Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie za siatką jest jeszcze firma produkująca dla Ikei, rok temu płacili za prąd 150-200 tys a teraz 600-800. Firma zwija się do końca roku. 

Ale kocopoły pier**lisz Krzysiu ... To PiS uj***ł firmy drogim prądem, Januszom wprowadzał tarcze a firmy gniótł rachunkami ...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale kocopoły pier**lisz Krzysiu ... To PiS uj***ł firmy drogim prądem, Januszom wprowadzał tarcze a firmy gniótł rachunkami ...

pier**lisz to ty nie mając zielonego pojęcia. Masz cos nasrane we łbie z tym pisem. Czy ja pisze że Tusk podniósł ceny prądu albo podatki? Tyle tylko że cena energi kosmicznie wzrosła i tyle tak jak jakies odpady śmieciowe, recyklingowe itp.

Cena energii elektrycznej jest wysoka bo prawie nic nie inwestowano w rozwój polskiej energetyki przez ostatnie 40 lat i tyle.

Co ty możesz wiedzieć od środka o tym jak funkcjonuje jakaś firma? Mala czy duża? Jakie są opłaty itd itp. 

pier**le nie kupuje motora bo jeszcze bedę tak samo głupi jak te dwa  buce.

Jeszcze kutas jakimis epitetami rzuca. 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Co ty możesz wiedzieć od środka o tym jak funkcjonuje jakaś firma? Mala czy duża? Jakie są opłaty itd itp. 

pier**le nie kupuje motora bo jeszcze bedę tak samo głupi jak te dwa  buce.

A to myślisz że tylko ty masz taką wiedzę ?? Że to jakaś wiedza tajemna i tylko Krzysio ją opanował. Mam wielu znajomych co to różne biznesy prowadzą, i na ceny prądu narzekali najbardziej 2-3 lata temu ...

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

bo jeszcze bedę tak samo głupi jak te dwa  buce.

Czy ja coś nie tak napisałem że od jakichś bucy wyzywasz?

A zbyt mądry...to i bez motocykla nie jesteś....🤭

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A to myślisz że tylko ty masz taką wiedzę ?? Że to jakaś wiedza tajemna i tylko Krzysio ją opanował. Mam wielu znajomych co to różne biznesy prowadzą, i na ceny prądu narzekali najbardziej 2-3 lata temu ...

Narzekali a potem przenieśli wyższe ceny prąd na cenę swoich wyrobów/usług itp 

• Thanks 2
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Bo tak działa biznes ... Za wszystkie podwyżki podatków i rachunkow dla firm i tak na końcu zapłaci klient ...

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał(a):

Nie koniecznie. Bo np  w innych państwach mają taniej i nie da rady. Albo mają kontrakt np półroczny i muszą go realizować.

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo tak działa biznes ... Za wszystkie podwyżki podatków i rachunkow dla firm i tak na końcu zapłaci klient ...

Polska wygrawała biedą do tej pory , niskie płace i otoczenie też niezbyt drogie , wszystkiego na klienta nie da się przeniesć bo klient powie dość a ikea cenowo to już górna półka ale i jakość bardzo dobra , a zobacz ile jest firm co robi meble na wymiar , to jest teraz na topie 

4 minuty temu, racyl napisał(a):

To i Ty przenieść cenę nawozów na cenę pszenicy 😄

przeniesiona była , ale klient nie wytrzymał a powiedział stop [ dwa lata temu po 1200-1500zł tona przenicy ] i tak samo jest ze wszystkim do pewnego stopnia mozna podnosić 

Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po pierwsze to ja nie wyzywałem cie więc nie pisz mi o kulturze.

Cofnij się trochę wstecz ...

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Polska wygrawała biedą do tej pory , niskie płace i otoczenie też niezbyt drogie , wszystkiego na klienta nie da się przeniesć bo klient powie dość

Dlatego niektóre branże przestają się w Polsce opłacać i przenoszą się w inne rejony ... Kiedyś uciekali z zachodu do nas, teraz od nas uciekają gdzie indziej ...

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

To i Ty przenieść cenę nawozów na cenę pszenicy 😄

Coś jest nieopłacalne, to upada..

