Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Sam widzisz...jeszcze pewno przy wożeniu sieczki z qq się wciągają na pryzmy, albo, jak wożą do silosu, to wpychają sieczkę, co u Niemców jest normą 🤷...

a jak inaczej wysypać na 3,5 metrowy silos. albo wciąganie albo wpychanie

• Like 1
Opublikowano

Te pseudo vario w ogórach są tak za***iste że 3/4 używanych ciągników na OLX ma tą skrzynie, ceny o 30% niższe od zwykłej i jeszcze nikt nie chce ich naprawiać.

Naprawa vario w fendtach to teraz najtańsza ze skrzyń. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

U nas w okolicy Deutz mało popularny. Prym wiedzie ze stajni AGCO na drugim miejscu CNH. I John Deere. No i Zetor. 

Smerfy popularne, bo Kutno i Płock blisko...u nas AGCO trochę jest, ale też nie za wiele...teraz zaczyna się panoszyć Kubota, bo na Skleczkach to sprzedają... 

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

a jak inaczej wysypać na 3,5 metrowy silos. albo wciąganie albo wpychanie

Pytanie, od jakiej wysokości trzeba to wciągać...w przypadku fendta od niewielkiej🤷

• Like 1
Opublikowano

Tymi smerfami agroskład w Łowiczu handluje to i blisko na serwis. 

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Zetor to wiadomo. Poza konkurencją😉.

No tylko jakoś nowych to już z 10 lat w okolicy nie widziałem.  To jakoś zależy na co moda to to wjeżdża. 

Opublikowano
36 minut temu, konteno napisał(a):

nie wiem o jaką chodzi ale najbardziej sie opłaca bo najszybciej bedzie inną lampke znaleźć i zaadaptować

Coś znalazłem niby w tym wymiarze w internetach...

Ale że to takiej się dokupić nie da...

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pytanie, od jakiej wysokości trzeba to wciągać...w przypadku fendta od niewielkiej🤷

Nie mają masy w porównaniu do valtry 

Co do kuboty to dobra dla krowiarza baloniarza, w roślinnej strata pieniędzy 

Gdyby nie jedno zdarzenie sam bym jeździł kubotą albo claas 

Tylko tu też trzeba mówić wprost że ony są mocno przekombinowane

Przede wszystkim lekkie 

Opublikowano
19 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

albo wciąganie albo wpychanie

albo rozbieg z działki sąsiada 

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

w roślinnej strata pieniędzy 

chyba że sie ją reklamuje na swoim portalu 🤭

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko tu też trzeba mówić wprost że ony są mocno przekombinowane

Przede wszystkim lekkie 

U nas sadownicy kupili z 2 albo 3 te Kuboty, ale kolejne już Landini więc chyba te Kuboty im nie podpasowaly ...

Opublikowano

Wymagające ciągniki

Ony nie są drogie też 

Claas moim zdaniem lepszy 

8 minut temu, konteno napisał(a):

albo rozbieg z działki sąsiada 

chyba że sie ją reklamuje na swoim portalu 🤭

To nic nie zmieni

Takie reklamy tyle znaczą co i tegoroczny śnieg 

Opublikowano

Ja po przestoju zimowym miałem dziś problem włączyć wom. Grat stary elektronika zawilgła i uj. Włączał się z błotnika 3 razy to i zaczął guzik w kabinie działać. 

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Azot rozrzucony, gnojowica dogadana. Można z czystym sumieniem ruszać dorabiać prywaciarza.

Jutro - obżera u Seniora, środa - kursowanie do reszty po sadzeniaki, czwartek - pszczoły, piątek - sprzątanie u zwierzów, przygotówka, sobota - przegląd traktorem i hajda gościowi jęczmień siać, o ile pogoda dopisze. A w międzyczasie i tak do roboty.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jutro - obżera u Seniora, środa - kursowanie do reszty po sadzeniaki, czwartek - pszczoły, piątek - sprzątanie u zwierzów, przygotówka, sobota - przegląd traktorem i hajda gościowi jęczmień siać, o ile pogoda dopisze. A w międzyczasie i tak do roboty.

O niedzieli zapomniałeś. 🤨

A niedziela myk do pewnego przybytku uciech. 🤣😂

Opublikowano
Teraz, PRIMO napisał(a):

O niedzieli zapomniałeś. 🤨

A niedziela myk do pewnego przybytku uciech. 🤣😂

W niedzielę prawdopodobnie siedzenie w piwnicy i rozkładanie ziemniaków do kiełkowania do skrzynek bo wszystkie czyli prawie tona pójdą podkiełkowane i ręcznie nakładane na koszyczki w sadzarce.

Teraz, 6465 napisał(a):

Pioter ty od 6 do 14 pracujesz?  

Tak. Tylko i wyłącznie.

Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Co do kuboty to dobra dla krowiarza baloniarza, w roślinnej strata pieniędzy 

Warzywniki z drugiej strony gminy i gmin sąsiednich od tamtej strony, sporo tego nakupowały. Dużo ma wąskie koła, coby się pomiędzy kalafiorami i selerami czy porami mieściło😁...ogólnie u nas wśród warzywnych oligarchów to popularne się zrobiło. I jeszcze Steyr...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał(a):

Mi to by pasowała taka robota gdzie w ochronie za ciecia. Poszedł bym się wyspał a w wolne gospodarkę obrabiać. 

To tylko w Polsce A....takie fuchy...

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

prawie tona pójdą podkiełkowane i ręcznie nakładane na koszyczki w sadzarce.

Ooooo.

Już nie pod motykę...czy jak to tam u was zowią..?

Jednak reformowalny jestes...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W niedzielę prawdopodobnie siedzenie w piwnicy i rozkładanie ziemniaków do kiełkowania do skrzynek bo wszystkie czyli prawie tona pójdą podkiełkowane i ręcznie nakładane na koszyczki w sadzarce.

Tak. Tylko i wyłącznie.

To z pół ha sadzisz? 

Jak kopaczka będziesz sadził? 

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

w taki sposób to ja sadze 10m2, większe ilości to w dołki między rządkami i zasypuję grabkami, potem się obsypuje, jak powschodzą

10a tak sadziłem. Później zszedłem do 3-5a na wczesne a reszta sadzarką. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v