Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przewarzylismy ostatnio 20szt byków przed sprzedażą z luzu wybiórczo z większej parti  bardzo sprawnie bez żadnych przepedów korytaży, tylko na spokojnie 

Opublikowano

Przeganiam do pomieszczenia gdzie zaraz za drzwiami klatka z waga zamykam drzwi druga osoba spisuje kolczyk wagę w nosek do tyłu i nastepny, nastepny. Czasami się trafi sztuka co potrzebuje więcej czasu zanim trafi w te drzwi ale ogólnie sprawnie to idzie

Opublikowano

Powiem tak, tutaj najwięcej robi infrastruktura. Odpowiednie przepędy, bramki budynki żeby pokierować zwierzaka. Ci co mają to zorganizowane to myślą że reszta bredzi jak mają dociągnąć zwierzaka do wagi...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Powiem tak, tutaj najwięcej robi infrastruktura. Odpowiednie przepędy, bramki budynki żeby pokierować zwierzaka. Ci co mają to zorganizowane to myślą że reszta bredzi jak mają dociągnąć zwierzaka do wagi...

Ale taka jest prawda... U mnie w starym budynku mam przy ścianie korytarz zrobiony coś tam ponad metr szerokości i bramkę w którą wchodzi rampa samochodu. Byk nie ma gdzie się zawrócić i jak wganiasz kilka sztuk na raz to muszą iść bo nie mają innego wyjścia. Sam załadujesz cały samochód bydła w 3 minuty i się nie zmęczysz. Teraz przy nowej mam problem bo muszę robić cały korytarz obok, bo są zamontowane profile do okien przesuwanych. I tak się zastanawiam czy nie lepiej klatkę na podnośnik i przed sprzedażą przewieść właśnie do tego starego budynku. Przynajmniej na razie bo trochę kasy trzeba władować w to, bo 40 metrów ściany... I dwie strony budynku 

Opublikowano
7 minut temu, Karl123 napisał(a):

Sposobem i w dwie osoby każda ilość przewarzy a siłą to i jednego w kilku chłopa ciężko i nie bezpiecznie 

Masz dzikiego była 800-900 kg i nie masz przepędu to jaki masz sposób na takiego zwierza z luzu?

Opublikowano
55 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Masz dzikiego była 800-900 kg i nie masz przepędu to jaki masz sposób na takiego zwierza z luzu?

No ja robię tak jak powyżej opisałem i w miarę dobrze to idzie ale można by jeszcze ulepszyć robiąc wąski rękaw przed wagą aby nie mógł zawrócić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, maroko napisał(a):

Manelski to kupuje nadal? Coś nie mogę się dodzwonić już jakiś czas. Zawsze oddzwaniał jak coś a teraz cisza...

Może dowiedział się że kupiłeś wagę 🤭. Dzwoniłem do niego to odebrał. A co do niebieskiej strefy to chyba jest tylko po to aby utrudnić życie 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Xzysiek napisał(a):

Na przykład taka butla 11 kg propan butan kosztuje plus minus 65zł

11kg byka plus minus 165zł 

Róznica 100zł

I przy każdym byku se tak ...gazy puszcza?😆

...ale ludzie mają pomysły....😆