Wiele biznesów nie daje rady.

Podnoszenie podatków, socjalu i minimalnych wynagrodzeń do tego prowadzi...

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

On nie rozumie jak działa rynek globalny. Pisałem o tym wyżej.

Ty taki światowiec...

Załóż biznes i zatrudnij pracownika...🤷

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cofnij się trochę wstecz ...

Dlatego niektóre branże przestają się w Polsce opłacać i przenoszą się w inne rejony ... Kiedyś uciekali z zachodu do nas, teraz od nas uciekają gdzie indziej ...

To ty sie cofnij w temacie pogoda jak napisałes do mnie "smieciu"

Cofnąć się do przodu raczej nie da rady.

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Coś jest nieopłacalne, to upada..

Wiele biznesów nie daje rady.

Podnoszenie podatków, socjalu i minimalnych wynagrodzeń do tego prowadzi...

Ty taki światowiec...

Załóż biznes i zatrudnij pracownika...🤷

Pracuje w firmie gdzie jest teraz ponad 70 osób. Za większość ja odpowiadam. Jakieś 60 % produkcji i handlu jedzie na Litwe, 20% na Łotwe. 

Tak jak kolega cie zgasił. Policz jak ci sie opłaca podnieś ceny i czekaj aż ktoś kupi od ciebie bo ci się nie opłaca.

W dzisiejszych czasach i realiach otworzenie średniej firmy produkcyjnej wymaga kosmicznych pieniędzy i instynktu samobójcy.(Nie mówie o usługach).

Po co mam otwierać jak zarabiam dobre pieniądze na etacie i do tego świetne warunki pracy a to najważniejsze. Może dodatkowo w przyszłości jak ta co pracuje się zamknie, jakieś pisanie dokumentacji HACCP czy nadzór BHP, czemu nie. 

Żona ma, tyle że JDG. Kancelarie Prawna.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Polska wygrawała biedą do tej pory , niskie płace i otoczenie też niezbyt drogie , wszystkiego na klienta nie da się przeniesć bo klient powie dość a ikea cenowo to już górna półka ale i jakość bardzo dobra , a zobacz ile jest firm co robi meble na wymiar , to jest teraz na topie 

przeniesiona była , ale klient nie wytrzymał a powiedział stop [ dwa lata temu po 1200-1500zł tona przenicy ] i tak samo jest ze wszystkim do pewnego stopnia mozna podnosić 

meble na wymiar były od zawsze odkąd ludzie używają mebli i to jest bardziej dodatkowa usługa przy produkcji mebli niż produkcja jako taka
co do ikei  to nie chcę być przez nich pozwany aby opisywać ich praktyki i model biznesowy i tylko przestroga dla meblarzy - chcesz zbankrutować wejdź w podwykonawstwo dla ikei

ceny pszenicy nie obniżyła wytrzymałość klienta a nie do końca wygaszony subwencjonizmem mechanizm oscylacji rynkowych i jeśli klient ma jakiś w tym udział to tylko taki że nie z nędzy a przekarmienia "zaniemógł" rynkowo

być może ciekawym było by porównanie wykresów cen pszenicy z cenami ryżu - nałożenie na te same współrzędne czasu.

a podnoszenie socjalu czyli większą część populacji stać na urozmaicenie menu żywieniowego o produkty niekoniecznie najtańsze przez co te najtańsze stają się trudniej zbywalne i tanieją jeszcze bardziej po stronie hurtu czyli producenta zanim spadek ich produkcji nie zrównoważy spadku popytu

