Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Folguj 🙋‍♂️ do fryzjera regularnie chodzę 🤗i naucz się rozróżniać gdzie jakie zwierze mieszka bo gorszy tępy od tego co barany podziwia 😁

Ja też do fryzjerki regularnie jeżdżę 🙋🙋

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zimna najlepsza. I gorzka.

Wrzodów się nabawisz.

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A jak mieszkają trzy - cztery rodzaje w jednym pomieszczeniu to co panie mądry? 

A to tak nie wolno teraz. Każde zwierzę na swoim.

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Jednak wolę nowe. Wiadomo że nikt wcześniej ich nie używane.🤣

Nigdy nie wiadomo co kto z daną rzeczą robił 🤣

To po lumpeksach nie łazisz ? Teraz widzę to w modzie, nie mówiąc o giełdach staroci.

33 minuty temu, marulekk napisał(a):

Ja też do fryzjerki regularnie jeżdżę 🙋🙋

Do fryzjerki 🤔 ? Ciekawe :ph34r:.

Bierzta się do roboty. Gęsi odlatują, zima będzie.

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale się orze 👍 łąka 60 letnie 

IMG_7181.jpeg

Trochę mokro po tych deszczach ale trzeba jechać dalej.

Wapno te łąki widziały czy ziemia kwas ?

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dzięki. Myśle tak sobie czy nie kupic. Mieliśmy 2 Huski, teraz kilka chinoli i tak myśle czy nie zakupić czegoś lepszego..

Oleo lipa jest, chcesz doba Piłę to echo jest spoko

4 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

a sprzedałeś dominatora?

Chętnych dużo ale żadnego konkretnego 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale się orze 👍 łąka 60 letnie 

IMG_7181.jpeg

Ja też orałem, overum pięknie zaorał starą łąke tylko psiknąłem roundupem z chwastoxem Turbo. Już pszenżyto rośnie 😉

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

1080

A soja 1530

A u was?

Dobra cena. Byłem po koncentrat dla blondynek, to chłop kwintal rzepakowej brał po 1200 tona.

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nigdy konia nie było... A obora to miejsce składowania gnoju... 

A czym było robione przed erą traktorów? 

Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

O ile już ich nie mam. 

W d*pie mam co wg nich wolno a co nie... 

Ty tam wszystko masz 😁 ciotka moja telefon zgubiła nie ma go tam u Ciebie przypadkiem 🤔🤭😁

• Haha 3
Opublikowano
19 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Dobra cena. Byłem po koncentrat dla blondynek, to chłop kwintal rzepakowej brał po 1200 tona.

Worek droższy 

Zawsze tak było 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Przyjeżdżał pradziadek swoim koniem a później sąsiedzi, za mało pola było żeby uchować i konia i krowę.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bezmózgi jakie tam one szwedzkie? One takie szwedzkie jak z ciebie kobieta.

Wczoraj na priv coś tam udowadniał @qwazi i @dsbh a oni chyba połkneli haczyk 🤣🤣🤣🫣🫣🫣

• Haha 2
Opublikowano

WIELU MOŻE DOSTAĆ PREZENT . DO ZAPŁATY DLA TUSKA .

Fiskus w akcji. Domaga się zwrotu nawet 16 960 zł od posiadaczy pomp ciepła .

Właściciele klimatyzatorów z funkcją grzania, którzy skorzystali z ulgi termomodernizacyjnej, mogą zostać zmuszeni do zwrotu odliczonych kwot. Szef Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) zmienia interpretacje podatkowe na ich niekorzyść. W praktyce może to oznaczać, że posiadacze pompy ciepła będą musieli dopłacić fiskusowi nawet do 16 960 zł. Co więcej, od 2025 r. klimatyzatory z funkcją grzania zostały wyłączone z ulgi termomodernizacyjnej.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/fiskus-w-akcji-domaga-sie-zwrotu-nawet-16-960-zl-od-posiadaczy-pomp-ciepla/yyl23lq

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Wycinaj krzaki żeby ludzie za rok mieli gdzie stawiać samochody jak przyjadă na samozbiory bobu i truskawek

P0 testuję P0 ustawiam i za 800 jak nic się sprzeda

Screenshot_20251013_084940_com.android.gallery3d_edit_118449303599633.jpg

Screenshot_20251013_084933_com.android.gallery3d_edit_118461784301714.jpg

Screenshot_20251013_084928_com.android.gallery3d_edit_118474564762129.jpg

Mam taką od nowości. Super pilarka. 

