Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał(a):

W jakich to jest jednostkach i jak wyglądają np Czechy, Rumunia Chorwacja czy Słowenia?

w % 

Czechy? oni za ostatnie 5 lat to mają minus w wzroście PKB, Chorwacja? przeklinają wprowadzenie euro masz tu za ostatnie 5 lat skumulowany wzrost PKB, cholerny socjal dobija nas. niemożliwe jesteście 

240520-6.png

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

a teraz jeszcze idioci nawołują, aby matematyki nie było na maturze

Matematyka nie jest najbardziej  potrzebna. Wystarczy logika i podstawy ekonomii.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Matematyka nie jest najbardziej  potrzebna. Wystarczy logika i podstawy ekonomii.

aby poznac podtsawy ekonomii, trzeba znac chociaz podstawy matematyki, to isę jedno z drugim łączy

Opublikowano (edytowane)

po płaszczyźnie podziału pracodawca vs pracownik w sferze prywatnej nie ma my

Godzinę temu, witejus napisał(a):

Oni

bo nie ma bariery przechodzenia

inny podział na "my vs oni" jest realny; prywatny ws aparatczyk systemu i to jest zawsze podział prowadzący cywilizacje do upadku. Czy uda się odebrać już zdobyta władzę aparatczykom państwowym? no właśnie; owo pytanie rodzi kolejne - jak?
Prędzej aparatczycy skierują swoją konkurencję w rzeź wojenną niż pozwolą odebrać sobie bodaj część władzy i pasożytnictwa które mają i coraz to bardziej sobie je poszerzają a owa bariera przejścia? a weź spróbuj samodzielnie zarządzać choćby swoją prywatną przestrzenią, np znieś na niej zakaz produkcji akcyzowanej czy koncesjonjowanej

i tu jeszcze do @jareckiego - miarą tego czy się

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

liczymy

w swoim kraju jest chociażby to że nie możesz se produkować destylatu etanolu nawet na własny użytek mimo iż jest powszechnie dostępny i nie ma zakazu jego używania a Ty jeszcze powiesz że to w interesie obywateli (bo tak mówisz w podobnych sytuacjach) tylko to oznacza iż uznajesz że jesteś głupszy, mniej odpowiedzialny niż jakaś abstrakcja w jaką zamieniają się zawsze aparaty państwowe i jeszcze sam takiej oceny siebie bronisz?

to się nazywa wypranie mózgów do tego stopnia że już nie są w stanie się dowiedzieć z czego zostały wyprane.
Jednostka zawsze była mądrzejsza niż tłum a system to tłum; problem w tym że tłum jest zawsze silniejszy od jednostki i kiedy zmierza w przepaść ślepy w swej głupocie to nawet najinteligentniejsza jednostka czy nawet pojedyncze grupy takowych nie są w stanie go zatrzymać a jeszcze zostają zmuszone do podążenia w tym samym kierunku.
smutne ale inaczej nie było by selekcji na szczeblu społeczeństw i ludzkość kto wie czy wyszła by nawet ponad kanibalizm nawet w okresach obfitości pożywienia praktykowany bo rytualny
Po za niewolnictwo nadal nie wyszła bo czy nie jesteśmy niewolnikami systemu wyżej opisanego i jego aparatczyków? ;)

31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie powinno być zasiłków i tyle. Zdrowy człowiek ma robić żeby się utrzymać a nie dostawać kasę z GOPS/MOPS za frajer ...

problem w tym że nie ma już zdrowych ludzi bo wszyscyśmy skażeni ideologią, owym systemem i nie bardzo godzimy się na eksterminację fizyczną nawet tych i fizycznie chorych czy nawet nie chorych a zwyczajnie starych i naturalnie już słabych którzy w drapieżnych warunkach surowej selekcji doboru naturalnego winni stać się pożywieniem innych organizmów a na pewno nie bezprzyszłościowym produktywnie balastem nawet dla własnych dzieci

brutalne? a przecież taką rzeczywistość postulujesz a ja mam tylko odwagę opisać jej rzeczywiste oblicze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Niestety, masz rację

Podam prosty przykład

Wpis do ewidencji producentów w SANEPID trwa tydzień, bo jakby zrobili to od ręki, to chyba świat by się zawalił

Nadal urzędnik jest panem i basta

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież matura z matematyki jest śmiesznie łatwa i trzeba chyba być amebą umysłową żeby tego nie zdać ...

trzeba trochę zmienić myślenie, też kiedyś tak myślałem jak ty. Balcerowicz Przeorał nasze myślenie. Państwo ma swoje pieniądze, "drukuje je", generuje dług który obywatele kupują jako obligacje a w zamian dostają jeszcze odsetki od tych obligacji 

