Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rafał Brzoska

Publikujemy ponownie podatkową "listę wstydu" firm kurierskich‼️
Dane mówią same za siebie: krakowski 
@InPostPL
  bije ponownie zagranicznych konkurentów na głowę pod względem płaconych podatków‼️

- InPost (Polska) – podatek CIT za 2024 rok: 375 mln zł (dla porównania za 2023 rok - 250 mln zł)
- to ponad 4× więcej niż CIT wszystkich zagranicznych firm kurierskich w Polsce łącznie (ok 90 mln zł)
- niemiecki DHL e-commerce – CIT za 2024 rok w Polsce - 0 zł (ZERO złotych‼️)

- reszta globalnych kurierów (DPD,FedEx itp.) – razem odprowadziła tylko kilkadziesiąt mln zł CIT.
Wiele z tych firm oficjalnie nie wykazuje w Polsce zysków lub deklaruje minimalne, by unikać podatków, płacąc na rynkach macierzystych rekordowe podatki (DHL globalnie odprowadził równowartość 6 miliardów złotych poza Polską)‼️

i tak od 35 lat polska jest okradana na setki miliardów złotych i żaden rząd nie chce tego naprawić

gdyby wszystkie zagraniczne firmy uczciwie płaciły podatki to podatki i składki mogłyby być niższe dla wszystkich

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Fajna jakaś? 

Zaskocze cie Bobek ale To w większości Pisowscy lekarze. Już PO pozamykało uczelnie medyczne.

Nie mogę powiedzieć czy fajna. Bo jeszcze nie daj moja to przeczyta xD

No nie wiem czy lekarz około 40-tki to przez PiS wykształcony, żeby był kształcony przez PiS to by przed 30-tka musiał być, a takich to za wiele nie było.

Znajoma bez kontaktów w tym świecie, skończyła studia medyczne, specjalizacje z pediatrii i normalnie przyjmuje w przychodni w mieście. I to przed czasami PiSuaru ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Zobacz. Najlepiej zamknąć bo będzie za dużo przy korycie. I co mądre to jest?

https://newsmed.pl/aktualnosci/11960734/studia-medyczne-minister-zamknie-kilka-kierunkow-lekarskich.html

Zamiast dać kase, ulepszyć to zamknąć w pizdu. Ja też jestem za jakością kształcenia ale bądźmy szczerzy - ten lekarz pierwszego kontaktu dający syrop na kaszel i witaminy to nie musi być asem medycyny. Tak samo dentysta - przez 5 lat uczą wywiercić dziure i ją zakitować?

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Problemem są debile którzy z kaszelkiem przychodzą na SOR ...

często nie mają gdzie iść. U nas na nocnej i świątecznej pomocy ciężko o jakiegokolwiek lekarza. 

Opublikowano

Zachodzisz na pogotowie a tam kolejka pod drzwi i do tego przywożą dwóch więźniów z obitymi ryjami którzy się pobili. Czekasz godzine aż ich pozszywają. Zycie 🤷‍♂️.

Teraz, Leszy napisał(a):

I spirala się nakręca. 

Dlatego od takich rzeczy powinna być pielęgniarka albo felczer.

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Zachodzisz na pogotowie a tam kolejka pod drzwi i do tego przywożą dwóch więźniów z obitymi ryjami którzy się pobili. Czekasz godzine aż ich pozszywają. Zycie 🤷‍♂️.

Ale jak sama nazwa wskazuje SOR jest od ratowania a nie od leczenia katarku i anginy. Tacy tam dostają zielona naklejkę i samo rezygnują po 8h czekania ...

4 minuty temu, Leszy napisał(a):

często nie mają gdzie iść. U nas na nocnej i świątecznej pomocy ciężko o jakiegokolwiek lekarza. 

Ale SOR też nie jest od tego...

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Minister się nie zna i niczego sam nie wybiera - ktoś to wynegocjował, podsunął do podpisania.

Nie w tym przypadku. A jak się nie zna, to powinien się zastanowić dlaczego w poprzednim postepowaniu wyjebano na śmietnik ten samolot a dziś podsuwają mu go , jako najlepszy wybór.

Opublikowano (edytowane)

Za kilka lat lekarzy będzie więcej bo PIS trochę tych uczelni utworzył kolejny plus to niezłe zarobki ogranicza wyjazd więc z roku na rok powinno być lepiej , pielęgniarek już jest sporo  ,a co do prywatnych praktyk to jak będą przyzwoite terminy na NFZ to i prywatne praktyki same się ogranicza 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie dzwonisz do rodzinnego a ten mówi że brak miejsc i proszę iść na pogotowie.

17 minut temu, Leszy napisał(a):

I spirala się nakręca. 

Chcą w ten sposób pogonić petenta który im tylko zawraca głowe. Nie oszukujmy się że nie ma miejsc. One są tylko nie dla tych co potrzebują tylko dla tych co w dzień w dzień chodzą po lekarzach bo to główka zabili czy paluszek. 

