Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

3 godziny temu, nie napisał(a):

Dziś płk Bieniek został.... dowódcą 6. Brygady Powietrznodesantowej. 

pijak i bandzior - kadry wp

W zasadzie, to i masz rację iiiii jej nie masz.

Na mój durny łeb to w tych wojskach innych ludzi nie powinno być. A pijak to dopiero gdy kradnie a jak nie kradnie to nie pijak bo każdy pijak to złodziej.

mirro napisał:

7 godzin temu, nie napisał(a):

partia rządząca wysłała państwowy samolot po męża jednej z pań posłów tej partii

kosz 500 000 zł

taki sam lot liniami rejsowymi można było kupić jemu za 25 000zł

willa minus dla po-łgłówków

Ja tam się nie znam, ale samolot też musi latać, bo i pilot musi latać. Samolot nie lata, pilot nie lata i wylatanych godzin nie ma, to trza znowu instruktora z nim wsadzać i musi na pusto latać żeby uprawnienia na maszynę miał świeże i mógł ludzi wozić. Dobrze mieć załogi w gotowości i z kwitami, bo to nie taczka.

W zasadzie wyszło, ze się znasz. Przy czym - jak loni te pół bańki wyliczyli?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ulman napisał(a):

Taaaaa, a Tusk wysłał samolot po męża swojej poslanki i to kosztowało pół bańki. Skanal i hańba 🤣 

a ten skanal  to większy czy mniejszy niż Jedwabne?

BTW ciągle czekam byś nas maluczkich poinformował co to za spisek tam jest. W końcu ty  w promilu doinformowanych. Czy ten promil, a może promile powinienem brać bardziej pod uwagę czy mniej?

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)

skoro już wiesz gdzie publikuje, to możesz przeczytać jego teksty i będziesz wiedział kto to

a ty byś chciał mieć wszystko gotowe, podane na tacy :D

napisał to ktoś kto w tym samym poscie podaje na tacy wykładnię błędów w ... a nawet nie interesuje mnie w czym i czy to w ogóle wykładnia czy tylko punkt widzenia

Paweł Chmielewski: Kompromitacja MSZ. Demarche przekazane Stolicy Apostolskiej jest pełne błędów

Treść protestu jest pełna błędów. Autor tekstu nie dochował podstawowej rzetelności, co jest dla polskiej dyplomacji po prostu kompromitujące.

Pierwszy błąd, który można określić jako strategiczny, to traktowanie obu wystąpień jako jednego problemu. W treści demarche protestuje się przeciwko dwóm biskupom, ale cytowany jest tylko i wyłącznie jeden – Wiesław Mering. Autor demarche nie zadał sobie trudu albo po prostu nie potrafił znaleźć w wystąpieniu bp. Antoniego Długosza nawet jednego zdania, które mógłby umieścić jako dowód problematyczności tych wypowiedzi. Fakt składania oficjalnego protestu wobec wystąpienia, w którym oburzające jest dosłownie nie wiadomo co, sam w sobie jest żenującym blamażem.

W przypadku bp. Wiesława Meringa nie jest lepiej. Autor demarche nie potrafił poprawnie ustalić daty wygłoszenia inkryminowanej homilii. Podał 13 lipca, choć homilia została wygłoszona dzień wcześniej. Ma to swoje znaczenie, bo autor demarche wyrażał oburzenie, argumentując z czytań niedzielnych. Msza była jednak sprawowana w sobotę. Jeżeli nie była sprawowana wieczorem jako msza niedzielna, to czytania były inne. Autor najwyraźniej tego w ogóle nie sprawdził.

Autor demarche nie potrafił poprawnie zacytować biskupa. Bp Mering powoływał się na poetę Wacława Potockiego, mówiąc: „Jak świat światem, nie będzie Niemiec Polakowi bratem”. Autor demarche zamiast wiernego cytatu z Potockiego oraz z homilii podał idiotycznie przekręconą wersję: „bo świat światem, Niemiec nie będzie bratem Polaka”.

