Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
31 minut temu, ab23 napisał(a):

Coś słyszałem że pod koniec tygodnia byk w górę  

Czekam na hejt 😬

Messenger_creation_1980E638-ECD5-4670-BFF6-2458F7E223EF.jpeg

Nie zdziwiłbym się, w tym roku już kilka było takich korekt 1-1.5 zł w dół a potem znowu w górę, trzeba się rozglądać za cielakami żeby było do czego pensje żony dołożyć🤣

Opublikowano (edytowane)

z danych ogólnodostępnych można skorzystać , GUS co pół roku wydaje raport o stanie pogłowia bydła , jest spadek około 3 % , w ubiegłym sezonie była susza to rolnicy sprzedawali wiecej teraz prócz tego ze jest mniej cześć jałówek moze zostać na odbudowe stad według mnie tak moze być .         a handlarze poszukują bo zmienia sie hodowla na koncentracje stad i zamiast jezdzic szukac tydzień jest jeden -dwa załadunek i kanion pełen i takim sposobem dla wszystkich handlarzy bydła zabraknie , coraz więcej kupują ubojnie bez posredników .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Bywało latami że spadało i rosło, a bydło w pl zawsze grubo poniżej średniej unijnej było, a byki wręcz po dnie szorowały. 

Wydarzyło się coś nie oczywistego, ale nie wierzę byśmy zostali jakimiś liderami w tuczu z najwyższymi cenami w Europie 

Opublikowano
19 godzin temu, Tigon napisał(a):

Panie jak żyć? mleko w pizdu, pszenica w pizdu, qq dychła ale pewnie zaraz w pizdu i jeszcze byki zaczynają nurkować, a świniach to nawet się nie wypowiadam, to już stan umysłu jest.

Są uprawy które fajnie dały, na pestce dyni zostało, rumianek dał zarobić, a to już mechaniczne uprawy, nie to co kiedyś.

Nie odbijając od tematu po ile za odsadki jalowek 200-250kg ? 

Opublikowano
35 minut temu, Chota napisał(a):

Są uprawy które fajnie dały, na pestce dyni zostało, rumianek dał zarobić, a to już mechaniczne uprawy, nie to co kiedyś.

Nie odbijając od tematu po ile za odsadki jalowek 200-250kg ? 

Są to uprawy niszowe, sam mam taką na której zarabia się dobre pieniążki ale tylko dlatego że w skali kraju są to po prostu nieznaczące areały, gdyby niewielki odsetek upraw takich jak rzepak, pszenica, kukurydza czy ziemniaki przeszedł na te wynalazki to ich uprawa byłaby tak samo opłacalna jak popularnych zbóż, a co do odsadków to ktoś tu pisał że za 100 kg cielaka 4 tysie to za 250 kg to z 8 koła

Opublikowano

Narazie trzeba poczekać aż skupujący to przetrawią bo jeszcze nie zdążyli wszystkim ogłosić spadków a tu już podwyżka 

Ogólnie jeszcze niedawno myślałem , że nie można być tak głupim, żeby w szczycie tej nadmuchanej bańki wołowej rzucać się w opas od zera . Ale na forach już dziesiątki tematów 

Ile byków zmieszczę w kurnik , stodołe , garaż , strych 

Jaką dużą obore stawiać na opasy

Czym karmić małe cielaki 

Nawet agroinfluencer się pochwalił , że załatwia pozwolenie na założenie fermy byka 

Także skoczki atakują . 

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano
Ja raz kilka lat temu kupiłem kilka cielaków byczków hf 2 tygodniowych, jeden zdechł po 2 tygodniach, przy sprzedaży cena była kiepska i wyleczyłem się z tego szybko :d teraz nawet swoje sprzedaje, zostawiam max kółka sztuk i tyle. Ci co teraz kasy włożą w ten interes za dwa lata będą w szoku.
Opublikowano
22 minuty temu, raven18 napisał(a):

Rok temu też było pełno skoczków na ziemniaka ...

Tylko tu jest zasadnicza różnica... Cielak to nie sadzeniak, tego nie ma aż tak dużo, żeby zrobiła się sytuacja jak na rynku ziemniaka, to po pierwsze, a po drugie, produkcja roślinna to jednak nie to samo co zwierzęca 

Opublikowano

Jednak produkcja roślinna nie wymaga takiego doświadczenia ( nie mówię akurat o ziemniaku ) 

Co do cielaków to rynek się za chwilę raczej trochę rozluźni bo ruszyły mleczaki z Austrii i trochę więcej ze Słowacji też się pojawiło 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Jednak produkcja roślinna nie wymaga takiego doświadczenia ( nie mówię akurat o ziemniaku ) 

Co do cielaków to rynek się za chwilę raczej trochę rozluźni bo ruszyły mleczaki z Austrii i trochę więcej ze Słowacji też się pojawiło 

Zbiorowa sraczka i choroby płuc swoje zrobia też. Ile mięsne mieszance po korekcie na dziś?

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, Michal014d napisał(a):

A ile taki typowy byk lm przy kilku sztukach bo to byłby dla mnie jakiś wyznacznik ceny bo moje sztuki bliżej lm mi HF?

Najbliższy do LM 19 zł dostałem, za mm sm 18 i za pizdryka mieszańca 17

• Like 1