Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

W jakiej robocie innej niż mundurówka będziesz tak miał?

Zaraz to w mundurówce skasują, i to szybciej niż się zdaje ... Jak młody będzie w wieku emerytalnym to tego już nie będzie. Chyba że zadowoli go emerytura w wysokości 25% ostatniej wypłaty ... ZUS się wali, pokolenie obecnych 50 latków może coś wyrwie z tej piramidy finansowej, mając 30 i mniej nie liczyłbym na kasę z ZUS-u ...

Nie mówiąc już o tym czy wytrzyma psychicznie i nie zadynda na lince po przejściu na emeryturę i tyle będzie miał z tej emerytury ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

Masz rację. Co do młodego weź pod uwagę jedna rzecz. Od 5 lat nie służę. Od tego czasu zmarło kilku takich jak ja. Najstarszy miał 61 lat, najmłodszy 43. Przy czym 60 przekroczył tylko jeden

Trzeba lepiej się odżywiać, nie chlać wódy i nie palić fajek. Rok temu zmarł mój kolega 81 rocznik na zawał - pracował u siebie na gospodarstwie. Kostucha nie wybiera.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zaraz to w mundurówce skasują, i to szybciej niż się zdaje ... Jak młody będzie w wieku emerytalnym to tego już nie będzie. Chyba że zadowoli go emerytura w wysokości 25% ostatniej wypłaty ... ZUS się wali, pokolenie obecnych 50 latków może coś wyrwie z tej piramidy finansowej, mając 30 i mniej nie liczyłbym na kasę z ZUS-u ...

Na to kasa zawsze była jest i będzie, zwłaszcza na policje. Dlatego o tym pisze -ZUS nie ma nic do emerytur służb dlatego chce żeby młody nie miał nic z nimi wspólnego.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Trzeba lepiej się odżywiać, nie chlać wódy i nie palić fajek. Rok temu zmarł mój kolega 81 rocznik na zawał - pracował u siebie na gospodarstwie. Kostucha nie wybiera.

Tu nie o odżywianie ani używki chodzi. To specyficzny zawód i ma specyficzne zagrożenia. Napisałem Ci obrazowo i więcej nie będę na ten temat pisał. Jak masz kogoś znajomego w policji, kto jest w stanie powiedzieć Ci szczerą prawdę to sobie z nim pogadaj

Opublikowano (edytowane)

Na to kasa zawsze była jest i będzie, zwłaszcza na policje. Dlatego o tym pisze -ZUS nie ma nic do emerytur służb dlatego chce żeby młody nie miał nic z nimi wspólnego.

A to ty myślisz że z mundurówką będzie inaczej ?? xD Ciekawe skąd państwo weźmie na nich pieniądze ... 

Zobacz, jeszcze niedawno było 15 lat, teraz 25, zaraz będą mieć normalny wiek emerytalny ... Coraz mniej ludzi w wieku produkcyjnym, coraz więcej emerytów, z emerytkami będzie coraz gorzej, i nie ważne czy ZUS-owskie, czy mundurowe, bo płacący je i tak ten sam czyli państwo ...

Opublikowano
17 minut temu, donweter1989 napisał(a):

E tam Panie, ja se klimę mam rozkaczoną i jak za ciepło to se okno najwyżej otworze, a nieeee wróć... Okno już też mi się nie otwiera 😅

U mnie klima nie działa ale za to 50% okien jest podparte deską.

Opublikowano
52 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Faktycznie nie każdy policjant to komandos, jak Zbyszek napisał, ale jakoś poziom powinien być. To jest dość trudne strzelanie dla zwykłego policjanta, ale te przewroty...ja umiem😁

Zapytaj @szymon09875, jak ja się zachowuję na strzelnicy...

Potwierdzam, potrafi się zachować 🫣

Ehh 

Trza iść spać 

Dziadkow dwóch się zeszło a ja trzeci jako dumny tato i pobroilim trochę 🤭🤭

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A to ty myślisz że z mundurówką będzie inaczej ?? xD Ciekawe skąd państwo weźmie na nich pieniądze ... 

Zobacz, jeszcze niedawno było 15 lat, teraz 25, zaraz będą mieć normalny wiek emerytalny ...

Nie będzie bo nie będzie chętnych - teraz jest najważniejszy wabik. Jedynie co to myśle, to że rozgraniczą biurkowych i pracujących w terenie jak jest w niektórych krajach. Po prostu są inne przeliczniki do emerytury.

Opublikowano
39 minut temu, Qwazi napisał(a):

Masz rację. Co do młodego weź pod uwagę jedna rzecz. Od 5 lat nie służę. Od tego czasu zmarło kilku takich jak ja. Najstarszy miał 61 lat, najmłodszy 43. Przy czym 60 przekroczył tylko jeden

Do służby ile razy można przystąpić? W swoim życiu 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie będzie bo nie będzie chętnych - teraz jest najważniejszy wabik. Jedynie co to myśle, to że rozgraniczą biurkowych i pracujących w terenie jak jest w niektórych krajach. Po prostu są inne przeliczniki do emerytury.