Dalej jest jeszcze gorzej. W demarche stwierdza się, że biskupi działali „jako przedstawiciele Konferencji Episkopatu Polski”. Tymczasem biskupi w Polsce – tak jak w innym kraju – nie są „przedstawicielami” Konferencji Episkopatu. Działają na mocy własnego urzędu, a Konferencję Episkopatu reprezentują tylko wtedy, kiedy występują w ramach funkcji w niej sprawowanych, na przykład przewodniczącego jakiejś komisji. Na Jasnej Górze tak nie było, dlatego twierdzenie demarche jest całkowicie niepoprawne i wskazuje, że jego autor nie ma podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu Kościoła w Polsce.

Podobny błąd autor popełnił powołując się na konkordat i wskazując na zapisaną w konkordacie zasadę niezależności oraz autonomiczności Stolicy Apostolskiej i Rzeczpospolitej Polskiej, co sugeruje, że biskupi reprezentowali Stolicę Apostolską. Biskupi Mering i Długosz występując na Jasnej Górze jako emerytowani biskupi diecezjalni nie występowali jednak w imieniu Stolicy Apostolskiej. Taka insynuacja jest po prostu nadużyciem i kolejnym przykładem niezrozumienia ich roli oraz funkcji.

Idąc dalej tym samym błędnym tokiem rozumowania, autor demarche napisał, że skoro to Stolica Apostolska ma wyłączną władzę mianowania stanowisk kościelnych i biskupów, władza ta nakłada również obowiązek wyciągania konsekwencji w tym odwoływania biskupów, jeżeliby naruszyli oni konkordat. O naruszeniu konkordatu w przypadku obu biskupów nie ma oczywiście mowy, ale nawet gdyby tak było, demarche zawiera błąd, bo obaj biskupi nie sprawują już urzędu ordynariusza. Z czego papież miałby ich odwołać? Z emerytury?

Wreszcie autor demarche powołał się na Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 287 § 2), gdzie czytamy, że „duchowni nie mogą brać czynnego udziału w partiach politycznych… chyba że – zdaniem kompetentnej władzy kościelnej – będzie wymagała tego obrona praw Kościoła lub rozwój dobra wspólnego”. Co ciekawe, autor demarche zacytował ten ustęp in extenso, tylko pogarszając rozmiar własnej niekompetencji.

Prawo interpretuje się ściśle, zatem, skoro KPK zakazuje czynnego udziału w partiach politycznych, to chodzi właśnie o czynny udział w partiach politycznych – a nie o komentowanie rzeczywistości politycznej. Wynika z tego, że autor demarche w ogóle nie rozumie, czym jest prawo – nie tylko kanoniczne.

Jako wisienkę na torcie podam jeszcze drobiazg związany z bp. Antonim Długoszem. Otóż oskarżając tego biskupa, autor demarche napisał, że tenże „publicznie poparł Ruch Obrony Pogranicza Roberta Bąkiewicza”. To się pięknie rymuje, ale takiej organizacji nie ma – istnieje Ruch Obrony Granic, a nie Ruch Obrony Pogranicza.

To tyle gdy idzie o elementarną sferę merytoryczną. Jeżeli jakiś poważny dyplomata w Kurii Rzymskiej zada sobie trud i przeczyta dokument przedłożony przez polską ambasadę, prawdopodobnie dobrze się uśmieje. Zastanawiam się, czy ambasador Rzeczpospolitej nie wstydził się wręczyć Stolicy Apostolskiej tego żenującego tekstu. Być może wiedział, że nikt go nawet nie przeczyta. Trudno powiedzieć.

Można byłoby jeszcze podjąć próbę oceny samego pomysłu rządu Polski, by donosić na biskupów do Watykanu. Chodzi tu pewnie o próbę zastraszenia. Tyle tylko, że nie ma sensu traktować demarche poważnie. Zastraszenie mogłoby być skuteczne, gdyby demarche nie było tekstem tak złym merytorycznie. Skoro tekst jest naszpikowany błędami, w istocie tylko obraża adresata – Stolicę Apostolską, pokazując, że władze Polski nie traktują jej poważnie.

