Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli dla mnie jesteś najniższym etapem rozwoju człowieka, zwykłym prymitywem który bije się o nic nie znaczące klubiki piłkarskie ...

Czyli homo habilis? 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Czyli homo habilis? 🤔

Raczej coś co ledwo różniło się od małpy ... W sumie taki jeden z ruchu obrony granic zatrzymał się na tym etapie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej coś co ledwo różniło się od małpy ... W sumie taki jeden z ruchu obrony granic zatrzymał się na tym etapie ...

Ales mundry

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli dla mnie jesteś najniższym etapem rozwoju człowieka, zwykłym prymitywem który bije się o nic nie znaczące klubiki piłkarskie ...

Weź ty się od Donalda odwal.

Że lubiał się ponapierdalać troche po meczach to od razu kibol. Inne czasy inne rozrywki. 

Trzeba oddać honor że przy jego posturze takie sporty to szacun.  Z drugiej, chodził ze sprzętem to takie sobie.

Batyr zawsze na gołe pięści.

Dziwne że koledzy z młyna tak nie lubią Donalda. Biegał na mecze, napierdalał się z innymi  a teraz taka niechęć. Może dlatego, że się odciął i zgrywa wielkiego inteligenta. 

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Przecież to widać że chce wrócić do polityki i do pierwszych skrzypiec. Znudziło mu być się w cieniu. Tylko że i tak do niczego niczego nie zmieni z powodu tego że nikt już mu nie da niczego. Wszystko już jest dawno po ustawiane. 

Pomarzyć dobra rzecz. 

Najgorsze w tym wszystkim jest to że duża część ludzi ( rolników) mu znów uwierzy. 

ludzie na z góry straconej pozycji ... tak jak z tą brzytwą tonącego

a może to takie ceny płodów rolnych jak w tym roku trafniej odzwierciedlają rzeczywisty potencjał współczesnej technologi i skali jaką przy tej technologii można osiągnąć na jednego naprawdę aktywnego w pracowitości rolnika?

Jeśli ten tzw godziwy poziom dochodów ma osiągać mniejszy rolnik co pracuje w polu tak naprawdę ze dwa miesiące w roku to ile godziwych dochodów osiągnie ten który naprawdę jest pełnoetatowym rolnikiem i na cały rok sobie poustawia aby mał co robić produktywnie a nie tylko pozornie przy koszeniu kosą naramienną chwastów w obejściu i trawniczka kosiareczką z motorkiem jak w ruskich dronolatawcach?

wiem - narażę się tu wielu ale może lepiej trafnie ocenić rzeczywistość niż się oszukiwać i dać ponieść jakimś podobnym kreaturom co nasz bohater na zadymy drogowe bo na inne to już za bardzo nie wiadomo jakie bo policja lub prywatne firmy ochroniarskie rozgonią jeśli się wtargnie na czyjś teren prywatny np jakiegoś skupującego lub przetwórcy

politycy demokratycznych systemów mniej się boją traktorowych parad drogowych i podobnych od deficytów produktów zwłaszcza żywnościowych bo wtedy przeciwko sobie mają nie jakąś coraz mniej liczną grupkę zawodową rolników ale całą resztę której na żarcie nie stać i użyją o wiele jeszcze drastyczniejszych środków przeciwko nazbyt skutecznym "lobbystom" za wysokimi cenami płodów rolnych niż wielu się może spodziewać

ile obecnie tona węgla dla detalicznego odbiorcy a ile pszenicy czy nawet soi? qwa nawet soją się już opłaca palić grzewczo a zbożami to aż się prosi i kto wie czy ta pokręcona polityka klimatyczna nie doprowadzi do podobnych absurdów jeszcze nieznanych? sama rzeczywistość zaprotestuje i tu zaczynają się tylko zgadywanki - jak; to sobie darujmy i tylko reasumując co dotychczas - protesty rolnicze nie służą walce o interes konsumenta a służą jedynie walce o socjal dla rolników i budowaniu pozycji podobnych zadymiarzy kapuścano gnojno drogowych jak ten ... no jak mu tam? bo zapomniałem co z resztą i nie ma kogo pamiętać bo nie ten to zawsze jakiś inny się znajdzie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał(a):

wiem - narażę się tu wielu ale może lepiej trafnie ocenić rzeczywistość niż się oszukiwać i dać ponieść jakimś podobnym kreaturom co nasz bohater

Mnie się nie narazisz. Cały czas wskazuję na samoszukiwanie się rolników ( pewnie stąd też samozbiory się wzięły).

