Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, galan99 napisał(a):

Żywotność turbin wiatrowych zazwyczaj wynosi 20  lat  .

Zwrot inwestycji w dużą turbinę wiatrową  NOWĄ to 15 lat . 

Konserwacje przez ten okres 20 lat też kosztują swoje .  Obecnie stawiane turbiny nie są nowe tylko z rozbiórki  stawiają złom aby postawić sztukę . ZŁOM NIEMA GWARANCJI PO HUJU INWESTYCJE .

ZŁOM JESZCZE RAZ ZŁOM STAWIAJĄ .

Wiadomo,przecież to z odzysku ale ważne że"ekologiczne"

https://www.facebook.com/watch/?v=1816549945563374

Czego ty się naćpałeś kto ci tych bredni nawciskał. 15 lat zwrotu 20 lat życia i pchaj się oknami i drzwiami te wiatraki stawić. Jak to taki nie opłacalny biznes to czego wy się boicie. Ty sam z siebie głupka robisz. 

Wyżej kilka stron temu przedstawiłem wyliczenia po jakim okresie zwróci się 1 MWh elektrowni wiatrowej będzie to około 6 lat. Dodaj jeszcze rok czy dwa na utylizację wybudowanie sieci magazynowanie obsługę konserwację itd. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał(a):

Dlaczego poniższym komentujesz słowa wyrwane przez ciebie samego z mojej wypowiedzi? (pogrubione

Chcesz się  zaorać czy może Pań Bóg cie już zupełnie opuścił? 

Takich prymitywnych metod nikt tu nie używa , no chyba że jest zupełnie zdesperowany

Dobrze króciutko, nie sądziłem, że jesteś aż tak zdesperowany jeśli chodzi o @nie, bo zrobiłem dokładnie to samo co robisz w rozmowach z nim, także panie brunatny dziękuję za uwagę, szkoła konfy widać.

4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Skoro to nie taki złoty interes to czego się tak boicie? Skoro to się tak nie opłaca to w czym problem? Chyba tylko w jednym, ze ktoś weźmie kasę za dzierżawę ziemi pod wiatrak a inny nie.

Kto komu mówi, że będzie za darmo będzie taniej niż z węgla ale nie za darmo. 

Czyli jednak te oze nie taki diabeł jak was pis tumani> A jeszcze nei dawno Chiny przedstawiano jako największego truciciela a oni w oze idą no patrz.

Od czegoś trzeba zacząć Nawrocki mówi tylko węgiel forever.

Konkretnie jakich zapisów? człowieku ty żyjesz w świecie jakichś własnych zwidów.

Musi być wiele warunków spełnionych ale ludzi się tumani, ze całą Polskę wiatrakami zastawią i farmami foto. 

JPRDL naprawdę? Znów ci się załącza oblężona twierdza. już kiedys pisałem jacy Wy? Co tam za teorie spiskowe?

Niby czego się boję? Po prostu naprawdę zyskowne projekty nie wymagają pomocy ze strony państwa, a transformacja energetyczna jest wspomagana przez publiczne pieniądze (min ETS) i dodatkowo, stare technologie są droga decyzji administracyjnych pozbawiane cenowej konkurencyjności. Typowa ingerencja w wolny rynek.  Matko ale zajechało Korwinem.

Widzisz rozumiem te działania bo  tak Japonia w okresie Meiji budowała podwaliny pod potęgę, czy podobnie robili Francuzi ze swoimi atomówkami. Mnie mierzi, że jest to robione na łapu capu, ale @dysydent pewnie by coś napisał, o niekompetencji xujni i debilach i miałby kolejny raz rację.

No nie nie będzie taniej niż z węgla bez ingerencji politycznych, przez najbliższe 15-20 lat prąd z węgla czy z OZE byłby na podobnym poziomie, i to mówię o Europie bo na świecie pewnie dłużej.

Słuchaj mnie PiS nie otumanił nawet jak rządził, a nie wiem czy można powiedzieć to o tobie i ówczesnej opozycji.

