Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie dziś siedziałem, i myślałem, analizowałem, i doszedłem do wniosku że to moje życie jest bez sensu, zwłaszcza od listopada 2021r, żadnych emocji, adrenaliny, stresu, brak wiekszych ambicji, sama nuda

Jeszcze do 2018-19r było kompletnie inaczej

Cały czas się coś działo, wtedy jeszcze żyłem, były pieniądze, checi, wszystko

I tak sobie myślę że trzeba do tego wrócić, bo to ile tak naprawdę takiemu dziadowi jak ja życia zostało 

• Confused 2
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał(a):

Ja chyba swoją będę sprzedawał a w to miejsce jakiś mały siewnik do qq

Ja sieję kukurydzy tak mało i to jeszcze co parę lat, że nawet o tym nie myślę. Przyjedzie wójt jak sieje u siebie, zadzwoni dzień wcześniej, że będzie siał to się uprawi, przez miedzkę przejedzie, wsypie mój Polidap na dokładkę i posieje. Się tą stówkę zapłaci i spokój. W 2021 i 2022 ta zabawa w zasiew kosztowała mnie 70zł rocznie.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Tak sobie dziś siedziałem, i myślałem, analizowałem, i doszedłem do wniosku że to moje życie jest bez sensu, zwłaszcza od listopada 2021r, żadnych emocji, adrenaliny, stresu, brak wiekszych ambicji, sama nuda

I tak sobie myślę że trzeba do tego wrócić, bo to ile tak naprawdę takiemu dziadowi jak ja życia zostało 

To się nazywa kryzys wieku średniego. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Doradców w Polsce Z szukasz, w tym zadupiu ?? W Polsce A poszukaj xD Jeszcze doradzą Ci kupkę gnoju z podwórka zabrać i co wtedy poczniesz xD 

sama sobie rozliczyłam teraz. U mnie praktycznie nic nie trzeba było poprawiać

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

To chyba dobrze, się poszuka jakiejś 18 i odrazu człowiek będzie młodszy 

no nie wiem czy Ci sił i nerwów starczy. Mój mąż pół życia już poświęcił i dalej nie zadowolony z efektu

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No jak?

Coś słaba masz tą definicje bambra

Bo bambry to są dwa rodzaje. Jeden to ten co ma więcej dzierżawionego a drugi to taki co ma po prostu dużo swojego. Czyli w naszym rejonie to taki 10ha+. Dawniej na takich mówili chadziaje. Jeszcze babka tak do tej pory mówi.

Opublikowano
23 minuty temu, jacus napisał(a):

na 3 wsie mialem jedyna sadzarke kubelkowa.. pare dni roboty bylo. ponad 50 pol rocznie,sredna z 5 arow ?

teraz gdyby nie swoje to bym nawet nie wyciagal ze szopy. ostatni sezon 7 chyba zasadzone. to samo kopaczka..

ma ktos namiary na dobrego doradce-jednak rmg bede rozliczal. 

sadzeniaki -bellarosa. u drobnego handlarza 420 zl 

Coś tam namieszał w tym BP? 

Opublikowano
Teraz, tommy66692 napisał(a):

Jak tam czytam co ty piszesz to się zastanawiam czy to jeszcze Polska czy jakiś Tadżykistan 

Polska to tu była od wiek wieków tylko czy jeszcze ponad 100 lat temu ludzie się tu uważali za Polaków? Inteligencja może tak. Ale raczej nie pospolite chłopstwo. 

Opublikowano

zapomnialem napisac ze pytanie do ludzi zdrowych psychicznie lub bez wiejskich kompleksow .

12 minut temu, malaczarna napisał(a):

A to nie tak że U WAS tam najlepsi ludzie najlepsze gospodarki to i doradcy najlepsi. Co Pan poplątał?

?? slabo znasz polske..przedmiescia wielkiego miasta wygladaja troche inaczej niz malego..

mialem sprzedac pole na dzialki ale facet troche sie z kasa przeliczyl. inna pod zwirownie -ale to troche potrwa..5 arow by na zwrot I raty styklo spokojnie .

do tego troche przesadzilem z punktacja . 

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Doradców w Polsce Z szukasz, w tym zadupiu ?? W Polsce A poszukaj xD Jeszcze doradzą Ci kupkę gnoju z podwórka zabrać i co wtedy poczniesz xD 

a ja mam dla ciebie miejsce zaklepane w poradni malzenskiej ..

9 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Dobre 🤣 wejdzie na szczyt tej kupy gnoju i dołoży towaru bo tam podobno dużo ludzi jeszcze do wychodka chodzi 

cos ci sie statystyki pomylily 

masz odwage podac z jakiej gminy jestes i wtedy sprawdzimy...

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

w 2019 zalozyles konto  na af ?? wiec zlikwiduj i stere czasy wroca..

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

u mnie nie było słowa bamber, przysżło wraz z pracownikami z niemiec, takimi jak galan, albo jeszcze "baor"

Chadziaj nie było aż tak pejoratywnym określeniem. Bałor/bałer do pewnego czasu również. Zmieniło się to po II wojnie. Było we wsi ponad 100 niemieckich osadników określanych właśnie jako "bauerzy". 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, mf362 napisał(a):

Jak u was jest z pożarami traw ? U nas w sąsiednich miejscowościach jest jakaś plaga . 

Panie, u nas łąk już praktycznie nie ma... Co się dało, po dolinach, po granicach to poorali i kukurydzę sieją. 

Opublikowano
3 minuty temu, mf362 napisał(a):

Jak u was jest z pożarami traw ? U nas w sąsiednich miejscowościach jest jakaś plaga . 

U mnie dybnęli 4 dzielnych strażaków, to jakim dziwnym sposobem i pożarów nie ma 🤭

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v