Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Sensowna cena to tanio kupić drogo sprzedac.Ciekawa jestem stawek dobrostanu. Ileż to pln nalicza

ile trzeba trzymać daną sztukę żeby się załapała do dobrostanu?

Opublikowano
10 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jak wykryją pryszczycę i będzie zakaz eksportu to się zdziwisz jak pójdzie w górę 

Dokładnie, wołowiny mało co u nas w kraju zostaje, z mlekiem też się zrobi problem 

Opublikowano
31 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no mówiłem że pogłupieli...

https://www.topagrar.pl/articles/bydlo-miesne/kosmiczne-ceny-cielat-sprawdz-ile-zaplacisz-za-cieleta-do-opasu-2529632

Przy takich cenach to serio już lepiej hfów kupić... Miałem jakoś 2 lata temu grupę 7 sztuk, same hf, nie były to typowe szkieletory, w dwa lata waga jak dobrze pamiętam 790-860 kg. Ale były wielkie, jak dobrze też pamiętam to średnio po 800 zł zapłaciłem... Na olx od rolników jak widzę to wystawiają tak 1000-1500 zł, to już lepiej tyle dać niż za 100 kg sima 4600, z którego nie wiadomo co zostanie, a jak padnie to dopiero po ptokach...

12 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Dokładnie, wołowiny mało co u nas w kraju zostaje, z mlekiem też się zrobi problem 

Zrobi się, ale w perspektywie kilku miesięcy-końca roku może być różnie... Aby tylko to dziadostwo się mocno nie rozprzestrzeniało, zdusić u zarodka, zapłacić odszkodowanie, najgorzej to u krowiarzy, bo później stado odbudować gorzej niż opasa 

Opublikowano
Godzinę temu, macius11157 napisał(a):

Łuków już obniżki złotówka na wbc 

Już widać wystarczy, by każdego zdycha z każdej dziury w Europie chłopy zakupili płacąc niebotyczne stawki. 

Teraz już samo się będzie przez kilka lat kręcić, choćby i wbc spadł poniżej 20 zł. 

• Like 1
Opublikowano

ponizej 20 zł R KLASOWE to nie zysk a stagnacja , o ile starsi rolnicy będa i po tyle trzymać to młodym bedzie łatwiej podjąć decyzje o zmianie profilu , dzis 4 tys jest osiagalne dla kazdego poza rolnictwem 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jarecki napisał(a):

ponizej 20 zł R KLASOWE to nie zysk a stagnacja , o ile starsi rolnicy będa i po tyle trzymać to młodym bedzie łatwiej podjąć decyzje o zmianie profilu , dzis 4 tys jest osiagalne dla kazdego poza rolnictwem 

Mala hodowla się nie opłaca lepiej do pracy jedyny nakład to koszt dojazdu a w rolnictwie ciągle coś i uwizany jak pies

Edytowane przez kazik6
Opublikowano
12 godzin temu, lexiflexi napisał(a):

Przy takich cenach to serio już lepiej hfów kupić... Miałem jakoś 2 lata temu grupę 7 sztuk, same hf, nie były to typowe szkieletory, w dwa lata waga jak dobrze pamiętam 790-860 kg. Ale były wielkie, jak dobrze też pamiętam to średnio po 800 zł zapłaciłem... Na olx od rolników jak widzę to wystawiają tak 1000-1500 zł, to już lepiej tyle dać niż za 100 kg sima 4600, z którego nie wiadomo co zostanie, a jak padnie to dopiero po ptokach...

Zrobi się, ale w perspektywie kilku miesięcy-końca roku może być różnie... Aby tylko to dziadostwo się mocno nie rozprzestrzeniało, zdusić u zarodka, zapłacić odszkodowanie, najgorzej to u krowiarzy, bo później stado odbudować gorzej niż opasa 

Troche cie poniosło z tym 4600 za 100 kg SM

Opublikowano

Na przycięcia bedzie grube za chwile

Na jutro ubojnie nie przyjmuja

Przyszly tydzien to dostawy przed wielkanoca na eksporcie. Hiszpania i wlochy juz zapowiedzialy ze przyjma duzo mniej jesli wogole przyjma

Marocco i Algieria stop.

Czas na duza korekte

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Na przycięcia bedzie grube za chwile

Na jutro ubojnie nie przyjmuja

Przyszly tydzien to dostawy przed wielkanoca na eksporcie. Hiszpania i wlochy juz zapowiedzialy ze przyjma duzo mniej jesli wogole przyjma

Marocco i Algieria stop.

Czas na duza korekte

Chłop co ani razu to nie zajrzał , żeby powiedzieć o podwyżkach . Zawsze zwiastuje apokalipse 

Opublikowano (edytowane)

Ja nic nie zwiastuje

Wnioski niech sobie kazdy wyciągnie sam.

Artus, beef marek , abp, itd nie chca juz towaru na jutro

Hiszpania portugalia wloch mocno limituja zakupy.

Ja jestem posrednikiem, czy to kosztuje 4 euro czy 6 euro ja biore 1% wiec absolutnie nie interesuje mnie realnie cena, tylko mozliwosci sprzedazowe.

I nie mowie tego w kontekscie straszenia tylko abyscie wiedzieli co aie dzieje, bo handlarz przyjedzie w poniedzialek i przypierdoli minus 2 PLN

Do majowki moim zdaniem cena bedzie spadac 

Po majowce do konca czerwca znowu powinna isc do gory tylko juz nie tak skokowo.

No chyba ze bedzie pryszczyca.

Miesa generalnie w europie jest za malo

Edytowane przez Karol8885
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

@Karol8885

Ten hiszpan, portugalczyk i wloch to najedli sie tej wolowiny na zapas ?

Handlarz tak szybko jak przyjechal tak szybko odjedzie z panikarska propozycja.

Dobrze napisales, tobie cena bez roznicy, tylko, zeby ruch w interesie byl, wiec sianie paniki tobie na reke, bo nie bylo co ubijac i czym handlowac.

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, asus921 napisał(a):

@Karol8885

Ten hiszpan, portugalczyk i wloch to najedli sie tej wolowiny na zapas ?

Handlarz tak szybko jak przyjechal tak szybko odjedzie z panikarska propozycja.

Dobrze napisales, tobie cena bez roznicy, tylko, zeby ruch w interesie byl, wiec sianie paniki tobie na reke, bo nie bylo co ubijac i czym handlowac.

PierwsE 3 miesiace tego roku ilosciowo sprzedalem najwiecej od 2019 roku.

Jest bardzo trudno to fakt, ale wlasnie takie warunki oddzielaja mezczyzn od chlopcow :)

Zamiast zwyklego klepania licza sie wlascie wtedy relacje kontakty i dobre imie aby w pierwszej kolejnosci sprzedawali mi a klienci w pierwszej kolejnosci kupowali odemnie.

To byly bardzo dobre 3 miesiace

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v