Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kurba, ja teraz z 2-2.5 tys wydam na motocykl, zależy czy będzie trzeba robić łańcuch rozrządu ;) warty o jedno zero mniej niż to auto xD a na jesieni pewnie ogumienie będzie trzeba zmienić i znowu z 1000-1500 zależy jakie gumy wybiorę ...

Co tam to Tobie 

To tak jak mi 1 zł na tacę rzucić 

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Taki bogaty unijny rolnik i nie przechowuje gnoju na płycie 🙆😉😅

Cementownie zostawiają za duży ślad węglowy. 🙃

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No myślałem że nie robią nigdzie w okolicy, ale jedną znalazłem i muszę zawieźć 

No taki region że o ziemię się nie biją, już pisałem kiedyś jestem jedynym na wsi który utrzymuje się tylko z rolnictwa, i tak praktycznie w całej okolicy jeden rolnik na wsi a są takie gdzie nie znajdziesz 

Co do rurki  to warfama ,ale w upadłości są i Ukraince to uj wie czy coś jeszcze się kupi , kiedyś dzwoniłem z neta dwa razy to nikt nie odbiera 

Widzę że dla ludzi na agrofoto fakt że utrzymuje się ktoś z samego rolnictwa to powód do dumy i określenie prawidzwego rolnika 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, slawek74 napisał(a):

Gnoju przybywaj 🤭

17372064282054765117201967131321.jpg

kurła tyle za mleko bierzesz ze jeszcze se skorupy ursusa nie kupiłeś 😛

31 minut temu, slawek74 napisał(a):

20250118_143300.jpg

gdzie ładowarka?

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

@radekz200

Dobra będzie?

20250118_132512.jpg

badziewie 😛

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Taki bogaty unijny rolnik i nie przechowuje gnoju na płycie 🙆😉😅

Obornik musi się do ziemi przyzwyczaić by 1 marca mógł zostać roztrzęsiony i wymieszany z glebą...🙋‍♂️🤭

10 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła tyle za mleko bierzesz ze jeszcze se skorupy ursusa nie kupiłeś 😛

gdzie ładowarka?

badziewie 😛

Masz jskieś hektary na sprzedaż 🤔

Ratek ja nie taki bamber jak ty a ty nie masz....jak kupisz to może i ja pomyślę🤔

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Wiem. Ale czy rozsądnym jest opierać rozwój i poważne, długofalowe decyzje na chwiejnym fundamencie w postaci niepewnych i zależnych od fochów właścicieli, dzierżaw 🤔...każdy robi jak uważa🤷

Nie wszędzie się da innaczej...🙋‍♂️ przez to pisze się papier...

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

59 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I w czym problem?

Nie ma firmy która to robi w pobliżu?

No myślałem że nie robią nigdzie w okolicy, ale jedną znalazłem i muszę zawieźć 

55 minut temu, wojtal24 napisał(a):

bo u Ciebie najwyraźniej nie ma parcia na ziemię jak są w niektórych rejonach. a druga sprawa jak brać ziemię w dzierżawy to od mądrych ludzi. jak bym chciał nałapać dzierżaw u siebie to pewnie i bym obrabiał z 50+ha tylko po co znajomy teraz wziął dzierżawę jest już chyba z 4 dzierżawca od 5 lat to o czym to świadczy i właścicielka mu powiedziała takie i takie ekoschematy cięcie słomy a jemu zależało na słomie bo ma hodowle to mówi mu ok zbierasz słomę ale kasę dajesz mi taka jak byś ściął to ja za takie dzierżawy to dziękuję wolę zająć się czymś innym niż użerać się z dziwnymi ludźmi

tylko często Ci sami ludzie albo inni mają po 3 mieszkania w Warszawie a nawet i rekordzistą ma 7 mieszkań i to właśnie z krów rolnik z Podlasia

a Polski rozrzutnik to może w ogrinale dostaniesz gdzieś

No taki region że o ziemię się nie biją, już pisałem kiedyś jestem jedynym na wsi który utrzymuje się tylko z rolnictwa, i tak praktycznie w całej okolicy jeden rolnik na wsi a są takie gdzie nie znajdziesz 

Co do rurki  to warfama ,ale w upadłości są i Ukraince to uj wie czy coś jeszcze się kupi , kiedyś dzwoniłem z neta dwa razy to nikt nie odbiera 

powiem tak co do ziemi kupuj kiedy jeszcze jest tanio bo ceny będą szly w górę co do rurki do jakieś agromy starej zadzwoń to Ci zamówią w agroma Polsad w Kutnie Skleczkach

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

To poczytaj w temacie o hodowli bydła mlecznego. Podobna sytauacja -nowe auto klasy premium za ponad 200tys a on szuka używanych opon do niego. 

Czytam czytam... ja kupiłem z autem całe nowe drugie koła w pozostałych dwóch nowe ....

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Z siemiem to też taka woda na młyn w przypadku biegunki...

Do sztucznego podajesz?Jak dużo?

Len to raczej po biegunce ,sztucznego praktycznie nie stosuję , jeśli cielaki duże i mało mleka to się dolewa , jak przepłukuje bańkę gotowaną wodą i wiaderka do wtedy wsypuję len za jednym zamachem . 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, tommy66692 napisał(a):

Widzę że dla ludzi na agrofoto fakt że utrzymuje się ktoś z samego rolnictwa to powód do dumy i określenie prawidzwego rolnika 

Ale ze co , ja stwierdziłem tylko fakt że w mojej okolicy nie ma parcia na ziemi bo nie ma takiego rolnictwa tylko jedno z największych zgłębi energetycznych w Europie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v