Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

A co chcesz robić za miskę ryżu? Kolejny Morawiecki u Sowy, trzeba obniżyć oczekiwania co?

8 godzin dobrej pracy dziennie nie jest tak dużo , tak naprawde to europa coraz mniej żyje z pracy a coraz więcej z socjalu , jakoś niedawno afera w niemczech rodowici niemcy z jednym dzieckiem nieposzli do pracy bo otrzymywali około 1,7 tys euro socjalu miesiecznie a możę ponad 2 tys ? trzeba by sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kałasia napisał(a):

Tak czytam to forum i nawija się tutaj tylko PIS propaganda.

nie generalizuj
moje czytujesz?

"Kałasia" ? to jakiś nowy rodzaj broni maszynowej dla małych dziewczynek? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Koleje szybkich prędkości 340-350km/h o których mówił Premier Tusk to w praktyce Simens
Polska Pesa konstrułuje do 250 km/h… Koleje powinny łączyć , miasta od 30 tys mieszkańców w górę ! A nie stać się technologią na najzamożniejszych i największych aglomeracji miejskich !
Projekt oparty o koleje wysokich prędkości to w praktyce wykluczenie spowodowane dostępnością oraz cena przejazdu… oraz wyprowadzenie Kapitału do zachodniego dobrze nam znanego kraju.
Chyba nikt nie jest tak naiwny 🧐nie wyobraża sobie przejazdu tzw. Y z Warszawy do Poznania lub Wrocławia koleją 350 km/h w atrakcyjnej cenie ;
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

8 godzin dobrej pracy dziennie nie jest tak dużo , tak naprawde to europa coraz mniej żyje z pracy a coraz więcej z socjalu , jakoś niedawno afera w niemczech rodowici niemcy z jednym dzieckiem nieposzli do pracy bo otrzymywali około 1,7 tys euro socjalu miesiecznie a możę ponad 2 tys ? trzeba by sprawdzić 

Pisałeś, że Europa staje się mniej konkurencyjna. Prawda. Ale chcemy więcej zarabiać mniej pracować lżej pracować itd.  Popatrz na rolnictwo 30lattemu ile trzeba było robić ręcznie ile połamaną siuntką. Kto by dzisiaj chciał tak pracować a w wielu krajach dalej tak na roli pracują. OK sprzęty są większe bo areały większe ale dalej jest to często stary sprzęt a ludzi jest na tyle dużo i są tak tani, że nie opłaca się kupować maszyn. Nie mają emerytur nie mają ubezpieczeń szpitali ale są konkurencyjni.

Opublikowano

Siemens był w pewnym momencie na skraju bankructwa, poprosił o rządową pomoc. Wtedy Niemcy znaleźli 5mld euro dotacji z Unii dla Polski które poszły na zakup turbin wiatrakowych Siemensa. Proszę zobaczyć że pod Gdańskiem w tamtym czasie powstawały wiatraki z turbinami Siemensa...😉

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@racyl od zatrzymywania się w każdym mieście powyżej 30tys masz normalną kolej jadąca te 150-200km/h do czego spokojnie wystarcza obecna infrastruktura ...

To jest właśnie ciemnota pisu. Z Suwałk będzie tuman jechał na lotnisko cpk bo Okęcie chcą zamknąć 6 godzin bo pociąg będzie zatrzymywał się w każdym mieście powyżej 30 tys mieszkańców. Ale uj z tym on może jechać i dwa dni ale ważne, ze pociąg nie  będzie niemiecki.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Tusk, Kosiniak-Kamysz i Sikorski z uporem maniaka powtarzają, że to "nasza wojna" i wpychają Polskę w konflikt zbrojny na Ukrainie, Hołownia ucieka z tonącego okrętu swojej Polski2050 i próbuje załatwić sobie fuchę w ONZ, zaś u Rafała Trzaskowskiego bez zmian - zero refleksji po porażce w wyborach prezydenckich i ego pod samym sufitem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, hubertuss napisał(a):

To jest właśnie ciemnota pisu. Z Suwałk będzie tuman jechał na lotnisko cpk bo Okęcie chcą zamknąć 6 godzin bo pociąg będzie zatrzymywał się w każdym mieście powyżej 30 tys mieszkańców. Ale uj z tym on może jechać i dwa dni ale ważne, ze pociąg nie  bezie niemiecki.

