Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

ale to się może zmienić, a jak powiążą rejestr z dopłatami ? 

Przecież nikt nie wymaga od pobierającego dopłaty posiadania własnego opryskiwacza. A rejestr prowadzi pryskający.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

PIORiNu nie interesuje forma dzierżaw. 

To będzie wszystko ujednolicone.

Kupiłeś środek na 2 ha, z ewidencji zastosowałeś na 1,2 bo dawki przekroczyć nie możesz, w magazynie masz miex̌ na 0,8ha.

1 minutę temu, mirro napisał(a):

Przecież nikt nie wymaga od pobierającego dopłaty posiadania własnego opryskiwacza. A rejestr prowadzi pryskający.

I robisz sobie wroga bo z automatu ślesz mu kontrolę. 

Na razie piorin jest bardzo ludzki i I wiele rozumie, ale zmieni się przykaz z góry i nastawienie do rolnika wraz z nim

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Kupiłeś środek na 2 ha, z ewidencji zastosowałeś na 1,2 bo dawki przekroczyć nie możesz, w magazynie masz miex̌ na 0,8ha.

Nie zamierzam tu , na forum publicznym do końca wyjaśniać "służbom " wszelakim ani roboty im ułatwiać. Dam se radę. Przy moim areale mam jeszcze jakiś ruch na dawkach i w mieszaninach.

Opublikowano
48 minut temu, galan99 napisał(a):

Czas pokaże co będzie zbyt wiele kontroli na dobre nie wyjdzie co ma kombajn z nawigacją do rejestru ochrony roślin żeby ci jeszcze zakupu oprysków nie podpiął z numerem gospodarstwa w raz z rejestrem mają cię na tacy .

co mają na tacy?

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

I robisz sobie wroga bo z automatu ślesz mu kontrolę. 

Ale ja to przerabiam już od dawna. Podają tylko że ja uprawiam to pole i PiOrIN przychodzi do mnie. Ale że mają i tak mój dziennik zabiegów w formie elektronicznej, to tylko pobierają se dane potrzebne z niego i w protokole opisują co i jak. Kontroli nie nasyłam, bo kontrola jest dla tych małych albo z losowania, albo z donosu miłego sąsiada.

Opublikowano
37 minut temu, Agrest napisał(a):

To będzie wszystko ujednolicone.

Aktualnie w integrowanej robią pod to podchody. Jest rubryka ile zakupiłeś danych środków i czy się zgadza co wpisałeś w rejestr. Ale jak nie masz wszystkiego w integrowanej to nie problem to obejść.

Dawki na ha powoli zastępują dawki na m3 w etykietach.

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał(a):

a ogladnaes jeog wypowiedz i co nie daj boz eprobowales zrozumiec ??

45 minut temu, jahooo napisał(a):

Zmieni się, bo dopóki w unii rządza niemcy - będą naciskać na likwidację indywidualnych gospodarstw

a w niemczech to jakie sa gospodarstwa ?? byles kiedykolwiek  ? widziales ?? 

myslisz ze u nich gospodarstwa nie upadaja, rolnicy nie likwiduja ??

czy jak zwykle wymyslasz ??

Opublikowano (edytowane)

Niemcy narazie są sami pogubienie ze sobą i muszą się odnaleść , chyba dziś wyszedł raport iż chińskie marki samochodowe sprzedały więcej samochodów w europie niz mercedes a to dopiero poczatek ekspansji , kiedyś chyba Merkiel przyjeła strategie żę Kraj tem ma się skupić na produkcji chemi szeroko rozumianej ale chyba nieprzewidziała żę tani gaz z rosji możę się skończyć 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał(a):

a w niemczech to jakie sa gospodarstwa ?? byles kiedykolwiek  ? widziales ?? 

myslisz ze u nich gospodarstwa nie upadaja, rolnicy nie likwiduja ??

Oni nie upadną bo galan ich dorabia za grosze.

