Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał(a):

Jeżeli Trumpowi się uda to co zamierza to najbliższy szlak komunikacyjny wiedzie przez Polskę do Ukrainy.

Co się niby uda ?? xD Putin go aby kolejny raz wydyma, tyle będzie z tych negocjacji ...

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Jeżeli coś robimy bez planu to o jakim planie mówisz, który ma nie działać ?

Jeśli mówimy o planie to mamy także prawidłowe działanie. 

My tworzymy plan który choć istnieje ale nie jest realizowany tak jak by go nie było. 

Mowie o tym że jeśli mamy coś co ma zadziałać to to powinno działać a nie być tylko raną która ma być otwarta ale nie zeszyta. Ze względu że to się nie opłaca. 

Opublikowano
dysydent napisał:

wysoce prawdopodobne że się deko wqrwił

Jeśli zaczepił o linię to wykryć to mógł jeno myśliwiec co akurat umyślił se na kaczki zapolować.

dsbh napisał:

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A wcześniej nic nie mówili, a ludzie w lesie znajdowali i ginęli podczas suszenia kukurydzy ...

To tak serio teraz. Mamy dziurawy system obrony i już wtedy przy pierwszych przypadkach zamiast siąść omówić problem to politycy woleli się krytykować nawzajem i dalej to robią. Prawie nic się nie zmieniło od tamtej pory oprócz ludzi przy korycie. To jest to prawie. Reszta bez zmian.

Podwyższyć płot do jakich 40 metrów i albo się roztrzaśnie albo pokaże kropką na monitorze.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, dsbh napisał(a):

Nie są gorsi tylko tacy sami. Stwarzają tylko pozory, że coś robią a zachowują się jak ich poprzednicy.

Pamiętajmy że jeśli mówimy o polityce naszego narodu to tak są tacy sami tylko zmieniają się kolory które obowiązują w danych latach.  Tutaj nic innego nie zmienimy nawet jeśli byśmy chcieli. Stara gwardia nie umarła. Nowa gwardia jest przesiąknięta stara więc kółko się zamyka. Jeśli nikt nie powstanie nowy który wszystkich podsząsnie to nic się nie zmieni i będziemy trwać przez kolejne dziesięciolecia z tą samą śpiewką co teraz 

Jeśli mówimy o Rosji to możemy mówić w kategoriach są gorsi. Mają już nauczkę i także doświadczenie wyniesione z Ukrainę co źle zrobili, co mogli lepiej, co jest do naprawy. To są przeciwnicy którzy  prędzej czy później będą wyciągać wnioski. Druga sprawa sądzisz że jeśli cokolwiek się stanie czy nam ktoś pomoże obawiam się że będziemy pozostawieni sami na łaskę.  

28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Co się niby uda ?? xD Putin go aby kolejny raz wydyma, tyle będzie z tych negocjacji ...

Negocjacje mają przykryć tylko plan który jest znany tylko Putinowi a tym bardziej my możemy tylko spekulować czym on jest.

Jak dla mnie on gra na czas. Wiadomo że on jest najcenniejszy w tym momencie. Jeśli wszystko pójdzie po jego myśli będziemy mieli wojnę która będzie trwała i trwała aż im się skończą możliwości. 

Jeśli jednak plan się nie powiedzie to wtedy Putina bada wieszac za .... wiadomo że on sam nie rządzi tylko jest marionetka która miała być narzędziem w rękach wyższych osobowości. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, dsbh napisał(a):

Co do Trumpa i USA to się mylisz. Jeżeli mają w tym interes to są za. Sami tu o tym pisaliście.

Nie mylę się, na wschód od Wisły nie ma w tym kraju dla niego nic cennego ... Zobacz sobie ile ich wojska siedzi po wschodniej stronie Wisły a ile po zachodniej ...

To nie jest problem tego czy jest coś cennego. Wojny pochłaniają zasoby. Już od dawna przewiduje się wykorzystanie tej właściwości i cele są oddalane w czasie o jakieś trzy lata.

Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał(a):

"Stoją bałwany"

Jeden siedzi i będzie siedział.

12 minut temu, jarecki napisał(a):

Brawo Sikorski .