Dlatego należy uznać, że MSZ kieruje się zwykłym sentymentem antyklerykalnym i próbuje zaprezentować się wśród swoich wyborców jako władza, która „klechom nie przepuszcza”. To w oczywisty sposób dość nędzna i tania kontynuacja antyklerykalnej polityki władz PRL. Nędzna i tania, bo w PRL pracowali przynajmniej fachowcy, a tu mamy do czynienia z żenującą kompromitacją.

zatem z tym podawaniem na tacy to czy nie lepiej podawać zamówione dania a nie te których nikt nawet nie obejrzy?
"przyganiał kocioł garnkowi" gdzie kocioł i garnek to rozdwojenie jaźni tej samej osoby

zaryzykuję za innych że dla nas ciekawszym była by Twoja choćby i subiektywna ocena kto zacz R. Woś niż - i  tu też zaryzykuję że nie autorskie a tylko przeklejka gdzieś z neta jakiegoś tekścidła co też nie wiemy kto zacz ów P. Chmielewski.
O wiele ciekawsze jest często nie co a kto pisze a mnie zainteresowało w tym konkretnym przypadku (Wosia) w której szczujni.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

"przyganiał kocioł garnkowi" gdzie kocioł i garnek to rozdwojenie jaźni tej samej osoby

Nie Garnek, tylko Czarnek.😂

Opublikowano (edytowane)

nie obrażaj kotłów i garnków stawiając je na jednej półce z dzbanami

jeśli Ci teraz jaki garnek zupę przypali to potraktuj to jako rewanż ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, DTaras napisał(a):

Na mój durny łeb to w tych wojskach innych ludzi nie powinno być

Ja tyż kiedyś imprezowałem w Bemowie Piskim i zdaje się w tym miejscu dokładnie. 🤣Obyło sie bez awantury ale nikt na Policję nie dzwonił.

Opublikowano
nie napisał:

-----------------------------------------------------------

czy ktoś przeprosi za to co wtedy wygadywał czy wszyscy okażą się lewackimi szmaciarzami?

czekam 

yyyy skoro ów sznaps czy szmepf czy jak mu tam nie był porucznikiem to jak to wyszło iż jego oddział byl w sile kompanii? Kapitanem był? Pytam. Już kiedyś pisałem kim był wujas i co robił na tamtych ziemiach. Aniołek to nie był i miał szczęście. Co ja mogę powiedzieć o Pileckim? Na bank nie byl anioł, na dwieście procent miał wyebane na to co działo się za nim i miał kupę szczęścia ale chyba zbyt w nie uwierzył. Czy został wmanewrowany w obóz? Byćmoże. Dobrze się z zadania wywiązał. To, że jako rotmistrz w swojej organizacji nie mógł uczestniczyć w PW zatem podjął decyzję iż w Powstaniu rotmistrzem nie będzie - źle o nim nie świadczy. Żołnierz. Męstwo udowodnił bez instytutów. Miał szansę o sobie opowiedzieć jak niewielu jemu podobnych. Robił swoje. Ktoś mazurkowi przyszedł ktoś mu nie przyszedł... Ostatecznie. Na czym stanęło o shnepfie? Złapał kogoś - sam zabił? Oddał więźnia? Ktoś zginął w potyczce? Bo już kuźwa niewiem. Jaki to ma wpływ na dzieci, wnuki, prawnuki? Na wszelki wypadek też przeproszę. A co.

Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

Nie Garnek, tylko Czarnek.😂

Jak dak to nie garnek tylko dzban.

Właściwie to czarnek to taka kontaminacja czary i garnka...

Opublikowano
mirro napisał:

Ja tyż kiedyś imprezowałem w Bemowie Piskim i zdaje się w tym miejscu dokładnie. 🤣Obyło sie bez awantury ale nikt na Policję nie dzwonił.

Bo to.. przez te telefony z internetem 5G. Ludzie się nic na żartach nie znają i źle czytają mowę ciała...

dysydent napisał:

no pomieszanie jaźni garnka i dzbana w jednej osobie to już rzeczywiście kocioł xD

a'propos kotłów to już nawet fabryki tychże nie mamy i tak Tusk "pomógł" że
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-brzoska-o-wycofaniu-rafako-z-gieldy-podzielil-sie-rodzinna-h,nId,8000804

a przecież obiecywał :P

Kurcze... To może się też dobrze dla tej spółki skończyć jak się nad tym zastanowić...

