Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, marks50 napisał(a):

dzielnie zwalczał germanizmy a wprowadzał rusycyzmy tak więc jako Polak będę pisał puki , i co mi zrobisz

Nic...

Niech się dalej śmieją z takich...😂

Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-niespodziewana-zapowiedz-bialego-domu-mowa-o-terminie-konca-,nId,7918690

Czyli co? Koniec wojny i dej dej ?  Jak żyć :) , gdzie teraz bedą zarabiac krętacze ? Mnie najbardziej interesuje co wyniknie dla Polski , bo rónie dobrze mógł ten cyrk zakńczyć bez dywanikowania długopisu . Po co ich wezwał ??? Te wszystkie Zdradki, dudy maja odegrać jakąś rolę bo raczaj tam ryb nie łowią .

I tak jak jest napisane że żebrzeński nie ma żadnych kart przetargowych tak i ruski dziś tłucze dronami uryńców , może odbierane jest to tak że ile zajmie do pokoju to jego :) 

Opublikowano

Ukraina jest obecnie w takiej samej sytuacji, jak rzeczpospolita w trakcie powstania Kościuszki. Państwa trzecie decydują o jej losie mając gdzieś nadzieje i intencje samych ukraińców. Zastanwia mnie, gdzie ukraińcy skanalizują swoją nienawiść za praktycznie przegrana wojnę i straty po podpisaniu traktatu, który kończy konflikt. Gdzie pojadą te setki tysięcy zołnierzy z syndromem stresu okopowego. Słabe państwo oznacza jeszcze większą korupcję i więcej bandytyzmu, który będzie się wylewał poza granice. USA obecnie szykują europie minę nie dorozbrojenia. A sami położą łapę na dochodach tego państwa. Przeciez ich wielkie holdungi już tuptają, żeby położyc łapę na milionach hektarów żyznej ziemi, aby wyprzeć stamtąd niemców i chińczyków. Taka nowoczesna kolonia białych murzynów, gdzie żymianie będą mogli spokojnie się osiedlać i budowac nową Jerozolimę.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Lepiej nie można określić sytuacji , jest bardzo trafne ale w zwiazku z tym to teraz juz nie bedziemy protestowć na granicy  przeciw oligarchii a przeciw USA korpo. Jak jeszcze przesiedlą górali ze wzgórz Golan na ukrainę z ich mentalnością że im się wszystko należy to cienko widzę bo mieć do wyboru  za miedzą ukra banderowca albo eskimosa to nie wiem który gorszy .

Edytowane przez marks50
Opublikowano

w zasadzie decydują że koniec pomagania reszta to już wiadomo ,wygrany berze co chce i na tym będzie poległ" sprawiedliwy pokój" Trump mówi won żebrakowi bo w końcu ile można dawać 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to nie wiedziałem że Ci twoja rogi przyprawia, ale fajnie że się przyznałeś xD

ja poroze dostalem od sasiadki a nie zapracowalem na nie jak ty 😂

jej ojciec byl lesniczym pod zielona gora.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nigdy nie kupisz...

Za chudy....w uszach na to jesteś ...i nie ma na to zniżek na kartę nieroba...😂

I do czego ich zaprosisz?

Do tego śmietnika we wjezdzie?.

U ciebie w obejściu większy bałagan niż w krajach 4 świata...

Skoro tak bogato u ciebie, to co ty robiłeś że zatrzymałeś się w osiemdziesiątych latach?...😆

nigdy nie sprawdzaelm czy nie ma znizek w salonach samochodowych.. 

nudzisz sie to sprawdz -karte duzej rodziny i legitymacje inwalidy..

10% na elektyki jest w nowym programie.. 