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Ja bym brał ... często takie okazję się nie trafiają jak sprzęt pasuje 

Niby pasuje, ale chciałem większy model upolować 😁 druga sprawa że trochę cena nie pasuje, bo z drugiej strony znowu by trochę dołożył i by kupił lexiona 😁

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Dobry stosunek cena jakość

Można brać

Dobry stosunek to jest francuski a nie ta Piła. Mam oleomaca po dziadku nie pamiętam modelu jakąś 50cm3 ok 3 km to ciężkie to, mocy nie czuć w niej tej co niby ma mieć, filtr powietrza to najtańsza rajstopa co puszcza syf na silnik , wykonanie coś jak NAC i te inne Chinole, jedyny plus to karter nie jest plastikowy. Reszta mocno średnio, można dołożyć kilka stówek i mieć na prawdę super sprzęt. Mam też echo 3.5 km czy 3.7 to tego oleomaca to wciąga wydechem, tam żadnego podlotu nie ma nawet. To jak lada i Mercedes. 

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Oleo lipa jest, chcesz doba Piłę to echo jest spoko

Chętnych dużo ale żadnego konkretnego 

Echo to siostra shindaiwy a tej drugiej nie polecam jedna firma 

6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

1080

A soja 1530

A u was?

Roldar Węgrów rzepakowa 1440 Sojowa 1800 oceny brutto worek mały 

• Sad 1
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał(a):

No faktycznie może by zdało egzamin.

sposób start jak świat, w PRL dla opon bęzdętkowych radzili wozić w bagażniku kawałek sprężystego sznura i kij, aby zacisnąć oponę na feldze

23 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Dobry stosunek to jest francuski a nie ta Piła. Mam oleomaca po dziadku nie pamiętam modelu jakąś 50cm3 ok 3 km to ciężkie to, mocy nie czuć w niej tej co niby ma mieć, filtr powietrza to najtańsza rajstopa co puszcza syf na silnik , wykonanie coś jak NAC i te inne Chinole, jedyny plus to karter nie jest plastikowy. Reszta mocno średnio, można dołożyć kilka stówek i mieć na prawdę super sprzęt. Mam też echo 3.5 km czy 3.7 to tego oleomaca to wciąga wydechem, tam żadnego podlotu nie ma nawet. To jak lada i Mercedes. 

Ja mam Makitę DCS-520 już 14 lat, sporo drewna pocięła - kartery i obudowa aluminiowe, do tej pory nic sie w niej nie uszkodziło, poza wymianą prowadnic i łańcuchów. Gałęzi tym nie będziesz obcinał z drabiny - bo ręce odpadną, swoją wagę ma. Obroty jałowe jak w WSK albo w naszych PS-280, ale prowadnica 80cm nie robi na niej wrażenia, mimo, że to tylko 3,6KM. Do gałezi w sadzie kupiłem jakąś pierdziawkę na jedną rękę, wożę ją w ciągniku do podcinania gałezi przy polu. Wystarczy po prostu o sprzęt dbać, to i chińczyk posłuży.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Chińczyk tam guzik posłuży raz od odpala raz nie trzeba podlać po świece jak Dłużej postoi 

Mam dwa chińczyki, NAC-a, na tyle co wycinam tych gałęzi nic lepszego nie potrzebuję, zawsze odpalają bez problemu ... Tylko u mnie taka piła to pracuje 1-2h rocznie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v