20250719_105525.jpg

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Zapomnieli dodać do tego pojęcie "inflacja" gdzie państwo oddaje realnie obywatelom mniej, niż od nich pożyczyło, nawet mimo oprocentowania obligacji

dzieje się tak dlatego, że instytut, określający inflację jest kontrolowany przez państwo i wylicza ją na korzyść państwa, a nie według realnej wartości pieniądza w obiegu i spadku jego wartość

koszyk inflacyjny dobiera się tak, aby nie uwzględniac w nim produktów, które powodują zwiększanie inflacji, gdyby koszyk inflacyjny był stały, to państwo polskie już dawno musiałoby ogłosić bankructwo

Balcerowicz niekomu nie otworzył oczu, bo wszyscy wiedzieli, że nie można żyć z inflacją liczoną w setkach procent, on po prostu zrealizwał życzenia zagranicznych interesariuszy, aby w ramach "przemian ustrojowych" zlikwidowac całą polską gospodarkę, aby nie stanowiła ona żadnej konkurencji dla zachodnich przedsiębiorstw, a Balcerowicz w swej głupocie ten plan prawie w 100% zrezlizował

tak, wiem, że masę przedsiębiorstw było nierentownych itp itd, ale było też sporo obiecujących, które przy współudziale rządu mogły w pewnej perspektywie nadal istnieć i produkować

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Zapomnieli dodać do tego pojęcie "inflacja" gdzie państwo oddaje realnie obywatelom mniej, niż od nich pożyczyło, nawet mimo oprocentowania obligacji

dzieje się tak dlatego, że instytut, określający inflację jest kontrolowany przez państwo i wylicza ją na korzyść państwa, a nie według realnej wartości pieniądza w obiegu i spadku jego wartość

koszyk inflacyjny dobiera się tak, aby nie uwzględniac w nim produktów, które powodują zwiększanie inflacji, gdyby koszyk inflacyjny był stały, to państwo polskie już dawno musiałoby ogłosić bankructwo

Balcerowicz niekomu nie otworzył oczu, bo wszyscy wiedzieli, że nie można żyć z inflacją liczoną w setkach procent, on po prostu zrealizwał życzenia zagranicznych interesariuszy, aby w ramach "przemian ustrojowych" zlikwidowac całą polską gospodarkę, aby nie stanowiła ona żadnej konkurencji dla zachodnich przedsiębiorstw, a Balcerowicz w swej głupocie ten plan prawie w 100% zrezlizował

tak, wiem, że masę przedsiębiorstw było nierentownych itp itd, ale było też sporo obiecujących, które przy współudziale rządu mogły w pewnej perspektywie nadal istnieć i produkować

ja mówię o balcerowiczu 97-2000 zachciało mu się schładzać gospodarkę, ograniczać dług i wyjebało 20% bezrobocia i tragedię ludzi. Dług państwa to pozytywną rzecz i gwarancja dobrobytu

20250719_110819.jpg

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał(a):

po płaszczyźnie podziału pracodawca vs pracownik w sferze prywatnej nie ma my

bo nie ma bariery przechodzenia

inny podział na "my vs oni" jest realny; prywatny ws aparatczyk systemu i to jest zawsze podział prowadzący cywilizacje do upadku. Czy uda się odebrać już zdobyta władzę aparatczykom państwowym? no właśnie; owo pytanie rodzi kolejne - jak?
Prędzej aparatczycy skierują swoją konkurencję w rzeź wojenną niż pozwolą odebrać sobie bodaj część władzy i pasożytnictwa które mają i coraz to bardziej sobie je poszerzają a owa bariera przejścia? a weź spróbuj samodzielnie zarz adzać choćby swoją prywatną przestrzenią, np znieś na niej zakaz produkcji akcyzowanej czy koncesjonbowanej

i tu jeszcze do @jareckiego - miarą tego czy się

w swoim kraju jest chociażby to że nie możesz se produkować destylatu etanolu nawet na własny użytek mimo iż jest powszechnie dostępny i nie ma zakazu jego używania a Ty jeszcze powiesz że to w interesie obywateli (bo tak mówisz w podobnych sytuacjach) tylko to oznacza iż uznajesz że jesteś głupszy, mniej odpowiedzialny niż jakaś abstrakcja w jaką zamieniają się zawsze aparaty państwowe?