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

na dolnym slasku juz gruzin z nożem potraktowal kolesia. niedlugo zaczniemy chodzic w kamizelkach , wkladami metalowymi albo kolczugą. ciekawe jak zapatruja sie na masowa imigracje ci, ktorzy popieraja KO? juz pisalem,ze to co pis przywiozl to grosze,nie warte wspomnien. w sumie ta przemyslowa i nachalna ilosc melaniny jaka sie wlewa do kraju mocno mnie wk...ia. do tej pory naprawde bylo spokojnie, dzieciaki same wychodzily, nie mialem obaw. u nas filipinczycy (spokojni) i gruzini + ukry oczywiscie. ale pojebani to sa gruzini, zachowuja sie jakby właśnie wyzwolili okupowane miasto. no zobaczymy, bo policja to tylko do mandatow za prędkość sie nadaje. naprzyjmowali dziewczyny, wazace moze 50 ,a niektore i mniej, wlozyli w mundury i róbta co chceta.

na onecie byl artykul o gruzinskiej mafii... jedyny ich problem ze trudno ich z slowianami pomylic..

18 minut temu, jahooo napisał(a):

Ukraina jest obecnie w takiej samej sytuacji, jak rzeczpospolita w trakcie powstania Kościuszki. Państwa trzecie decydują o jej losie mając gdzieś nadzieje i intencje samych ukraińców. Zastanwia mnie, gdzie ukraińcy skanalizują swoją nienawiść za praktycznie przegrana wojnę i straty po podpisaniu traktatu, który kończy konflikt. Gdzie pojadą te setki tysięcy zołnierzy z syndromem stresu okopowego. Słabe państwo oznacza jeszcze większą korupcję i więcej bandytyzmu, który będzie się wylewał poza granice. USA obecnie szykują europie minę nie dorozbrojenia. A sami położą łapę na dochodach tego państwa. Przeciez ich wielkie holdungi już tuptają, żeby położyc łapę na milionach hektarów żyznej ziemi, aby wyprzeć stamtąd niemców i chińczyków. Taka nowoczesna kolonia białych murzynów, gdzie żymianie będą mogli spokojnie się osiedlać i budowac nową Jerozolimę.

tworca pierwszego slownika jezyka polskiego-pochodzenia szwedzko-niemeickiego  zreszta-w trakcie powstania kosciuszkowskiego biskupow wieszal osobiscie 🤣

ten co wieszczyl nowa jerozolmie w 2024 r  jakos pozniej unikal tematu a teraz udal sie na kuracje klimatyczna-ty bedziesz nastepny ??

bycie historykiem powinno wykluczac pierdolenie glupot .ale sa wyjatki..

Edytowane przez jacus
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

ale byl tomaszow lubelski-jego wlodarze nie widza problemu w tym ze znika..

ty i inni tez nie widza tego rpoblemu.

Dla włodarzy największym problemem są mieszkańcy, Jak mieszkańcy znikają, to i problem znika, Czyli wszystko jest Ok bo problemów mniej i tak to se można administrować.

10 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

czyli mam rozumieć, ze strategia obrony kraju nie zmienila sie od zimnej wojny?

Yyyyyy no tak, tylko tamta obejmowała wyhamowanie zachodnich sił po drugiej strony Wisły.

57 minut temu, jahooo napisał(a):

Gdzie pojadą te setki tysięcy zołnierzy z syndromem stresu okopowego

Większość do domów, część zapije się, część zaćpa a część popełni samobójstwo. Jedyne wyjście, to zostawić w jednostkach jako zawodowych. Dać żołd i ........ modlić się żeby chcieli tam zostać. 

• Like 2
Opublikowano

najgorzej, ze jesli u nas bylaby bojna, to te migranty nie beda walczyly, a na dodatek beda rozwijaly jeszcze bardziej mafijne i gangsterskie dzialania. ukry co po zasilek przyjechaly, pojechali do germancow. ci co chcieli pracować,zostali i sa spokojni. najwiecej sprowadzaja imigrantow bogaci przedsiebiorcy, tacy wielcy, ktorzy chca miec pracownika za grosze i na wylacznosc. dlatego co filipinczycy masowo przyjezdzaja. oni sa spokojni, gorzej z tymi gruzinami czy czeczencami. po co oni tutaj? jak tylko wypija to od razu do bijatyki, a noz ma kazdy🤕moze by ich wyłapać i na ukraine na front 😃

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

najgorzej, ze jesli u nas bylaby bojna, to te migranty nie beda walczyly,

Jeśli byliby to ci, co wrócili z frontu na ukrainie, to by walczyli. Dla większości nie ma już życia poza kumplami z okopu. Tak działa wojna.  Ludzie nie zdają sobie sprawy jak to działa i co potem. Potem każda okazja do powrotu w strefą konfliktu jest dobra.