Opublikowano
28 minut temu, DTaras napisał(a):

chyba nie bo to Hogwartem zalatuje, a takich to znów Czarnek by na stosie palił, przy współudziale kilku biskupów i pewnie wszystkich redemptorystów. Zwłaszcza, że ci ostatni twierdzą, że jak nie ma boga to w to miejsce wchodzi magia i cosplay by zapełnić pustkę...

Opublikowano
53 minuty temu, dysydent napisał(a):

napisał to ktoś kto w tym samym poscie podaje na tacy wykładnię błędów w ... a nawet nie interesuje mnie w czym i czy to w ogóle wykładnia czy tylko punkt widzenia

zatem z tym podawaniem na tacy to czy nie lepiej podawać zamówione dania a nie te których nikt nawet nie obejrzy?

zaryzykuję za innych że dla nas ciekawszym była by Twoja choćby i subiektywna ocena kto zacz R. Woś niż - i  tu też zaryzykuję że nie autorskie a tylko przeklejka gdzieś z neta jakiegoś tekścidła co też nie wiemy kto zacz ów P. Chmielewski.
O wiele ciekawsze jest często nie co a kto pisze a mnie zainteresowało w tym konkretnym przypadku (Wosia) w której szczujni.

jprd ale dzban

ja sobie zażartowałem a ten się najeżył jak kot ze strachu przed psem

uważaj żeby ci korona z głowy nie spadła i żeby żyłka ci nie pękła 

Opublikowano
16 godzin temu, witejus napisał(a):

Jednym słowem , burdel po krakowsku.A to Polska A

Oni nie mają grobów na rakowicach.

7 godzin temu, mirro napisał(a):

Ja tam się nie znam, ale samolot też musi latać, bo i pilot musi latać. Samolot nie lata, pilot nie lata i wylatanych godzin nie ma, to trza znowu instruktora z nim wsadzać i musi na pusto latać żeby uprawnienia na maszynę miał świeże i mógł ludzi wozić. Dobrze mieć załogi w gotowości i z kwitami, bo to nie taczka.

Tłumacz idiotą 

5 godzin temu, nie napisał(a):

pisze na salon24

----------------------------------------------------

kolejny przykład peowskiej głupoty, szkodniki w krótkich spodenkach

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP ogłosiło w czwartek, że na stałe odwołuje ambasadora na Węgrzech za „wrogi akt” udzielenia azylu byłemu polskiemu wiceministrowi Marcinowi Romanowskiemu, oskarżonemu o korupcję i nadużycia.

To zostaje jego zastępca i tak nic nie robi.

Większość ambasad i konsulatów można od ręki zlikwidować bez żadnej szkody 

4 godziny temu, nie napisał(a):

wczoraj szmaciarze z tvp zaprosili do studia siostrę brauna żeby szkalowała swojego brata  

sowieckie pomioty 🤮

czy ty jesteś niedorozwinięty??

Co do niego można mieć wątpliwości.ty nie pozostawiasz żadnych 

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

no pomieszanie jaźni garnka i dzbana w jednej osobie to już rzeczywiście kocioł xD

a'propos kotłów to już nawet fabryki tychże nie mamy i tak Tusk "pomógł" że
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-brzoska-o-wycofaniu-rafako-z-gieldy-podzielil-sie-rodzinna-h,nId,8000804

a przecież obiecywał :P

Przeczytaj do końca.

Rafako wykończył PiS i elektrownia Jaworzno 

27 minut temu, nie napisał(a):

jprd ale dzban

I żebyś konia nie zamęczyl jak Urban 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał(a):

Kurcze... To może się też dobrze dla tej spółki skończyć jak się nad tym zastanowić..

a tak bez zbędnego zastanawiania (myślenie większości tylko szkodzi) to ile razy może się kończyć jeśli właśnie już raz się skończyło. Masa upadłościowa rafako to tylko złom i tylko los złomu... to Twoje pocieszanie jest typu -
wół chodził jak struty
gdy się dowiedział że pójdzie na buty
ależ wole (rafako) nie bądź tak ponury
wszak i pergamin robią z waszej skóry

czy jakoś tak ta bajka szła :P

Godzinę temu, nie napisał(a):

jprd ale dzban

a Tobie qwa co? na poważnie bierzesz to co napisałem?
dobra; w przyszłości obniżę poziom dowcipu
tak na wysokość pasa i poniżej
wystarczy?
może dosięgniesz:D