niedawno pisałem o PiS-ie jako to iż niczego nie zbudowało i nie zbuduje tak teraz nieco podobnie o Niemczech muszę napisać - One co miały zbudować już zbudowały i doszły do kresu swoich możliwości "konstrukcyjnych" i dalej to jedynie kolej na cykl destrukcyjny w historycznie cyklicznych algorytmach tej krainy. Niemcy za jedną oś wagonu liczą sobie tyle ile Chińczycy za cały skład z lokomotywą włącznie i kto ma (średnio statystycznie) szybsze pociągi u siebie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie można mieć pretensji do Tuska, on sam będąc w dobrym nastroju lata temu powiedział przed kamerami, że nie ma w Polsce polityka, który jest tak oddany interesom Niemiec. Polacy, którzy go popierają po prostu podzielają jego zdanie i chętnie oddają swój dobrostan na rzecz sąsiadów zza Odry. 

Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Pisałeś, że Europa staje się mniej konkurencyjna. Prawda. Ale chcemy więcej zarabiać mniej pracować lżej pracować itd.  Popatrz na rolnictwo 30lattemu ile trzeba było robić ręcznie ile połamaną siuntką. Kto by dzisiaj chciał tak pracować a w wielu krajach dalej tak na roli pracują. OK sprzęty są większe bo areały większe ale dalej jest to często stary sprzęt a ludzi jest na tyle dużo i są tak tani, że nie opłaca się kupować maszyn. Nie mają emerytur nie mają ubezpieczeń szpitali ale są konkurencyjni.

skoro jest tak dobrze to skąd takie obawy przed konkurencja rolną ze strony ukrainy i merkosul ?  Bzdury piszesz nawet na wsi chcąc coś mieć to trzeba hodować zwierzęta lub uprawiać warzywa  lub sadownictwo a to już pracy trochę jest , nawet wiecej niz na zwykłym etacie żęby móc podobnie zarabiać 

29 minut temu, racyl napisał(a):

Siemens był w pewnym momencie na skraju bankructwa, poprosił o rządową pomoc. Wtedy Niemcy znaleźli 5mld euro dotacji z Unii dla Polski które poszły na zakup turbin wiatrakowych Siemensa. Proszę zobaczyć że pod Gdańskiem w tamtym czasie powstawały wiatraki z turbinami Siemensa...😉

lepiszy ten siemens z dotacjami jesli został wyprodukowany w europie niż chinczyk importowany większy wkład wnosi w gospodarke bo jak narazie to większość tej zielonej energi to jest produkowana na chińskich patentach cała fotowoltanika tak działa 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@racyl od zatrzymywania się w każdym mieście powyżej 30tys masz normalną kolej jadąca te 150-200km/h do czego spokojnie wystarcza obecna infrastruktura ...

koleje dużych prędkości służą do łączenia odleglejszych regionów niż o 300-500 km a nie jakichś

44 minuty temu, racyl napisał(a):

Warszawy do Poznania lub Wrocławia

czy innych bydłowic z ruchodupkami i w skali infrastruktury całej Europy je trzeba rozpatrywać a nie polskiego państewka którym niewątpliwie jest dla takich skali szybkości vs odległości do obsłużenia.
Komfort kolei podróż ośmiogodzinną nie czyni tak uciążliwą jak transport szosowy i tylko w takich skalach warto to wszystko rozpatrywać

30 minut temu, racyl napisał(a):

Nie można mieć pretensji do Tuska

nooo jak tak dalej pójdzie jak zmierza filozofia rządów popaprańców i reszty im tożsamych w xujni to nawet będzie prawnie zakazane mieć takowe pretensje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał(a):

lepiszy ten siemens z dotacjami jesli został wyprodukowany w europie niż chinczyk importowany większy wkład wnosi w gospodarke bo jak narazie to większość tej zielonej energi to jest produkowana na chińskich patentach cała fotowoltanika tak działa 

czyli lepszy lidl niż dino 😄

Gdzie masz te zalety w niemieckim producencie jak żadna złotówka z tego nie skapnie polsce