Opublikowano

tylko ze ukry nie moga wyjezdzac z kraju. a ten nozownik to azer, ktorych tez nasciagali. jak oni chca ogarnac kolejnych muslinow, skoro teraz nie daja rady??? k...a , do policji biora drobniutkie laseczki, a chca zaimportowac goryli napalonych na dupcenie??? ja pie.....le, k...a mać 😂😂😂😂

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

k...a , do policji biora drobniutkie laseczki,

A kogo mają brać? Biorą tych co przyjdą. Braki w obsadzie duże, to choć na początku połażą w patrolowej a potem i tak część piźnie kwitem o blat.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacus napisał(a):

przemysl to przezytek..u nas z lasami problem. z 5% srednia krajowa ponad 30 .

byles  gdziekolwiek ostatnimi czasy ?? 

juz pisalem jak jechalem s19  w dzien roboczy o 17.. pustka na drodze ..az nie moglismy uwierzyc ..same chlopy z okolic 4 i zakopianki.

na onecie jest teraz seria artykulow o miastach powiatowych ktore znikaja najszybciej. nie bylo jeszcze zamoscia ale byl tomaszow lubelski-jego wlodarze nie widza problemu w tym ze znika..

ty i inni tez nie widza tego rpoblemu.

uuu, masz pierwsze objawy demencji jeśli wierzysz że przemysł to przeżytek

styczeń luty rzeczywiście nie ruszałem się po za teren województwa ale jeśli nie muszę to zimą nie lubię ... letni urysta jestem jeśli o to pytasz

do Zakopanego po co więcej niż raz w życiu jeśli nie jest się miłośnikiem sportów zimowych choć i tacy powinni omijać bo jest tam niewspółmiernie drogo jak na standard dziury jakim owo Zakopane jest bo już zatraciło walory dzikiej przyrody a standardy co tam sobie nabudowali bywają gorsze niż na już większości wsi, ani tam spokoju nie znajdzie ani wysokich standardów ani kultury po za cepelianym prymitywizmem i stadami pospólstwa udającego magnatów to i zakopianka i owszem - potrzebna - dokładnie dla tych których'ście widzieli, lokalsów.
Nieprzypadkiem pisowcy zamienili Zakopane w stolicę zimowego dupolo i cały referat można na parę deko papieru o turystyce, pauperyzacji standardów i ... same te litery ciosane siekierą z odpadów przemysłu meblarskiegodsc-0061.JPG

mało co obrzydliwszego i żałosnego estetycznie w życiu widziałem, no może ludowe rzeźbiarstwo kapliczek przydrożnych co poniektórych zwłaszcza na Roztoczu i okolicach :P
wstyd jeśli nie było niczego ciekawszego i ta łamanina musiała stać się wiralowym symbolem tej dziury

zjawisko czy raczej naturalna kolej rzeczy dla efektu szarańczy jest naturalną w cyklu tego efektu kiedy nadchodzi czas wymierania bo szarańcza zeżera wszystko i wymiera z głodu z braku zasobów. Człowiek ma wyobraźnie i nie czeka śmierci głodowej a ogranicza rozród a te onetowe lamenty to element propagandy usprawiedliwiającej relokacje migracyjne tych którzy próg wrażliwości na śmiertelność swoich dzieci mają niżej i to co dla zaradniejszych i skuteczniejszych czyli o wyższym poziomie wyobraźni jest nędzą dla tamtych jest szczytem dobrobytu i tu dowód że rozum bywa też wadą
i dużo można by jeszcze ale Ty tego nie zrozumiesz i tak a Ci co to rozumieją truizmów dla nich i tak czytać nie będą