Chiny nadal są i będą największym trucicielem, jednak wiedzą co znaczy postęp, rozwijanie technologii zawsze oznacza postęp, bo nawet jak główny cel badań nie wyjdzie to przez przypadek coś innego da sukces, a jak ogarną na stałe fuzję atomowa to to dopiero będzie czysta i wydajna  energia, słońce w "butelce", wtedy będzie można powiedzieć, że Chiny są pierwszym narodem na ziemi i najbliżej do 1 typu w skali Kardaszowa

Specjalnie dla ciebie zmarnowałem czas (doceń to) na sprawdzenie ustawy i noweli (aczkolwiek odnośniki do innych ustaw odpuściłem) Zwracam poniekąd honor, artykuł na wp albo onecie  nie pomnę, wyolbrzymiał. W skrócie. Generalnie nowela znosi zasadę zależności odległości od wysokości wiatraka, od wszystkiego (domy, parki, drogi itp), bo oprócz minimalnej odległości była wysokość urządzenia, ułatwia ustanawianie "chronionego krajobrazu" przy istniejących instalacjach, daje więcej decyzyjności wojewodom (coś ala pisowskie możliwości obejścia u ministra czy wojewody niektorych budów niezgodnych z miejscowym planem zagospodarowania), praktycznie wrzuca wiatraki pod specustawę, przy okazji (pogrubię) Naprawia kilka debilizmów pisu i reguluje tam parę innych powiedzmy mniej istotnych rzeczy jak budowa przy drogach krajowych itp

Nie nie zastawią całej polski wiatrakami czy panelami, ba jestem pewien, że pewnie nie dożyję, ale za 20 lat góra zaczniemy nową transformację i nikt nie bedzie patrzył na foto i wiatraki jako przyszłość. Nawet jak by nie było na takie coś racjonalnych przesłanek to korpo coś wymyślą.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Takeda napisał(a):

Dobrze króciutko, nie sądziłem, że jesteś aż tak zdesperowany jeśli chodzi o @nie, bo zrobiłem dokładnie to samo co robisz w rozmowach z nim, także panie brunatny dziękuję za uwagę, szkoła konfy widać.

My tu piszemy o bobrach i tym że manipulujesz z intelektualnej niemocy,   a nie o @nie      Głupawo się wymigujesz ale jak chcesz brnąć dalej to daj jakieś przykłady . 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

ale dlaczego ten Trump zły? za to że Orban piszczy że ukry rurociąg zbombardowali czy na tych ukrów że zbombardowali?
nie powiem żebym i ja to jednoznacznie zrozumiał bo "kto tam za Trumpem zdąży" nawet On sam ale tu bardziej robi wrażenie że zły na tych ukrów a nie Orbana

w Lublinie samochód uderzył w bok jadącego pociągu i też trudno jednoznacznie stwierdzić czy to samochód wjechał pod pociąg czy pociąg pod samochód?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał(a):

bo "kto tam za Trumpem zdąży" nawet On sam ale tu bardziej robi wrażenie że zły na tych ukrów a nie Orbana

Trump od zawsze bredził jak potłuczony. Jak posłuchałem se przed spotkaniem z Putinem co opowiadał, to jakiegoś ciągu logicznego ciężko było wyłapać. Wtrąca cały czas pierdoły że " czas na wieilką Amerykę"  albo "co sie dzieje z tym krajem" . Jeszce brakuje żeby powiedział że jakiś Niemiec mu skarpetki chowa. ( znaczy nie jakiś tylko Alzheimer)

13 minut temu, dysydent napisał(a):

w Lublinie samochód uderzył w bok jadącego pociągu

Aaaaa to jakiś dziadek staranował na Dabrowie skład,

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał(a):

My tu piszemy o bobrach i tym że manipulujesz z intelektualnej niemocy,   a nie o @nie      Głupawo się wymigujesz ale jak chcesz brnąć dalej to daj jakieś przykłady . 

ale o czym mam z tobą rozmawiać? Twierdzisz, że szakal złocisty to gatunek inwazyjny i się strzela. Kłamiesz z tym że jest inwazyjny, ba w 2019 Szyszko sobie stwierdził, że strzelamy do niego, jak naukowcy się oburzyli, że trzeba policzyc, zbadać i zdecydować to zobaczyli faka. 

Masz pretensje że zacytowałem, że bóbr szkodnik z wycięciem.  No jak ktoś pisze, że bóbr jest szkodnikiem gdy piętrzy wodę, to jakby napisać, że zebra gdy jest w paski to trzeba zlikwidować, ale reszta zebr może spokojnie popitalać.

Naprawdę chętnie na AF marnuję czas, ale czas w pracy etatowej bo to i tak czas zmarnowany, ale mój prywatny na ciebie czy hubertusa to szkoda marnować

Nie oczekuję, że ty czy klakier władzy zrozumiecie szerzej niż swój partykularny interes

2 godziny temu, jarecki napisał(a):

na pewno, chiny jako kraj oczywiście. dajesz przeliczenie na mieszkańca a to insza inszość.

