Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zapewne wiele osób walczyło z obrzekówką i ktoś udzieli  rady. Od roku zmieniłem  żródłu warchlaka, poprzednie  często miały przepukliny lub  się  atakowały. Obecnie kupuje  w wadze około  25 kg sa już na koncentracie i w tydzień po przywiezieniu kilka osobników zaczyna  utykac , czasem po oseparowaniu przechodzi ale czasem łapie  paraliż i  któryś z nich pada. Przed  wstawieniem kojec jest dezyfekowany,do paszy dodaje olej i zakwaszacz, raz kupiłem nawet paszę wraz  z  warchlakami aby nie miały zmiany  ale i to nie  pomogło. Obecnie doczytałem że  zakwaszacz musi  zawierać  kwas  mlekowy  a niestety ten który używałem miał mrówkowy lub octowy . Radzą  w internecie aby jeczmień  poddać  prazeniu ale  to  straszna  zabawa. Zastanawiam się czy gdyby przez  tydzień  dać znikomą  ilosc kocentratu aby zmnieszyć  ilośc  białka to miało by to pozytywny  wpływ. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, janko1 napisał(a):

zapewne wiele osób walczyło z obrzekówką i ktoś udzieli  rady. Od roku zmieniłem  żródłu warchlaka, poprzednie  często miały przepukliny lub  się  atakowały. Obecnie kupuje  w wadze około  25 kg sa już na koncentracie i w tydzień po przywiezieniu kilka osobników zaczyna  utykac , czasem po oseparowaniu przechodzi ale czasem łapie  paraliż i  któryś z nich pada. Przed  wstawieniem kojec jest dezyfekowany,do paszy dodaje olej i zakwaszacz, raz kupiłem nawet paszę wraz  z  warchlakami aby nie miały zmiany  ale i to nie  pomogło. Obecnie doczytałem że  zakwaszacz musi  zawierać  kwas  mlekowy  a niestety ten który używałem miał mrówkowy lub octowy . Radzą  w internecie aby jeczmień  poddać  prazeniu ale  to  straszna  zabawa. Zastanawiam się czy gdyby przez  tydzień  dać znikomą  ilosc kocentratu aby zmnieszyć  ilośc  białka to miało by to pozytywny  wpływ. 

Ile tego zakwaszacza na t paszy dawałeś?   , bo tak z 5 kg to powinno być , jeszcze jedno czy to na pewno obrzekowka, czy nie przypadkiem streptokokoza 

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Dodawałem 3  kg  na  tonę , zgodnie  z instrukcją  z opakowania.Prosiak  zdychał  z temp. 42  st , nos zmarszczony , wypręzony w łuk, do tego szybko poruszał kończynami, podgardle  opuchniete, zawsze duża  sztuka .Nie  da się  im  dozować  paszy  bo i tak te nawiększe najbardziej narażone odpedzą te  słabsze.

Można  dac i 5 kg?

Opublikowano

dawałem Amoxycyklinę niestety  bez  efektu. Jeśli  masz to sprawdzone  to spróbuję plus zakwaszacz na bazie kwasu mlekowego. Dosłownie  8-9 dni  od  wstawienia  i wszystko sie  kończy. 5 - 7 dzień  jest  kluczowy.

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 08:41, ws71 napisał(a):

Jeśli średnia wieloletnią wyjdzie 30 zł/szt to można być zadowolonym, sąsiad 20 lat siedzi w tym interesie, obecnie przechodzi na było opasowe 

niepro ma średnia z 2 rzutów 160

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, janko1 napisał(a):

Tak z ciekawości jaką temperaturę masz w chlewni? Zbyt niska temperatura powoduje że warchlaki więcej pobierają paszy a co za tym idzie że też dostają obrzękówki

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał(a):

Ile tego zakwaszacza na t paszy dawałeś?   , bo tak z 5 kg to powinno być , jeszcze jedno czy to na pewno obrzekowka, czy nie przypadkiem streptokokoza 

co ma zakwaszacz do zakwasacza? ja daję taki którego daje się 0.5kg/t paszy i nie ma żadnych problemów 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

niepro ma średnia z 2 rzutów 160

To nie jest nakładczy ( kontraktowy) co prowadzi niepro 

15 minut temu, simpleNICKpl napisał(a):

co ma zakwaszacz do zakwasacza? ja daję taki którego daje się 0.5kg/t paszy i nie ma żadnych problemów 

Dlatego dużo zależy właśnie jaki to zakwaszacz!!! 

Opublikowano

Samo rozdrobnienie paszy czasem jest przyczyną problemów jakie prosiaki kupujesz od kogo i jak karmione? Obrzękówka rozwija się 5 do 10 dni jak dobrze pamiętam i trzeba szukać w tym okresie co się stało.

Opublikowano
4 godziny temu, janko1 napisał(a):

Dodawałem 3  kg  na  tonę , zgodnie  z instrukcją  z opakowania.Prosiak  zdychał  z temp. 42  st , nos zmarszczony , wypręzony w łuk, do tego szybko poruszał kończynami, podgardle  opuchniete, zawsze duża  sztuka .Nie  da się  im  dozować  paszy  bo i tak te nawiększe najbardziej narażone odpedzą te  słabsze.

Można  dac i 5 kg?

Spotkałem się z zakwaszaczem z lnb który miał  7 kg / t, ten antybiotyk to do paszy, wody, czy w iniekcji ?, osobiście  daje do wody od 4 do 6 dnia po osadzeniu i nie ma większych ostatnio problemów 

Opublikowano
13 minut temu, PRZMAS19821982 napisał(a):

Jak miałeś knura ,to też miałeś takie problemy z lochami?

Nie było problemów z zaproszeniem. Miałem tak ustawione lochy że kryłem po 3 na raz i wspomagałem się sztuczną inseminacją

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał(a):

Spotkałem się z zakwaszaczem z lnb który miał  7 kg / t, ten antybiotyk to do paszy, wody, czy w iniekcji ?, osobiście  daje do wody od 4 do 6 dnia po osadzeniu i nie ma większych ostatnio problemów 

zakwaszacz  i Amoksycyklinę podaję do paszy od wstawienia przez 10 dni. we wszystkich opisach choroby zwracaja  uwagę na A. Lekkostrawność  paszy  by długo nie  zalegała w jelitach,B.zakwaszacz  lecz na bazie  kwasu mlekowego ,C. nie przekarmianie czyli pokarm ciągle  w małych  iloościach.

Ciekawi mnie ta Neomycyna , działa  na E Coli, zobaczymy w luty co z niej  wyniknie

Opublikowano (edytowane)

No właśnie @bizon1 aż  sprawdziłem co się u mnie obecnie serwuje i jest to kolistyna, chociaż w teorii powinna zadziałać też Enrofloksacyna, kiedyś leczyłem nią coli i były takie sobie efekty , też był dawany mix kolistyny z amoksycyklina pod handlowa nazwa Potencil 

Edytowane przez ws71