Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Politycznych zakupów.

To nima przetargów? O patrz wszedłem na yt a tu takie

Screenshot_2025-08-16-20-49-27-90_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

O patrz wszedłem na yt a tu takie

Przy całym szacunku, to nie jest kwestia chciejstwa rządu. To jest coś co mówiłem od dawna. Wszelkie zapisy iż możemy przejść na system produkcji czasu wojny, to fikcja. I zadbali o to sami producenci. To jest właśnie nasza PGZ której poprzedni rząd chciał zapewnić wyłączność na zaopatrzenie WP.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
4 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Lewus o defiladzie 🤭😯

Wsadzę kij w mrowisko ale trochę ma racji. Jeżeli to jest święto wojska to wojsko powinno mieć wolne z tego tytułu a tymczasem się produkuje aby dobrze wypaść przed oficjelami. Jeżeli chodzi o paradę sprzętu to też bezsensu. Można zrobić dni otwarte, kto będzie chciał zobaczyć czołg czy samolot to sobie zobaczy, dotknie, zrobi zdjęcie. 

2 godziny temu, jarecki napisał(a):

coś mi się zdaje żę Galan ma racje , wolność według ,, cywilizowanego zachodu '' = biznes dla swoich firm , ostatnio gdzies było ale trzeba by to potwierdzić iż wpływy cyfrowych gigantów z USA w PL to 44 mld zł NA ROK , mają też i koszta ale nie płaca podatków itd .        Myslisz żę ta wojenka Trumpa z TikTok  nie ma w tle podłożą finansowo-propagandowego 

Chyba w przyszłym roku rząd chce wprowadzić podatek cyfrowy i z czyjej kieszeni to pójdzie ?

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Przy całym szacunku, to nie jest kwestia chciejstwa rządu. To jest coś co mówiłem od dawna. Wszelkoe zapisy oż możemy przejść na ssystem produkcji czasu wojny, to fikcja. I zadbali o to sami producenci.

To co firmy nie chcą zarabiać na produkcji wszelakiego rodzaju pocisków rakiet?

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Przy całym szacunku, to nie jest kwestia chciejstwa rządu. To jest coś co mówiłem od dawna. Wszelkoe zapisy oż możemy przejść na ssystem produkcji czasu wojny, to fikcja. I zadbali o to sami producenci.

Ale sam chyba mówiłeś kiedyś, że brakuje woli politycznej, jeżeli dobrze pamiętam.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Wsadzę kij w mrowisko ale trochę ma racji. Jeżeli to jest święto wojska to wojsko powinno mieć wolne z tego tytułu a tymczasem się produkuje aby dobrze wypaść przed oficjelami. Jeżeli chodzi o paradę sprzętu to też bezsensu. Można zrobić dni otwarte, kto będzie chciał zobaczyć czołg czy samolot to sobie zobaczy, dotknie, zrobi zdjęcie. 

Chyba w przyszłym roku rząd chce wprowadzić podatek cyfrowy i z czyjej kieszeni to pójdzie ?

No bez jaj

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Wsadzę kij w mrowisko ale trochę ma racji. Jeżeli to jest święto wojska to wojsko powinno mieć wolne z tego tytułu a tymczasem się produkuje aby dobrze wypaść przed oficjelami.

Defilady wojskowe od zawsze miały ten drugi cel, mniej nagłaśniany. Miały pokazać ewentualnym przeciwnikom że nie jesteśmy bezbronni. 

1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

To co firmy nie chcą zarabiać na produkcji wszelakiego rodzaju pocisków rakiet?

Skoro wiedzą że są jedynym dostawcą to po kija moją się spinać? A spróbuj przeskoczyć opór związków zawodowych, bo trza by ruszyć d*py i może część musiałaby przejść na pewien czas do nowego obiektu.

Opublikowano

Środki z KPO zgodnie z wolą niemiec nie mogą iść na uzbrojenie czy amunicję, aby broń Boże Polska nie rozbudowała produkcji militarnej.  Dlatego się to tak mazgai, bo jeden rząd nie miał ekstra kasy, a drugi słucha się wytycznych z Berlina. Może prędzej jakaś prywatna firma, jak jej nie udupią, coś tam zacznie działać, niż państwowe. Takie są realia, po to Tusk został namiestnikiem.