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, jahooo napisał(a):

Zmieni się, bo dopóki w unii rządza niemcy - będą naciskać na likwidację indywidualnych gospodarstw

Większość indywidualnych gospodarstw zwłaszcza tych małych wykosi ekonomia i życie. Zapisu po przez chociażby drastyczny wzrost cen nawozów i chemii zniknęła całkiem spora liczba. Największa od lat. Na wielu małych gospodarstwach które jeszcze przeżyły nie ma następców nie chcą robić i dokładać z roboty na etacie. Wyjeżdżają do miast maja to gdzieś Zostają te duże ale czy to jeszcze gospodarstwa czy przedsiębiorstwa to już inna kwestia.

5 minut temu, jarecki napisał(a):

Niemcy narazie są sami pogubienie ze sobą i muszą się odnaleść , chyba dziś wyszedł raport iż chińskie marki samochodowe sprzedały więcej samochodów w europie niz mercedes a to dopiero poczatek ekspansji , kiedyś chyba Merkiel przyjeła strategie żę Kraj tem ma się skupić na produkcji chemi szeroko rozumianej ale chyba nieprzewidziała żę tani gaz z rosji możę się skończyć 

Niemcy się gubią a za nimi pogubimy się my. Jesteśmy jak Polska całkiem dużym dostawcą części oraz producentem aut który mocno współpracuje z niemieckimi producentami samochodów. Więc lepiej by odnaleźli się szybko. Bo Chińczyk w naszym drogim kraju części ani samochodu nie wyprodukuje. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał(a):

Oni nie upadną bo galan ich dorabia za grosze.

Chciałbyś mieć takie grosze .

Grosze to będzie miał z upraw .:D

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał(a):

chyba dziś wyszedł raport iż chińskie marki samochodowe sprzedały więcej samochodów w europie niz mercedes

Aaaaaa w dupsku mam to chińskie badziewie. Mercedes- only. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał(a):

dla mnie to grosze, dla dziada niezły grosz. 

Dla ciebie to grosze tak se tłumacz wschodni człowieku  wrony zawracają .

Samej pszenicy daleko nie zajedziesz biedaku .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Chciałbyś mieć takie grosze .

Przeciez Ty tam nie po te grosze jeździsz, tylko masz chrapkę na wdówkę po Hansie.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Dla ciebie to grosze tak se tłumacz wschodni człowieku  wrony zawracają .

to grosze, galanek, Drobniaki które nie mają żadnego znaczenia. Ty zarobisz  kilkadziesiąt tysięcy i potem wegetujesz za to cały rok jak dziad. Jak się zamierzasz rozwijać? 

• Like 1
Opublikowano

sasiada wywiezli na roboty do niemiec. bauer go chcial po wojnie zostawic i z corka ozenic..ale wrocil ..do konca zycia zalowal..

owies -600-pszenica 700-710 kukurydza nawet do 500 nie dobije- zyc a nie umierac.

za 12 miesiecy zarobie w pracy tyle ile zostanie -przy dobrych plonach-ze 100 ha kukurydzy.

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

to grosze, galanek, Drobniaki które nie mają żadnego znaczenia. Ty zarobisz  kilkadziesiąt tysięcy i potem wegetujesz za to cały rok jak dziad. Jak się zamierzasz rozwijać? 

Wystarczy to co mam w uprawach będziesz musiał dobrze stękać na uprawie pszenicy .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacus napisał(a):

za 12 miesiecy zarobie w pracy tyle ile zostanie -przy dobrych plonach-ze 100 ha kukurydzy.

Znaczy ..tysiąc pinset...?🤭

Drogi...u nas byś pracy nie znalazł...😆

1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Wystarczy to co mam w uprawach będziesz musiał dobrze stękać na uprawie pszenicy .

Od dawna stękasz...temu robisz na swych panów...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał(a):

. Jak się zamierzasz rozwijać? 

Nooooo jak to , jak? Do teatru pójdzie, książkę przeczyta, na AF podyskutuje. 

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

Zluzuj konie, bo sam uwierzysz w potęgę swoich zarobków

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Nooooo jak to , jak? Do teatru pójdzie, książkę przeczyta, na AF podyskutuje. 

......albo za wiec Nawrockiego, miesięcznicę lub kopertową  pielgrzymkę do Rydzyka i rozwinie........ swoje psychozy i obsesje😆

14 minut temu, galan99 napisał(a):

Rozumiem że twierdzisz że lepiej być niemieckim parobkiem ?

• Haha 1