Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak z ciekawości...

Po co Pani pożyczka, skoro spory całkiem zasób środków na koncie bankowym Pani zalega.....i pajęczyna obrasta?

Tak bym sobie coś tam kupiła ale 1% to ściema. 

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Napisała. Dla zysku. Jak to kobieta. Pazerna jest.

W ,,tej robocie'' nie ważyny jest tylko ,,wdech,ale jeszcze dobrze jest jak jest ,,wydech'';)

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak z ciekawości...

Po co Pani pożyczka, skoro spory całkiem zasób środków na koncie bankowym Pani zalega.....i pajęczyna obrasta?

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

W niedzielę. Wyniki bardzo zróżnicowane ale nie ma tragedii. 

Dziś mam wolne to podłożę im drugi korpus z ramkami, wymienię pajączki i zostanie jedynie puścić matki i odymić drugi raz. 

To mówisz żeby dymić? Nie podobają mi się te przypuszczalne przymrozki. Chyba dopiero kolo niedzieli puszczę dymka. 

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak z ciekawości...

Z prostej przyczyny ciągle kłamie jak z nut i sama już się gubi w swoich słowach. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Następnym razem jak będą protestować górnicy czy nauczyciele,  to tez niech im rząd zaproponuje tani kredyt.

a jak Komorowski zaproponował kredyt to był niedobry 

44 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej już na 4%. Na te 5% to raczej jak spełnisz X różnych warunków ...

4,75 obligacje skarobowe roczne 

Opublikowano
49 minut temu, Baks00 napisał(a):

A to tu pracowity,ja wolę polezec

E tam....robotę to se można zawsze znaleźć ..

Strasznie mi się podoba...ta zieleń...ten wybuch życia po zimie...

Kurna....tylko musi i zima potrzebna....by mnie ta wiosna tak zachwycała ..🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W niedzielę. Wyniki bardzo zróżnicowane ale nie ma tragedii. 

Dziś mam wolne to podłożę im drugi korpus z ramkami, wymienię pajączki i zostanie jedynie puścić matki i odymić drugi raz. 

A ja wyczytał ,spuścić majtki i odymać drugi raz  ,idę po okulary 😔

• Haha 7
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Z prostej przyczyny ciągle kłamie jak z nut i sama już się gubi w swoich słowach. 

Eeee...

Uważaj se...

Proszę tak nie pisać...

..daj przykład kłamstwa...albo prz stan pierdaczyć...

...to pierwsz dostrzeżenie....po następnym to ..

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Raczej z odrobiną dystansu podchodzi do życia . Sztywniaków to lubią w kompanii sztywnych  [na cmentarzu] ;)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Mówicie że nie zostanie zabrane 800 plus ja uważam że czym prędzej czym później nawet jak nie mają większości w sejmie ten program zniknie. Już chcą się wziąć za waloryzację emerytur i rent z porodu tego że ich nie stać. Biorą się na razie za grupę obywateli która nie wyjdzie na ulicę i nie będzie walczyć o lepsze życie dla siebie. Po tym jak waloryzacja będzie groszowa wezmą się za 13 i 14 aby zlikwidować. A reszta socjalu czym prędzej czym później i tak upadnie bo państwo nie ma środków aby to finansować. 

Już teraz łapie po co takie fejkowe konta...

Jednak badanie opinii społecznej się komuś przydaje...

...a nie całkiem wierzyłem...jednemu....

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Popier96 napisał(a):

To mówisz żeby dymić? Nie podobają mi się te przypuszczalne przymrozki. Chyba dopiero kolo niedzieli puszczę dymka. 

Ja bym poczekał do niedzieli, poniedziałku. Cieplej ma być. Żeby choć te 10-12 stopni było w trakcie dymienia i w ciągu dnia ciepło. 

Zamówienie na orkanowanie poplonu wpadło, pasowałoby i te swoje poplony ściachać w przyszłym tygodniu, wtorek i środa wolne to by mógł podłubać. 

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Moja żona inwestuje wszystko w nieruchomości. 2 mieszkania i coś teraz mruczy, żeby działke nad jęziorem kupić. To jest czy nie jest?

Wiem działkę nad jeziorem ,siedlisko plus naście ha ,ale poza tą działką 

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że wie?

Raczej tylko może przypuszczać....na podstawie obserwacji ..i ogólnie tego co się dzieje...

...ale to wystarczy przestać być rolnikiem...

W sumie to w naszym kraju sporo osób udaje tylko rolników...

Hobby fajnie mieć, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że to może zysku nie dać ...

...tak mie sie zdaje...że to tak...🤷

Co tu przypuszczać? To są prawa rynku. Zawsze były, są i będą górki i dołki. Pozostaje tylko przewidywanie lub właśnie owo przypuszczalnie, kiedy one mogą nastąpić. I tak wszyscy przewidują, a jak dojdzie ci do czego to zawsze zaskoczeni jak drogowcy zimą 🤷...

Co do udawania rolników to masz rację. Dużo tego i to też się dokłada do złej sytuacji. W każdym zawodzie ktoś, kto jest pseudo działa na niekorzyść reszty

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Eeee...

Uważaj se...

Proszę tak nie pisać...

..daj przykład kłamstwa...albo prz stan pierdaczyć...

...to pierwsz dostrzeżenie....po następnym to ..

O mnie to można pisać że kłamie🤔

Zarzucać mi to prosto twarz chociaż nie ma mając dowodów na to że tak jest. 

Jeśli człowieka pieniądze na koncie posiada to nikt rozsądny nie myśli o kredycie. Tylko kupuje za gotówkę. Nawet nie interesuje się tym tematem jak kredyt 1% bo wiadomo że to jest wielka ściema która pachnie na kilometr. 

Szkoda na takie coś czasu. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Moja żona inwestuje wszystko w nieruchomości. 2 mieszkania i coś teraz mruczy, żeby działke nad jęziorem kupić. To jest czy nie jest?

Niech kupuję . Kto bogaty temu ciągle mało majątku . A na koniec i tak 2x2m

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zawsze były, są i będą górki i dołki. Pozostaje tylko przewidywanie lub właśnie owo przypuszczalnie, kiedy one mogą nastąpić

Ano...

Tylko, moim zdaniem dołki ciągnące się przez kilka lat, bez prognoz na lepiej....to już chyba zapaść...

Takie ceny za tucznika przykładowo...no i to co się dzieje wokół hodowli...to tylko przykład...

Nie wiem skąd ludzie biorą siły i kasę by to ciągnąć..

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
Michał18 napisał:

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niech kupuję . Kto bogaty temu ciągle mało majątku . A na koniec i tak 2x2m

bogaty ma 2x2x2 a biedny 2x1x2

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, robi57362 napisał(a):

szwagier robi w tej branży - mówi, że nie robia trumien z kieszeniami, a jako premię można co najwyżej dostać łopata w d*pę od grabarza

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał(a):

Mi będą musieli większy wykopać bo sam mam 2m wzrostu. To będzie 2,5 po długości🤣. Chyba że na siedząco po żydowsku, albo w doniczce i w paczkomat.

• Haha 3
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli człowieka pieniądze na koncie to nikt rozsądny nie myśli o kredycie. Tylko kupuje za gotówkę. Nawet nie interesuje się tym

Całkiem logicznie wyjaśniła...

Kredyt tańszy niż lokata...

Czyli można zarobić...

Mi wystarczy, by zrozumieć....

6 minut temu, robi57362 napisał(a):

2 to za krótko na grobowiec ..cza ścianki postawić...wiem co mówię....ostatnio ...w temacie jestem..🤭

• Like 1
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v