Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten gusowski daje też plusy , wyższa zdolność kredytowa 🤣

30 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Te wyliczenia GUSU to są robione pod zamówienie po to żeby skłócić społeczeństwo i nasyłać miastowych na rolników. Proste jak budowa cepa. Tak samo wyliczają inflacje-jak im pasuje i kto rządzi.

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej po to żeby wieś nie stała w kolejkach do GOPS, duży dochód z ha to mniej wypłacanego socjalu ;)

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

I wykluczenie na studiach np z akademików..., 

I stypendia socjalne na studiach też odpadają.

Teraz, jarecki napisał(a):

ten gusowski daje też plusy , wyższa zdolność kredytowa 🤣

Najpierw trzeba brać te kredyty ;)

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

I wykluczenie na studiach np z akademików..., 

Do mnie naciągacze ciągle dzwonią i chcą mnie uszczęśliwić pompą ciepła, termomodernizacją fotowoltaiką... tłumaczę im że mi się nie należy bo GUS namieszał🤭

Z tymi pompami to tak się ludzie powpierdalali że głowa mała.

Z tym programem co dawali kase na wymiane piecy  tak samo.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pompa to jest dobra w nowych budynkach, z ogrzewaniem podłogowym.  Do starszego budynku z grzejnikami się to nie nadaje ... A że ludzie nie myślą i wierzą naganiaczom to teraz mają problem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Z tym programem co dawali kase na wymiane piecy  tak samo.

znajomych córka ma pompe już ze 3 lata a teraz ten znajomy zakłada jak ma kupić pelet itd to zapłaci za prąd , tylko ciekawe ile serwis po kilku latach przy wiekszej awari jak nowe to smiga dobrze 

Opublikowano

Szwagrowi piorun popalił jakieś sterowniki pompy ciepła

Faktura za usługę i części 14tys zł. Pokryło pzu z polisy

Opublikowano

U mnie jeden baran kupił pompe ciepła do nieocieplonego piętrowego domu około 300m2. Naciągacze mu wcisneli, stoi taka qr** wielkości szafy trzydrzwiowej w szczycie domu, tyle że stoi bo pobór prądu  jest tak wielki, że zabezpieczenia padają, a w domu zimno jak w kostnicy. W tamtym roku nie było zimy i przyszło mu 6tys zł za prąd za grudzień🤣🤣. Z jednej strony szkoda chłopa, z drugiej jak można tak dać się wydymać.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

. W tamtym roku nie było zimy i przyszło mu 6tys zł za prąd za grudzień🤣🤣. Z jednej strony szkoda chłopa, z drugiej jak można tak dać się wydymać.

Dają się ludzie dymać to mają ... To jak zakładanie paneli foto przy obecnych zasadach ... Na starych zasadach to się fajnie kalkulowało ale teraz ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdzie kupisz nowego pelleciaka na średnia chałupę za 10tys ... Raczej 20 ...

chyba ostatnio kotły potaniały , to po covidzie ceny podwoiły sie ale teraz są korekty a to wszystko dzięki dopłatom 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z ciebie bardziej....większe głupoty pociskasz...😆

Uśmiechnięci  tak powiedzą . Z niczym się nie pomyliłem nie wciskaj kitu 

Dwa lata temu wspominałem i jest dopłaty zależne na rolnictwo od krajowego  budżetu a w Polsce bida z kasą to takiego  h*ja dopłacą  . Zachodnie kraje dopłacą więcej z krajowego 30 % . Polak dostanie o 30 % mniej  nie będzie - konkurencyjny rolnik Polski  z zachodnimi kolegami .

Rolnictwo uzależnione od krajowych budżetów to koniec wspólnoty w UE :D

https://www.farmer.pl/finanse/rolnictwo-uzaleznione-od-krajowych-budzetow-to-koniec-wspolnoty-w-ue,166519.html

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Z niczym się nie pomyliłem nie wciskaj kitu 

Tiaaaa....jasne...

Przedstawiasz taką mnogość wersji wszystkiego, że zawsze któraś się dopasuje....😂

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

chyba ostatnio kotły potaniały , to po covidzie ceny podwoiły sie ale teraz są korekty a to wszystko dzięki dopłatom 

Coś porządnego poniżej 15 nie kupisz ...