• Thanks 1
Opublikowano

Po części masz racje i się z tobą zgadzam. 

Nie realne jest,  że zasiejesz kilka hektarów bobu i truskawki, popracujesz pare miesięcy w roku i będziesz z tego dostatnio żył. Te czasy przemijają i raczej nie wrócą.

Zboże czy inne rzepaki to w ogóle nie ma co mówić. Żeby z tego żyć to będzie trzeba mieć kilkaset hektarów.

Tak jak piszesz ludzie żyją w jakimś nierealnym wyobrażeniu. 

Pokazywali w TV ostatnio średniej wielkości gospodarstwo w Brazyli - 30 tys hektarów w tym główna uprawa  - 10 tys ha ryżu. Do tego soja, kukurydza małe ilości zboża. Najlepsze - plon zbierany 2x w roku i chemia lana bez ograniczeń wszelkimi sposobami. Do tego uprawy GMO. Średni plon ryżu - 10 ton z hektara. Przecież jedno takie gospodarstwo to wykarmi ryżem pół europy.

W jaki sposób niby mamy konkurować jak jeszcze otwiera się granice na takie cos?

Opowieści, że przy imporcie odpowiednie służby będą to sprawdzać to se można między bajki włożyć.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a witam @mirro tak z samego rańca
Ty to też już za stary aby spać o tej porze?

najlepszym protestem rolniczym jest znalezenie sobie alternatywnych dochodów choćby i z pola a jeśli gdzie indziej to wykorzystanie dopłat do ugorów i ograniczenie produkcji żywności

żadne Ukrainy czy merkosury nie zapełnią luki bo obecne ceny tu lokalne to prawie koszt transportu z latynoameryki no z Ukrainą to gorszy problem ale sama Natura coś wynajdzie że poleganie na wyżywieniu Europy przez Ukrainę skończy się śmiercią głodową Europy

tak jak poleganie na produkcji przemysłowej chińskiej już doprowadziło do śmierci technologicznej Europę a to dopiero początek bo właśnie Chiny oembargowały metale ziem rzadkich

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

Ty to też już za stary aby spać o tej porze?

Lata tresury.  Od Szkoły Oficerskiej dłużej jak do 6.00 nie sypiałem. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

I to jest niby sprzedaż bezpośrednia od rolnika ?? xD Byś się nie ośmieszał ...

To wygląda jak zwykły bazar w Polsce na którym handlują handlarze towarem kupionym od rolnika/na rynkach hurtowych. Rolnik nic z tego nie ma, bo od handlujących na tych bazarkach dostaje takie same ceny jak od marketów ... Takie bazarki to i w Polsce mamy ...

Hala Mirowska - moje ulubione stoiska — Warsaw Wanderer

A skąd takie przekonanie, że jak rolnik sprzedaje na targowisku to już musi taniej sprzedawać od handlarzy i marketów ?

Sprzedaje się po tyle po ile chodzi na bazarku 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pokazywali w TV ostatnio średniej wielkości gospodarstwo w Brazyli

na fasolowym temacie wrzuciłem linki i jeśliś ciekaw a nie znajdziesz to mi się przypomnij bo teraz już dnieje i znajomy prosił o ... kombajnem kartoflanym tną mu jakieś "operatory" kartofle a gdy ja dwa lata temu... no skoro mam dociec przyczyny to i już dokopię tę jeszcze niepociętą resztę albo ustalę co tam trzeba podklepać i pewnie ... i podklepię a prędzej zacznę to i prędzej wrócę

a w razie nic nie ustalę i nie poprawię to... wrócę jeszcze prędzej xD
sie samozbieraczy zawoła :D

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

wartość ekstraklasy to chyba 1,3 mld zł więc już sporo . jagielonia za kilka meczy w pucharze konfederacji zarobiła około 40 mln zł , wiec zaczyna być kaska ładna , no i ja często też na mecze jeżdzę .......... koszykówki 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Chyba debilis.

