Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Ulman napisał(a):

ty coś wiesz o łowiectwie z praktyki, czy jedynie teoria?

A jakie to ma znaczenie? A to muszę być najebany i strzelać po cimoku jak na rasowego pseudo myśliwego przystało do lud... yyy znaczy dzików abym mógł się wypowiadać? 

Zasady są proste. Nie oddaje się strzałów w kierunku zabudowań. Człowieka w lesie można nie zauważyć, ale przy domu?

Strzela się tak, żeby był kulochwyt.

Nie oddaje się strzału nie wiedząc do czego się strzela. Nawet nie chodzi o ludzi, tylko o selekcję (bo gatunki chronione, okresy polowań, lochy prowadzące młode itd.) Noktowizja i termowizja kosztuje grosze i jest legalna, a ci walili na ślepo, chyba do wszystkiego co się rusza. 

Tak jak pisałem dla mnie to nie był żaden wypadek tylko zabójstwo.

14 minut temu, Ulman napisał(a):

Jakiś wy dziwnych myśliwych macie wkoło siebie...... albo stereotypy i wyobrażenia się kłaniają zgodne z lewacko ekologicznymi trendami. Moim zdaniem jak wiesz że chleją to zgłaszaj to bezwzględnie

Ujebałeś się tego lewactwa i ekologi jak rzep psiego ogona i tak se tłumaczysz wszystko, jeszcze żydków do tego dodaj...

Po prostu duża część myśliwych dostaje małpiego rozumu na polowaniu i w podnieceniu strzela jak tylko zobaczą ruch. Sam lubię postrzelać sportowo i nie jestem bambinistą ale powiedzmy sobie szczerze, trzeba mieć coś nie tak z psychiką żeby chcieć własnoręcznie zabijać. Tradycja, odstrzał dla mięsa, albo kontrola populacji. Bzdura większość myśliwych strzela bo chce poczuć adrenalinę i zobaczyć jak to jest zabić. Totalnymi psycholami są ci którzy zabijają dla trofeum.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomek222 napisał(a):

A jakie to ma znaczenie? A to muszę być najebany i strzelać po cimoku jak na rasowego pseudo myśliwego przystało do lud... yyy znaczy dzików abym mógł się wypowiadać? 

Zasady są proste. Nie oddaje się strzałów w kierunku zabudowań. Człowieka w lesie można nie zauważyć, ale przy domu?

Strzela się tak, żeby był kulochwyt.

Nie oddaje się strzału nie wiedząc do czego się strzela. Nawet nie chodzi o ludzi, tylko o selekcję (bo gatunki chronione, okresy polowań, lochy prowadzące młode itd.) Noktowizja i termowizja kosztuje grosze i jest legalna, a ci walili na ślepo, chyba do wszystkiego co się rusza. 

Tak jak pisałem dla mnie to nie był żaden wypadek tylko zabójstwo.

Ujebałeś się tego lewactwa i ekologi jak rzep psiego ogona i tak se tłumaczysz wszystko, jeszcze żydków do tego dodaj...

Po prostu duża część myśliwych dostaje małpiego rozumu na polowaniu i w podnieceniu strzela jak tylko zobaczą ruch. Sam lubię postrzelać sportowo i nie jestem bambinistą ale powiedzmy sobie szczerze, trzeba mieć coś nie tak z psychiką żeby chcieć własnoręcznie zabijać. Tradycja, odstrzał dla mięsa, albo kontrola populacji. Bzdura większość myśliwych strzela bo chce poczuć adrenalinę i zobaczyć jak to jest zabić. Totalnymi psycholami są ci którzy zabijają dla trofeum.

Nic kolego nie wiesz ani nie rozumiesz z łowiectwa. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

ON 4 grosze tańsze za to my mamy benzynę 24grosze tańszą.

Udowodnij że przez 8 lat za pisu bylismy najtańsi w europie.

powiedz co było w Polsat ? 

