione dla  Czaskoskiego😝 , przez rząd TUSKA? Czym ma jeździć prezydent? starym Twingo, a może na rowerze? main_04_nie_zainwestujemy_w_wiatraki_tylko_w_niemieckie_bmw.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

przeciez turystyka generuje mnostwo co2!

zależy jaka ? piesza czy rowerowa raczej nie 

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Gdzie Roman w niemieckim traktorze?

na zachodzie wyprodukowali już zestawy do dowożenia gnojowicy na strajki 

539050551_1294287505386949_4502794267606

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał(a):

nie napisałeś mi czy kupisz tego fenda co ma być do 300km 4 cylindrowy 

ja nie ty, mam już jednego Niemca , tą kobietę znalazłeś ?  

7 godzin temu, Ulman napisał(a):

Do Romana szwagier się nie przyznaje i dlatego samotnie wali w czaszkę 

z tego forum doświadczenia wiemy ze pijacy wyzywają od pijaków 

4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Ten Grok łże jak pies. Akurat węgiel od ruskich Polska kupowała jeszcze po 2022 roku i to ten zajmunay w Donbasie. 

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Marek Łangalis @MarekLangalis Obserwuj Pytam serio gdzie jest tania energia z OZE?: 2019 2019r.-12% 12% energii z OZE, cena energii: 0,4-0,5* zł za kWh 2025 28% energii z OZE, cena 0,8-1,3 zł*/kWh zł*/ Jestem otwarty na rzeczowe wyjaśnienia *cena cena energii dla firm, czyli na rynku nieregulowanym”

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, witejus napisał(a):

Weź się yebnij młotem w ten pusty baniak i przestań wklejać te głupoty o taniej energii wiatrakowej, ta energia jest tak ,,tania " że w Anglii emeryci zimy spędzają w metrze by nie zamarzli. Niemcy wyłączają farmy wiatrakowe po zaprzestaniu dopłacania do nich. Przeszkadza ci  BMW ? zamówione dla  Czaskoskiego😝 , przez rząd TUSKA? Czym ma jeździć prezydent? starym Twingo, a może na rowerze? 

1 tania energia w Holandii jest wynikiem maksymalnej obniżkii podatków na ową energię, a nie wynikiem taniej produkcji

2.W Dani energia jest stosunkowo droga, gdzie płaci się stosunkowo wysokie rachunki w porównaniu do innych krajów

3. W Norwegi 90% pozyskuje się z elektrowni wodnych, a nie wiatrowych

4. Przetarg na rządowe limuzyny rozpisany został w kwietniu 2024, a rozstrzygnięty w lipcu 2024 przez MSWiA hubcio _kto wtedy i teraz rządzi?

Tak że ten przekaz  to chyba skierowany do takich półgłówków jak ty 

Edytowane przez binek
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, witejus napisał(a):

Weź się yebnij młotem w ten pusty baniak i przestań wklejać te głupoty o taniej energii wiatrakowej, ta energia jest tak ,,tania " że w Anglii emeryci zimy spędzają w metrze by nie zamarzli. Niemcy wyłączają farmy wiatrakowe po zaprzestaniu dopłacania do nich. Przeszkadza ci  BMW ? zamówione dla  Czaskoskiego😝 , przez rząd TUSKA? Czym ma jeździć prezydent? starym Twingo, a może na rowerze? 

Ładnie się bawicie w tej republice. Ale was tam za idiotów muszą mieć Ciekawe czego jeszcze się tam "dowiecie"

9 godzin temu, Roman176 napisał(a):

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Marek Łangalis @MarekLangalis Obserwuj Pytam serio gdzie jest tania energia z OZE?: 2019 2019r.-12% 12% energii z OZE, cena energii: 0,4-0,5* zł za kWh 2025 28% energii z OZE, cena 0,8-1,3 zł*/kWh zł*/ Jestem otwarty na rzeczowe wyjaśnienia *cena cena energii dla firm, czyli na rynku nieregulowanym”

Skoro ta energia taka droga skoro to tak się nie opłaca to czego wy się boicie z tymi wiatrakami? W myśl waszego przekazu to się nie opłaca i nikt ich nie postawi. Nie widzicie, ze z was idiotów robią?

9 godzin temu, binek napisał(a):

1 tania energia w Holandii jest wynikiem maksymalnej obniżkii podatków na ową energię, a nie wynikiem taniej produkcji

2.W Dani energia jest stosunkowo droga, gdzie płaci się stosunkowo wysokie rachunki w porównaniu do innych krajów

3. W Norwegi 90% pozyskuje się z elektrowni wodnych, a nie wiatrowych

4. Przetarg na rządowe limuzyny rozpisany został w kwietniu 2024, a rozstrzygnięty w lipcu 2024 przez MSWiA hubcio _kto wtedy i teraz rządzi?