Już widzę jak żydzi wytrząsają g*no z nogawek, ze strachu.

• Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał(a):

Bóbr jest szkodnikiem

brawo, to jest to podejście myśliwego. szkoda na taką betonozę strzępić języka

Opublikowano (edytowane)

chodzi o to żęby mieć  zdanie swoje 

10 minut temu, witejus napisał(a):

Już widzę jak żydzi wytrząsają g*no z nogawek, ze strachu.

Dzika zwierzyna nie jest szkodnikiem utrzymana w odpowiedniej ilosci .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

u mnie jest dużo sarny ,  jakby się pojawił wilk to by uregulował stan , jedynym wrogiem bobra takżę jest wilk ,  sarna w zbożu takiej szkody nie robi ale łubinu słodkiego to pożre całe pola , jeszcze jest sporo łosi ale tu DK 50 jest naturalnym wrogiem , eliminatorem  🙃

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

u nas kiedys bylo fajnie-nie bylo niczego,nie ma prawie lasow, gesta zabudowa, klusownicy,mysliiw z miasta.

z 10-15 lat temu to sie zmienilo. bobry sprowadzili z mazur. dziki przyszly z miasta. losie -nie wiadomo  skad .nawet pojedyncze wilki sie pojawiaja,tylko niedzwiediz brakuje 

dzika,bobra czy losia, abedzia, kormorana to w zoo trzeba bylo zobaczyc , nawet sarny brakowalo..

Opublikowano

sarny to mam często za płotem, potrafiły zamiast skubać trawę to na bezczela z pokosu żreć, najlepiej to w lutym/marcu widać, jak stada biegają,w zasięgu wzroku to i 3 po 20 sztuk nikogo nie dziw, kosisz łąki to bociany się zlatują jak wytresowane,  normalnie nie podejdziesz, ale jak kosiarka z ciągnikiem to możesz stanąć na obrotach i o 2 metry bocian na luzaku bo się tego nie boi.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, dsbh napisał(a):

Dlaczego to nie są dwie oddzielne ustawy tylko jedna ?

Dlatego, ze w pałacu prezydenckim zainstalował się pisowski ciemnogród. Jako kraj potrzebujemy dywersyfikacji źródeł energii. Węgiel na bramie kopalni kosztuje 1 tys tona a mimo to rząd musi dopłacać z naszych podatków do górnictwa 10 mld za ten rok za rok 2023 było to 7,7 mld. Koszty rosną wydobycie spada. Najwięcej uranu do elektrowni atomowej jak ją już zbudujemy posiada Rosja. Nawet amerykanie już po wybuchu wojny w 2022 od nich brali. Jako kraj musimy dywersyfikować źródła energii powoli odchodząc od węgla dodawać wiatraki biogazownie panele słoneczne być może elektrownie na gaz no i ten atom jak ja kiedyś zbudujemy ale to też nie będzie takie super cudo. Problem w tym, że Nawrocki nie chce tego podpisać z powodu czysto ideologicznych i oślego uporu bo on gieroj ma być 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Problem w tym, że Nawrocki nie chce tego podpisać z powodu czysto ideologicznych i oślego uporu bo on gieroj ma być 

Powód jest całkiem inny i dzisiaj rano jakieś łaszysko  z jego kancelarii mimowolnie się w radio wygadało.

Ano w kampanii Pan Prezydent ( oby Allach uczynił jego pięści twardymi jak skała) obiecał że zawalczy o tańszy prąd. No i teraz musi walnąć swoją ustawę w tej materii zaś rząd poprzeć ją powinien o ile dobro Narodu na sercu mu leży.

2 godziny temu, witejus napisał(a):

Bo jest szkodnikiem.