Jeśli pójdziesz na pogotowie to spędzisz na nim od 5-15h dla ciebie nie ma czasu lub przywiozą pijaka lub bezdomnego któremu w pierwszej kolejności jest potrzebna pomoc chociaż ty płacisz a on nie. To jest taka sprawiedliwość. 

Kręci się dlatego że ludzie na to pozwalają i także dlatego że nie ma czegoś takiego żeby w jakikolwiek sposób to zmienić.

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

tylko dla tych co w dzień w dzień chodzą po lekarzach bo to główka zabili czy paluszek. 

I ci żyją najdłużej, bo niczego nie zaniedbują. 😂

7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Strasznie brzydka xD

Łeeeeeee To Ty wcale chory nie byłeś, jak takie obserwacje miałeś czas prowadzić.😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał(a):

Łeeeeeee To Ty wcale chory nie byłeś, jak takie obserwacje miałeś czas prowadzić.😂

Ja tylko na zabieg byłem, w niedzielę wieczorem przyjechałem, w poniedziałek wieczorem wyszedłem, na bloku operacyjnym to mniej niż godzinę byłem. To i był czas na obserwacje ;) ale weź wytrzymaj, jak taka "brzydka" robiła chłopakowi na przeciwko badanie moszny xD młody chłopaczek, lekko po 20-tce przez pół godziny potem był czerwony xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał(a):

I ci żyją najdłużej, bo niczego nie zaniedbują. 😂

Chcesz mi powiedzieć  że nasz gorszy sort narodu o siebie nie dba tak jak powinien🤔 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

że nasz gorszy sort narodu o siebie nie dba tak jak powinien🤔 

Oczywiście. Bo naszym obowiązkiem jest zapierdalanie , a nie łażenie po lekarzach.🤣

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No a z czego xD

Yyyyy no myślałem że widok tak na niego podziałałał.🤣

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał(a):

Oczywiście. Bo naszym obowiązkiem jest zapierdalanie , a nie łażenie po lekarzach.🤣

Chcesz mi powiedzieć my do piachu bo na nas jeszcze państwo zarobi bez żadnych problemów i zaoszczędzi. Lepszy sort  wydaje na artykuły z akcyza i nie potrzebuje niczego od państwa.😁 

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał(a):

oczywiście można mnożyć wirtualne byty w nieskończoność; tyle, że wszystko pochłania czas a ten można wykorzystać inaczej niż kręcenie się w miejscu i liczenie obrotów; tyle samo energii i czasu wystarcza na poruszanie się w przestrzeni docierając jako jeden z pierwszych w miejsca .... no - zostawiając innych z tyłu na tych swoich facebookach gdzie w obliczu zmian jakie już zaszły to tenże fb jest obecnie bardziej zagrożeniem niż jakąkolwiek przydatnością.

Ja w pracy jestem więc co mam robić? Czasami się zdrzemnę 🤣 albo pogadam z innymi. 

5 godzin temu, nie napisał(a):

Image

i to jest słuszna koncepcja

A nie ma jakiegoś dożywotnika??

4 godziny temu, nie napisał(a):

nawrocki i morawiecki opublikowali swoje oświadczenia majątkowe a żurek swoje utajnił

Znajoma sędzina mieszka we wsi od urodzenia i tez utajniła. Wcale się jej nie dziwię 

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zobacz. Najlepiej zamknąć bo będzie za dużo przy korycie. I co mądre to jest?

https://newsmed.pl/aktualnosci/11960734/studia-medyczne-minister-zamknie-kilka-kierunkow-lekarskich.html

Zamiast dać kase, ulepszyć to zamknąć w pizdu. Ja też jestem za jakością kształcenia ale bądźmy szczerzy - ten lekarz pierwszego kontaktu dający syrop na kaszel i witaminy to nie musi być asem medycyny. Tak samo dentysta - przez 5 lat uczą wywiercić dziure i ją zakitować?

Sprawdź ilu teraz kończy szkoły a ilu będzie za parę lat.ile razy mniej jest dzieci..

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał(a):

Sprawdź ilu teraz kończy szkoły a ilu będzie za parę lat.ile razy mniej jest dzieci..

A komu są potrzebni głównie lekarze? Społeczeństwo się starzeje i zapotrzebowanie jest co raz większe. Do tego choroby cywilizacyjne jak rak i psychiczne.

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

A komu są potrzebni głównie lekarze? Społeczeństwo się starzeje i zapotrzebowanie jest co raz większe. Do tego choroby cywilizacyjne jak rak i psychiczne.

Z tego wynika że trza kształcić jak najwięcej lekarzy a obok nich bardzo pokrewny zawód czyli grabarzy. bo ostatniego lekarza będzie miał kto pochować, ale kto pochowa ostatniego grabarza. Takie mnie dylematy egzystencjalne naszły dziś wieczorem.

Opublikowano

w ciagu tygodnia chyba 5 pogrzebow- na szczescie same stare baby..

zeby wyksztalcic lekarza, to musi byc ktos kto szkonczy szkole.

semianaria zamykaja a nie moga wydzialow lekarskich ?? 

porodwki likwiduja bo nie ma urodzen..