zaczyna się nagonka na supermarkety "bo nie odzwierciedlają cenami detalicznymi niskich cen hurtowych" tylko wcześniej rozbuchano socjal i "urawniłowkę" dochodów w górę przymusem minimalnej gwarantowanej a teraz krzyk że handel wykorzystuje to że klienta stać na więcej i mniej zwraca uwagę na cenę. Zmuszenie kogokolwiek do obniżania cen w detalu nie zwiększy popytu bo bariera leży gdzie indziej - w racjonalnpości tego popytu i niezależnie czy detal będzie niższy czy wyższy w cenie to i tak zbytu na wszystko co producent jest w stanie podać nie będzie bo tak naprawdę potencjał produkcyjny żywności rolnictwa planety taki jak on już jest z rezerwą a nawet krotnością przewyższa potencjał popytu populacji jaka tę planę zamieszkuje wbrew ubiegłowiecznym i powtarzanym nadal pseudoprognozom jaki to kataklizm bo temperatura średnia skoczyła o dwa stopnie czy przeludnienie.
Czynniki ograniczające przyrost populacji człowieka leża gdzie indziej niż w ograniczeniach żywnościowych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w mojej okolicy są nawet nie firmy a działalnośći które trudnią sie tylko robieniem mebli na wymiar , a ostatnie lata znacznie przybyło takich osób a powiem ciekawostke IKEA daje gwarancje dość dobrą i po 12 latach siostrze wyblakły dzwiczki od szafek kuchennych i uwzględnili reklamacje

30 minut temu, dysydent napisał(a):

ceny pszenicy nie obniżyła wytrzymałość klienta a nie do końca wygaszony subwencjonizmem mechanizm oscylacji rynkowych i jeśli klient ma jakiś w tym udział to tylko taki że nie z nędzy a przekarmienia "zaniemógł" rynkowo

pewnie gdyby nie dopłaty do nawozów część rolnków by mniej zakupiła = niższy plon dziś była by mniejsza górka ale to tylko mały wycinek swiata i w cenach na rynkach swiatowych nasz kraj sie nie liczy samodzielnie , 

Opublikowano
51 minut temu, jarecki napisał(a):

jaki to ma wpływ na ceny płodów rolnych ? 

Kupujący szukają coraz większych oszczędności...

W cenie zakupu od rolnika też....zwłaszcza jak czegoszczą dużo ..

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

w mojej okolicy są nawet nie firmy a działalnośći które trudnią sie tylko robieniem mebli na wymiar , a ostatnie lata znacznie przybyło takich osób a powiem ciekawostke IKEA daje gwarancje dość dobrą i po 12 latach siostrze wyblakły dzwiczki od szafek kuchennych i uwzględnili reklamacje

Mi "stolarz" zrobił wycene kuchni na 17 tys. do mieszkania. Kupiłem z elemetów w Castoramie, fakt - tydzień roboty plus projektowanie,  wyszła 9 tys. 

On ma elementy jeszcze taniej, przy dobrej wprawie i jak dobrze się robi idzie zarobić.

W domu robił fachowiec 8 lat temu, ceny nie pamiętam ale jeszcze przed szaleństwem budowlanym, cena była znośna, nie opłacało się samemu kombinować. Jakość też ok.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał(a):

pewnie gdyby nie dopłaty do nawozów część rolnków by mniej zakupiła = niższy plon dziś była by mniejsza górka ale to tylko mały wycinek swiata i w cenach na rynkach swiatowych nasz kraj sie nie liczy samodzielnie , 

żaden kraj się samodzielnie nie liczy i nie wiem czy to pocieszenie czy zagrożenie bo samoistne mechanizmy głównie polityczne mogą doprowadzić do głodu bo nikt nie będzie w stanie nad tym arbitralnie zapanować....

kawa wypita i tyle tu mojegpo na razie
jesień jest i trzeba krótkie dnie wykorzystać do maxa w nadprodukowaniu tej żywności
a co :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ja płaciłem 15 lat temu około 1600 zł za metr bieżacy kuchni [ góra , dół ] , pytałem ze dwa lata temu o szafe na korytarz to powiedział około 2,5 tys za metr 

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mi "stolarz" zrobił wycene kuchni na 17 tys. do mieszkania. Kupiłem z elemetów w Castoramie, fakt - tydzień roboty plus projektowanie,  wyszła 9 tys. 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
48 minut temu, dysydent napisał(a):

Czynniki ograniczające przyrost populacji człowieka leża gdzie indziej niż w ograniczeniach żywnościowych

Bo łone Panie to seks tylko dla przyjemności uprawiają, ło dzieckach nie myślom. Ło.

• Haha 1