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nie mam czasu gościa od kapusty oglądać i wybacz @galan99 że przynajmniej na razie nie skorzystam z linka a że fasola będzie tania w tym roku to ja wiedziałem już rok temu tylko też nie mam czasu linków szukać gdzie to napisałem no może tak bardziej między wierszami że ub roczne ceny są zbyt wysokie jak na obecną technologię łatwość tej uprawy i przez specyfikę gatunku relatywnie niską kosztochłonność

To obecne ceny fasoli bardziej odzwierciedlają jej realną wartość a nie ub roczne, no teraz mamy dołek sezonowy bo samo po żniwach ale ... no nie jestem zaskoczony i już dwa lata temu deklarowałem że powoli odchodzę od fasoli bo dołącza ona do grupy upraw wielkotowarowych o niskiej marży jednostkowej a w moim wieku to już nie bardzo i chce mi się i mogę uciekać w skalę.

a pokrzyczeć? czemu nie? jak znajdę czas to może i se co krzyknę; gów.o to da ale i nie zaszkodzi a jaka frajda xD

25 minut temu, jarecki napisał(a):

podejrzewam żę troche podzespołów siemens może być produkowanych w Polsce do tych wiatraków a do chińskich nic oczywiscie są jeszcze chyba duńskie wiatraki 

wszystkie są chińskie tylko zablokujmy do cholery Niemcom część z nich brandowania
czy jeszcze tam jakim innym ... Duńczykom
najlepiej własnym brandem tak samo obudowanym montowniami/przepakowniami jak te siemensa w Polsce

a; czekaj - popaprańce Małaszewicze zablokowały a to tylko koleją bo lotniczo  to tak nie bardzo :P
no a morskim przez Hamburg to niemce nie przepuszczą i swoją metkę szybciej okazję mają klapnąć :|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał(a):

Krym ciekawe bardzo ciekawe .

Będą żydzi na ukrainie - będzie dobry sąsiad .

to jeszcze ich nie ma ?

juz zapomniales ze nowa jerozolima miala byc juz wtamtym roku ??

wariaci juz tak maja ..

11 godzin temu, jarecki napisał(a):

Udowodnij , wiedząc że w necie nic nie ginie daj link kiedy tak powiedział .

sa nagrania i ich posluchaj..

bedzie trudno bo ponad 3 godziny..

o pinokiu najlepiej swiadczy fragment o kubicy...pokazuje jaki to czlowiek.

prawdziwy pis-owiec ,falsz,oblud a,zaklamanie..

11 godzin temu, nie napisał(a):

kłamali, kłamią i kłamać będą

@hubertuss @jacus @Tomasz0611 i pozostałe po-łgłówki, wyprane peowską propagandą, głoszoną przez tuskowych gebelsów z tvn, onet itp. 

kłamią o cpk, o elektrowniach atomowych, o izerze, o pracy za miskę ryżu, o milionie aut elektrycznych, itd.

ciągłe, codzienne kłamanie i rozsiewanie peowskiej propagandy

i jeszcze im mało

jeszcze nazywają innych gebelsami, kłamcami i propagandystami - jest to klasyczny przykład syndromu: złodziej krzyczy łapać złodzieja, żeby odwrócić od siebie uwagę

można się z kimś pokłócić, nawet powyzywać, ale trzeba umieć przyznać się do błędu

przyłapani na kłamstwach i zarzucaniu kłamstw innym nie potrafię przeprosić tylko jeszcze więcej kłamią 

taki podły sort, zakłamana menda pozbawiona honoru

rzygać się chce

ty jestes tylko urbanem ..dp gebelsa ci daleko

11 godzin temu, jarecki napisał(a):

A o co chodzi z tą miską ryżu bo nigdy nie w miałem w szczegóły ?

poszukaj ,fragmentu

10 godzin temu, jarecki napisał(a):

Doszukałem i to był przekaz PO do swoich wyborców , a sam Morawiecki nic o pracy za miskę ryżu nie mówił 

po co sie osmeiszac ???  

zamieniasz sie w urbana ??

ile razy to juz wstawialem a wy dalej swoje.. pis-owski mentalnosc.