Stałeś w szeregu obok niego?

Swiadkowie mowili🤷‍♂️. Tak samo jak to że  Donald nosił przy sobie metalowy przewód i dobrze nim wywijał a nie wygląda na takiego dzika:

https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1094304/tusk-jezdzil-na-wyjazdy-i-chodzil-do-mlyna-do-dzis-kraza-o-nim-legendy

Mnie nie interesuje kibicowanie czynne ani bierne. Jak ktoś tak robi to jego sprawa.

W młodości trenowałem kilka lat karate, teraz tylko siłownia, rower, zimą basen, latem jęzioro. Mam papiery trenera personalnego. Wystarczy.

Opublikowano
10 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak napisalem że to karierowicz i w d*pie ma polskich rolników, to było oburzenie, że się stara, że walczy z supermarketami. Że z tego jego krzyku może coś wyniknąć. 

No i wynikneło. Został POsłem i nabija sobie kabze.

I robi.

Tak ma rolników w d*pie jak pozostała reszta. Ma ich tak samo w d*pie jak miał ich pis gdy pisu minister kazał nie sprzedawać zboża bo pis postanowił zalać Polskę zbożem z Ukrainy. Ma ich tak samo w d*pie jak pis który z dnia na dzień walnął rolnikom podwyżki nawozów o 50 %. A Wojciechowski zafundował zielony ład przepisany jak mówił z programu pis. KOłodziejczak w porównaniu do powyższych przynajmniej nie szkodzi i nie działa celowo przeciw polskiemu rolnikowi. 

A że nabija sobie kabzę ty tez możesz startować. On i tak jest gołodupcem z tą swoją kabzą przy politykach pis którzy rozdrapywali i rozkradali co się dało grabiąc grube miliony a nie jakąś zasraną dietkę i kilometrówkę 

Tyle razy pisałem ty masz mentalność chłopa pańszczyźnianego. Twoi panowie mogą robić co chcą A jak kto inny to już nabija kabze. Każdy tam idzie by nabić se kabze jeden po cichutku małymi łyżeczkami a drugi workami i łopatą 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Chyba debilis.

Stałeś w szeregu obok niego?

Co ci nie pasuje? Jakiś problem no to słucham

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

W PO ponoć nastroje nieciekawe. Doradca/informator  Tuska dostał oklep:

Co ty się tak Tuskiem martwisz. Jarkiem się zajmij, miała być wielka manifestacja przeciwko Tuskowi a wyszedl spęd kilku tysięcy osób, Jarek już nie ma poparcia ... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Co ty się tak Tuskiem martwisz. Jarkiem się zajmij, miała być wielka manifestacja przeciwko Tuskowi a wyszedl spęd kilku tysięcy osób, Jarek już nie ma poparcia ... 

Jarek jak i Tusk to stare dziady, które powinny siedzieć w domu z kotem albo w więzieniu.

Jaka manifestacja? Ludzie ch.. kładą na wszelkie manifestacjie. Tam jest stała ekipa która chodzi na wszystkie z prawa od lewa.

Opublikowano

nasi ludze sa cywilizowani i z narzedziami na ustawki chodzili  i temu nie ma chetnych na konfrontacje ..

kibole to handel narkotykami, przemyt nielegalnych imigrantow..

polcja troche ich szeregi skierowala na montelupich i spokoj jest..teraz po kozlowku mozna spokojnie po ciemku chodzic .

11 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Z internetu to wiesz czy z gazet 🤔

komu kibicujesz ??