Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Za Zygmunta Starego to była Polska, polskie lenno ze zwierzchnistwem naszego króla, więc możemy się starać o zwrot

Wiecie kto to byli Wandale ,to ci co złupili Rzym ,a pochodzili z terenów polskich okolic Szczecina ,a polska w czasach o których nikt nie pisze miała z pół niemiec pod sobą . Teraz piszą że najdalej polska sięgała pod morze czarne ,ale z 1000 lat wcześniej ,,polskie'' plemiona łupiły od Afryki ,przez Włochy po Jugosławię . A czy ktoś wspomina Ze Juliusz Cezar oddał za żonę swoją starszą siostrę Julię ,,polskiemu'' władcy ,gdyż jego wojska ginęły nie mogąc pokonać Karpat ,po prostu nie wracali 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No jak to, nie słyszałeś, koledzy PiS i Konfederacji z AfD żądają zwrotu ziem zachodnich ... Ty w byłych Prusach Wschodnich mieszkasz czy w 39r to już Polska była ??

Poznań? Gdzie wy historii i geografi  się uczyliście? W Moskwie na placu Miuskaja 6?

Opublikowano
5 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Dziadek swoje gada. Niech sobie gada jeśli chce się pokłócić to nie że mną. Znajdź sobie kogoś innego do rozmowy ponieważ że mnie to nie przeciwnik. 

Mnie naprawdę nie interesuje co ile kosztuje kogo czy to 50 tys czy 150 tyś. To są wasze pieniądze. 

Mnie interesuje tylko to co ja zaoszczędzę i ile wydaje na to co ja mam mieć. 

to czego ty sie wcinasz w dyskusje nie skierowana do ciebie dziecko ...mnie tez malo obchodza twoje wypociny ale czego zaczynasz jak gowno sie znasz 😜

Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Miastowy jakas kiełbasę przywiózł. Niby z dziczyzną. 

IMG_20251201_203212.jpg

Po tych pięciu plasterkach to miastowy długo nie pociągnie 🤭

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A Niemcy powiedzą że chcą Gdańska czy Torunia bo to kiedyś były miasta zakonu krzyżackiego xD 

Zakon Krzyżacki został pokonany i zlikwidowany, przez długi czas Prusy należały do Polski. A co do legalności pozyskania tych ziem przez Zakon tez są wątpliwości

To jak, co famy się do Jacwingów i Prusów, od których zakonnicy ukradli potem nazwę ?

8 minut temu, kizak napisał(a):

Historia jest uczona tak jak aktualny rządzący państwem pozwala ,i zawsze była naginana w tę stronę

historię piszą zwycięzcy, a nie pokonani

poczytaj to, co pisali pokonani niemcy po 1918 roku, tak jest dopiero propaganda, szli na zachodnim froncie i wschodnim jak w masło

zapominają tylko o tychmilionach poległych na jednym i drugim froncie, bo to tylko statystyka

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Zakon Krzyżacki został pokonany i zlikwidowany, przez długi czas Prusy należały do Polski. A co do legalności pozyskania tych ziem przez Zakon tez są wątpliwości

To jak, co famy się do Jacwingów i Prusów, od których zakonnicy ukradli potem nazwę ?

Każdy może się cofać w historii do momentu który mu pasuje ... My powiemy że hołdy pruskie były składane przez 130 lat, a Niemiaszki że przez 123 lata część naszego kraju należała do nich ... 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Każdy może się cofać w historii do momentu który mu pasuje ... My powiemy że hołdy pruskie były składane przez 130 lat, a Niemiaszki że przez 123 lata część naszego kraju należała do nich ... 

i Niemcy mieliby podstawy, bo wszystkie trzy rozbiory przyklepał polski Sejm jako legalne

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

i Niemcy mieliby podstawy, bo wszystkie trzy rozbiory przyklepał polski Sejm jako legalne

Dlatego czasem zamiast grzebać w gównie lepiej iść do przodu, bo jak za bardzo się w gównie grzebie to aby smród z tego i nic więcej ...

Opublikowano
26 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

to czego ty sie wcinasz w dyskusje nie skierowana do ciebie dziecko ...mnie tez malo obchodza twoje wypociny ale czego zaczynasz jak gowno sie znasz 😜

Dobra muszę ci przyznać tym razem rację dzięki własnej robocie zaoszczedziłeś ok 100 tyś. Niech ci będzie tym razem.  

Opublikowano
9 minut temu, marulekk napisał(a):

Od Torunia Wara, tam panuje zakon Tadeusza 😛

To nawet nie tylko ziem się tyczy. Dla Niemców Kopernik to Niemiec a wd. żabojadow  Skłodowska to francuska byla, czy nawet Chopin.

Za to do Hitlera to nikt się nie przyznaje, ani Austria, ani Niemcy.🤷‍♂️ Jakis tam  nazista🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v