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tiaaaa....jasne...

Przedstawiasz taką mnogość wersji wszystkiego, że zawsze któraś się dopasuje....😂

Ty stary  mało rozumiesz .

Tak trzeba postępować sami uczą .

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „ZŁOTE BEZKARNE DZIECKO TUSKA”

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty tym bardziej, "Krowa która dużo ryczy mało mleka daje .." Panie demon seksualny chwalący się tym na około xD Żebyś ty chociaż widział co tam w gaciach u Ciebie się dzieje, ale nie dasz rady, kałdun zasłania xD 

ty juz nawet nie musisz patrzec bo i po co ..wystarczy kask i wadomo co i jak 😂

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Możliwe. Nie korzystałem nigdy z tej instytucji. Z jednej  strony to dobrze a z drugiej leniwe  cwaniaki w miastach dostaną wiecej za nic nierobienie i inne kombinacje. Wiejskie nieroby kontra miejskie🤣.

masz zone ?dzieci ?? pracowales na etacie ??? 

wiec jak mogles nie korzystac ??  

Opublikowano
witejus napisał:

6 godzin temu, DTaras napisał(a):

Podłącz żarówkę i patrz jak prąd zmienia się w czasie. To takiego.

Teorie z d*py.

Aa dopuszczasz do siebie istnienie, źródeł prądowych? Prąd a napięcie - to nie to samo jest.. Przeczytaj wcześniej. Dysydent ogarnął to co napisałem. Tobą wstrząchło później. Alternative current, directional bądź direct current. Przetłumacz dobie słownikowo. Nawet już to zrobiłeś... Jasne. W układach prądu stałego przyjmujemy pochodną jako wartość aktualną, chwilową napięcia. Pochodna ze stałej wynosi 0. Więc dla dokładnego opisu całości układu przyjmiesz funkcje, charakterystykę źródła. Zaczną się fikołki. Połączenie silnika prądu stałego do akumulatora odkryje nowe wymiary iiii okaże się że uruchamianie silnika z włączonymi światłami, gdzie żarówka to nie jest liniowe obciążenie, negatywnie na te żarówki wpłynie.

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

tylko kosztuje około 10 tys nowy ,

Gdzie kupisz nowego pelleciaka na średnia chałupę za 10tys ... Raczej 20 ...

Mozesz se kupić sam palnik ale adaptowany kocioł więcej spali. Plus hest taki, ze polowa wsadu to moze być owies. Taki palnik nie będzie grymasił także na pellet z całego owsa. Minus jest taki, ze trzeba zainwestować drugą dychę w rozdrabniacz i pelleciarkę...

Agrest napisał:

Szwagrowi piorun popalił jakieś sterowniki pompy ciepła

Faktura za usługę i części 14tys zł. Pokryło pzu z polisy

Musiało celnie ebnąć albo dystrybutor ma sporo do nadrobienia na sieci.

jahooo napisał:

Po dpompę ciepła musi byc budynek odpowiednio zaprojektowany i wykonany, a nie same dziury i mostki termiczne

Ty. Ale to robi problemy także i bez pompy ciepła.

Tomasz0611 napisał:

Teraz, jarecki napisał(a):

tylko ciekawe ile serwis po kilku latach przy wiekszej awari jak nowe to smiga dobrze 

Kocioł gazowy, węglowy czy pelletowy też się zużywa ...

I też kosztuje. Dobry kocioł gazowy z zasobnikiem to ok 11 koła. Przyłącze GAZ - minimum piątka. Plus opłaty abonamentowe przeglądy roczne kotła i instalacji. Bo instalacja gazowa kończy się na wylocie spalin. To są indywidualne sprawy. Tak jak położenie inwestycji. PC to także nie tylko atmosferyczne rozwiązania. Można se postawić system na dwutlenku - bez problemu grzejniki opierdzieli na 60 stopniach. System grzejnikowy można także zaprojektować na 45 stopni zasilania. Nawet trzeba przy kotłach kondensacyjnych czy to na olej czy na gaz. Ja tam podłogówki nie grzejnik już nie zamienię.