Nie to żebym buł wścibski ale czochrałeś bobra ostatnio?🤣

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

jeszcze jest sporo łosi ale tu DK 50 jest naturalnym wrogiem , eliminatorem  🙃

tylko "amunicja" drogawo wychodzi

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/to-dziecko-moglo-oddac-smiertelny-strzal-prokuratura-sprawdza-szokujaca-wersje-wydarzen

pada tam postulat docelowo całkowitej likwidacji myśliwstwa

no trochę mnie zamurowało bo może i spatologizowane jest środowisko myśliwych ale te sarny czy bobry i co tam jeszcze to może niech lepiej regulują może i czasem patusy ale ludzie niż mieli byśmy polegać na wilkach bo dla wilka takim samym obiektem polowania jest i zwierzyna dzika, hodowlana jak i tej hodowlanej hodowca i takim samym szkodnikiem jest wilk jak i sarny czy tam bobry które ma eliminować a nawet jeszcze groźniejszym zwłaszcza jeśli by postulat pani gałkiewicz spełnić i kto miał by ew nadpopulacje wilków eliminować? może wojsko? ... no w sumie; może by się czegoś nauczyli w realu a nie na oderwanych od realiów rzeczywistego środowiska poligonach
wilki "ślepaków" kłów nie mają i jak ugryzie w tyłek to nie farbowany paintball pofarbuje a ... :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał(a):

Powód jest całkiem inny i dzisiaj rano jakieś łaszysko  z jego kancelarii mimowolnie się w radio wygadało.

Ano w kampanii Pan Prezydent ( oby Allach uczynił jego pięści twardymi jak skała) obiecał że zawalczy o tańszy prąd. No i teraz musi walnąć swoją ustawę w tej materii zaś rząd poprzeć ją powinien o ile dobro Narodu na sercu mu leży.

Czyli ośli upór moja racja jest lepsza bo jest mojsza. Rząd i tak wywali jego ustawę do kibla lub do zamrażarki co najwyżej. Niestety taka wojna była do przewidzenia. 

• Haha 1
Opublikowano

Jak zaprzestaną stawiania wiatraków i innych dziwadeł dopłacać do tego .

Zaczną węgiel kopać będzie prąd tani .:D

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Czyli ośli upór moja racja jest lepsza bo jest mojsza. Rząd i tak wywali jego ustawę do kibla lub do zamrażarki co najwyżej. Niestety taka wojna była do przewidzenia. 

o panie ale ośli upór to wtedy będzie z 2 stron, bo Nawrocki robi kopiuj wklej i jego ustawa o cenach energii to wycięta wrzutka rządu z wiatrakowej, więc jeśli koalicja rządząca odrzuci tą ustawę to znaczy, że odrzucą swoja bo  to Nawrocki zaproponował. 

I legnie w gruzach trąbienie, że Nawrocki nie chce zamrożenia cen dla obywateli.

BO chyba nikt nie wierzy, że prąd z OZE będzie tańszy, no nie będzie, tyle że w obecnej linii politycznej UE z węgla będzie drożał

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, hubertuss napisał(a):

i dobrze; marazm w biegunce przepisotwórczej wreszcie spowolni przynajmniej cominutowe zmiany przepisów wszelakich bo już nikt nie nadąża się uczyć produktów tego "rozkazomiotu" w jaki się parlamenta krajowe plus xujnijny zmieniły. Skoro prawo musi być złe (bo w tych warunkach inne nie ma szans być) to niech przynajmniej będzie względnie stabilne i najrzadziej zmienne jak to tylko możliwe
choć tyle

przecież wszystkie te przepisy to już taki syf logiczny i stek najróżniejszych sprzeczności a do tego moloch większy jak wszystkie Nauki Ścisłe że i tak niemożebnością jest przestrzegać jednych przepisów by innych nie łamać 

tylko krok do momentu gdy trzeba będzie jak z tym myśliwstwem - skoro niemożebnością jest prawa przestrzegać to po co to prawo?

o i gilotynka mi się przypomniała z wcześniejszych dywagacji bo i po co prawnicy? :D
nie żeby od razu tej gilotynki używać; ot tak niby od niechcenia n< wszelki wypadek postawić a w mig zasoby tego tałatajstwa stopnieją bo się sami przebranżowią i czepią czegoś pożyteczniejszego co wcale nietrudne bo mało co takim nie jest:P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
galan99 napisał:

Jak zaprzestaną stawiania wiatraków i innych dziwadeł dopłacać do tego .