27 minut temu, jacus napisał(a):

Przeczytaj do końca.

a jaka rzecz kto wykończył? ratowniki też się nie POPiSali
a przecież po to'ście ich wybrali (tu rym niezamierzony) i co?
"gospodarze"; co jeden to "lepszy"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał(a):

a Tobie qwa co? na poważnie bierzesz to co napisałem?

teraz nie udawaj

15 minut temu, dysydent napisał(a):

w przyszłości obniżę poziom dowcipu

niższego poziomu już nie ma :D 

Opublikowano
Takeda napisał:

28 minut temu, DTaras napisał(a):

chyba nie bo to Hogwartem zalatuje, a takich to znów Czarnek by na stosie palił, przy współudziale kilku biskupów i pewnie wszystkich redemptorystów. Zwłaszcza, że ci ostatni twierdzą, że jak nie ma boga to w to miejsce wchodzi magia i cosplay by zapełnić pustkę...

Są też tacy co mówią, że jak Boga niema to o co my się pieklimy..

dysydent napisał:

a tak bez zbędnego zastanawiania (myślenie większości tylko szkodzi) to ile razy może się kończyć jeśli właśnie już raz się skończyło. Masa upadłościowa rafako to tylko złom i tylko los złomu... to Twoje pocieszanie jest typu - wół chodził jak struty gdy się dowiedział że pójdzie na buty ależ wole (rafako) nie bądź tak ponury wszak i pergamin robią z waszej skóry

No nie tylko... W każdym razie gdyby przyjąć to o czym myślę a Ty wypowiedziałeś to Rafako ma szansę na reinkarnację po tym jak wierzyciele przyjmą ów złom jako tę masę. Kumasz? Może jaki Polimex Mostostal przejmie kompetencje... Może i naiwnym.

nie napisał:

ja sobie zażartowałem a ten się najeżył

Ty to sobie przeważnie tak żartujesz że dopiero jak widzisz iż temat nie chwyta to mówisz, że żartujesz.

Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał(a):

Ty to sobie przeważnie tak żartujesz że dopiero jak widzisz iż temat nie chwyta to mówisz, że żartujesz.

na końcu była emotka pokazująca żart lub wyśmianie, wyśmiewać nie miałem powodu więc ............

ps. to pokaż te wszystkie przypadki domowy psychologu albo odszczekaj

Opublikowano
29 minut temu, nie napisał(a):

na końcu była emotka pokazująca żart lub wyśmianie, wyśmiewać nie miałem powodu więc ............

Aleeee Ty masz silna psychikę.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@12Pafnucy  głupio ci ? 

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎5 osób i ‎tekst „‎17 g. Bartłomiej Graczak @bgraczak Grubo! W 2019 roku Sąd Rejonowy W Giżycku skazał m.in. płk. Piotra Bieńka (na zdj. po prawej) za pobicie policjantów po pijaku. Dziś płk Bieniek został.... dowódcą 6. Brygady Powietrznodesantove... ፈትዳጅ ינגלת 16:10 17 6:10-17lip25-1265Wyświetlenia lip 25 1 265 Wyświetlenia‎”‎‎

2 godziny temu, jacus napisał(a):

Przeczytaj do końca.

sponsor WP onet sok z buraka 

teraz reali pamiętasz co rudy obiecał przed wyborami prezydenckimi , fabryka amunicji 🤣

rudy partia partaczy i idiotów twojego pokroju  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 22:08, jacus napisał(a):

jestem obserwatorem rzeczy ulotnych i dziwnych...

jesli swira i glupka nazwiesz elita priwislanskiego kraju to i tak dalej beda swirami i glupkami ..

To w Polsce A takie wynaturzenia występują ? To jak nazwać w takim razie elitę z polski A czyli ciebie ?

W dniu 15.07.2025 o 19:37, DTaras napisał(a):

Gdybyś rozumiał pojęcie "moim zdaniem" to może byś takich głupot nie pisał. Bo wyobraź to sobie: mamy tu swoje zdanie i dopuszczamy istnienie zdania innych osób. Jak daje się zauważyć Ty polegasz jeno na zdaniu innych, wybranych na stałe oraz pasujących akurat osób. Wzór niepodległości...