No to jak sobie połazi w terenie, popatrzy na te gwałty, bójki, morderstwa, wypadki drogowe z trupami na miejscu to ciekawe czy wytrzyma psychicznie na emeryturce, nie mówiąc czy już w czasie służby nie pójdzie w wódę albo narkotyki ... Szczerze, gdyby moje dziecko chciało by iść w mundurówkę to bym odradzał a nie jeszcze tam popychał ...

Jeden, jedyny raz nadziałem się na wypadek z skutkiem na miejscu, brzuch rozpruty, i jedno wiem, że nie chciałbym sam nigdy więcej tego oglądać, a w mundurówce tego nie unikniesz...

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jstem realistą. Widze jaki jest przyrost naturalny, jacy są ludzie, to że podniosą wiek emertalny, jakie są prognozy emerytur( Ja zarabiający ponad 2x najniższa krajowa według prognoz ZUSU jak przepracuje do 65 roku to dostane 2700 ). A tak pójdzie odwali te 25 lat w mundurze i będzie żył jak hrabia. Nie chce żeby był jakimś korposzczurem czy innym wyrobnikiem w Januszexie. Dobrze się uczy, jak nie dostanie się na lekarza to czeka go kariera mundurowa. 

Pół godziny temu był u mnie kolega strażak około mojego wieku. Ma już 25 lat służby w PSP i bardzo chwali. Właśnie wziąl 13  plus mundurówka i wyszło 20 tys wypłaty, jedzie na tydzień do Włoch na narty. W tym roku idzie na emeryture. Będzie miał  6 tys na ręke w wieku 44 lat. Można se żyć do śmierci jak król - do tego jest instruktorem nauki jazdy i ma hektary po rodzicach.

W jakiej robocie innej niż mundurówka będziesz tak miał?

Dzisiaj każdy wyciąga telefon i jak pies dotknie gnoja to ma zaraz zarzuty o przekroczenie uprawnień. Pałkowym to nikt nie chce być.

Ty go najpierw spytaj co chce w życiu robić... Może ma aspiracje całkiem inne niż Twoje marzenia

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tu nie o odżywianie ani używki chodzi. To specyficzny zawód i ma specyficzne zagrożenia. Napisałem Ci obrazowo i więcej nie będę na ten temat pisał. Jak masz kogoś znajomego w policji, kto jest w stanie powiedzieć Ci szczerą prawdę to sobie z nim pogadaj

Mam, ale to wioskowy policjant, sąsiad rodziców to bardzo chwali. Na wsi jest inaczej i wiem że ciężko się wyrwać na wioche z miasta.

Strzelałeś kiedy z Vepra albo Sajgi12? Ja pier**le to jest to😍

2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Ty go najpierw spytaj co chce w życiu robić... Może ma aspiracje całkiem inne niż Twoje marzenia

Jemu to pasuje. Ja nie pacham gdzieś na siłe. 

Opublikowano
6 minut temu, mf362 napisał(a):

Do służby ile razy można przystąpić? W swoim życiu 

Nie jest to określone

Mam, ale to wioskowy policjant, sąsiad rodziców to bardzo chwali. Na wsi jest inaczej i wiem że ciężko się wyrwać na wioche z miasta.

Strzelałeś kiedy z Vepra albo Sajgi12? Ja pier**le to jest to😍

Na wsi trzeba umieć więcej...ale jest spokojniej w pewnym wymiarze...

Strzelałem z wszystkiego, co zostało wprowadzone na uzbrojenie policji

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Faktycznie nie każdy policjant to komandos, jak Zbyszek napisał, ale jakoś poziom powinien być. To jest dość trudne strzelanie dla zwykłego policjanta, ale te przewroty...ja umiem😁

Zapytaj @szymon09875, jak ja się zachowuję na strzelnicy...

No mówił właśnie jak zgrabiarke opijalim, że na strzelnicy ruchy masz jak ryba w wodzie.

Wszyscy muszą uciekać do szaf pancernych się chować 

🤭

• Haha 2
Opublikowano

Witajcie. Dzisiaj już poranek przyjemny. Za chwilę na etat i do 18 zleci. Temat o mundurówce był to ja dodam że jak kilka lat temu do straży granicznej chciałem się dostać to psychotesty kończyły moją przygodę. Dzisiaj wiecie jak to wygląda? Nabór na 190 miejsc. 2-3 tygodnie temu koleżanki chłopak pojechał złożyć dokumenty i od razu rozmowa przed komisją. Następnie zaprosili na psychotesty i wariograf. W tamtym tygodniu miał egzamin z wiedzy ogólnej, językowy i sprawności ruchowej, zdał wszystko. Ale jak opowiadał to przed sprawnościówką wypił jakiegoś shota który dał mu powera,jak już przestał działać to mówił że się źle czuł, siły brakowało,senny. A ja jak składałem dokumenty to na rozmowę czekałem ponad miesiąc,następnie tydzień jak nie lepiej na rozmowę przed komisją,następne dni czekania na psychotesty. A wariograf miał być dopiero po kilku miesiącach. Tak teraz wygląda nabór do służb mundurowych. Mógłbym złożyć znowu ale co mi po tym,gdyby wtedy były takie wymagania to już bym 8 lat służby miał za sobą. A tak od zera zaczynać i w obecnej sytuacji gdzie już w gospodarkę się poszło to szkoda życia.

• Like 2