Zaczną węgiel kopać będzie prąd tani .:D

Ale wiesz że aby tanio węgiel kamienny wykopać to trzeba pół aglomeracji drogo przesiedlić albo dalej drogo kopać? Uważam, ze należy ten zasób wykorzystać jednakowoż nie oczekiwać iż ten sztrum tanio wyjdzie. Węgiel brunatny zaś jest kopany. Można przeryć też okolice Brodów i postawić nową elektrownię bo u Niemca sobie funkcjonuje. Tanio jednak też nie będzie gdyż albowiem ten węgiel jest mokry, trzeba go przygotować do spalenia a popiołami już zasypywali jeziora powyrobiskowe i to niestety generuje tylko ściek bez życia. Zatem te popioły trzeba by chyba na Śląsk do wyrobisk wozić i wsypywać. Zostaje jeszcze problem wód gruntowych, ogólnego zapylenia z kopalni i elektrowni, utrzymania kilometrów sprzętu... Tanio to już było. Można zatem dopłacać do prądu albo do prądu i kopalni oraz skutków po tym...

hubertuss napisał:

Czyyy jesteś pewien że ta racja jest aby napewno jegojsza?

I tak sobie czytam internet... Wiecie, że Ukraińcy produkują ok 3 tyś. dronów miesięcznie? Mają własny dron dalekiego zasięgu, pocisk manewrujący i chyba to pocisk balistyczny o zasięgu ok 3000km i kołowym błędzie 14 metrów co przy tonowej głowicy jest jak snajperka. Wiem, ze WB było obecne na tej wojnie nie tylko w postaci ich wyrobów ale jaka jest obecność PGZ? No i najważniejsze pytanie: po wuja nam w tym zakresie USA?

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DTaras napisał(a):

Ale wiesz że aby tanio węgiel kamienny wykopać to trzeba pół aglomeracji drogo przesiedlić albo dalej drogo kopać?

tani do wykopania węgiel się już kończy nawet tam gdzie nie ma żadnych aglomeracji i trzeba wyważyć argumenty zarówno oszołomów tych tzw lewackich co i tych typu Cejrowski, Mikke czy podobnych tzw klimatystów czy liberałów naturalistów (nie znam lub zapomniałem adekwatniejsze nazwy\).
Tak naprawdę jesteśmy wszyscy pulpą ślepych głupców co do przyszłości i "ekspertowanie" w kwestiach energetycznych jest tylko pustą popisową gadaniną.
Nie wiemy czy i jakie technologie energetyczne zostaną wynalezione a nawet nie wiemy które rodzaje już znanych zwyciężą w rynkowej praktyce i sztuczne wspieranie jednych kosztem dyskryminacji innych metodami administracyjnymi w żadnej z branż i żadnym momencie Historii nie okazało się skuteczne a często okazywało się wręcz groteskowo głupie

zatem do tej dyskusji zbyt dogłębnie mój szacunek do samego siebie powstrzymuje mnie się przyłączać i tu tak tylko tytułem dobrej rady ;)
jeśli już to tylko w celach humorystycznych ku obnażeniu ignorancji zarozumiałych bufonów co wszystkie rozumy pozjadały i sądzą że oni to już wyrocznia wszech dziejów i wszech Nauk :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

o panie ale ośli upór to wtedy będzie z 2 stron, bo Nawrocki robi kopiuj wklej i jego ustawa o cenach energii to wycięta wrzutka rządu z wiatrakowej, więc jeśli koalicja rządząca odrzuci tą ustawę to znaczy, że odrzucą swoja bo  to Nawrocki zaproponował. 

I legnie w gruzach trąbienie, że Nawrocki nie chce zamrożenia cen dla obywateli.

BO chyba nikt nie wierzy, że prąd z OZE będzie tańszy, no nie będzie, tyle że w obecnej linii politycznej UE z węgla będzie drożał

NO nie do końca bo pamiętaj, że ten "tani prąd" z ustawy bierze się z naszych podatków a rząd chce by tani prąd był w perspektywie tańszy sam z siebie. To jest jego wytwarzanie było tańsze a Nawrocki po prostu chce by państwo dokładało nam do prądu z naszej kasy. Mało, ze do jednego górnika dokłada 100 tys roczni to jeszcze do prądu z wungla niech dokłada taka polityka pisu. Zamiast do przodu to wsteczny i do tyłu do wungla. 

Edytowane przez hubertuss