Skoro jest zbyt na tę amunicję, to powinien to być złoty biznes, ale niemcy ciągle pilnują, żeby u nas energia nie była tańsza. I tak w koło Macieju. 

Defilady dobra rzecz - ale nie w nadmiarze. Taka raz do roku jest dla mnie OK, naród może zobaczyć, że wojsko istnieje, że ma jakiś sprzęt, że jest całkiem nieźle wyszkolone - w końcu na takiej defiladzie też trzeba zorganizować dowóz, odwóz, wyżywienie, zgrać pododdziały. Laik cieszy oko ładną farbą, reszta docenia, że to wszystko zagrało. 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał(a):

Defilady wojskowe od zawsze miały ten drugi cel, mniej nagłaśniany. Miały pokazać ewentualnym przeciwnikom że nie jesteśmy bezbronni. 

Skoro wiedzą że są jedynym dostawcą to po kija moją się spinać? A spróbuj przeskoczyć opór związków zawodowych, bo trza by ruszyć d*py i może część musiałaby przejść na pewien czas do nowego obiektu.

No z tymi związkami to masz rację.

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Środki z KPO zgodnie z wolą niemiec nie mogą iść na uzbrojenie czy amunicję, aby broń Boże Polska nie rozbudowała produkcji militarnej.  Dlatego się to tak mazgai, bo jeden rząd nie miał ekstra kasy, a drugi słucha się wytycznych z Berlina. Może prędzej jakaś prywatna firma, jak jej nie udupią, coś tam zacznie działać, niż państwowe. Takie są realia, po to Tusk został namiestnikiem.

Skoro jest zbyt na tę amunicję, to powinien to być złoty biznes, ale niemcy ciągle pilnują, żeby u nas energia nie była tańsza. I tak w koło Macieju. 

Defilady dobra rzecz - ale nie w nadmiarze. Taka raz do roku jest dla mnie OK, naród może zobaczyć, że wojsko istnieje, że ma jakiś sprzęt, że jest całkiem nieźle wyszkolone - w końcu na takiej defiladzie też trzeba zorganizować dowóz, odwóz, wyżywienie, zgrać pododdziały. Laik cieszy oko ładną farbą, reszta docenia, że to wszystko zagrało. 

I tu się muszę zgodzić, te czołgi tak blisko siebie stały jakby Grigorij bez mała kierował 🤭

Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

No bez jaj

Mówiłem że wsadzę kij w mrowisko.

13 minut temu, mirro napisał(a):

Celowo nie skomentuję.

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

Zaczyna się mówić o sprzedaży PKP Cargo. Jak to wpłynie na nasz kraj .

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1580771412904065

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, dsbh napisał(a):

Mówiłem że wsadzę kij w mrowisko.

Celowo nie skomentuję.

Luzik🙋

Opublikowano

Przewiezienie jednostki z drugiegokońca kraju do Wa-wy i z powrotem to też sprawdzian służb logistycznych - dróg, kolei, przepustowości, zgrania. Ciekawe, jak tam w tym roku wypadli i ile k...... się posypało

Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał(a):

Zaczyna się mówić o sprzedaży PKP Cargo. Jak to wpłynie na nasz kraj .

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1580771412904065

Gdzieś czytałem że Niemcy chcą to kupić.

51 minut temu, jahooo napisał(a):

Najwięcej środków z KPO miało iść w energię, potem w służbę zdrowia i co zostanie w jakieś mniejsze projekty. Nie pamiętam w tej chwili jakie. A tymczasem najpierw poszły w te słynne już jachty, ekspresy do kawy czy kluby. Patrząc jak ten rząd działa to większość tych środków przepadnie a winę zgonią na PIS.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Lewus o defiladzie 🤭😯

to paradowe wojsko do niczego (innego) się nie nadaje i ten "egzemplarz" ma sto procent racji. Parady wojskowe mają na celu nie zastraszyć wrogów zewn bo tych najczęściej bawią a tubylców czasem uspokoić, najczęściej pokazać kto i czym nimi rządzi i wszelkie parady tałatajstwa tego tzw "reprezentacyjnego" głównie JEST TO POKAZ SIŁY NA UŻYTEK TYLKO I WYŁĄCZNIE WEWNĘTRZNY, Prawdziwy żołnierz; ten operacyjny jeśli jest nim naprawdę to mało co bardziej jest dla niego większą obrazą od poniewierania nim po paradach

jeśli do tego dodać obecną powszechność kamer to parady wojskowe jawią się jako przejaw coraz większego "zeszwejczenia" (od haškowego Szwejka) żołdackiego trepiarstwa.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, dsbh napisał(a):