To teraz .... on nic nie napisze.

Co do pierwszej części się zgodzę. Co do drugiej już nie koniecznie.

W dniu 17.07.2025 o 14:02, DTaras napisał(a):

Z tego co mi mówili - nasi zdaje się kontrolują w dwie strony. Niemce jeno do siebie. Sam nie byłem to niewiem.

Z tego co ja słyszałem to se można bez problemu tą granicę przejechać. I kto ma rację ?

7 godzin temu, Ulman napisał(a):

Uważasz że gdyby rządził PIS to nie wysłaliby po niego samolotu?

@nie, uważasz że nie powinni wysyłać samolotu po Sławosza ?

A co nas jakiś Pis obchodzi skoro od prawie dwóch lat rządzi Platforma ?

4 godziny temu, DTaras napisał(a):

W zasadzie wyszło, ze się znasz. Przy czym - jak loni te pół bańki wyliczyli?

Jak w takim razie liczą czy dana linia autobusowa na przykład jest rentowna lub nie ?

9 minut temu, Roman176 napisał(a):

@12Pafnucy  głupio ci ? 

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎5 osób i ‎tekst „‎17 g. Bartłomiej Graczak @bgraczak Grubo! W 2019 roku Sąd Rejonowy W Giżycku skazał m.in. płk. Piotra Bieńka (na zdj. po prawej) za pobicie policjantów po pijaku. Dziś płk Bieniek został.... dowódcą 6. Brygady Powietrznodesantove... ፈትዳጅ ינגלת 16:10 17 6:10-17lip25-1265Wyświetlenia lip 25 1 265 Wyświetlenia‎”‎‎

sponsor WP onet sok z buraka 

teraz reali pamiętasz co rudy obiecał przed wyborami prezydenckimi , fabryka amunicji 🤣

rudy partia partaczy i idiotów twojego pokroju  

@mirro ten Bieniek to jest jakaś rodzina z generałem Bieńkiem czy tylko zbieżność nazwisk ?

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

Tłumacz idiotą 

Ty, a jak bodajże marszałek Kuchciński zabrał ze sobą do samolotu rządowego kogoś z rodziny, bodaj żonę i córkę, to ile było ryku i wrzasku pólgłówków że prywata i uj wie co jeszcze. jak , pamiętam to sam żeś kłapał dziobem i kto jest tym idiotom, już dawno do nich dołączyłeś.Kuchciński w końcu zapłacił za ten lot by zamknąć gemby idiotom, to niech teraz tatuś poślicy zapłaci pół melona, bo jest nadziany kasą jak dobra kasza skwarkami.

Opublikowano
witejus napisał:

2 godziny temu, jacus napisał(a): Tłumacz idiotą  Ty, a jak bodajże marszałek Kuchciński zabrał ze sobą do samolotu rządowego kogoś z rodziny, bodaj żonę i córkę, to ile było ryku i wrzasku pólgłówków że prywata i uj wie co jeszcze. jak , pamiętam to sam żeś kłhapał dziobem i kto jest tym idiotom, już dawno do nich dołączyłeś.Kuchciński w końcu zapłacił za ten lot by zamknąć gemby idiotom, to niech teraz tatuś poślicy zapłaci pół melona, bo jest nadziany kasą jak dobra kasza skwarkami.

Kuchciński jak pamiętam tak zabrał ze sobą że sam nie leciał. Natomiast wycena tego lotu na zasadzie rentowności linii czy czarteru to lekki wielbłąd. Jako, że niewiem to no niech będzie pół baniaka. Skoro Prezydent się może pier...nąć na dziesięć minut do USA to można polecieć po przestrzeniokosmicznonautę.

Roman176 napisał:

rudy zamknąć za***ać import energii 🤣 wcale zaskoczenia ze akurat od nich najwięcej

Chłopaku - jesteśmy w systemie. Energia która przechodzi na wschód i południe płaci za tę możliwość... Poza tym żeby nie możliwość importowa z rajchu to ciul wie co by było w pasie zachodnim gdyż albowiem są pewne ograniczenia w postaci ilości elektrowni.

• Haha 1