Może być zdjęciem przedstawiającym 6 osób i tekst „"No tak się ułożyło" Tak rzecznik rządu partaczy wyjaśnia dlaczego nikogo z Polski nie było na spotkaniu w Białym Domu”

2 godziny temu, mirro napisał(a):

Szczególnie na początku pandemii jak paliwa zbrakło i chyba do 10PLN dochodziło🤣

i stracili franczyzę Orlenu 

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał(a):

A że to misja , dbanie o zwierzaki, tradycja to chyba dla kazdego kto ma pojecie jest oczywiste. 

dobre w kij, zrobiłeś mi dzionek, nieźle się śmiałem

Opublikowano
31 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O jest mój Jacuś...

Coś mało ostatnio piszesz...

Opowiadaj..

Jak tam w ostatnich dniach smród z kupy gnojowej przed oknem...

..tu większość ludzi w napięciu...czeka jak to...

dziwne masz rozrywki ?? moze  kup se tabake do wachania ?? albo jakies olejki ...

albo wiaderko farby czy kleju ze sklepu i na starosc zostaniesz hippisem 😂

uwazaj na siebie-bo cie wezna za dzika i bedzie problem.. 

ty tez kazdy samochod przejezdzajacy obserwujesz ??

Opublikowano

napisz o co ci chodzi jak normalny człowiek to skomentuje. Wklejasz bzdury hurtowo wieć nie wiem o którą ci konkretnie chodzi.

No i przy okazji zastanów się nad niezwykle jak dla ciebie skomplikowanym problemem - czy w np czechach, ilalii i np węgrzech składowe cen paliwa sa takie same? 

Opublikowano

to nie tak - trafiłem na głupka który ma problem z określeniem o co mu chodzi, więc dopytuje. Ale że to głupek to nie wie nawet co chce więc i odpowiedzieć na najprostsze pytanie nie umie. A tak na serio - wcale sie tobie nie dziwię ze takie korowody odstawiasz po tylu orkach które od kilku lat ci tu fundujemy.  Tak więc Roman - kszywdzom ciem na akcyzie,  elektrikach i tak trzymaj

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał(a):

to nie tak - trafiłem na głupka który ma problem z określeniem o co mu chodzi, więc dopytuje. Ale że to głupek to nie wie nawet co chce więc i odpowiedzieć na najprostsze pytanie nie umie

ty zawsze masz problem.. twoja matematyka ci pokazała jak wkleiłem treść z PN , dodatkowo słaba pamięć , pamiętasz jak wklejałem ze Hiszpania ma wysoką akcyzę o 20%  , a miała tą samą cenne  paliwa co w PL 

nie wspomnę jazgotu o kasę na onkologie 

jesteś wytresowanym przygłupem lewicowym 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Roman176 i co to ma wspólnego z polityką ?? 

bardziej daje do myślenia  

Opublikowano

Nie pytaj go o myślenie bo to nie jest obszar w którym czuje się dobrze.

6 minut temu, Roman176 napisał(a):

ty zawsze masz problem.. twoja matematyka ci pokazała jak wkleiłem treść z PN , dodatkowo słaba pamięć , pamiętasz jak wklejałem ze Hiszpania ma wysoką akcyzę o 20%  , a miała tą samą cenne  paliwa co w PL 

nie wspomnę jazgotu o kasę na onkologie 

jesteś wytresowanym przygłupem lewicowym 

I właśnie to jest twój problem - bełkot powyżej to pokazuje - coś kiedyś wkleiłeś,  potem cos tam, a kiedyś coś pokazałeś. Niestety nie umiesz tego ani połączyć w całość ani wytłumaczyć. Kończysz się na etapie wklejanie - bełkot a potem już próżnia. 

No i co Roman z tymi składowymi cen paliw w różnych krajach europy? Wiesz już coś czy tylko będziesz bełkotał o akcyzie i sie ośmieszał? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał(a):

Nic kolego nie wiesz ani nie rozumiesz z łowiectwa. 

to skoro ty rozumiesz to....