A w sumie powinniśmy patrzeć na emisję CO2 przez pryzmat korporacji, wtedy jest ciekawie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał(a):

Trump od zawsze bredził jak potłuczony. Jak posłuchałem se przed spotkaniem z Putinem co opowiadał, to jakiegoś ciągu logicznego ciężko było wyłapać. Wtrąca cały czas pierdoły że " czas na wieilką Amerykę"  albo "co sie dzieje z tym krajem" . Jeszce brakuje żeby powiedział że jakiś Niemiec mu skarpetki chowa. ( znaczy nie jakiś tylko Alzheimer)

Aaaaa to jakiś dziadek staranował na Dabrowie skład,

@mirro co ty powiadasz . Żyd zaplanował że dawać 5 % na zbrojenie a gospodarki krajów Europy upadają nie tylko przez to + walka z dwutlenkiem węgla .

Niewygodna prawda jest bowiem taka, że amerykańskie zainteresowanie Starym Kontynentem od 30 lat słabnie na rzecz Azji — i nie zmieni tego ani Donald Trump ani inny jego następca  . Jeśli Europa nic z tym nie zrobi, spotka ją duży wstrząs. I tak się  stało Europa zapłaci za Amerykańską broń dla Ukrainy . Europa upadła na dno .

Wojna będzie tak długo podtrzymywana jak długo będzie się opłacało Amerykanom .

Plan żydowski zakłada jedynie wykorzystanie Polski. W Kuwejcie Polska za pomoc dla USA miała otrzymać 8 szybów naftowych a nie dostali Polacy nic, jedynie rannych żołnierzy.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
hubertuss napisał:

Elektrownia węglowa przeciętnie potrzebuje pół tony na produkcję 1 MWh energii.

Yyyuy... 1 tona zajebisszczego węgla co to to będzie jakie 32GJ energii a licząc 277,78 kWh/GJ to jakie 8889 kWh ale ciepła - to ja się pytam: Jak?

jahooo napisał:

Uważam, że dobrze, że prezydent ustawę w obecnym kształcie zawetował. Dopłacanie mieszkańcom, nawet czasowo, za to, że w ich okolicy staną wiatraki, podnosi cenę energii dla pozostałych. A objętych sporymi dopłatami zostanie tylko część mieszkańców w promieniu X od wiatraków. Reszta będzie na to bulić. Nie rozumiem takiego socjalu i rozdawnictwa. Albo inwestycja jest biznesowa i jest zgoda mieszkańców oraz włądz gminy na stawianie wiatraków, albo jest socjal. Jak stawiają solary, to nikomu dookoła nie dopłacają do prądu.  Generalnie wiatraki powinny być ujęte w planie zagospodarowania przestrzennego, a ten przyjęty przez mieszkańców w referendum. Koniec, kropka. Żadnych dopłat i subwencji, za które muszą bulić potem obywatele w cenie prądu. To sie robi chore - w rachunku 50% ceny prądu to subwencje, dopłaty i wyrównania. 

Sas to moze niech obatel płaci tyle co powinien czyli zlikwidujmy taryfy G ?

Takeda napisał:

Mimo protestów ekologów i aktywistów klimatycznych niemiecki koncern energetyczny RWE zaczął usuwać turbiny wiatrowe, by powiększyć… kopalnię węgla. Tym samym realizując plan spółki dla kopalni odkrywkowej węgla brunatnego Garzweiler.

Iii gdzie postawili w zamian? I to nowe?

jahooo napisał:

To wyliczenie nie uwzględnia kosztów utylizacji turbin a co do "ekologiczności" - nie wlicza się śladu węglowego wytworzenia i utylizacji turbin

Tego no .. Ciepło odpadowe i emisję pary wodnej ktoś liczy w cieplnych? Koszty marnacji wody słodkiej? Koszty wytworzenia remontów a przy tym i emisji CO2? Blok o parametrach nadkrytycznych to nie jest trochę cegieł i stali wprost ze starych beczek po kleju. Jakieś koszty transportu paliwa jeszcze.... Skoro już jesteśmy tacy dokładni koszty emisji Co2 dla wiatraka będą się amortyzować a elektrowni węglowej tylko rosnąc. Jest od wuja czynników. Czy śmigło to dobry pomysł. Taki sobie ale warto go mieć. Niestety nie bangla to z elektrowniami węglowymi bo potrzeba aby te zawodowe były mocno skalowalne a z tymi węglowymi to nie bangla niestety.

Opublikowano
hubertuss napisał:

Nikt nie pisze o nagłym odejściu żadna ustawa tego nie zakłada.