to się nazywa wypranie mózgów do tego stopnia że już nie są w stanie się dowiedzieć z czego zostały wyprane.
Jednostka zawsze była mądrzejsza niż tłum a system to tłum; problem w tym że tłum jest zawsze silniejszy od jednostki i kiedy zmierza w przepa ś ślepy w swej głupocie to nawet najinteligentniejsza jednostka czy nawet pojedyncze grupy takowych nie są w stanie go zatrzymać a jeszcze zostają zmuszone do podążenia w tym samym kierunku.
smutne ale ineczej nie było by selekcji na szczeblu społeczeństw i ludzkość kto wie czy wyszła by nawet ponad kanibalizm nawetw okresach obfitości pożywienia bo rytualny
Po za niewolnictwo nadal nie wyszła bo czy nie jesteśmy niewolnikami systemu wyżej opisanego i jego aparatczyków? ;)

problem w tym że nie ma już zdrowych ludzi bo wszyscyśmy skażeni ideologią, owym systemem i nie bardzo godzimy się na eksterminację fizyczną nawet tych i fizycznie chorych czy nawet nie chorych a zwyczajnie starych i naturalnie już słabych którzy w drapieżnych warunkach surowej selekcji doboru naturalnego winni stać się pożywieniem innych organizmów a na pewno nie bezprzyszłościowym produktywnie balastem nawet własnych dzieci

brutalne? a przecież taką rzeczywistość postulujesz a ja mm tylko odwagę opisać jej rzeczywiste oblicze

Możesz żyć i nic nie mieć to nikt nic od ciebie zadał nie będzie , pieniądze biorą się z tego że jeden od drugiego musi je otrzymać , wracając do bimbru to sąsiad produkował i pił , już nie żyje przed śmiercią dość długo leżał w szpitalu przez ten  swój alkoholizm obciążając państwo , na jego leczenie ktoś musiał zapłacić podatek więc akcyza jak najbardziej 

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał(a):

Najlepsze było jak Balcerowicz zaczął doradzac w innych krajach to szybciej dostał kopa w dupe niż się zdążył rozkręcić. Nawet banderowcy stwierdzili, że wszystko rozsprzedać za grosze to oni sami mogą i to bez doradcy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Dług państwa to pozytywną rzecz i gwarancja dobrobytu

ale tylko pod jednym warunkiem - jeśli nie zostanie spłacony.
Resztę wyjaśniłeś wyżej sam tylko - widzę - nie rozumiesz co wyjaśniłeś bo nie całą ekonomię a jedynie mechanizm pieniądza fiducjarnego 

w każdym innym przypadku historii owego długu jego winowajcy trafiać winni NA SZAFOT
I TRAFIAJĄ ALE DOPIERO ICH DZIECI CZY WNUKI KIEDY PRZYCHODZI JEDNAK DO SPŁATY OWEGO DŁUGU W TEN CZY INNY SPOSÓB
upadek cywilizacyjny jest jednym z tych sposobów gdy potomkowie innych -wcześniej prymitywniejszych - cywilizacji wyrzynają w podbojach odhartowanych od siły życiem na kredyt potomków podobnych "ekonomistów" jakich nam tu serwujesz

5 minut temu, jarecki napisał(a):

Możesz żyć i nic nie mieć to nikt nic od ciebie zadał nie będzie , pieniądze biorą się z tego że jeden od drugiego musi je otrzymać , wracając do bimbru to sąsiad produkował i pił , już nie żyje przed śmiercią dość długo leżał w szpitalu przez ten  swój alkoholizm obciążając państwo , na jego leczenie ktoś musiał zapłacić podatek więc akcyza jak najbardziej 

nie ma dla Ciebie ratunku :(
niewolniku ochotniku

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał(a):

problem w tym że nie ma już zdrowych ludzi bo wszyscyśmy skażeni ideologią, owym systemem i nie bardzo godzimy się na eksterminację fizyczną nawet tych i fizycznie chorych czy nawet nie chorych a zwyczajnie starych i naturalnie już słabych którzy w drapieżnych warunkach surowej selekcji doboru naturalnego winni stać się pożywieniem innych organizmów a na pewno nie bezprzyszłościowym produktywnie balastem nawet dla własnych dzieci

brutalne? a przecież taką rzeczywistość postulujesz a ja mam tylko odwagę opisać jej rzeczywiste oblicze

Pisałem że zdrowy człowiek, jeżeli ktoś jest niesprawny fizycznie to wiadomo że nie ma powodu aby zmuszać go do pracy. Chociaż i wielu niepełnosprawnych lubi się angażować, a to jakieś jadłodajnie, jakieś knajpy. Może pieniędzy z tego nie ma, ale jest coś ważniejszego, Ci ludzie czują się potrzebni dla społeczeństwa. 

Ale jeżeli jest ktoś zdrowy fizycznie i nie chce mi się robić, to powinien zdychać z głodu pod mostem a nie dostawać socjal ...

Opublikowano
31 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

w % 

Czechy? oni za ostatnie 5 lat to mają minus w wzroście PKB, Chorwacja? przeklinają wprowadzenie euro masz tu za ostatnie 5 lat skumulowany wzrost PKB, cholerny socjal dobija nas. niemożliwe jesteście 

240520-6.png

No to znaczy że zamiast 800+ może trzeba dawać 2000+ Wtedy to byśmy się stali potęgą jak Chiny. A propos Chin - jak oni tak wzrośli bez socjalu?