Godzinę temu, Ulman napisał(a):

napisz o co ci chodzi jak normalny człowiek to skomentuje. 

o to to to, to co napiszesz, czy kolejny raz przemilczysz bo przerasta? Masz tego sporo na koncie

A że to misja , dbanie o zwierzaki, tradycja to chyba dla kazdego kto ma pojecie jest oczywiste. 

skoro masz pojęcie to dawaj jak normalny człowiek to odpowiem bo jak na razie to pierdu, pierdu z twojej strony.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
39 minut temu, Ulman napisał(a):

No i co Roman z tymi składowymi cen paliw w różnych krajach europy? Wiesz już coś czy tylko będziesz bełkotał o akcyzie i sie ośmieszał? 

wiem i wklejałem i uciekłeś jak zawsze cofnij sie i poczytaj 

27 minut temu, Takeda napisał(a):

napisz o co ci chodzi jak normalny człowiek to skomentuje. 

o to to to, to co napiszesz, czy kolejny raz przemilczysz bo przerasta? Masz tego sporo na koncie

2 godziny temu, Ulman napisał(a):

skoro masz pojęcie to dawaj jak normalny człowiek to odpowiem bo jak na razie to pierdu, pierdu z twojej strony.

znowu ucieknie jak bd niewygodnie ...

Opublikowano
29 minut temu, Takeda napisał(a):

Obszerny temat ale spróbuję ci to choć trochę rozjaśnić.

Po pierwsze  - łowiectwo to dbanie o równowagę gatunkową na danym terenie. Jest to zakłócone bzdetami o ochronie takiego draństwa jak bobry łosie a teraz choćby wilki. Powinno sie to strzelać od kilku juz lat , ale przepisy nie pozwalają. Efekt jest taki że bobry zatapiają pola, łosie obżerają sady i stanowią zagrożenie dla kierowców a wilki wyżarły w wielu rejonach jelenia i sarnę. Można regulować ptactwo, lisy dzika zająca czy rogaciznę ale bez pełnej kontroli to niepełne działanie. 

Po drugie  - selekcja. W pierwszej kolejności strzela się osobniki które mają defekty. U rogacizny widać to po wieńcu i osobniki z defektami sa eliminowane by nie przekazywały genów. 

Po trzecie -  gatunki inwazyjne. Obecnie kasują szakale złociste jenoty czy szopa pracza który jest strasznym ścierw

Po czwarte - ochrona siedlisk zwierzyny lub tworzenie nowych, dokarmianie, lustracja populacji zwierzyny na danym obrębie.

Są jeszcze drobniejsze tematy jak choćby płoszenie kłusowników czy obserwacja migracji ale to detale. 

2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

wiem i wklejałem i uciekłeś jak zawsze cofnij sie i poczytaj 

To wklej jeszcze raz bo nie mam czasu żeby przez ten twój bełkot się przebijać

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jahooo napisał(a):

Ja uważam, ze wszelkie osoby, które miały przygodę z alkoholem - czy to zwijka na wytrzeźwiałkę, czy zabranie prawka po alko, powinny mieć z automatu odbierane dożywotnio uprawnienia do posiadania wszelkiej broni, w tym także kolekcjonerskiej. Pijak jest tak samo niebezpieczny jak osoba psychicznie chora.

Druga sprawa - chcesz jechac na polowanie - jedziesz z drugą osobą, zgłaszasz polowanie conajmniej 24h wcześniej , a nie - w trakcie albo po się wpisuje w zeszycik. Inaczej sprawa za kłusownictwo i odebranie dożywotnio prawa do posiadania broni.

Jesli nie da się inaczej - tylko skrajna eliminacja idiotów z tego grona. 

Dodatkowo o wszelkich polowaniach powinna być informowana conajmniej kilka godzin wcześniej Policja , Straż Leśna. Mieszkańcy okolicznych miejscowości powinni dostawać cyklicznie informację, kto na ich terenie ma dzierżawę obwodu łowieckiego, jakie im przysługują prawa i gdzie mogą składać skargi. 