zaś czy ja nie widzę problemu depopulacji?
widziałem go już dawno, jeszcze w czasach odwrotnej nagonki podobnych onetów kiedy to krzyczały o przeludnieniu planety i straszyły katastrofami jakie to niby wynikną do końca dwudziestego wieku jako to głody, wojny i - jedyne co się sprawdza - migracje.
Widzę dużo więcej niż Ty i ta Twoja seria pytań tylko to dowodzi i ani mam zamiar dalej Ci cokolwiek tłumaczyć w tej kwestii bo i tak przekracza Twój potencjał pojmowania a tyle co napisałem co i tak przecież dużo to że rozpoznaję u Ciebie jednak ciekawość świata i zjawisk na wyższym od przeciętnego poziomie i ryzykuję że i Tobie warto szerzej na coś odpowiedzieć niż tylko zdawkowym sloganem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

ani tam spokoju nie znajdzie ani wysokich standardów ani kultury po za cepelianym prymitywizmem i stadami pospólstwa

Z FILMU ,,Vabank '' ,, Z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój , a maleje na rozrywkę '' 🤣 , Ja osobiscie cenię sobie także spokój , zawsze wybierałem kameralne klimaty .

Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał(a):

Nieprzypadkiem pisowcy zamienili Zakopane w stolicę zimowego dupolo i cały referat można na parę deko papieru o turystyce, pauperyzacji standardów i ... same te litery ciosane siekierą z odpadów przemysłu meblarskiego

Pienie, to jest wizja artysty, A z wizją sie nie dyskutuje.

Opublikowano

mnie martwi, ze Kosciol zniszczyl nasza historie slowianskich wierzeń. jakos na zachodzie cos tam przetrwalo, a u nas tak skutecznie wszystko palono i zacierano slady jakiejkolwiek historii slowianszczyzny. patrzac w stecz, mozna stwierdzic ze haplogrupa a1b bardzo nienawiszi r1a! 🤔

Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nowe-rozporzadzenie-mon-tak-beda-wzywac-polakow-na-wojne,nId,7916649#google_vignette

Niestety wyglada na to że jednak jakiś rodzaj wojny wywołaja skoro rozsyłaja karty mobilizacyjne i to nie na ćwiczenia tylko dla wszystkich "zainteresowanych" . Kto wysyła karty mobilizacyjne by sobie ot tak leżały ??? Przecież ciagle sa zmiany adresów, zgonów , sytuacji, niektórzy wypadaja z systemu poboru inni natomiast dochodzą do systemu , czy ktos w gminie bedzie siedził i to aktualizował ??? Na pewno nie więc po co wysyłać karty mobilizacyjne ???? Przecież to ewidentny sygnał że chcą wojny. Do tego stworzono przepisy że karty rozniesie radny który mobilizacji nie podlega ( taka motywacja dl nich) , następne kuriozum że karta uważana jest za dostarczoną nawet rzucona pod drzwi  tak wiec żarty się skończyły niestety . Ja oczywiście tak jak juz pisałem lat temu tak i teraz powtarzam ze na wojnę żadna sie nie wybieram , najwyżej niech w łeb strzelają to przynajmniej spocznę na swojej ziemi .Bo to nie nasza wojna tylko eksterminacja ludności wymyślona przez czosnkowych .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał(a):

Pienie, to jest wizja artysty, A z wizją sie nie dyskutuje.

z wrażeniami subiektywnymi; tzw "gustem" też ;)

no i mamy konflikt czy wręcz sprzeczność logiczną ogólnie uznanych prawd

zatem gów.o to nie prawdy :P

i rzeczywiście - wizje to zawsze przypadłość kliniczna a tylko czasem również i artystyczna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, marks50 napisał(a):

Niestety wyglada na to że jednak jakiś rodzaj wojny wywołaja skoro rozsyłaja karty mobilizacyjne

