Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

To powiedz to chociażby pazernym rolnikom co biorą miliony zł kredytów na zakup ziemi po 100 tys za hektar i spałacają po 30 lat albo na budowy obór czy chlewni po kilka milionów.

Siedzi ufeftany w gnoju po szyje przez 30 lat i utrzymuje ludzi co siedzą w klimatyzowanym pomieszczeniu i piją cafe latte do tego myśli że on jest gość bo największy baor w wiosce🤦‍♂️.

Kredyty też są potrzebne ale bez przesady. Młody człowiek w wieku 20 paru lat nie kupi mieszkania bez kredytu. Państwo powinno pomóc ale też nie wiadomo w jaki sposób.

I jak chcą to niech utrzymują tych panów w garniturach, nikt im nie broni ... Tylko potem nie płakać że banki to oszusty, wszystko jest w umowie, tylko trzeba przeczytać ...

A co do mieszkań, chyba nie ma metody, dotacje do ich zakupu spowodowały tylko wzrost cen, zarobiły banki i deweloperzy, a kupujący nic na tym nie zyskali ...

Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

zatem i tak woli tych co płacą gotówką

od wpłaty gotówki w banku też jest prowizja, może teraz nie mniejsza, niż za płatność kartą

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał(a):

no a pewno połowa bankowosci jest pod zarządem Tuska , jakie genialne posuniecie zrobił Morawiecki odkupujac PKO SA z rąk włochów , 🤣 a tak poważnie to bank został odkupiony za około 11 mld zł w 2017 r a zysk netto za ubiegły rok to 6,5 mld zł , zysk netto to nie wpłata do budzetu RP ale warto było odkupić 

Ty to masz głowę do interesu
zważywszy że piszesz to jako podatnik xD

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

od wpłaty gotówki w banku też jest prowizja, może teraz nie mniejsza, niż za płatność kartą

Sporo wpłacam w wpłatomacie po sezonie i nie zapłaciłem nawet złotówki prowizji ;)

Ale może przy kontach typowo firmowych jest inaczej.

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

no a pewno połowa bankowosci jest pod zarządem Tuska , jakie genialne posuniecie zrobił Morawiecki odkupujac PKO SA z rąk włochów , 🤣

A zobacz jak Credit Agricole działa na całym świecie. Nało kto wie ale to jest coś takiego jak Polski Bank Spółdzielczy założony przez rolników żeby wspierać francuskich rolników. Później to się rozmyło z resztą tak jak w Polsce ale początki były fajne.

Żydowska i światowa finansjera nie lubinkonkurencji i nie pozwoli nikomu podskoczyć. Udaje się to nielicznym np w Japonii gdzie oprocentowanie kredytu masz  na poziomie 2-4 %. Tylko dlatego że działają poza układem.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sporo wpłacam w wpłatomacie po sezonie i nie zapłaciłem nawet złotówki prowizji ;)

Ale może przy kontach typowo firmowych jest inaczej.

weź sobie konto na firmę, zobaczysz, ile banki rżną firmy na kasie

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

jesli o mnie chodzi to gotówka ma znaczenie żeby kontrolować wydatki , ale płacąc gotówką stwarzam nie równą konkurencje wsród usługodawców więc wybieram jesli mogę kartą 

Tak ogólnie. Czy kartą nie jest łatwo kogoś namierzyć co kupuje, gdzie i za ile ?

33 minuty temu, jarecki napisał(a):

znam z okolicy lokalne dwie lodziarnie i przy wizualnie podobny obrocie róznica w opodatkowaniu z vat wynosi około 25 tys miesiecznie , nie pytajcie z kąt wiem  , z tym że jedna zawsze wydaje paragon 

a to dobry przykład naszej rozmowy  akurat kilka dni temu opublikowano https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kupili-dom-ale-nie-udowodnili-skad-mieli-pieniadze-Zaplaca-75-podatku-8982070.html

Jak pojawi się"tajemniczy klient"  to zaczną wydawać paragony ale to już będzie za późno.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał(a):

Nic to nie da. Po Kaczyńskim i Tusku pojawią się ich następcy, którzy będą pilnować swoich interesów. Jedynie wyborcy mogą to zmienić ale mogą pojawić się cyrki jak z ostatnimi wyborami prezydenckimi. 

A co mogą zmienić wyborcy? 

Opublikowano

nadal nie pada...nawet pojechalem do pola pierwszy raz nakopac wiaderko ziemniakow.

to tez oznaka zmiany czasow-mama gotowala w tygodniu tyle ziemniakow co ja w miesiac albo dwa.

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

jesli o mnie chodzi to gotówka ma znaczenie żeby kontrolować wydatki , ale płacąc gotówką stwarzam nie równą konkurencje wsród usługodawców więc wybieram jesli mogę kartą 

jesli masz wyplate na konto to bez sensu jest bieganie do bankomatu i wyplacanie pieniedzy.

czasami wyplacam kase z bankomatu -ale to bank kolo ktrego jezdze czesto i mam tam konto.

pod sklepem jest bankomat euro-cash ,nieraz widze z eludzie wyplacaja gotowke i ida do skepu..

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

czyli zmuszasz tychże do odejścia od gotówki bo promujesz tych którzy odeszli/odchodzą
zatem czy aby na pewno bronisz swego własnego postulatu

?
odrobina samokrytycyzmu i sam sobie dobierzesz odpowiedni epitet ;) xD

wynalazek BLIK-a jest tak genialny że upośledzeni rynkowo Ci którzy zeń nie korzystają bo wszelkie inne formy przelewów przydatniejsze bardziej w "grubszym" biznesie dy ów wynalazek jest bezkonkurencyjny na poziomie konsumenckim i wcale nie dziwota że jakieś germańskie tępaki do dziś się nie nauczyły tej formy płatności co Polacy, polskie banki potrafiły to wymyślić i atrakcyjność tego wynalazku to kto wie czy nie ostatni gwóźdź do trumny gotówce?

