Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do slonca 29  

trzeba sie chyba zabrac za jakas robote. 

1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

To jakieś dziwne zwyczaje u was. Z tego co ojciec opowiadał trzeba było mieć co najmniej 5ha. Żeby o jaki kolwiek traktor z przydziału się starać. 

ojciec mleko wozil . zreszta do 5 to niewiele mu brakowalo. drugi wozak dostal wlasnie ruska bo nie mial nawet 3 ha .pisma zmleczrni mielli odpowiednie.

zreszta kierownik sluzby rolnej sie z sasiadka ozenil.

48 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gdzieś do 2005 to średnia była może 3ha.

w chrzanowskim to 2,3 ha, u nas 3,3 a w tatrzanskim to chyba 1,7 ha..

niedawno liczylem to dzierzawie pole od 15 osob. paru nawet nie znam.

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To znajdź chętnego na 4 godziny dziennie do obory za 4 tys netto na etat. Bo mój brat nie może. Ostatni mu powiedział, że on tu nie przyszedł pracować tylko odpoczywać...

Aż zadzwoniłem do syna zapytać co oni oferują...30 zł na godzinę na rękę, pierwsza umowa na miesiąc, potem ustalają co dalej...

No i efekty podpuszczania sąsiadów 🤭

IMG_20250306_111525073_MFNR.jpg

No widzisz, 4 godziny dziennie, czyli rozwalony cały dzień i takie coś, to  tylko dla emeryta, i przede wszystkim ta obora.

30 zł za godzinę z jakimi kwalifikacjami, do łopaty czy potrzeba "specjalnych" umiejętności?

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał(a):

Zrób większą dziurę, szkoda paliwa 😄

Myślisz 🤔

1741259492135875241484496050059.jpg

1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

No widzisz, 4 godziny dziennie, czyli rozwalony cały dzień i takie coś, to  tylko dla emeryta, i przede wszystkim ta obora.

30 zł za godzinę z jakimi kwalifikacjami, do łopaty czy potrzeba "specjalnych" umiejętności?

Trza obsługiwać wiertarkę i rozkładać kable...

Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał(a):

Myślisz 🤔

1741259492135875241484496050059.jpg

Trza obsługiwać wiertarkę i rozkładać kable...

Ot i wyjaśniła się tajemnica braku możliwości znalezienia pracownika za 4800 na budowę i do tego jeszcze na wyjeździe.

A ta umowa, to jest opracę, czy najbardziej popularna na budowach  umowa zlecenie?

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Pis zaczął,  ko skończy 

Karolku mój drogi przecież czy PO czy PIS to jest to samo gówno tylko w innych kolorowych papierach.🤷‍♂️

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Dobrze że ich obudziłeś. Sławek agrest pisze że w poniedziałek już będzie N2 dawał. 

A potem narzekał że nie pada 🤣. Sucho nic nie urośnie a jak będzie sprzedawał to że 8t/ha pszenżyta było średnio 🤣

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Trzeba znaleźć luke w usługah albo handlu ale jest za***iście ciężko bo wszystkiego jest pełno a czego jest mało obsadza rodzina i znajomi.

Do mnie przyjeżdża facet co kalibruje sprzęt kontrolno-pomiarowy - termometry, czujniki temperatury itp. Obskakuje 2 województwa, konkurencji praktycznie brak, trzeba się umawiać 2-3 miesiące wcześniej. Przyjedzie 2 h pracy i 1700 faktura. Ostatnio był z synem który ma przjąć biznes.

Mam zrobione uprawnienia BHP i to konkretne - studia podyplomowe i lokalny rynek obstawiony konkretnie, niby miałem przejąć klientów po takim znajomym co ma już 70 lat ale jego syn zmienił zdanie, zrobił jakiś kurs i też ma przejąć jego firme.

u nas też z ATEQ był szpeszjalista bo testerów szczelności sporo mamy i kalibrował 

@Chłoporobotnik 

nieszczęście się stało 

https://www.bialystokonline.pl/nie-zyje-krzysztof-kononowicz-mial-62-lata,artykul,144777,1,1.html

Opublikowano
jacus napisał:

lekki przymrozek. piekne slonce. trzeab cos po urzedach pozalatwiac i w pole probowac wyruszyc.

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

gleboszuje się jak jest sucho właśnie i po gleboszowaniu zostawić tak pole na 4 tygodnie nie ruszająca

na piasku gleboszowanie potrzebne ?? 

na ile to jeszcze nie widzialem takiej akcji..ciekawe ile koni na jeden by potrzeba ?? 200 ??

5 minut temu, marulekk napisał(a):

A jak💪 wy tam w centralnej Polsce B nie macie takich sprzętów

u nas takie malorolnym przydzielali.. nawet ojciec sie nie zalapal -za duzo ha, do 3 ha dawali i jeszcze trzeba bylo uzasadnic potrzebe zakupu.

doucz się poczytaj czytanie ze zrozumieniem nie boli

6465 napisał:

Dobrze że ich obudziłeś. Sławek agrest pisze że w poniedziałek już będzie N2 dawał. 

ja w weekend

Opublikowano

Ponad 20 stopni w cieniu. W sobotę rzuci się N1, na wtorek deszcz zapowiadają. I może kawałek ziemniaka się posadzi pod przykrycie. Fajnie, kawa wypita to teraz iść zajrzeć co u pszczół słychać. 

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał(a):

u nas też z ATEQ był szpeszjalista bo testerów szczelności sporo mamy i kalibrował 

@Chłoporobotnik 

nieszczęście się stało 

https://www.bialystokonline.pl/nie-zyje-krzysztof-kononowicz-mial-62-lata,artykul,144777,1,1.html

To było do przewidzenia. 

Ostatnie owady przeglądnięte, teraz można ze 3 tygodnie nie zaglądać tylko woda i ewentualnie ciasto.

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Oj przerobiło się kilka lat na najniższej krajowej, a reszta pod stołem. Znam też takich co tylko za studentami się rozglądają, lub wysyłają młodych na jakiekolwiek studia- szkoły zaoczne 😄

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To było do przewidzenia. 

Ostatnie owady przeglądnięte, teraz można ze 3 tygodnie nie zaglądać tylko woda i ewentualnie ciasto.

Gorunc ładny, nie? Ino ten wjater. Rozsady już siejesz? Ja planuje w poniedziałek ostatnie papryki na tacki rzucić. I od 15 marca start z pomidorem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Oj przerobiło się kilka lat na najniższej krajowej, a reszta pod stołem. Znam też takich co tylko za studentami się rozglądają, lub wysyłają młodych na jakiekolwiek studia- szkoły zaoczne 😄

Gorunc ładny, nie? Ino ten wjater. Rozsady już siejesz? Ja planuje w poniedziałek ostatnie papryki na tacki rzucić. I od 15 marca start z pomidorem. 

Piknie coby nie ten wiater.

Pomidory to ja już mam takie. 

20250306_161307.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Piknie coby nie ten wiater.

Pomidory to ja już mam takie. 

20250306_161307.jpg

Ło, to u mnie wczoraj ostatnia paczka z nasionami przyszła. Koktajlowego Mandata F1 wziąłem na próbę, zobaczymy czy to coś warte. 

Opublikowano

Ludzie chcą to się sieje. Sobie z 5 krzaków max. Zresztą, ja nie mam czasu na zabawę z pomidorem więc wszystko samokończące w polu. Aby zarazy pilnować i mrówczanem skropić od czasu do czasu. Żadnego obrywania czy podwiązywania. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v