Min . cyfryzacji powiedział żę zapłacą korporocje techonologiczne 🤣 A tak na marginesie to te podatki zwiększaja zyski firm  , jak podatek bankowy , podatek cukrowy pod kocykiem podatku firmy zwiększają ceny 

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał(a):

Prawdziwy żołnierz; ten operacyjny jeśli jest nim naprawdę to mało co bardziej jest dla niego większą obrazą od poniewierania nim po paradach

,,prawdziwego" żołnierza (a są nieprawdziwi?) nie zobaczysz na paradzie, bo on nie jest od paradowania. Na paradzie są jednostki specjalnie do takich zadań przeznaczone i szkolone.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał(a):

,,prawdziwego" żołnierza (a są nieprawdziwi?) nie zobaczysz na paradzie,

Noooooo jednak w tym sprzęcie są z reguły jego załogi albo choć kierowcy i dowódcy. W samolotach ich piloci a przy różnych okazjach i kompanie z różnych jednostek. Że choćby o Żandarmerii nie wspomnę stojącej w różnych miejscach i zabezpieczającej ten bajzel.

9 godzin temu, dsbh napisał(a):

Patrząc jak ten rząd działa to większość tych środków przepadnie a winę zgonią na PIS.

Wyobraźmy sobie taką sytuację, że PiSowi jednak udało się stworzyć rząd po ostatnich wyborach i dzisiaj radośnie przystąpił do realizacji KPO w formie jaką przygotował, bo niby czemu miałby tego nie robić? I co wtedy? A może mieli jakiś plan B? Genialny zestaw przepisów trzymanych w tajnej szufladzie i wyjętych na tę okazję ? No chyba raczej nie. Czyli spier.olone to było od początku i nawet nie mieli zamiaru przygotować czegoś, co mogło by sensownie zostać wdrożone. A że środki przepadną i czas załatwi całe przedsięwzięcie, to było ostrzegane od dawna. Ale nieeeeee, bo trza było głupcować. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Wpaw napisał(a):

To nima przetargów? O patrz wszedłem na yt a tu takie

Screenshot_2025-08-16-20-49-27-90_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

To jest przekaz dla ułomnych. Wątpię aby jaki kolwiek minister o zdrowych zmysłach przekazał tajemnice wojskową. A myślę, że takie dane są nią objęte. Po drugie żaden kraj nie ma na półkach zapasów na kilka lat wojny. Nawet na kilka miesięcy. Czy to II W Ś czy obecna wojna wszystkie kraje nawet Rosja korzystają z pomocy krajów trzecich. Oczywiście polska zbrojeniówka nie jest w najlepszej kondycji no ale mieliśmy 8 lat rządów pis i Misiewicz tam był i co. Wina Tuska. 

12 godzin temu, mirro napisał(a):

Noooooo ja tu jednak , między słowami wyczytałem więcej.

Może nie trza było tego opowiadać?

No no za mądry do komandosów był przecież wiadomo tam samych durni biorą. 😄

025_1755366981_588488.jpg

046_1755366983_672550.jpg

035_1755366982_604523.jpg

Opublikowano
28 minut temu, hubertuss napisał(a):

No no za mądry do komandosów był przecież wiadomo tam samych durni biorą. 😄

No niech Ci będzie.🤣Ale chyba Pani psycholog coś zauważyła od razu i tak pokierowała rozmową aby rozmówca sam se wytłumaczył dlaczego właściwie tam nie chce być.🤣

11 minut temu, witejus napisał(a):

Czaskoski też był pewien że jest prezydentem...

To se teraz w CV może wpisać ten epizod piastowania funkcji Głowy Państwa.🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, witejus napisał(a):

,,prawdziwego" żołnierza (a są nieprawdziwi?) nie zobaczysz na paradzie, bo on nie jest od paradowania. Na paradzie są jednostki specjalnie do takich zadań przeznaczone i szkolone.

No i po co marnować żołnierzy na takie jednostki "cyrkowe" ?? Za dużo ich mamy ?? Chętni do wojska walą drzwiami i oknami że marnujemy zasoby ludzkie na takie coś ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v