Jak już wspominałem: sam wiek bloków węglowych gwarantuje nagłe ich odejście...

dysydent napisał:

bez magazynu energii same panele nie mają sensu 

To już zależy od charakrerystki odbioru. Panel jest relatywnie tani i można go dołożyć co pozwoli ustawić instalację E-W. Taka Biedronka opierdziela stosunkowo stabilnie prąd przez większą część dnia pracy a w okresie najwyższych temperatur czyli ode 11 do 18 klimatyzacja i chłodnictwo zaburza tę stabilną sielankę. Fotowoltaika pokryje temat. Może to być ta zamontowana na owej Biedronce a może to być też farma której ze dwie takie Biedronki zapewni, że cena w tym czasie nie będzie dla niej ujemna.

galan99 napisał:

25 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jakie rozwiązanie chcesz. napisałem mało pracy na Śląsku. Mogą się przeszkolić i turbiny wiatrowe serwisować. Sam widziałem w tv jak facet kopanie rzucił i turbiny serwisuje😄 Rozwiązań jest cała masa. A podatnik nie musi dopłacać do tych ludzi  pracowników teraz potrzeba.

Żywotność turbin wiatrowych zazwyczaj wynosi 20  lat  .

Zwrot inwestycji w dużą turbinę wiatrową  NOWĄ to 15 lat . 

Konserwacje przez ten okres 20 lat też kosztują swoje .  Obecnie stawiane turbiny nie są nowe tylko z rozbiórki  stawiają złom aby postawić sztukę . ZŁOM NIEMA GWARANCJI PO HUJU INWESTYCJE .

ZŁOM JESZCZE RAZ ZŁOM STAWIAJĄ .

Wiadomo,przecież to z odzysku ale ważne że"ekologiczne"

https://www.facebook.com/watch/?v=1816549945563374

Wiesz co? Jak wyczaisz dwa dźwigo pod żerdzią to podejdź do kiera i spytaj co oni tam zaczepiają. Złom to w Rumunii. Im nowsza turbina tym dłuższe łopaty. Profil też czasem z dala da się odróźnić. Sle podejdź i zapytaj.

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał(a):

Niewygodna prawda jest bowiem taka, że amerykańskie zainteresowanie Starym Kontynentem od 30 lat słabnie

Iiiiii dobrze. Jeszcze by tu Winetou i Pcahontas przesiedlili, dopiero miałbyś wesoło.😂

Opublikowano (edytowane)

Żydki robią sobie miejsce do życia w naszych stronach świata i  ten konflikt jest podsycany na Ukrainie .

Trzeba młodych posłać na wojnę by było miejsce dla nich .

Ile żydki mają głowic 300 morze 400 @mirro  wszyscy wiedzą że mają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał(a):

Jak już wspominałem: sam wiek bloków węglowych gwarantuje nagłe ich odejście...

To już zależy od charakrerystki odbioru. Panel jest relatywnie tani i można go dołożyć co pozwoli ustawić instalację E-W. Taka Biedronka opierdziela stosunkowo stabilnie prąd przez większą część dnia pracy a w okresie najwyższych temperatur czyli ode 11 do 18 klimatyzacja i chłodnictwo zaburza tę stabilną sielankę. Fotowoltaika pokryje temat. Może to być ta zamontowana na owej Biedronce a może to być też farma której ze dwie takie Biedronki zapewni, że cena w tym czasie nie będzie dla niej ujemna.

Wiesz co? Jak wyczaisz dwa dźwigo pod żerdzią to podejdź do kiera i spytaj co oni tam zaczepiają. Złom to w Rumunii. Im nowsza turbina tym dłuższe łopaty. Profil też czasem z dala da się odróźnić. Sle podejdź i zapytaj.

Wasza ekologia co tak bronicie to g....o warte pralnia kasy . Dopłacać i dopłacać do g...na .

Ekologia to fikcja byle kasę od ludzi wyciągnąć .

https://www.facebook.com/watch?v=752930170847460

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, galan99 napisał(a):

Wasza ekologia co tak bronicie to g....o warte pralnia kasy . Dopłacać i dopłacać do g...na .

Ekologia to fikcja byle kasę od ludzi wyciągnąć .

https://www.facebook.com/watch?v=752930170847460

bo z tą ekologią chodzi by się ustawić po dobrej stronie i być beneficjentem a nie płatnikiem , dla ochotników jest na gogle artykuł jak najwieksza turbina wiatrowa w chinach w fazie testowej narazie zmienia mikro klimat lokalny 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Zmiana władzy nie oznacza lepszego . Na znak łaski wyznacza więcej podatków .

https://www.facebook.com/watch?v=1273210067677449

Co powiecie o takiej propozycji od rządu . @dysydent Podoba ci się ?.