Odrób lekcję i sprawdż jaka jest struktura tego wzrostu. 

29 minut temu, jahooo napisał(a):

aby poznac podtsawy ekonomii, trzeba znac chociaz podstawy matematyki, to isę jedno z drugim łączy

Podstawy będą mieli na lekcjach, matura nie jest konieczna. Nasze ogłupiałe społeczeństwo ma przede wszystkim problem z logiką i podstawami ekonomii, a niektórzy maja nawet problem z poctawami ekonomii. 😆

24 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

trzeba trochę zmienić myślenie, też kiedyś tak myślałem jak ty. Balcerowicz Przeorał nasze myślenie. Państwo ma swoje pieniądze, "drukuje je", generuje dług który obywatele kupują jako obligacje a w zamian dostają jeszcze odsetki od tych obligacji 

20250719_105525.jpg

Już w punkcie pierwszym jest to głupota i patologia więc kolejne są z gruntu fałszywe. 

Tak jak na obrazku robili Grecy i jaki był rezultat wiemy wszyscy . Jesteśmy na tej samej ścieżce https://www.money.pl/gospodarka/polsce-grozi-scenariusz-grecji-niemcy-ostrzegaja-7178158164954048a.html

Opublikowano
23 minuty temu, jahooo napisał(a):

Balcerowicz niekomu nie otworzył oczu, bo wszyscy wiedzieli, że nie można żyć z inflacją liczoną w setkach procent,

Łoooooo to żeś pojechał teraz. A kto wtedy wiedział że nie można żyć z taka inflacją, skoro jedynie słuszna była ekonomia socjalistyczna? Na pierwszym roku miałem taki przedmiot jak ekonomia socjalizmu i dokładnie pamiętam jakie tam herezje głoszono. 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Pisałem że zdrowy człowiek, jeżeli ktoś jest niesprawny fizycznie to wiadomo że nie ma powodu aby zmuszać go do pracy

niesprawność umysłowa jest nie mniej o ile nie bardziej pozbawiająca szans na przeżycie niż fizyczna i dotknięci takową to nie mniejsi kalecy niż beznodzy, bezręcy itp
Tak - tutaj sam nie wiem czy pozwolić selekcji na ich eliminację choćby dlatego eliminację że s a zbyt głupi aby wynegocjować godziwe stawki za swą pracę co i tak nie musi być skuteczne bo mogą nie być nikomu potrzebni nawet za zerowe te stawki i tak mamy nadprodukcję dóbr a technologia tylko jeszcze ten dylemat zaostrzy.

nie mam już czasu bo przestało padać i tylko jedno - zdajesz sobie sprawę że postulujesz spadek swoich własnych dochodów po przez likwidację sporej części popytu na swój produkt?

tak - wiem - zawsze to pytanie - "dlaczego qwa nic na tym świecie nie chce być wystarczająco proste abyśmy to wszyscy w lot rozumieli?" ;)

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

Tak jak na obrazku robili Grecy i jaki był rezultat wiemy wszyscy . Jesteśmy na tej samej ścieżce https://www.money.pl/gospodarka/polsce-grozi-scenariusz-grecji-niemcy-ostrzegaja-7178158164954048a.html

o chlopie jak ty porownujesz nas do Grecji to nie ma sensu ta dyskusja. poczytaj sobie czym jest dług we własnej walucie a czym w obcej( Grecja) w końcu zrozumiesz 

20250719_113256.jpg

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał(a):

tak - wiem - zawsze to pytanie - "dlaczego qwa nic na tym świecie nie chce być wystarczająco proste abyśmy to wszyscy w lot rozumieli?" ;)

I tu Cię zaskoczę. Mam odpowiedź.

Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał(a):

Łoooooo to żeś pojechał teraz. A kto wtedy wiedział że nie można żyć z taka inflacją, skoro jedynie słuszna była ekonomia socjalistyczna? Na pierwszym roku miałem taki przedmiot jak ekonomia socjalizmu i dokładnie pamiętam jakie tam herezje głoszono. 

to, z czym ludzie żyli, a co byli w stanie zaakceptować, to zupełnie różne rzeczy

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

to, z czym ludzie żyli, a co byli w stanie zaakceptować,

Wtedy to było jedno. A jak podrożały kotlety na stołowce WSK, to protestowali. 

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Wtedy to było jedno. A jak podrożały kotlety na stołowce WSK, to protestowali. 

myślisz, że samorzutnie tak protestowali, czy może stała za tym inspiracja państw trzecich ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v