Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To pieprzysz o jakimś dachu 

Powinieneś dać , w końcu budynek jest wszystkich 

Widzisz - najpierw ksiądz powinien przedstawić plan tego remontu z kosztorysem radzie parafialnej i parafianom, a ci powinni wyrazić zgodę - na piśmie. Potem robi się , na kosztorys, plan wykonalności inwestycji. A 99% księży robi na odwrót, zarządza zbiórkę, bo sobie umyśli 2 milony kasy i potem grzmi z ambony, że parafianie skur.... nie dają.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na zachodzie już tylko mury zostały, w środku galerie handlowe, teatry, kina itp ...

oo, można by targowisko wiejskie zrobić, pod dachem, i parking jest obok

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na zachodzie już tylko mury zostały, w środku galerie handlowe, teatry, kina itp ...

Możliwe.

Póki co, np ja, lubię jak obiekty sakralne zadbane.

U nas swego czasu dużo różnych składek wymyślał pleban, ale sporo też robił.

..teraz też coś tak działają.

Na cmentarz milej jest zajrzeć jak parkan odnowiony i główna alejka w kostce...a i cmentarny kościół odnowiony.

..temu trochę się dokładam...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

tylko żę wiekszość ludzi jak zwiedza inne kraje to koscioły , meczety , synagogi są na liscie odwiedzenia tych miejsc ja też nieraz wchodzę czy stare cmentarze lubie . Polska nie ma zbyt wiele zabytków ocalałych a to co zostało trzeba ocalić dla naszych wnuków , Katolicyzm to nasza tożsamość .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na cmentarz milej jest zajrzeć jak parkan odnowiony i główna alejka w kostce...a i cmentarny kościół odnowiony.

..temu trochę się dokładam...

Iiiiii to jest właściwe podejście. Wiesz dokąd ta droga prowadzi i że to nieuniknione.

• Sad 1
Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie słyszałem jeszcze takiego księdza 

Za dzieciaka pamiętam rekolekcje, proboszcz latał z tacą a pod nosem sobie gadał "Bida z nędzą, bida z nędzą ..." 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Poważnie?

Dobre...😄😆

Pełna powaga ;) To była poranna msza, praktycznie same dzieciaki z szkoły, to rodzice im dali te 1zł na tacę, część jeszcze to wrzuciła, a druga część wydała w szkolnym sklepiku xD To i księciunio za bardzo zadowolony nie był jak na tacy same srebrne monety i to za dużo ich nie było xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, mirro napisał(a):

Tooooooo już było. Udziały w grupach producenckich. Grupy pobankrutowały już dawno. Chłopy nie nadają sie do takich działań, 

U nas kurnikarze bardzo sobie grupę chwalą, inwestują powoli małymi krokami i działa. 

34 minuty temu, jarecki napisał(a):

w mojej parafi akurat trwa wymiana pokrycia czyt . dachu miała być blacha miedziana ale koszt około 1,5 mln i jest kładziona z dodatkiem tytanu bo jest taniej ale tez około 1 mln . finansuje KPO TEN Z CZASÓW pis 

Znakiem tego niedługo proboszcz nowy samochód kupi. Remont w kościele się robi po to by coś na boku było z czego ukręcić

Opublikowano (edytowane)

U nas już nikt nie przywiązuje wagi co w kościele robią. A kiedyś to nawet zimą go malowali. Całe miasto się śmiało ale ksiądz od końca lat 90 tych co dwa trzy lata nowego passata miał.

Ludzie się nie przejmują bo każdy wie co się dzieje koniec lat 90 tych kościół nową blacha pokryli. 20 może 25 lat poleżała i potem wyszło, ze ma być miedź. Jeszcze jedna nawa została do przekrycia. Owieczki coraz mniej wełny chcą dawać. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Nawrocki odmówił spotkania z Orbanem "W związku ze zrealizowaną przez premiera Viktora Orbana wizytą w Moskwie i jej kontekstem prezydent Karol Nawrocki zdecydował się ograniczyć program swojej wizyty na Węgrzech" - poinformował prezydencki minister Marcin Przydacz. 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Nawrocki odmówił spotkania z Orbanem "W związku ze zrealizowaną przez premiera Viktora Orbana wizytą w Moskwie i jej kontekstem prezydent Karol Nawrocki zdecydował się ograniczyć program swojej wizyty na Węgrzech" - poinformował prezydencki minister Marcin Przydacz. 

Po 3 latach zmądrzeli i zauważyli że Orban to ruski agent ?? xD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po co w ogóle tam pojechał czy pojedzie bo nie śledzę jego losów? To są idioci sami sobie kuku robią. Nawrocki za bystry w dyplomacji i polityce nie jest a do tego ma durni za doradców.

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

PiS już nie lubi Obrana?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Po co w ogóle tam pojechał czy pojedzie bo nie śledzę jego losów? To są idioci sami sobie kuku robią. Nawrocki za bystry w dyplomacji i polityce nie jest a do tego ma durni za doradców.

Jak to po co?

Kolegów Romanowskiego i Ziobrę odwiedzić🤭🤫

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacor73 napisał(a):

Kolegów Romanowskiego i Ziobrę odwiedzić🤭🤫

Opłatek im zawiózł, bo święta niedługo.

6 minut temu, jarecki napisał(a):

ale Nawrocki to kandydat niezależny

Iiiiiiiii to od bardzo wielu spraw. Z każdym dniem tego przybywa.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Nawrockiemu nie idzie. Podpisał ustawę podnoszącą podatki a Mentzenowi obiecywał i podpisywał oraz mówił w kampanii, że nie podpisze żadnej ustawy podnoszącej podatki. O tym tanim prądzie co to miał go po 100 dniach ludziom dać to już nawet wolą nie mówić. 

A tu dlaczego konfa ma szklany sufit na poziomie nastu procent kolejny przykład. Kradzież patelni z Ikei to była rozgrzewka.

a296ce61679df35747d0f888ce96b5c9.jpg

main_17_dobre_zasady_by_sekcja.jpg

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Po 3 latach zmądrzeli i zauważyli że Orban to ruski agent ?? xD

To nie jest takie proste. Wojna wcześniej czy później sie skończy, niemcy i reszta europy od razu będzie z ruskimi handlować i odbudowywać ukraine równocześnie, a my co będziemy? Ukraińcy, ruscy będą mieli nas w d*pie i będziemy tak jak mowił Tusk samotną wyspą w europie?

Kanclerz Niemiec cały czas rozmawia z Putinem i co? I nic. Kasa się liczy, kasa.

W biurku juz leżą plany odbudowy Nord Stream 2 i każdy liczy kasiorke.

Trzeba być naiwniakiem żeby wierzyć w jakies wojenne reparacje od Ruskich na rzecz Ukrainy albo sądy nad zbrodniarzami wojennymi z jednej czy drugiej strony.

Nawet teraz nikt nie rusza ruskich miliardów na kontach w europie. Po wojnie jeszcze im odsetki zapłacą.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zapraszam ich do mnie ,mam śrutownik i pszenice 😛

poproś ministra to reklamę Ci zrobi :D

a poważnie to może jednak nie proś bo jeszcze rzeczywiście może zrobić i bedzie obciach na cały świat jakich durni se do władz w Polsce wybieramy