Niestety, to środowisko samo się nie oczyści, jak jeszcze postrzelą się nawzajem po pijaku, to jednego idiotę mniej, gorzej, jak strzelają do osób postronnych. 

postulaty - no rzec można - idealne i nic tylko spełnić aż parę lajków dostały w tym mój

cała reszta też musiała by być idealna tylko że

9 godzin temu, tomek222 napisał(a):

Oho już się jeden pseudo myśliwy zesrał o badania. Strzelcy wyborowi? Najprędzej to po Wyborowej. Zabawa dla lokalnych (i bezkarnych) notabli, ważniaków i pociotków z dorobioną ideologią "łowieckich tradycji" i "regulacji przyrody".

Czułbym się znacznie bezpieczniej jakby za tę "regulacje przyrody" odpowiadali specjaliści, a nie banda najebanych lub nabuzowanych adrenaliną wujków ze sztucerami, krecąca się po nocy w lesie i strzelająca do wszystkiego co się ruszy w ciemności. To nie była pomyłka tylko zabójstwo, dzik otwierał bramę i dlatego strzelił trzy razy dla pewności. Tu zostały złamane wszystkie możliwe zasady, ale tatuś bogaty to rozejdzie się po kościach. Badania powinny być obowiązkowe, ale wieruszka z PSL i PiSu na to nie pozwoli.

o pozwoleniach na broń, ocenie czy kto "godzien" polować kto nie; decyduje nie mniejsza szumowina niż pijackie żule tylko innego rodzaju bo nie zdegenerowana chlaniem a jeśli i nim również to czymś jeszcze dużo gorszym - niekontrolowaną władzą bo w Polsce współczesnej nie ma tradycji odpowiedzialności za np polowania na ludzi za komuny przez różnych ubeków, ormowców i rzesze kablarzy najróżniejszego autoramentu których'śmy nie wywieszali bodaj z kilku dla przykładu (sam byłem przeciwko a teraz tego trochę żałuję) i do nadal siedzą obecnie już ich pomioty po decydenckich stanowiskach czy biznesie czy w partiach u władzy a szczególnie w "PO-PiSie" bo pokomusze bezpośrednio te millerowskie czy peeselowskie bandy powoli planktonieją ale i z drugim postem tu cytowanym nie sposób się nie zgodzić. Polowania w Polsce to rzeczywiście takie same enklawy chlaństwa i zdziczenia że jeszcze większa dzicz niż - nomen omen - ta dzika zwierzyna która ma być obiektem tych polowań

u kacapów dzicz jest w dołach społecznych u nas oddolnie sporo juże'śmy się ucywilizowali tyle że Ci najlepsi już dawno stąd wyjechali no te tzw "elity" to nadal standardy iście sowieckie i bydło duuużo gorsze od tylko chorych ludzi "spoza" którym zdarzyło się popaść w niewolę nałogów.

@Ulman czy wierzysz że Twoje postulaty zrealizują te tzw "koła łowieckie" jeszcze o pokomuszej mentalności zarozumiałych i zdegenerowanych buców co współcofają całą xujnię i technologicznie a - niebawem - i cywilizacyjnie bo mieli zbyt dobrze za młodu aby musieć czegokolwiek się wartościowego nauczyć?

dla Ciebie pewnie będzie to obrazą jeśli napiszę - utopijny idealista jesteś jeśli wierzysz że te ludzkie smrody zdołają ekosystem  jakikolwiek zrównoważyć
Przeciwnie - to ekosystem już ich eliminuje najzwyklejszym biologicznym wymieraniem bo nawet już odechciało im się i rozmnażać bo dzieci w "bucowaniu" przeszkadzają

natrafiłem na taki tytuł który w pełni obrazuje ową polską transformację pokomunistyczną
"samolot bezpiecznie wylądował ale i tak wszyscy zginęli" :P

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v