Potrzebna tu jest sprawna i bezpieczna sieć telefoniczna jak i niezawodny internet; co też nie jest najmocniejszymi stronami na zachód od Odry
jest taki zamiennik GPS-a określany zwrotem - skąd będziesz wiedział że wyjechałeś z Polski i wjechałeś do Niemiec? gdy stracisz zasięg internetu :P

na własnym doświadczeniu nawet wiem że to prawda
no czasem zasięg polskich BTS-ów wchodzi w terytorium niemieckie i Niemcy poustawiali kontrole na granicy co by se nikt nie pomyślał że doszło do kolejnej utraty ziem niemieckich
przynajmniej na razie :D

nie mam blika i jakos mi to nie przeszkadza.

wiekszosc granic w ue poznasz po tym ze zaczna ci przychodzic sms-y o roamingu.

46 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

gdyby nie data -1 kwietnia-to pomyslabym ze autor tego posta to idiota i liczyc nie umie..

1 % z 50 to tyle samo co z 20 ??

39 minut temu, jarecki napisał(a):

znam z okolicy lokalne dwie lodziarnie i przy wizualnie podobny obrocie róznica w opodatkowaniu z vat wynosi około 25 tys miesiecznie , nie pytajcie z kąt wiem  , z tym że jedna zawsze wydaje paragon 

a to dobry przykład naszej rozmowy  akurat kilka dni temu opublikowano https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kupili-dom-ale-nie-udowodnili-skad-mieli-pieniadze-Zaplaca-75-podatku-8982070.html

jeszcze nie bylo smutnych pan z us ??

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Spółdzielczy założony przez rolników żeby wspierać francuskich rolników.

a tak ogólnie to Polskie spółdzielnie mleczarskie płacą wiecej od mleczarni prywatnych ? taki hochland zle nie płaci tez 

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

A co mogą zmienić wyborcy? 

Serio muszę Ci tłumaczyć ?

2 minuty temu, jacus napisał(a):

nadal nie pada...nawet pojechalem do pola pierwszy raz nakopac wiaderko ziemniakow.

Niedziela Dzień Pański.

2 minuty temu, mirro napisał(a):

A po kija go namierzać?

Informacja to w tej chwili najważniejsza rzecz. Fiskusa by to ciekawiło na przykład,

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Informacja to w tej chwili najważniejsza rzecz. Fiskusa by to ciekawiło na przykład,

Jeżeli pieniądze są legalne to fiskusowi nic do tego. A chyba tylko ktoś niespełna rozumu wpłaca do banku pieniądze na które nie ma "kwitów" ...

Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A zobacz jak Credit Agricole działa na całym świecie. Nało kto wie ale to jest coś takiego jak Polski Bank Spółdzielczy założony przez rolników żeby wspierać francuskich rolników. Później to się rozmyło z resztą tak jak w Polsce ale początki były fajne.

Żydowska i światowa finansjera nie lubinkonkurencji i nie pozwoli nikomu podskoczyć. Udaje się to nielicznym np w Japonii gdzie oprocentowanie kredytu masz  na poziomie 2-4 %. Tylko dlatego że działają poza układem.

japonia przez lata miala stagflacje a nawet deflacje..

wydaja miliardy na bezsensowne inwestycje.wiec nie jest odpowiednim dla nas przykladem.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacus napisał(a):

nie mam blika i jakos mi to nie przeszkadza.

wiekszosc granic w ue poznasz po tym ze zaczna ci przychodzic sms-y o roamingu.

a bo jeszcze większość w drobnych rozliczeniach między sobą posługuje się gotówką z czego spora część nawet żądania przelewu nie ma czym wystawić. Kwestia czasu i to wygaśnie
o ile jaka wojna czy inna zapaść pieniądza nie "przeprosi" starego dobrego barteru

a to z tym roamingiem to tylko dowód że ta xujnia to cały xuj a nie jednolity obszar gospodarczy
nawet tego pajace brukselskie nie potrafili dopiąć a czepiają się "naprawy" klimatu planety

a szkoda słów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dsbh napisał(a):

Fiskus sam w sobie nie nie jest ciekawski ponieważ jest aparatem opresji, czyli permanentnego nadzoru. Poustawiane alarmy wysokości transakcji i tyle. Ciekawskie może być np ABW a ci już wnioski se wyciągną jakie im się spodoba.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

a tak ogólnie to Polskie spółdzielnie mleczarskie płacą wiecej od mleczarni prywatnych ? taki hochland zle nie płaci tez 

Bo Polak Polakowi Poakiem jest. W spółdzielniach jak któryś baor dostaje się do zarządy czyli koryta to ciągnie tylko do siebie i leje na mniejszych dostawców delikatnie mówiąc. W innych tego typu instytucjach jest podobnie. Spójrz na polityków itp. Najpierw biega krzyczy: złodzieje, oszuści itp jak się gdzieś dostanie do koryta to morda w kubeł i liczy tylko kase.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

czego spora część nawet żądania przelewu nie ma czym wystawić.

przelew na nr . telefonu , tak sprzedawałem zboże nawet za 50 kg tak płaciło kilku 

• Thanks 1