Opublikowano (edytowane)

I bardzo dobre słowa morawieckiego , wartość niektórych prac jest przewartościowania , nawet i i tym ryżu nie prawdę powiedział ? Z tym że sam stał się chciwy jak te Żydy o których mówi , nigdzie nie mówi ze Polacy będą pracować ,a miskę ryżu 

25 minut temu, dysydent napisał(a):

- popaprańce Małaszewicze zablokowały a to tylko koleją bo lotniczo  to tak nie bardzo :P
no a morskim przez Hamburg to niemce nie przepuszczą i swoją metkę szybciej okazję mają klapnąć

A tak jak by doszło do konfliktu na Pacyfiku to którędy Chińczycy dostarcza towar do Europy ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jarecki napisał(a):

I bardzo dobre słowa morawieckiego , wartość niektórych prac jest przewartościowania , nawet i i tym ryżu nie prawdę powiedział ? Z tym że sam stał się chciwy jak te Żydy o których mówi , nigdzie nie mówi ze Polacy będą pracować ,a miskę ryżu 

mówi

"wojna to (roszczeniową mentalność) zmieni w pięć minut"

no i co widzisz wokół nieco później gdy to powiedział? ;)

24 minuty temu, jarecki napisał(a):

A tak jak by doszło do konfliktu na Pacyfiku to którędy Chińczycy dostarcza towar do Europy ?

jak by doszło do konfliktu to jedyny towar jaki Chińczycy zechcą dostarczyć do Europy to uzbrojone bojowo rakiety wycelowane w co większe miasta tej Europy a tak na dziś idzie gra o to czy kacapy swoje do "karawany" doślą czy ... no i tu wiele opcji o które właśnie idzie ta gra

a dalej (i tu Uwaga; bo to już dowcip) - no chyba że Europa wykopie jankesów z NATO

a dowcip bo kto tu kogo może wykopać xD

Trump zegnał dopiero co generałów ze wszystkich baz jankeskich planety i właśnie to było tematem tego spędu - jak zasadzić xujni kopa ale takiego by zabolał ale z NATO nie wyrzucił a wybił xujni ze wszystkich członków ciągoty do konszachtowania w kwestii konsolidacji gospodarczo politycznej euroazjatyckiej bo wtedy to jankesy się staja peryferium
no i niebawem zobaczymy co wykminili

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

Bezwzględny zakaz sprawowania władzy starcom po pięćdziesiątce aby zapobiec wojnom

i co Wy na to?

;)

ja już mam pierwszy dowcip - Kaczyński ma przeebane :D

Yyyyyy ja tam i po setce wojny bym nie wywołał. Noooo może jakbym się zdrowo nawalił i kto by krzyknął że "biją naszych", to bum do tańca ruszył A jak kto pić nie umi i burdy wszczyna to niech nie siada do stoła. 

• Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Yyyyyy ja tam i po setce wojny bym nie wywołał. Noooo może jakbym się zdrowo nawalił i kto by krzyknął że "biją naszych", to bum do tańca ruszył A jak kto pić nie umi i burdy wszczyna to niech nie siada do stoła. 

Ja nie jestem za zakazem dla osób po 50-tce, tylko za nakazem, aby głowa państwa , która wypowiada wojnę, szła w pierwszym rzucie wojsk na pierwszej linii

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie pomoże
to takie oszołomy że jeszcze i chętnie pójdą

ruskie jenierały na Ukrainę poszły jak w dym a co starszy to pierwszy bo wierzyli że ich tanki i wiertaloty to szczyt potęgi i nie ma na nich mocnych i co? a no ukraińska gówniażeria co trochę sznytu w dronach i cybertechnologiach liznęła zwiększyła zasobność terytorium nadal Ukrainy o zasoby żelaza :D
Im starszy tym mniej elASTYCZNY UMYSŁ I NIE NADĄŻA ZA SPRAWNIEJSZYM MŁODSZYM KTÓRY ELASTYCZNIEJ REAGUJE I WYPRZEDZA STAREGO
wOJNY ZACZYNAJĄ STARCY A WYGRYWAJA JE MŁODZI NOWYMI SPOSOBAMI KTÓRE SĄ SZYBCIEJ ZDOLNI SKLECIĆ NA TYCH STARCÓW

p.s.

obiecuję; wypi..olę tego laptopa bo na cabs nie ma diody sygnalizacyjnej a poprawiać aż tyle
no za stary jestem i mi się nie chce :P

Edytowane przez dysydent