W tym artykule pomylono rekrutację z mobilizacją.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

mnie martwi, ze Kosciol zniszczyl nasza historie slowianskich wierzeń. jakos na zachodzie cos tam przetrwalo, a u nas tak skutecznie wszystko palono i zacierano slady jakiejkolwiek historii slowianszczyzny. patrzac w stecz, mozna stwierdzic ze haplogrupa a1b bardzo nienawiszi r1a! 🤔

te haplogrupy to kolejna tylko religia

3 minuty temu, mirro napisał(a):

a dzięki bo jeszcze bym wziął się za czytanie o co tak naprawdę chodzi a tak to już nie muszę

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirro napisał(a):

Nic nie pomylono bo ewidentnie chodzi o powoływanie podczas wojny o czym sie rozpisują chyba że cała ta informacja jest nieprawdziwa bo to jest interia ale według przepisów to wyglada na mobilizacje . 

Natomiast osobom uporczywie uchylającym się od służby grozi kara do 5 lat więzienia.  
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nowe-rozporzadzenie-mon-tak-beda-wzywac-polakow-na-wojne,nId,7916649#google_vignette#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Te przepisy nie dotyczą rekrutacji a mobilizacji . 

Tak więc radzę przeczytać całość i zrozumieć . No chyba że jest się radnym i zależy na niedoinformowaniu zwykłych ludzi by potem nie musowo było szarpać przy wręczaniu powiastek :)  .

Edytowane przez marks50
Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał(a):

Nic nie pomylono bo ewidentnie chodzi o powoływanie podczas wojny o czym sie rozpisują chyba że cała ta informacja jest nieprawdziwa bo to jest interia ale według przepisów to wyglada na mobilizacje . 

Całą mobilizację robi WCR i po to robi się ćwiczenia aby np sprawdzić stawiennictwo, czyli realnie możliwość ściągnięcia człowieka. Jeżeli facet się nie stawi na takie ćwiczenia zaczyna się dociekanie - dlaczego. Nikt nie pilnuje zmian adresu, bo wszyscy mają w d*pie powiadamianie WCR o takim fakcie. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, marks50 napisał(a):

osobom uporczywie uchylającym się od służby grozi kara do 5 lat więzienia

no tak - to jest powrót do obowiązkowej służby i odejście od pełnej zawodowości armii tylko powinien tam być jeszcze dopisek że w przypadku ogłoszenia stanu wojny ew klęski żywiołowej. W czasie pokoju ten zapis nie obowiazuje

a że  obawa iż "na razie" to i Twoje obawy mają sporo sensu i nie sa takie... brak mi słowa bo "foliarskie" to za pejoratywne ale tylko takie mi na ten moment...
tak że bez urazy za słowo ale skleroza i pozapominałem adekwatniejsze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, marks50 napisał(a):

Natomiast osobom uporczywie uchylającym się od służby grozi kara do 5 lat więzienia.  

Może chodzić o fakt iż ktoś nie stawił się na pierwsze wezwanie po ukończeniu 18 lat. Wtedy jest to zakwalifikowanie do służby wojskowej. 

2 minuty temu, dysydent napisał(a):

no tak - to jest powrót do obowiązkowej służby

Pierwszy, który to ogłosi straci szybko władzę.

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

a że  obawa iż "na razie" to i Twoje obawy mają sporo sensu i nie sa takie... brak mi słowa bo "foliarskie"

Bezpodstawne? 

• Thanks 1
Opublikowano

nawet nie wiem jak poligon wyglada, a będą mnie rzucac jako mieso armatnie. wykade stad w pi....du i tyle mnie widzieli. za tuskomlota ani innego kamienia bil sie nie bede. oni beda żarli schabowe, a ja w okopie. no juz pedze.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał(a):

Pierwszy, który to ogłosi straci szybko władzę.

nawet putin o tym wie.. e tam wie - postępuje w/g tej wiedzy

tak że może to być główne z usprawiedliwień dyktatury na wypadek wojny i kto wie czy to akurat nie słuszne ?

Edytowane przez dysydent