Tak że ten przekaz  to chyba skierowany do takich półgłówków jak ty 

Akurat limuzyną Nawrockiego to mam gdzieś wiem dobrze, że nie on ja zamawiał. Natomiast reszta to jest tania energia jakie jaki kraj dokłada do niej podatki to już inna sprawa. Sam nawet piszesz, że w Holandii jest tanio bo nie ma podatków. Energia z węgla nawet bez podatków nie byłaby tak tania bo węgiel sam jest drogi. A i tak państwo do niego dopłaca. 

Myślę, że w tym memie chodziło bardziej oto, że Nawrocki jest hamulcowym rozwoju Polski. A samochód no cóż najbrzydszy jaki mogli wybrać merc lub audi ładniejsze ale decydowała pewnie cena. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
19 minut temu, hubertuss napisał(a):

Energia z węgla nawet bez podatków nie byłaby tak tania bo węgiel sam jest drogi. A i tak państwo do niego dopłaca. 

Wystarczy zdjąć podatki z węgla i energia z węgla będzie tania. 

Nikt nie wie czy za parę lat nie dopakują podatków do energii ze słońca, wiatru lub atomu.

Jak się chcę coś zarznąć to się zarznie

Dzisiaj się dopłaca bo się płaci za wygaszanie kopalń które nadal mogłoby funkcjonować gdy nie zielone szaleństwo 

Opublikowano
hubertuss napisał:

Chyba 700.

Aaa niema kryterium dziesięciokrotności wysokości watraka? Takie ujęcie przy nowym sprzęcie daje ponad kilometer. Starsze turbiny były niższe i może dlatego jest ta sraka o złomie z niemiec....

dsbh napisał:

Państwo ma jakieś pomysły czym ten węgiel zastąpić ? Nie ma. W czasie kampanii mieli mnóstwo pomysłów ale się skończyły bo skończyła się kampania. Za chwile zima i podobny problem. Czym grzać aby było tanio, ekologicznie i przede wszystkim ciepło. I znowu będzie bicie piany.

@DTaras Ty jesteś techniczny. Dlaczego elektrownie nie produkują prądu z wodoru ?

Aaaasz ten wodór. Bo używają go do chłodzenia turbin?

jahooo napisał:

pod koniec tat 70-tych XX wieku i nadal około 40% mixu energetycznego stanowią u nich paliwa ropopochodne. Czyli transformacja energetyczna zajęła im 40 lat 

Nie im tylko dzięki nim i nie im tylko wszystkim. W latach 70 to wiatraki jeszcze mąkę w Holandii kręciły a nie prąd. Technologia pionierów postęp przyspieszyła więc przykład tych 40 lat jest niewłaściwy.

jahooo napisał:

Węgla mamy na 200 lat - i bardzo dobrze, bo mamy sporo węgla wysokogatunkowego i koksującego, wydobycie węgla to nie tylko energetyka. 

W tym jest pies pogrzebany - jak w telewizorze mówią: węgiel to każdy myśli: Śląsk i Barbórka. A tymczasem pojęcie zahacza o węgiel brunatny który wydobywa się relatywnie tanio, spala drogo i są zarąbiaste koszty zamknięcia tematu. Prądu nie wrzucisz do Wisły i nie wyłowisz we Warszaaawie. Ciepła też. Trzeba tam wysłać paliwo. Co jest tańsze? Rura z gazem lub jakimś półproduktem naftowym czy pociąg z węglem? Też zresztą na prąd.

Roman176 napisał:

2 godziny temu, mirro napisał(a):

nie napisałeś mi czy kupisz tego fenda co ma być do 300km 4 cylindrowy 

ja nie ty, mam już jednego Niemca , tą kobietę znalazłeś ?  

7 godzin temu, Ulman napisał(a):

Do Romana szwagier się nie przyznaje i dlatego samotnie wali w czaszkę 

z tego forum doświadczenia wiemy ze pijacy wyzywają od pijaków 

4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Ten Grok łże jak pies. Akurat węgiel od ruskich Polska kupowała jeszcze po 2022 roku i to ten zajmunay w Donbasie. 

Panu z obrazka odpowiedz: odcięcie systemów energetycznych od ruskiego węgla i radość polskich kopalni z ceny węgla na rynkach...

Opublikowano
galan99 napisał:

agospodarowane (799 mln ton). 

Eche. A teraz zobacz ile węgla produkują Chiny albo nawet Australia i porównaj ile lat te nasze Romany gmerają w zagospodarowanym złożu...

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, DTaras napisał(a):

Aaa niema kryterium dziesięciokrotności wysokości watraka? Takie ujęcie przy nowym sprzęcie daje ponad kilometer. Starsze turbiny były niższe i może dlatego jest ta sraka o złomie z niemiec....

Wiatrak wwyższy, łopatki dłuższe, szybciej będzie się obracał to i większy hałas będzie więc nie ta sraka 

Ta większa moc wiatraków nie będzie od tak 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v