Podatek od wiary - minimum 400 zł miesięcznie. Takim pomysłem zajmie się Senat .

Wnajbliższych dniach w parlamencie odbędzie się prawdopodobnie jedna z najbardziej ożywionych dyskusji. Do Senatu wpłynął bowiem pomysł, aby tak jak w Niemczech każdy wierzący płacił podatek kościelny. Są już nawet stawki. Gdy zarabiasz 5 tys. zł, podatek brutto ma wynieść 400 zł miesięcznie, a gdy 8 tys. zł danina wzrasta do 640 zł miesięcznie.

https://wyborcza.biz/biznes/7,147582,32190552,podatek-od-wiary-minimum-400-zl-miesiecznie-takim-pomyslem.html?disableRedirects=true

Następna durnota dopłacać do 4 dniowego dnia pracy .

Nabór trwa nie przespać . 14 sierpnia ruszył nabór wniosków do pilotażu skróconego czasu pracy. Zgłoszenia będą przyjmowane do 15 września.

20 000 zł na osobę. Wnioski do 15 września. Bardzo duże zainteresowanie

Rozpoczęto rekrutację przedsiębiorstw, które mogą wziąć udział w pilotażu dla firm planujących wprowadzenie czterodniowego tygodnia pracy lub skróconego dnia w pięciodniowym trybie. Ministerstwo Pracy podkreśla, że program spotyka się z dużym zainteresowaniem.

https://www.wnp.pl/rynki/20-000-zl-na-osobe-wnioski-do-15-wrzesnia-bardzo-duze-zainteresowanie,975800.html

4 godziny temu, jarecki napisał(a):

bo z tą ekologią chodzi by się ustawić po dobrej stronie i być beneficjentem a nie płatnikiem , dla ochotników jest na gogle artykuł jak najwieksza turbina wiatrowa w chinach w fazie testowej narazie zmienia mikro klimat lokalny 

Coś  takiego , podobnego jak całe te durne uprawy Ekologi .

Rolnik Aktywny a dopłatowcy --- https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=848189464205449

Co do cukru Producent, produkt  Polski ale nie musi być polski a będzie polski .

https://www.facebook.com/watch?v=1450243066193765

@mirro Tak postąpili jak wspomniałeś wyżej  z Winetou i Pcahontas a żydy z nami   .

Żydzi tak samo myślą o naszym kraju chcą lepszego jutra dla ciebie dla mnie i dla twych upraw i mych jak w tym materiale .

https://www.facebook.com/watch/?v=1450172176298969

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał(a):

Co powiecie o takiej propozycji od rządu . @dysydent Podoba ci się ?.

no znów z tym szajsem zbukiem? teraz nie mam czasu; nie zapomnę to jutro ten szajs odblokuję i zobaczę coś tam znów wynalazł

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał(a):

no znów z tym szajsem zbukiem? teraz nie mam czasu; nie zapomnę to jutro ten szajs odblokuję i zobaczę coś tam znów wynalazł

https://wyborcza.biz/biznes/7,147582,32190552,podatek-od-wiary-minimum-400-zl-miesiecznie-takim-pomyslem.html

Podoba ci się popierasz takie działania @dysydent nie potrzebny ci  zbukiem?

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Za***iście mądre przedsięwzięcie. Przy takim czymś to jacht nie będzie stał bezużyteczny,

5 godzin temu, galan99 napisał(a):

Rozpoczęto rekrutację przedsiębiorstw, które mogą wziąć udział w pilotażu dla firm planujących wprowadzenie czterodniowego tygodnia pracy lub skróconego dnia w pięciodniowym trybie.

Bąkiewicz pewnie w pierwszej trójce zgłoszonych.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
23 minuty temu, mirro napisał(a):

Za***iście mądre przedsięwzięcie. Przy takim czymś to jacht nie będzie stał bezużyteczny,

Bąkiewicz pewnie w pierwszej trójce zgłoszonych.

Prosta droga do dalszej degeneracji społecznej.

Ale wzrośnie spożycie alkoholu i kiełbasy sojowej na grilla, a więc i wpływ do budżetu. 

Banki już zacierają ręce bo przecież to dodatkowy dzień na konsumpcję w galeriach.

No i oglądalność chłamu porannego, południowego i wieczornego w telewizji wzrośnie, więc podprogowo więcej się we łby wciśnie.

10 minut temu, mirro napisał(a):

Jak masz jeszcze tę maść na pieczenie dupska, to kopsnij mi opakowanie.

O i masz, już po darmochę łapy pcha. Jak łatwo popsuć to co przez dziesiątki lat wpajano...😓